Your SlideShare is downloading. ×
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Cookies
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Cookies

351

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
351
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Cashew Crescent CookiesShow: Sugar 2 Chef: Anna Olson Category: DessertYields: Approximately 3 dozen cookiesShareIngredients2 1/3 cups all purpose flour1 cup + 2 Tbsp cashews, toasteddash salt1 1/4 cups unsalted butter, room temperature1/3 cup sugaricing sugar for dustingMethodPreheat oven to 350°F.Pulse flour, cashews and salt in food processor until cashews are finely chopped (but not ground).Set aside.Cream butter and sugar until fluffy.Stir in flour until dough comes together and is soft.Roll a tablespoonful of dough into a ball then into a log shape (the more you handle the dough, the more pliable itis and easier to shape).Bend into a crescent and place on a greased or parchment-lined baking sheet, leaving about 11/2 inchesbetween cookies.Bake for 15 to 20 minutes, until golden brown.Cool on baking sheet for 10 minutes then toss in icing sugar while still warm.Chewy chochlate cookiesIngredients3/4 cup unsalted butter, softened1 cup brown sugar1/4 cup granulated sugar1 egg2 tsp vanilla extract2 cups all purpose flour2 tsp cornstarch1 tsp baking soda1/2 tsp salt8 oz bittersweet chocolate, cut into chunksMethodPreheat oven to 350 F.
  • 2. Cream together butter and sugars until smooth.Add egg and vanilla and blend in.Stir in flour, cornstarch, baking soda and salt.Stir in chocolate chunks.Drop by tablespoons onto a greased baking sheet and bake for 8-10 minutes, until golden brown around theedges.To AssembleLet cool slightly and enjoy.Almond LondonBahan-bahan ( +/- 150 biji ) 250 gm mentega 125 gm gula halus 1 biji telur 1 tsp esen vanilla 50 gm serbuk badam (optional) 200 gm tepung jagung 300 gm tepung gandum 2 sudu tepung beras 1 tsp baking powder 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak) 50 gm badam cincang (utk hiasan) +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)Cara-cara 1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang 2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi. 3. Masukkan serbuk badam, kacau 4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  • 3. 5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh 6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer. 7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega 8. Bakar pada suhu 200c.d selama 20 minit 9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" 10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan 11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.Butter cream cookiesBahan-bahan ( 14 keping ) [ cookies ] 30g almond powder 1 sudu kecil baking powder 60g mentega tanpa garam 50g gula halus 1 biji telur kuning 3-4 titik esen vanila 90g tepung [ butter cream ] 50g mentega tanpa garam 10g gula halus 1 biji telur putih 1 sudu besar gula aising raisin secukupnyaCara-cara 1. Panaskan oven 160 degree 2. [ Sediakan cookies ] 3. Pukul gula dan mentega sehingga kembang 4. Kemudian masukkan telur kuning. Pukul lagi sampai jadi bentuk krem 5. Masukkan tepung, almond powder dan baking powder yang telah diayak. Gaul sebati. 6. Canaikan biar jadi setebal 3-4 mm. Terap dengan penerap. Ikutlah bentuk apa yang disukai. 7. Bakar selama 10-15 minit
  • 4. 8. [ Sediakan cream ] 9. Pukul telur putih dan gula aising sehingga kembang atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tak jatuh. 10. Dalam bekas lain, pukul mentega dan gula halus sehingga jadi bentuk cream 11. Campurkan kedua-dua adunan tadi. Masukkan kismis dan kacau dengan senduk sehingga sebati. Tak perlu pukul dengan mixer. 12. Ambil sedikit krim letak di atas cookie dan kepitkannya. Buat sampai habis.Cornflakes Golden SyrupBahan-bahan ( 100 biji ) 2 kotak besar Nestle Cornflakes 1 tin kecil Golden Syrup (450 gram) 3/4 (dr 250gram) Buttercup 1 sudu milo badam hancur/lain2 kekacang (optional) paper cup kecil (secukupnya)Cara-cara 1. Cairkan butter dlm kuali dgn api sederhana. 2. Masukkan golden syrup (kalu x suka manis, boleh kurangkn). Kacau sampai mendidih. 3. Taburkan milo. Kacau rata. 4. Padamkan api. Masukkan cornflakes dan kekacang sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. 5. Masukkan ke dalam paper cup. 6. Peringatan: Guna Nestle Cornflakes tu sbb dia punye flakes tuh tebal & shape dia cantik berbanding dgn jenama lain. So.. bila susun dlm cup tuh cantik la jdnye. Lg satu.. kalu nk letak kekacang, make sure dh siap sangai (means dh masak la). Nnt mentah lak kekacang tuh. Utk letak dlm paper cup, lebih mudah kalu adunan tuh masih panas, sbb kalu dh sjuk nnt melekat2 susah nk susun. Lebih mudah kalu masukkan dlm rice cooker.. so kalu dh sejuk, tekan jer rice cooking mode tuh (tp kejap je tau, sekadar utk leraikan flakes tuh.. nnt hangit la pulak). Resepi nih.. kalu pas raye x abis lg, boleh buat breakfast. Mkn ngan susu segar... mmmm.. yummy ;)♥Biskut Gajus™
  • 5. Bahan-bahan ( 150 kpg atau lebih mengikut acuan. ) 225 g mentega - lembut 140 g gula icing - ayak 1 biji kuning telur 140 g gajus - panggang dan kisar halus 380 g tepung gandum - ayak 1 sk baking powder 1 sk emplex atau lacinta (jika tk ada tk apa) 1 sk serbuk vanilli/esen vanilla secukup kuning telur - utk sapu secukup kacang gajus panggang - belah dua, utk hiasanCara-cara 1. Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.Masukkan pula vanilli,emplex,baking powder,gajus kisar dan kacau sebati lagi. 2. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya. 3. Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari,sapu kuning telur dan hias dgn kcg gajus. 4. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan. 5. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dlm bekas kedap udara.Snow White Cookies
  • 6. Bahan-bahan ( 100 biji ) Bahan A 150gm mentega 30gm shortening 100gm gula kaster 1 biji kuning telur 1/2 sudu teh emplek Bahan B 200gm tepung red rose 60gm tepung jagung 30gm nestum (dikisar halus) 3 sudu besar susu tepung Hiasan : Coklat masakan putih dan manik warna hundred thousandCara-cara 1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati. Masukkan bahan B dan uli sebati sehingga menjadi doh. 2. Canai dan terap dengan acuan bulat berlubang. Bakar pada suhu 150c selama 20 minit. Sejukkan. 3. Celup biskut dgn coklat putih yang dicairkan secara double boiler. Taburkan manik warna warni. 4. Biar coklat beku baru di simpan di dalam bekas. 5.BISKUT OAT COKLAT KACANGBahan-bahan ( 1 balang kecil ) untuk warna kuning: 1. 1 1/2 cwn tpung naik sndri 2. 1/2 cwn kacang tnah di goreng tnpa mnyak n diblend hlus 3. 1/2 cwn tpung kastard 4. 1/2 cwn oat segera 5. 1 cwn gula halus 6. 2 sudu susu pkat,sdikit esen vnilla n sdikit garam 7. mnyak mazola secukupnye untuk adunan coklat: 1. 2 cwn tpung naik sndri 2. 1/2 cwn tpung jgung, 1/2 cwn koko 3. 2 sudu susu pkat, 1 sudu coffee emulco
  • 7. 4. 1 1/4 cwn gula halus 5. sdikit esen vanilla n sdikit garam 6. mnyak mazola sckupnye (leh gnti ngn butter cair lg sdp tp jgn ltk garam lg ye)Cara-cara 1. untuk adunan kuning dan coklat: sdiakan 2 bkas.cmpurkan sume bhn kering.. gaul sbati kmudian msukkan bhn basah iaitu esen vanilla, susu n mnyak.. mnyak agk2 dah leh diuli n xmlekat kat tngn.. 2. ambil adunan kuning sdikit cnaikan memanjng letak kat ats plastik.. kmudian ambil adunan coklat cnai mnjng juge dan lekatkan di sblah adunan kuning.. sapu sdikit air untuk lekatkannye.. wat selang seli smpai hbis.kemudian bngkus plastik trsebut n smpan dlm pti sejuk selama 2 jam.. 3. kuarkan dr pti sjuk dan ptong la dan letak dlm dulang pembakar yg tlh di gris trlbih dhulu.. bkr pd suhu 160 C smpai msk....http://resipicitarasawan.blogspot.com/2012/03/puding-coklat-strawberry-strawberry.htmlhttp://resipicitarasawan.blogspot.com/2009/05/double-chocolate-mousse-cake.htmlhttp://resipicitarasawan.blogspot.com/2010/06/snow-almond.htmlSUPER MOIST CHOCOLATE CAKEBy far the most surprisingly deeelightful cake. This recipe is great for adults and for kids ages3 and up.1 1/2 cups of all purpose flour (or wholewheat flour)3 tablespoons of sifted good quality cocoa1 teaspoon baking soda1 cup white or vegan brown sugar1/2 teaspoon salt (optional)5 tablespoons canola oil (or any veg. oil, even olive oil)1 tablespoon white vinegar1 teaspoon vanilla extract1 cup cold waterPut your flour into mixing bowl, add cocoa, baking soda, vegan sugar and salt and mix well.Make three deep holes in the dry mixture. Into one, pour the oil, into the next, pour thevinegar into the next, pour the vanilla.Pour the water into the bowl, over all of this --- making a great big mess.Mix the wet and dry ingredients together until there arent any more lumps and pour into a 9inch by 9 inch baking pan, two inches deep, it doesnt even have to be greased.Bake at 350°F. for about half an hour, test with a fork.
  • 8. Enjoy this delicious cake. You will be surprised at its moistness and richness!!!!! It can becooled and iced with your choice of icing or can be enjoyed on its own. The batter can also beused to make cupcakes!!Cooks Tip of the Day: For an instant cake, have the premeasured, premixed dry ingredients athand, then simply add the wet ingredients when you want a fresh treat! It makes a greatbirthday cake! Hey, it even freezes well!Preparation time: 15 min. + 30 min. bake.

×