Projek Geografi Nursyahida

1,275 views
1,031 views

Published on

my PBS... :)

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,275
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Projek Geografi Nursyahida

 1. 1.  Nama saya Nur Syahida Binti Mohd Bahri. Saya belajar di Tingakatan 2B, Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap Johor Darul Ta’zim. Sebagai memenuhi permintaan Kementerian Pelajaran Malaysia, kami diwajibkan membuat satu kerja yang menggunakan kemahiran ICT untuk melepasi BAND5. KPM telah memilih tajuk taburan penduduk dan perubahan penduduk,untuk menjalankan projek ini. Guru Geografi kami telah memberikan projek ini kepada setiap pelajar.
 2. 2. HURAIAN PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN S19 S7 HURAIAN KEMUDAHAN PERKHIDMATAN S20 S8 PERUBAHAN PENDUDUK S21 PENGENALAN S5 TAJUK BESAR S6 HURAIAN TABURAN PENDUDUK PETA TABURAN PENDUDUK DI MALAYSIA GRAF TABURAN PENDUDUK NEGARA MALAYSIA FAKTOR YANG MEMPENGARUHI TABURAN PENDUDUK HURAIAN FIZIKAL HURAIAN EKONOMI HURAIAN SEJARAH HURAIAN SUMBER HURAIAN DASAR KERAJAAN S9 S10 S11 S12 S13 S15 S16 S17 S18 FAKTOR MEMPENGARUHI KADAR KELAHIRAN FAKTOR MEMPENGARUHI KADAR KEMATIAN FAKTOR MEMPENGARUHI MIGRRASI HURAIAN KADAR KELAHIRAN HURAIAN KADAR KEMATIAN HURAIAN MIGRASI RUJUKAN KESIMPULAN TAMAT S22 S23 S24 S25 S26 S27 S28 S29 S30
 3. 3.  Projek geografi menggunakan kemahiran ICT menjadi pilihan Kementerian Pelajaran Malaysia pada kali ini untuk pelajar melepasi BAND5. tajuk bagi projek ini ialah taburan penduduk dan perubahan penduduk. Dengan cara ini KPM ingin mengetahui sejauh mana kemahiran pelajar untuk mengetahui tentang penduduk sekeliling. Di samping itu juga, kemahiran pelajar menggunakan kemahiran ICT juga dititikberatkan oleh KPM.  taburan penduduk dan perubahan penduduk juga sering menjadi isu utama di kalangan penduduk seluruh dunia. Dalam projek ini guru akan melihat hasil projek yang pelajar hasilkan dan diambil markah seterusnya akan dihantar kepada KPM. Pelajar yang melepasi BAND5 bukan sekadar pelajar mengetahui perkara asas tentang taburan penduduk tetepi untuk mengetahui semua perkara berkaitan dengan tajuk ini dari mula sehingga akhir tajuk ini.  Sekian terima kasih….
 4. 4. PETA
 5. 5. PER KM PERSEGI PER KM PERSEGI JARANG SEDERHANA PADAT 0 50 100 150 200 250
 6. 6. 1.Fizikal 2.Ekonomi 4.Sumber 6.Pengangkutan Dan Perhubungan 3.Sejarah 5.Dasar Kerajaan 7.Kemudahn Perkhidmatan
 7. 7. 1. Kawasan yang mempunyai bekalan sumber mineral menjadi tumpuan para penduduk. –kawasan perlombongan bijih timah di Lembah Kinta dan Sungai Lembing serta kawasan perlombongan bijih besi di Bukit Besi. 2. Kegiatan mencari gali petroleum dan gas asli di luar Pantai Terengganu telah menyebabkan Bandar Paka dan Kerteh menjadi tumpuan penduduk dan menyebabkan bandar ini mempunyai taburan penduduk sederhana.
 8. 8.  1. Pembukaan rancangan kemajuan tanah oleh lembaga kemajuan tanah persekutuan (FELDA), Lembaga Penyatuan Dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA), Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (LDSA) dan Lembaga Simpanan Dan Kemajuan Tanah Kuching (LCDA) telah berjaya memindahkan penduduk ke kawasan yang telah dibuka.  2. Kawasan ini berpenduduk sederhana.
 9. 9. PERUBAHAN PENDUDUK Kadar Kelahiran Kadar Kematian Migrasi
 10. 10. Taraf Pendidikan Sosiobudaya dan agama Peranan Kerajaan Peluang pekerja Dasar kependudukan negara Amalan perancang keluarga Taraf hidup dan ekonomi keluarga Perkahwinan lewat Kerjaya dan status kaum wanita
 11. 11. Kemudahan perubatan Bencana alam/ peperangan Keadaan politik Dasar kerajaan
 12. 12. Taraf pendidikan Wabak penyakit Taraf hidup Kekurangan makanan
 13. 13. Kampung Parit Yusuf, Muar Migrasi dalaman Bandaraya kuala lumpur Faktor tolakan Faktor tarikan 1.Kekurangan pekerjaan 1.Banyak peluang pekerjaan 2.Kekurangan tanah 2.Perkhidmatan sosial yang lebih baik 3.Kekurangan perkhidmatan sosial 3.Banyak kemudahan awam 4.Kekurangan kemudahan asas 4.Peluang pendidikan tinggi
 14. 14. Hasil dari projek ini menunjukkan bahawa penduduk malaysia lebih kepada fokus kepada migrasi dalaman. Terutamanya penduduk luar bandar ke bandar. Ini menggambarkan rakyat negara malaysia yang pelbagai kaum dapat hidup bersama dan bersatu dalam satu negara yang aman dan damai. Dari segi jantina kaum wanita masih merupakan golongan yang paling ramai membuat perancangan keluarga. Kegiatan ini akan membantu negara malaysia membangun dalam sektor ekonomi. Sekian dari saya Nur Syahida Binti Mohd Bahri.
 15. 15. T A M A T Cikgu..cikgu dapat BAND5 tak saya punya slide show ni??

×