Aktiviti mengeja (kaedah mengeja & vakt)

472 views
361 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
472
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aktiviti mengeja (kaedah mengeja & vakt)

  1. 1. DISEDIAKAN OLEH: 1) Mohd Syafiq bin A. Ghani 2) Lim PhuiYin 3) Noor Azureen btTalip 4) Thilaka a/p veloosamy
  2. 2.  Guru akan menyediakan enam kad imbasan yang disertakan dengan gambar haiwan dan nama haiwan tersebut.  Kad imbasan tersebut akan dilekatkan di atas papan tulis.  Guru akan menunjukkan keenam-enam kad imbasan tersebut secara berulang kali sambil meminta murid mengeja setiap perkataan pada kad imbasan itu.  Guru akan menanggalkan kad imbasan itu satu persatu tetapi dalam masa yang sama, guru masih terus menunjuk tempat kad imbasan itu berada.
  3. 3.  Murid diminta untuk mengingat kembali perkataan dan gambar bagi setiap kad imbasan tersebut.  Murid diminta untuk mengeja keenam-enam nama haiwan yang dipaparkan pada kad imbasan tersebut mengikut turutan. Aktiviti ini dilakukan secara berulang kali sehinggalah murid dapat mengeja keenam-enam perkataan dengan betul.  Menyuruh mereka menulis perkataan yang betul untuk kad imbasan yang telah ditanggalkan itu di papan tulis.
  4. 4.  Kaedah VAKT merupakan kaedah yang menggabungkan deria penglihatan dan pendengaran dengan tulisan (kinestetik atau pergerakan)  V(Visual), A(Audio), K(Kinestetik), T(Tactile)  Murid melihat dan menyebut perkataan sambil menulis perkataan itu berdasarkan ingatannya.
  5. 5.  Murid memerhati perkataan yang dipelajari (V-A)  Guru menyebut perkataan dan murid mendengar (A-V)  Murid menyebut dan mengeja sambil memerhati perkataan itu (V)  Murid cuba menulis perkataan itu berdasarkan ingatannya (K-T)  Murid membandingkan hasil tulisan dengan perkataan asal (V-K)  Guru akan memantau sebutan/ejaan yang diungkapkan oleh murid dan membetulkan kesalahan ejaan dan sebutan yang dilakukan oleh murid.

×