IMPLIKASI KEPELBAGAIAN DAN SOSIO BUDAYA DAN KURIKULUM TERSIRAH

 • 112 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
112
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIO- BUDAYA KURIKULUM TERSIRAT AHLI KUMPULAN : MOHD FERDAUS BIN DIN MOHD SYAFIQ BIN A. GHANI MUHAMMAD FAIZ BIN ALIAS MUHAMMAD SHADZWAN BIN MOHD ADNAN
 • 2. DEFINISI KURIKULUM TERSIRAT  Merupakan pengalaman pembelajaran yang dipelajari secara tidak langsung oleh murid-murid sekolah.  Melalui kurikulum ini, pihak sekolah membekalkan ilmu dan pengalaman pembelajaran pada orang ramai.  Melalui Kurikulum tersirat, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) berusaha membentuk bangsa yang bersatu dan saling menerima perbezaan Budaya antara kaum. 
 • 3. JENIS-JENIS KURIKULUM TERSIRAT ● Amalan, prosedur, peraturan, pertalian dan struktur di sekolah. ● Struktur sosial bilik darjah, cara guru mengurus kuasa, peraturan berkaitan hubungan guru-murid.
 • 4.  Jenis pengalaman yang diperoleh oleh setiap pelajar sangat-sangat bergantung kepada ciri- ciri moral dan ideologi guru itu sendiri.  Diperolehi melalui interaksi dengan rakan sedarjah.  Diaplikasikan melalui aktiviti berpesatuan, kegiatan panatia dan aktiviti dalam kokurikulum.  Melalui kurikulum tersirat kementrian berusaha membentuk bangsa yang bersatu dan saling menerima budaya antara kaum.
 • 5. CIRI-CIRI KURIKULUM TERSIRAT  Merangkumi semua pengalaman pembelajaran.  Boleh menjadi objektif pembelajaran tetapi hasilan pembelajaran adalah bersifat relatif dan agak sukar diukur secara kuantitatif.  Merangkumi nilai-nilai yang dibentuk oleh pelaksana kurikulum itu sendiri(guru dan pelajar)  Kewujudan adalah berbeza-beza bergantung kepada lokasi persekitaran dan latar belakang pelaksana kurikulum.
 • 6. IMPLIKASI KEPELBAGAIAN SOSIOBUDAYA KEPADA KURIKULUM TERSIRAT  Menggalakkan interaksi antara murid secara meluas di dalam bilik darjah.  Membangunkan pencapaian murid bagi mengurangkan tingkah laku negatif.  Murid dapat belajar dalam keadaan ceria dan menyeronokkan.  Pembentukkan kendiri murid dapat dilaksanakan  Mendisiplinkan murid.
 • 7. SEKIAN TERIMA KASIH