Tutorial 4

367 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
367
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tutorial 4

  1. 1. Tutorial 4Memain dan Memberhentikan AplikasiVideo: Melancarkan aplikasi yang anda binaSelepas menamatkan tutorial ini, anda boleh :Memahami konsep mod ikon dan mode paparanMenggunakan arahan Play dan Stop untuk berpindah antara modikon (pembangunan) dengan mod paparan (persembahan)Menggunakan arahan pantas (short cut) bagi tujuan di atasMemahami konsep Step Over dan Step Into.
  2. 2. PengenalanSekiranya anda melakukan latihan-latihan di dalam tutorial yangsebelumnya, pastinya anda telah menyedari beberapa konsep asassemasa memain atau melaksanakan sesuatu aplikasi yang sedanganda bangunkan.Semasa anda meletakkan ikon pada garis aliran, anda sebenarnyaberada di dalam mod ikon iaitu mod pembangunan sesebuah aplikasi.Secara amnya semasa berada di dalam mod ikon, anda menyusunlogik sesebuah aplikasi.Semasa anda memasukkan teks ke dalam ikon paparan andasebenarnya berada di dalam mod paparan iaitu paparan bagaimanasesebuah aplikasi akan dipersembahkan kepada pengguna.Di dalam latihan seterusnya, anda akan belajar bagaimana untukbergerak di antara 2 mod tersebut.
  3. 3. 1. Sekiranya perlu, lancarkan program Authorware dan buka fail tutor1 anda. Mainkan (Play) aplikasi tersebut. (Sama ada dengan menggunakan arahan Play dari menu Control, atau kombinasi kekunci Control dan R, atau pun menggunakan Control Panel atau Restart dari ToolBar)
  4. 4. 2. Laksanakan arahan Stop dari menu Control. Perhatikan anda akan kembali ke Mod Ikon. Anda boleh juga menggunakan arahan pantas dengan kombinasi kekunci Control dan kekunci J serentak.3. Semasa berada di dalam ikon mod, laksanakan arahan Step Into dan Step Over dari menu Control berulang kali. Perhatikan apa yang berlaku papa paparan persembahan anda. Nota Step Into Digunakan bagi melaksanakan item yang berikutnya yang berada pada garis aliran termasuk apa juga yang berada di dalam ikon kumpulan (Map) atau yang berada di dalam struktur cabangan. Step Over Digunakan bagi melaksanakan item yang berikutnya yang berada pada garis aliran dan mengabaikan apa yang berada di dalam ikon kumpulan (Map) atau yang berada di dalam struktur cabangan. Arahan ini membolehkan anda untuk melihat paparan setiap ikon satu persatu secara teratur.
  5. 5. 4. Semasa berada di dalam mod ikon,tambahkan satu lagi ikon paparan padagaris aliran (dibawah ikon Paparan 1)dan namakan ikon tersebut sebagaiPaparan 2.5 Klik berganda pada ikon Paparan 2untuk membukanya. (Perhatikan namaikon tersebut dipaparkan pada titlebarToolbox.
  6. 6. 6. Taipkan teks yang berikut di bahagian bawah penjuru kanan skrin paparan. "Anda kini berada di dalam Ikon paparan yang kedua7. Mainkan (Play) aplikasi anda. Perhatikan kedua-dua medan teks dari ikon paparan 1 dan ikon paparan 2 dipaparkan secara serentak.
  7. 7. 8. Save fail anda (sebagai langkah keselamatan adalah di galakkan anda save aplikasi anda setiap 10 – 15 minit bekerja).9. Tambahkan satu lagi ikon paparan di bawah ikon paparan 2 ke garis aliran. Dan namakan ia Paparan 3.10. Masukkan teks berikut di bahagian penjuru atas kiri tetingkap persembahan. "Anda kini berada di dalam Ikon paparan yang ketiga"11. Mainkan aplikasi anda dan lihat apa yang berlaku. Berikut merupakan apa yang sepatutnya anda dapat perhatikan paparan tetingkap persembahan. Tiga medan teks dari tiga ikon paparan dipaparkan serentak. Fahami apa yang berlaku….
  8. 8. 12. Lancarkan arahan Step Over atau Step To serta cuba juga menggunakan arahan Play dan Stop bagi memahirkan diri anda menggunakan konsep asas di dalam persembahan sesebuah program Authorware

×