Faktablad: Svenska utställningen på Expo 2010

350 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
350
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Faktablad: Svenska utställningen på Expo 2010

  1. 1. PRESSINFORMATION 2010-02-04 Fakta om den svenska utställningen I utställningen i den svenska paviljongen får besökaren lära känna ett av världens mest innovativa länder. Hur kommer det sig att Sverige blivit det lilla landet med de stora företagen och de välkända varumärkena? Och hur har svenskarna lyckats med ekvationen ekonomisk tillväxt, social välfärd och omsorg om miljön? Besökarna får bekanta sig med svensk innovationsanda, de svenska värderingar och den kultur som skapar innovationer och världsledande idéer – där samverkan, lekfullhet, kreativitet och delaktighet är viktiga ingredienser. I utställningen får besökaren på ett lekfullt sätt vara med på en resa från svenska miljöproblem och lösningar till vardagsliv och innovationer i svenska städer. Sverige vill locka till både skratt och eftertanke samtidigt som vi också vill bjuda in besökarna till att bli delaktiga i vår innovationsanda. Utställningen på totalt 1.500 m2 består av fem rum i två våningsplan. Varje rum har ett tydligt tema som i sin tur länkar till en berättelse om svensk innovationskraft. Till den svenska utställningen väntas ca 16.000 besökare varje dag. Entréområdet Besöket börjar redan i entréområdet där gästerna, i skydd från regn och sol, får uppleva paviljongens inbjudande arkitektur. I kön får man grafiskt möta utställningens tre inspiratörer: Erik Feng från Ericsson, Victoria Karlsson från Volvo och Pippi Långstrump från Villa Villekulla. Inspiratörerna, som också återkommer i utställningen, berättar och lyfter fram det mest intressanta för de tre huvudmålgrupperna: beslutsfattare, unga storstadsbor och familjer.
  2. 2. Rum A – Svensk atmosfär (Swedish Atmosphere Entry Hall) För att komma in i utställningen tar sig besökarna via trappa eller rulltrappa en våning upp. De kliver in i utställningens första rum som är en stor kontrast mot köområdets stoj och stim. Här välkomnas besökarna till Sverige. Genom vackra foton, ljud, ljus samt sval luft skapas en känsla av Sverige. Bilderna visar svenskar, svenska städer och svensk natur. Besökarna snurrar själva fram bilder på stora cylindrar och kan på så vis påverka rummets karaktär. Rum B – Miljörummet (The Hall of Environmental Challenges) I Miljörummet berättar vi att Sverige har egna upplevelser av miljöförstöring och miljöproblem som vi inte sticker under stol med. Det är tack vare dem vi har fått idéer att utveckla bra och hållbara lösningar. Besökarna tar del av en berättelse med verkliga exempel på bland annat vatten, skogsbruk och sophantering där vi gått från miljölarm till lösningar. Med hjälp av specialframtaget utställningsljud och dramatisk belysning växlar rummet under berättelsens gång, från baksidorna hos gårdagens miljöproblemen till nutida framgångsrecept. Utställningens tre inspiratörer (Erik, Victoria och Pippi) hälsar på besökarna från skyltar i rummet. De lyfter fram budskapet i rummet genom att rikta sig till sina respektive målgrupper. Rum C – Lösningsrummet (The Room for Solutions) Över den inglasade gången mellan rum B och rum C förflyttar sig besökaren från problemet till lösningen. Lösningsrummet ger betryggande svar på de frågor publiken tagit med sig från rummet innan. Här presenteras exempel på viktiga lösningar på miljöproblem inom vattenrening och sanitet, avfallshantering, bygg och energi. T ex Atlas Copcos tysta borrigg, SKF:s energieffektiva kullager och Alfa Lavals värmeväxlare. Vi visar hur allas vår önskan om bättre välfärd måste understödjas av samhällets infrastruktur och lösningar som utnyttjar våra resurser optimalt. På väggarna finns bilder och färgstark grafik som fyller på berättelsen om hur Sverige har hanterat de övergripande miljöfrågorna. I rummets mitt växer ett kök upp från golv till tak. Köket symboliserar hemmets produktionsenhet – där vi som individer kan göra skillnad genom våra insatser för smarta och hållbara vardagslösningar. I köket bjuds besökarna på svenska pepparkakor. Barnen leker och provar sig fram i sitt eget kök, uppmanade av Pippi Långstrump att hitta kreativa lösningar. 2 (4)
  3. 3. För att komma vidare till nästa rum kan besökarna välja mellan att ta trappan eller det lite snabbare alternativet – en stor rutschkana som försvinner ner i golvet. Rum D – Innovationsrummet (Spirit of Innovation Hall) Besökaren lämnar Lösningsrummet med funderingar om bakgrunden till de svenska framstegen. I Innovationsrummet presenterar vi ett resonemang som kan förklara hur Sverige har lyckats skapa stora varumärken och ett av världens mest innovativa samhällen. Svaret ligger i the Spirit of Innovation, vår innovationsanda som bygger på samarbete, deltagande och respekt för varje individ. Genom rutschkanan genom taket från våningen ovanför samt en mängd självlysande gungor visar vi att det i svensk kultur finns en nära koppling mellan lekfullhet och förmågan att vara kreativ och innovativ. På väggen och i taket, likt en stjärnhimmel, hänger ljuslådor med bilder på innovationer som blivit verklighet tack vare vår Spirit of Innovation. Dessa för människan viktiga upptäckter vill vi hylla! Rum E – Innovativt samhälle (Innovative Society) Utställningens sista rum lyfter fram det innovativa svenska samhället där framstående städer och regioner berättar om sina allra mest spännande framtida innovationsprojekt. Besökarna bjuds in till en fortsatt kontakt och relation med Sverige. På plats finns robotar som tar emot besökarnas visitkort. Besökarna kan ta del av de aktiviteter som pågår på innovationsscenen samt uppmanas att låta den mekaniska kören sjunga och tolka var och ens förhoppningar och drömmar om framtidens hållbara innovationer. När man lämnar utställningen vinkas av man adjö av hundratals yllevantar, stickade av svenskar, som ett varm och mjukt ”tack – och välkommen åter”. Personer och företag bakom utställningen i svenska paviljongen: Springtime, Futurniture, Tengbom och Eastwei Relations: övergripande projektledning, idé, innehåll och gestaltning, fokusgruppstest i Kina. Mediatec: AV-leverantör Ambrosius: utställningsbyggare 3 (4)
  4. 4. Susanne Skog-Myrén: ljudkonstnär Ulf Rollof: konstnären bakom rutschkanan Teenage Engineering: Absolut Choire Monica Förster: Cloud som scenografi i utställningens miljörum Alexander Lervik: lysande gungorna i innovationsrummet För mer information kontakta: Nina Ekstrand, bitr generalkommissarie, nina.ekstrand@expo2010.se, 0702 32 85 67 Carin Lembre, Springtime, carin.lembre@springtime.nu, 0708 79 69 39. Jakob Lind, Futurniture, jakob.lind@futurniture.se, 0704 31 47 05 4 (4)

×