hafazan al-Quran

4,438 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,438
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,807
Actions
Shares
0
Downloads
92
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

hafazan al-Quran

 1. 1. Oleh:KAMARUDIN BIN JAFFAR
 2. 2.  METHOD TAHFIZ  Waktu paling sesuai  Ayat demi ayat divisualkan dalam hati dan minda-boleh ditulis tanpa melihat musyhaf-lancarkan bacaan minima 20 kali/ayat.  Ayat @ kalimah yang sukar, ulang 2 kali ganda  Gunakan musyhaf yang sama-satu juzuk 20 muka surat.
 3. 3.  Hafazan semalam takrir minima 3 kali sebelum memulakan hafazan baharu.  Takrir 5 kali dalam 24 jam sebelum tidur.  Sekali selepas bangun tidur.  Jika belum lancar, jangan buat hafazan baharu.  Disiplinkan diri memelihara dan menjaga hafazan.  Istiqamah dan aturan masa untuk takrir.  Jangan menunda masa. Semak dan tadarus minima 2 orang Usaha batin terus dengan Allah spt. Puasa, qiamullail
 4. 4.  Tanamkan niat ikhlas kerana Allah Suci daripada hadas dan najis. Tempat yang bersih dan suci. Mengambil dan memegang al-Quran dengan tangan kanan @ kedua-dua tangan. Menghhadap qiblat. Duduk dengan khusyu’ dan tenang. Berbaring @ berdiri (boleh).
 5. 5.  Mulut sentiasa bersih dan bersiwak. Dimulakan dengan izti’azah. Menggunakan sistem tartil. Mengelakkan diri daripada memandang perkara yang boleh melalaikan atau mengganggu fikiran ketika membaca al-Quran. Sunat dengan suara merdu dan lagu yang baik supaya lebih meresap.
 6. 6.  Sentiasa bertadabbur (menghayati), memerhati maksud serta mengulang-ulang ayat yang dibaca. Jika bertemu ayat amaran/ ancaman, pohon ampun. Jika bertemu ayat rahmat/ pahala- harap dengan optimis. Tenang dan tidak gopoh. ( Menurut Abdullah bin Mas’ud)
 7. 7.  Suara sederhana di antara kuat dan perlahan (menurut ‘Uqbah bin ‘Amir). Sunat bersuara kuat jika tidak menimbulkan riya’. Berhenti bila menguap. Elakkan diri dari memutuskan bacaan kerana bercakap dengan seseorang. Membaca mengikut tertib musyhaf. Jangan menyongsang.
 8. 8.  Mendengar dengan penuh perhatian (pendengar). Jangan bercakap ketika mendengar @ membaca al- Quran. Makruh membaca ketika mengantuk. Sunat sjud apabila sampai ayat sejadah. Harus mengucup musyhaf di penghujung bacaan atau ketika tertentu.
 9. 9.  Boleh memberi salam kepada orang yang membaca al- Quran. Bila hendka mula semula, hendaklah membawa taawuz lagi (Imam Nawawi). Jika membaca mengikut qiraat tertentu, hendaklah membaca sehingga habis tanpa mengubah qiraat lain (adab bacaan al-Quran). Memperbanyakkan bacaan al-Quran dan mengkhatamkannya.(Bukhari dan Muslim)
 10. 10.  Sunat membaca al-Quran secara berjemaah. (Muslim dan Abu Daud). Sunat baca Sodaqallahul a’zim ketika selesai. Setelah selesai, simpan di tempat yang terhormat.

×