Tutorial 5

1,043 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,043
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tutorial 5

  1. 1. Tutorial 5Bendera Mula dan Bendera TamatVideo: Bekerja dengan bendera mula dan tamatSelepas menamatkan tutorial ini, anda boleh :Meletakkan bendera mula dan bendera tamat di lokasi yangdiperlukanMemainkan aplikasi menggunakan konsep bendera mula danbendera tamat.
  2. 2. PengenalanSemasa proses membangunkan sesebuah aplikasi, adalahmenjadi satu keperluan untuk memainkan hanya sebahagiankecil dari aplikasi tersebut bagi memastikan ianya berfungsiseperti mana yang anda kehendaki.Bendera mula dan bendera tamat membolehkan ianyadilaksanakan. Dalam latihan selanjutnya, anda berpeluangmencuba konsep penggunaan kedua-dua bendera ini di dalammemudahkan proses pembangunan sesebuah aplikasi
  3. 3. LatihanSekiranya perlu, lancarkan program Authorware dan buka failtutor1. Pastikan anda berada di dalam mod ikon dan bukannya modpersembahan. 1. Tarik bendera tamat (Stop Flag) dari palet ikon dan letakkan ianya di garis aliran di antara Paparan 2 dengan Paparan 3. Bendera ini boleh dipindah-pindahkan mengikut keperluan anda (Perhatikan, bendera tamat tiada di ikon palet lagi sebaik sahaja ianya berada di garis aliran)
  4. 4. 2. Mainkan aplikasi anda. Lihat apa yang berlaku. Hanya isi kandungan dari Paparan 1 dan Paparan 2 sahaja yang akan dipaparkan kerana Authorware memberhentikan perlaksanaan aplikasi sebaik sahaja ia menemui bendera tamat yang diletakkan di bawah ikon Paparan 2.3. Cuba heret pula bendera mula (Start Flag) dan letakkan ia pada garis aliran di antara ikon paparan Paparan 1 dan Paparan 2. Mainkan aplikasi anda sekali lagi. Apa yang berlaku ialah Authorware hanya akan memainkan aplikasi dari satu ikon paparan iaitu ikon yang bernama Paparan 2.
  5. 5. 4 Cuba pindah-pindahkan kedudukan bendera-bendera ini dan lihat apa yang berlaku. Klik semula pada ruang kosong di palet ikon Bendera Mula dan Tamat untuk memanggil semula bendera tersebut kembali kepada ikon palet. (Ini penting kerana kadang-kala anda terlupa di mana kedudukan bendera mula dan tamat anda tinggalkan pada garis aliran.)

×