Teknik menjawab bahasa malaysia 11

2,335 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
2,335
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
723
Actions
Shares
0
Downloads
55
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Teknik menjawab bahasa malaysia 11

 1. 1. 1. Bahagian A : 1 soalan waijb dijawab.2. Bahagian B : 3 soalan, pilih satu sahaja untuk dijawab.1. Bahagian C : 1 soalan wajib dijawab.
 2. 2. PERHATIAN KEPADA CALON1. Calon perlu membina lima ayat lengkap berdasarkan gambar (tunggal & bersiri)2. Tidak ada pilihan soalan. Soalan ini wajib dijawab.3. Soalan ini memperuntukkan 10 markah.4. Masa yang dicadangkan ialah 15 minit. BENTUK SOALAN Tiga bentuk soalan :(a) Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar.(b) Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti dalam gambar.(c) Tulis lima ayat yang lengkap tentang situasi yang terdapat dalam gambar.
 3. 3. 1. Teliti gambar.2. Kenal pasti objek yang terdapat dalam gambar.3. Tandakan lima objek utama: - Objek yang paling sesuai untuk menghasilkan ayat yang baik - Sesuai dengan idea keseluruhan gambar.4. Tulis kata kerja yang tepat pada objek tersebut. ( Soalan bentuk “C” situasi)5. Bina ayat menggunakan kata kerja yang ditulis.6. Teliti gambar. - Bentuk “a” dan “c” boleh bina ayat berdasarkan objek yang ditanda tanpa menggunakan kata kerja. Utk lebih selamat gunakan kata kerja telah ditanda bagi membina ayat.7. Jangan guna perkataan “saya” dalam ayat.
 4. 4. Mduduk berehat mengemas kerusi Mmemasak lauk-pauk Memotong sayurMenyapu sampahM
 5. 5. Siapa/ Apa Berbuat apa/mengapa Peluasan Ayat (Keterangan/Tempat/ masa)1. Tiga orang lelaki sedang memasak lauk- untuk dihidangkan kepada pauk para tetamu.2. Dua orang wanita Sedang tekun memotong Untuk memasakpula sayur dan bahan tumisan3. Dua orang wanita Sedang sibuk mengemas di bawah khemah. meja dan kerusi4. Dua orang lelaki Sedang menyapu sampah Dii kawasan khemah supayapula bersih.5. Beberapa orang sedang duduk berehat sambil berbual-bual di tepilelaki khemah.
 6. 6. Siapa/apa Berbuat apa/mengapa Peluasan Ayat1.Molly dan menyapu sampah Supaya kelas merekaSalmi kelihatan bersih.2. Ismail mengelap cermin Dengan menggunakan tingkap yang kotor sehelai kain.3. Izman Mengutip sampah di Lalu memasukkannya atas lantai ke dalam bakul sampah.4. Borhan dan Sedang menyusun Supaya kelihatanZaidi meja kemas.5. Normah Sedang memadam dengan menggunakan papan tulis pemadam khas.
 7. 7.  CONTOH 3 Tulis lima ayat legkap tentang situasi yang terdapat dalam gambar.
 8. 8. Siapa/apa Berbuat apa/ mengapa Peluasan ayat1. Seorang budak sedang melontar Ke arah rakannya.lelaki pundi kacang2. Seorang rakannya Menyambut pundi Dengan menggunakancuba kacang itu kedua-dua belah tangannya.3.Seorang murid lelaki Membalingkan sebiji gelung rotan yang bola ke arah dipegang oleh rakannya.4. Dua budak lelaki sedang memegang Menghala ke arah gelung rotan bola.5. Seorang guru lelaki sedang memerhati dan Murid-muridnya mengawasi melakukan aktiviti.
 9. 9. 1. Ayat yang dibina hendaklah bersesuaian dengan perkara yang terdapat dalam gambar.2. Calon tidak perlu memberitahu latar masa dalam ayat kerana tidak dinyatakan dengan jelas tentang masa bagi sesuatu peristiwa dalam gambar berlaku. (Jangan buat andaian).
 10. 10. Karangan Berformat Karangan Tidak Berformat Surat Kiriman Rasmi  Keperihalan / gambaran Surat Kiriman Tidak rasmi  Fakta Laporan  Perbincangan Berita  Imiginasi Syarahan/ pidato  Autobiografi Ucapan  Biografi Dialog/Temu  Rangsangan gambar: ramah/wawancara (a) Bersiri (b) Tunggal Perbahasan  Menyudahkan cerita Catatan Harian  Peribahasa : (a) Cerita (b) Huraian
 11. 11. 1. Tiga pilihan soalan diberikan dalam bahagian ini.2. Pilih dan jawab satu soalan sahaja.3. Markah yang diperuntukkan ialah 30 markah.4. Cadangan masa untuk menjawab ialah 40 minit.5. Panjang karangan tidak kurang daripada 80 patah perkataan.
 12. 12. 1. Baca soalan dengan teliti.2. Pilih soalan yang benar-benar diketahui isinya.3. Kenal pasti kunci soalan.4. Buat peta minda atau rangka karangan sebelum menulis.5. Tentukan pendahuluan, isi ( 3-4 isi) dan penutup karangan.6. Mulakan karangan dengan pendahuluan yang menarik.7. Huraikan setiap isi yang dipilih ( sertakan contoh yang sesuai).8. Gunakan pelbagai jenis ayat (ayat tunggal, majmuk, penyata dll)9. Gunakan penanda wacana yang sesuai pad awal perenggan atau antara ayat dalam perenggan ( selain itu, di samping itu, oleh yang demikian dll)10. Menulis penutup karangan dengan menyimpul isi, penyoalan, peribahasa harapan dan cadangan.
 13. 13. 1. Persediaan sebelum menulis karangan(a) Membaca soalan(b) Memilih soalan(c) Merangka karangan : Isi-isi karangan dibahagikan kepada tiga bahagian : pendahuluan, isi-isi dan penutup. Peruntukan 5 minit untuk menulis rangka karangan Susun isi mengikut keutamaan. JANGAN masukkan isi yang kabur, kurang mantap atau terpesong.
 14. 14. 2. Semasa menulis karangan(a) Pendahuluan: Terus bicarakan pengenalan tajuk dan kaitkan dengan isu semasa Satu perenggan sahaja. Jelas dan tepat Jangan masukkan isi penting. Memadai 2 ayat sekitar 20 patah perkataan.(b) Isi-isi penting Mempunyai 4 isi penting. Satu perenggan untuk menghuraikan satu isi. Setiap huraian isi disertai contoh sesuai. 3 ayat atau sekitar 30 patah perkataan. Gunakan penanda wacana dan kata hubung sesuai.(c ) Penutup Kesimpulan / rumusan berdasarkan tajuk. Nyatakan pendirian jika arangan berbentuk syarahan atau perbahasan. Mantapkan dengan pantun, peribahasa, mutiara kata yang sesuai. 2 ayat atau sekitar 20 patah perkataan.
 15. 15. Terdapat tiga bentuk soalan bahagian B:1. Karangan Jenis “Kepunyaan”2. Karangan Jenis “Berkunjung”, atau “Pergi” atau “Melawat”3. Karangan Jenis “Peristiwa”
 16. 16.  Contoh soalan: Keluarga Saya Haiwan Kesayangan Saya Sekolah Saya Perpustakaan Sekolah Saya Negara SayaCara paling sesuai untuk menjawab soalan ini adalah dengan menggunakan soalan sesuai. Contoh : Apa - (Pendahuluan) Bagaimanan - (Isi) Mengapa - (Penutup)
 17. 17. Contoh soalan: Berkunjung ke Pameran Buku Pergi ke Dusun Datuk Melawat ke Melaka Satu Tempat yang Pernah Saya Lawati Pergi Berkelah / Berkelah di Tepi Laut/ Air Terjun Pergi BerkelahCara paling mudah menjawab soalan jenis ini adalah dengan cara mengemukakan soalan berikut: Bila - (pendahuluan) Buat apa - ( isi) Bila balik - ( penutup)
 18. 18. Pendahuluan: Isi (tiba) PPenutup: Nampak apa? Bila? (keadaan tempat) Pulang Buat apa? Di mana?Guna soalan : Contoh: Mencari Dengan siapa?Pukul berapa? tempat (huraikan) Mengapa?Apa perasaan? Guna soalan:Apa harapan? Di mana? Mengapa? Berkelah di Tepi Laut Isi 4 (Buat apa) Isi 2 (Buat apa?) Contoh: Contoh : iIIsi 3 (Buat apa)Makan (huraikan) Berenang (huraikan) Contoh : BermainGunakan soalan Guna soalan: pasir (huraikan) Apa? Di mana Guna saolan : Di mana? Bagaimana Siapa? Bagaimana? perasaan? Di mana? Apa perasaan ?
 19. 19. 1. Untuk menjawab soalan ini, calon hanya perlu menulis: Masa, tempat, individu yang terlibat, cara pergi dan tujuan (pendahuluan) tiba dan perkara yang dilakukan (isi) Perkara lain yang dilakukan ( 3 perkara/ isi penting) Isi Balik (penutup)2. Calon boleh menukar bentuk karangan: Surat kiriman Laporan Berita atau sebagainya
 20. 20. Contoh soalan : Sambutan Hari Lahir Saya Hari Sukan Sekolah Saya Hari Kanak-kanak Hari Penyampaian Hadiah Sambutan Hari Guru di Sekolah Saya Sambutan Hari KebangsaanTiga perkara penting perlu diketahui apabila menjawab soalan ini: Perkara berlaku sebelum sesuatu peristiwa ( pendahuluan) Semasa peristiwa berlangsung ( 3-4 isi tentang apa yang berlaku) Selepas sesuatu peristiwa berlaku (penutup)
 21. 21. Pendahuluan Isi 1 Penutup (sebelum sambutan) ( semasa sambutan)(selepas sambutan Tarikh Keadaan tempat itu selesai) Persediaan tempat Apa yang berlaku Bersurai Latihan dan Contoh: Ucapan guru Guna soalan: persembahan besar (hurikan) Pukul berapa? Apa perasaan? Guna soalan : Apa harapan? siapa? bagaimana? Sambutan Hari Guru di Sekolah SayaIsi 4 (Apa berlaku) Isi 2 Contoh: selepas ( Apa berlaku?) rehat Contoh : menyanyikan Acara pentas Isi 3 (Apa berlaku?) “Guru Malaysia” Anugerah khas Contoh : Hadiah dan Guna soalan: Sukaneka cenderahati Siapa perlawanan (huraikan) Apa Guna soalan: Guna soalan: Apa? Siapa? Di mana? Bagaimana? Bagaimana?
 22. 22. PENTING1. Calon boleh menggunakan teknik carian isi yang sama untuk menulis tajuk-tajuk yang lain. Tukar isinya sahaja.2. Calon juga boleh menggunakan isi ini untuk menulis karangan dalam bentuk lain seperti berita, surat kiriman, fakta, laporan dan sebagainya.
 23. 23. 1. Calon dikehendaki untuk menterjemah nilai atau pengajaran daripada teks.2. Tiada pilihan jawapan. Calon wajib menjawabnya.3. Markah yang diperuntukkan ialah 20 markah.4. Masa yang dicadangkan ialah 20 minit.5. Panjang jawapan tidak lebih daripada 50 patah perkataan.
 24. 24.  Baik hati  Kejujuran Berdikari  Kerajinan Hemah tinggi  Kerjasama Hormat-menghormati  Kesederhanaan Kasih sayang  Kesyukuran Keadilan  Patriotisme Kebebasan  Rasional Kebersihan fizikal dan mental  Semangat bermasyarakat
 25. 25. 1. Baca dan fahami petikan.2. Gariskan lima ayat atau frasa yang mengandungi nilai murni atau pengajaran (ikut kehendak soalan).3. Kenal pasti nilai atau pengajaran yang tersirat daripada ayat atau frasa tersebut.4. Tulis pengajaran atau nilai yang dikenal pasti dalam satu perenggan dengan menggunakan penanda wacana yang sesuai.
 26. 26. Tulis beberapa pengajaran yang dapat kamu peroleh daripadapetikan di bawah. Panjang jawapan kamu mestilah tidak kurangdaripada 50 patah perkataan. Tulis jawapan kamu dalam satuperenggan..
 27. 27. CONTOH PETIKAN 1 Ibu dan ayah terpaksa ke pejabat pada hari Sabtu. Ibu berpesan kepadaku agar menjaga adik-adik, Lili dan Aznil. Hari Sabtu merupakan hari rehatku. Tambahan pula, kartun kegemaranku ada disiarkan pada hari ini. Aku menyuruh adik-adik supaya bermain-main, manakala aku asyik menonton televisyen. “Abang, Lili nak minum,” pinta adik bongsuku yang berusia empat tahun. Aku menyuruh Aznil supaya mengambil minuman untuk Lili. Aznil menurut saja akan perintahku. Dia bergegas ke dapur. Lili mengekorinya dari belakang. Tiba-tiba aku terdengar bunyi benda terjatuh. Lantas, aku berlari ke dapur. Aku mendapati kaki Lili berdarah akibat terkena serpihan teko yang pecah. Aku panik. Aku mendukung Lili lalu bergegas ke rumah jiran. Mujur pada ketika itu, Encik Sabri ada di rumah. Beliau membawa kami ke klinik. Aku amat kesal kerana tidak menjaga adikku baik-baik.
 28. 28. Terdapat beberapa pengajaran yang diperolehdaripada petikan. Antaranya, kita mestilah menjalankantanggungjawab sebagai anak dengan amanah. Selain itu,kita juga tidak sepatutnya bersikap mementingkan diri sendiri.Di samping itu, sebagai insan paling tua dalam adik-beradik,kita wajar menunjukkan teladan yang baik kepada adik-adik.Akhir sekali, sekiranya kita berbuat salah, kita hendaklah insafdan membaiki kesalahan.
 29. 29. 1. Gunakan Penanda 2. Gunakan wacana :  Kita mestilah Antaranya  Kita haruslah Selain itu,  Kita wajib Di samping itu  Kita sepatutnya Oleh yang demikian  Kita tidak boleh Namun demikian  Janganlah kita Akhir sekali  Kita tidak digalakkan
 30. 30. SEMOGA BERJAYADALAM UPSR 2012

×