Present aqidah

3,595 views
3,455 views

Published on

Published in: Education
6 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,595
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
152
Comments
6
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Present aqidah

 1. 1. IDEOLOGI PENYELEWENGAN AKIDAH ISLAM   Ideologi iaitu fahaman yang dipakai atau yang dicita-citakan. Penyelewengan iaitu penyimpangan atau memisahkan daripada hakikat pengajaran agama.
 2. 2. FAKTOR-FAKTOR PENYELEWENGAN (SYUBHAH) DARIPADA KEBENARAN. “Peperangan pemikiran”. dengan mewujudkan golongan pembuat syubhat atau pengeliruan ada kalanya dari orang Islam sendiri atau dari orang-orang kafir.
 3. 3. Fahaman yang telah mempengaruhi sebahagian umat Islam;-   SEKULARISME ORIENTALISME MODENISME PASCAMODEN DARWINISME LIBERALISME RELATIVISME KOMUNISME ANTI-HADIS
 4. 4. SEKULARISME fahaman yang memisahkan urusan keduniaan dan urusan keagamaan. Fahaman ini merupakan induk kepada fahaman-fahaman lain. Ciri-ciri Sekularisme:   1.Menolak secara mutlak kewujudan Allah atau beriman kepadanya 2.Menolak adanya hubungan antara kehidupan manusia di dunia dengan keimanan kepada Allah. Kehidupan di dunia bergantung sepenuhnya kepada ilmu dan penelitian yang diawasi akal, bukannya wahyu dan pegangan agama.   3.      Menyebarkan fahaman kebebasan berakhlak serta meruntuhkan nilai-nilai mulia dalam institusi keluarga.
 5. 5. 4.Meragui kebenaran agama Islam, kenabian nabi Muhammad s.a.w dan ayat-ayat dalam kitab suci al- Quran.  5.Menghayati ajaran Islam cukup dengan amalan kerohanian sahaja.  6.Undang-undang Islam diubah suai daripada undang-undang roman.  7.Tamadun Islam tidak sesuai dengan tamadun kini sambil menyifatkan undang-undang Islam sebagai ketinggalan zaman. 8.Mempengaruhi generasi muda supaya memilih cara hidup sekular tanpa agama.  9.Merendah-rendahkan tamadun Islam sambil membesarkan unsur-unsur negatif dalam masyarakat Islam.
 6. 6.   Contoh Tokoh-Tokoh yang dipengaruhi oleh Sekularisme:   Mustafa Kamal Atartuk. (188h1/1299m – 1938h/1357m) Beliau juga menyatakan sebab Islam mundur adalah kerana percampuran agama dan politik
 7. 7. ORIENTALISME Bermaksud golongan yang mengkaji hal-hal ketimuran. Gerakan Orientalisme menyerang Islam melalui;- Menganggap al-Quran sebagai khayalan Muhammad dan tidak ada hubungannya dengan wahyu.   Aktiviti mereka digunakan untuk mencari kelemahan-kelemahan yang ada dalam Islam, dalam al-Quran dan al-Hadis, dalam diri junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w, dalam kerabat beliau dan dalam diri sahabat-sahabat beliau.
 8. 8. Rangka Kerja Orientalisme: Mengikut kajian Dr. Mahmud Hamdi Zaqzuq merumuskan usha Orientalisme dari dulu hingga kini;- * Pengajaran di Universiti. * Pengumpulan manuskrip. Penterjemahan dari Bahasa Arab ke bahasa Eropah. Penulisan dalam pelbagai bidang pengajian Arab dan Islam.
 9. 9. MODENISME   Bermaksud berfikir secara moden. melakukan kritikan terhadap yang silam dan klasik sebagai tidak tepat dan benar. Ia berpunca daripada fahaman sekular
 10. 10. PASCAMODEN Pascamoden adalah fahaman yang bersifat anti agama dan anti Tuhan, kerana ia merupakan lanjutan dan edisi baru kepada fahaman sekularisme Barat moden. [1] fahaman pascamodenisme menafikan semua bentuk kebenaran mutlak [1] Menurut Zakaria Stapa (1999)
 11. 11. Ciri-ciri utama fahaman ini iaitu;-   * Kematian Subjek; * Penafian Terhadap Realiti.   * Penolakan Neratif Besar dan Penafian Kebenaran.
 12. 12. DARWINISME Dalam dunia pemikiran sains, fahaman Darwin sinonim kepada hipotesis evolusi (Proses dari satu spesis kepada peringkat kesempurnaan iaitu menjadi manusia
 13. 13. Ciri-ciri fahaman Darwin. Bersifat meterialisme. * Berunsur tanggapan yang penuh dengan keraguan. Bersifat tafsiran hawa nafsu. * Semua yang hidup bertukar bentuk dan fungsi dari generasi ke generasi * melahirkan keturunan yang mempunyai sifat-sifat baharu.
 14. 14. Kesan-Kesan Fahaman Darwin: * Menafikan wahyu sebagai sumber rujukan alam semester. * Menafikan manusia daripada Nabi Adam a.s. * Fahaman Evolusi-Darwin mengatakan manusia berasal daripada mawas dan melalui Proses lama sebelum menjadi manusia.
 15. 15. LIBERALISME Iaitu aliran pemikiran yang bertujuan untuk meningkat kebebasan yang diberi kepada individu.   Ciri-ciri Liberalisme. * Ia mempunyai pemikiran berikut;- * Individu lebih penting dari masyarakat. Masyarakat wujud untuk individu. Individu bebas dari nilai-nilai agama.
 16. 16. RELATIVISME Iaitu fahaman bahawa kebenaran nilai moral tidak semestinya mutlak mungkin berbeza antara individu atau kebudayaan.   Dari sudut lain fahaman ini menyatakan bahawa tiada nilai mutlak untuk menghukum sesuatu perbuatan Semua kebenaran adalah realitif iaitu tiada suatu jawapan. Tiada siapa yang lebih betul semuanya tertakluk kepada pendangan. Semua pendapat boleh diterima. [1]   Fahaman ini mempertikaikan kebenaran Nabi Muhammad .Mereka juga tidak mengikhtiraf pendapat yang sahih dalam ijmak ulama’ [1] Teori ini diperkenalkan oleh Albert Einstein (1879-1955)
 17. 17.   KOMUNISME Iaitu fahaman politik yang hendak menjadikan faktor pengeluaran dan barangan pengguna milik negara atau milik bersama.   Ciri-ciri fahaman Komunisme. Menghapuskan semua hak milik persendirian. Menghapuskan unit keluarga. Menghapuskan segala agama.
 18. 18.     ANTI-HADIS Secara amnya teorinya bersandarkan pada kesimpulan yang dibina oleh oreantalisme.   Aliran Pemikiran Muhammad Abdul Wahab serta pengikutnya;   * Fatwanya. Ramai penduduk tempatan telah melakukan amalan khurafat seperti menyembah kubur keramat, * Beliau juga mengatakan manusia berada dalam keadaan syirik terutama dalam persoalan tawasul dan bid’ah.
 19. 19. Kesimpulan   * Umat Islam perlu kepada sistem pengajian yang tersendiri yang bukan hanya merupakan pengambilan metode barat dalam segenab hal.   * Demi untuk mencapai kemajuan kepada tamadun umat Islam agar tidak bergantung kepada tamadun barat.   * Kesedaran ini perlu diperluaskan kerana;- Islam telah bertapak pada kebanyakkan penduduk dunia. Semakin ramai penduduk dunia ingin mengenali Islam.
 20. 20.   Tamadun Islam dapat dibina dengan cita rasa yang tersendiri tanpa bergantung kepada perkara asasi barat dalam pembangunan serta penjaminan kesinambungan barat.   Manusia dapat membezakan di antara perkara yang benar dengan perkara yang salah. Tidak salah jika kita menerima pemikiran-pemikiran barat kalau ianya bermanfaat untuk diri, keluarga, mesyarakat dan berfaedah bukannya mencontohi atau menerima perkara-perkara yang sebaliknya.   Penerimaan idea dan nilai yang diperolehi dari barat harus disertai dengan proses saringan, tujuannya untuk menentukan apa yang dibawa dari barat tidak bertentangan dengan prinsip agama dan adat ketimuran.
 21. 21.     * Penerimaan idea dan nilai yang diperolehi dari barat harus disertai dengan proses saringan, tujuannya untuk *menentukan apa yang dibawa dari barat tidak bertentangan dengan prinsip agama dan adat ketimuran.   * Islam merupakan agama rahmat bagi manusia seluruh alam. Islam menganjurkan umatnya belajar walaupon sampai ke negeri China. * Semua kebijaksanaan samaada ia ditemui di barat atau di timur adalah hikmah. Hikmah dan kebijaksanaan adalah peninggalan dari tamadun Islam.
 22. 22. Terima kasih

×