De (on)begrensde mogelijkheden van social media, ook in de gezondheidszorg

851 views
706 views

Published on

Een kort overzicht hoe zorgprofessionals en/of patiënten gebruik maken van social media in onderlinge relaties.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
851
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Voorstellen Verantwoordelijk voor online communicatie: Internet en intranet Erg leuk, mede door alle ontwikkelingen op dit gebied, waaronder die van social media
 • Voorstellen: Dit is onze huidige website. Die hebben jullie misschien gezien toen jullie je gingen inschrijven voor dit symposium. Zoals jullie zien niet meer een website van deze tijd.
 • Voorstellen: Dit project heeft voor ons de grootste prioriteit en wij verheugen ons op het moment dat deze eind het jaar gelanceerd zal worden. Het zal een website zijn die hoort bij deze tijd, met volledige 2.0 integratie, waar wij trots op zijn. Ook social media zal steeds meer een rol gaan spelen in onze communicatie naar en met onze doelgroepen.
 • Zo ging het vroeger: Met ‘ simpele’ communicatiemiddelen Één op één, waardoor je weinig mensen ineen keer kunt bereiken Voor een groter bereik kan je traditionele media inschakelen, maar dat is vaak kostbaar.
 • Zo gaat het nu: Sinds de opkomst van social media in 2005 is dit compleet veranderd en kan je met op een relatief eenvoudige en goedkope manier veel mensen bereiken, bijv. met een tweet (bericht op Twitter), die dit bericht vervolgens ook weer kunnen delen met hun volgers, waarmee je een groot bereik genereert. Mensen zelf delen ook graag hun ervaringen via sociale media met anderen. Met bijv. mobieltjes, zoals je hier ziet op deze foto, worden foto’s video’s, en in tekst ervaringen uitgewisseld. Je kan ook zelf je doelgroep gebruiken om je boodschap over te brengen, zoals hier ook bij Obama gebeurt. Ook kunnen organisaties hun medewerkers inzetten om bijvoorbeeld de sterke punten van de organisatie naar buiten te brengen. Verpleegkundigen kunnen via professionele account de oncologische kennis die zij hebben verspreiden. Omdat zij verbonden zijn aan hun ziekenhuis geeft dit ook dit beeld weer voor de organisatie als geheel. Social media biedt je ook een mogelijkheid om een goede relatie op te bouwen met je doelgroep. Iedereen wil zijn ervaringen en belevenissen delen met iedereen of zijn nieuwsgierig naar andermans leven. Veel meer een open cultuur
 • En er zijn steeds meer mensen die social media gebruiken, van jong tot oud. Er werd altijd gezegd dat vooral jongeren social media gebruiken, maar niet is wat het lijkt. Het blijkt zelfs dat tussen mensen tussen de 40 en 64 jr het meest gebruik maakt van social media, gevolgd door mensen tussen de 20 en 39 jr!
 • En zij delen hun ervaringen via diverse social media. Dit is slechts een greep uit al die kanalen. Er zijn social media die vooral voor privédoeleinden gebruikt worden En die vooral gebruikt worden voor zakelijke doeleinden.
 • Wie gebruikt social media? En wie gebruikt het ook professioneel?
 • Gegevens van maart 2012
 • Dit zijn de gegevens uit de sociale media monitor zorg. Een onafhankelijk onderzoek die iZovator samen met Redmax in de zomer van 2011 hebben afgenomen. Gegevens van het onderzoek van social media gebruik in heel Europa onderzocht door het Radboud Reshape and Innovation Centre laat ongeveer vergelijkbare cijfers zien. Dit onderzoek is ook in de zomer van 2011 afgenomen. Nederlandse ziekenhuizen blijkt uit dit onderzoek koploper te zijn op het gebied van social media. Ook Engeland en de Scandinavische landen scoren goed (http://www.zorgvisie.nl/ICT/13905/Nederlandse-ziekenhuizen-lopen-voorop-met-social-media.htm).
 • Waarom moeten wij als zorginstellingen ons bezighouden dit soort praktijken? Het zoeken naar medische informatie staat op nummer drie in de top tien van Google zoekopdrachten. Alles draait om vinden, vergelijken, beoordelen, publiceren, delen en monitoren. Patiënten zoeken elkaar steeds meer op via social media. Ze zoeken informatie over hun aandoening of die van een naaste, om zichzelf voorafgaand aan een artsenbezoek goed te informeren over de mogelijke behandelingen. Het is niet meer van deze tijd om ervan uit te gaan dat de patiënt naar de arts gaat en daar aan al zijn informatie komt en luistert naar de arts en doet wat de arts zegt. De patiënt is proactief, gaat zelf op zoek naar een antwoord voor zijn klachten, en legt zijn bevindingen vervolgens voor aan de arts. En hoe komt de patiënt aan zijn informatie? Via internet!! Dr Google, zoals dat vaak gekscherend wordt gezegd. Zoals dit deel van een infographic gemaakt door GoGulf.com en verzameld uit gegevens van onder andere Comscore, is het zoeken naar gezondheid gerelateerde onderwerpen een populaire bezigheid op internet.
 • Ongeveer de helft van de patienten vergelijkt zorginstellingen en artsen online, dit kan bepalend zijn voor de keuze van een zorginstelling Verder delen patienten hun ervaringen online via bijvoorbeeld weblogs Ook blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg dat ongeveer de helft van de patienten social media gebruiken voor gezondheidsgerelateerde informatie Patienten zoeken vaak naar twee soorten informatie: medisch technische informatie en ervaringsinformatie. Ervaringsinformatie verkrijgen ze het liefst van ervaringsdeskundigen, van bijvoorbeeld patienten die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Dit contact verloopt ook op social media. Voor de medisch technische informatie heeft de patiënt de voorkeur voor een zorgprofessional. Dit gebeurt voornamelijk nog steeds offline, terwijl ook dit mogelijk is via bijvoorbeeld social media, alleen gebeurt dit nog niet veel. Zorgprofessionals zijn wel op social media, maar vaak nog privé. Ook zorginstellingen kunnen hierin een rol spelen, maar zijn ook nog steeds beperkt op social media. Hier ligt nog een grote kans. De uitwisseling van informatie moet dan wel via een professioneel account gebeuren, en moet de zorgprofessional zorgd ragen dat het gesprek niet te persoonlijk wordt. http://www.slideshare.net/slk8500/sociale-media-in-de-zorg-ook-uw-zorg (slide 18, http://www.tedxmaastricht.nl/wp-content/uploads/2012/01/Samenvatting_Scriptieonderzoek_Motieven_gebruik_sociale-media_patienten_en_zorgverleners_qcz.pdf
 • Er zijn verschillende vormen van social media
 • We gaan vanaf nu een aantal voorbeelden noemen waarin social media wordt gebruik in de zorg bij drie relaties, die tussen zorgverleners onder elkaar, patienten onder elkaar en die tussen zorgverlener en patient. Hiervoor vragen wij jullie om jullie mening bij een aantal van deze voorbeelden, om te kijken wat jullie hiervan vinden. Wij hebben hiervoor twee kaarten op jullie stoel gelegd, een rode en een groene. Rood is dat je er niet geheel achter staat en groen wel, heel verrassend. In het kader van het komende EK hebben we er even een passende foto bij gekozen zoals jullie zien.
 • Zorgverleners onderling
 • Een veel gebruikt en laagdrempelige vorm van het delen en uitwisselen van kennis en ervaringen, evenementen, symposia, nieuws etc. zijn de zogenaamde LinkedIn groups, zo ook binnen de gezondheidzorg. Een voorbeeld is de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland – beroepsvereniging. Daaronder zijn weer allerlei subgroepe actief zoals die V&VN Oncologie group. LinkedIn groups voor het uitwisselen van kennis, discussies over vakgerelateerde onderwerpen, advies vragen, elkaar op de hoogte houden van evenementen/symposia/bijeenkomsten, en delen van interessanten artikelen. Het nut van Linked In groups: Volgens de V&VN biedt hun group de mogelijkheid om alle collega’s een plek om vakinhoudelijk informatie uit te wisslelen (dat gebeurt dan hoofdzakelijk via de discussion modus), dus erg algemeen doel. Voor de groep V&VN Oncologie is dit doel al specifieker gegenereerd; V&VN Oncologie ziet het als haar taak om de verpleegkundige en verzorgende die werkzaam zijn in het oncologisch vakgebied, te ondersteunen in hun uitoefening van deze zorg. Dit willen we bereiken door: • Goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden • Krachtenbundeling • Special Interest Groups hebben herkenbaren plaats binnen vereniging • Samenwerking • Slagvaardig en pro-actief t.a.v. ontwikkelingen • Open communicatie naar onze leden • Persoonlijke ontwikkeling en beroepsmatige groei Bijna altijd is een LinkedIn group ook gekoppeld aan een website, dat is ook zeker geval bij de groep van V&VN. Mooi voorbeeld is ook de group van Verplegkunidg convent van UMC Utrecht. Deze group is voor alle VC-leden, voor oud-VC-leden en iedereen die op de hoogte wil blijven van het Verpleegkundig Convent UMC Utrecht. Het Verpleegkundig Convent van het UMC Utrecht geeft advies aan de Raad van Bestuur en Management Teams. Er zijn 23 leden vertegenwoordigd vanuit alle verpleegkundige functies in het UMC Utrecht. Komend jaar zullen er minimaal 10 verpleegkundig relevante onderwerpen aan de orde komen, met als doel om kwaliteit van patiëntenzorg, professioneel te verbeteren. Deze LindedIn groep moet in 2009 verder invulling krijgen over de projecten en kartrekkers. Hiermee kunnen we aansluiten bij de kernwaarden van het UMC Utrecht: "grenzen verleggen", "kennis delen", naast het "zorgen voor mensen." Zo hebben ook ziekenhuizen eigen groepen, al is het doel daarvan niet altijd even helder, sommigen zijn besloten members only, dat doen ze ook om spam en ongewenste leden te vermijden (wie zijn dan die ongewenste leden?) Nog veel meer LinkedIn groups (gerelateerd aan de doelgroep van het symposium): Diëtisten Netwerk 545 members Nederlandse Vereniging Huidtherapeuten 2 member ( is een gesloten groep, zou daar aan kunnen liggen, en daarbij geen link op hun website naar de group) Psychosociale hulpverlening Nederland 161 members Fysiotherapienetwerk 2046 members Vraag: Wie van jullie zijn actief binnen dit soort groepen? Aan een persoon vragen: in welke groep ben jij actief? Steek je daar veel van op? Heb je daar wat aan?
 • Het is een wekelijkse event op twitter. Iedere vrijdag tussen 20.00-21.00 uur chatten over een van tevoren vastgesteld thema. Volg je #VpkChat op Twitter dan weet je dus precies wat het onderwerp zal zijn. De inhoud gaat over de Verpleegkundige beroepspraktijk in de Nederlandse gezondheidszorg (nieuws innovaties, actualiteiten, nieuwe ontwikkelingen, frustraties etc.). Voorbeelden van onderwerpen zijn: de essentiele rol van de verpleegkundige bij patientveiligheid, de handreiking social media, nodig of niet?, bezuinigingsdrift: waar liggen de mogelijkheden. Hiervoor wordt dus het platform Twitter voor gebruikt. Iedereen met een Twitteraccount kan dus in principe meedoen. Maar als je geen Twitteraccount hebt kan je de conversatie toch volgen via de wensite. Op www.vpkchat.nl zijn alle berichten na de chat terug te lezen en volgt er een blog over de inhoud van de chat. Een toepassing die ze ook straks nog terug zullen zien bij de groep patiënten – professionals. Dit is naar voorbeeld van initiatieven die al eerder werden ondernomen in Amerika en Engeland. ___________________________________________________________________________________________
 • Zoals @Rnchat en @NurChat Een chat tussen collega’s hoeft niet alleen tussen 20.00 en 21.00 uur op vrijdags te gebeuren. Verpleegkundige, maar ook andere zorgverleners zijn alom aanwezig op social media en delen vele interessante artikelen, cases, nieuwe ontwikkelingen, nuttige tips en ervaringen. Er wordt veel kennis uitgewisseld en bevordert het de deskundigheid van de individuele verpleegkundige. Het mooie van social media is dat het interactieve media zijn, oftewel als je een vraag hebt, stel ze via bijvoorbeeld Twitter of LinkedIn (in vakinhoudelijke groups). Er zijn veel zorgverleners en tezamen een grote bron van kennis waar vast jouw antwoord klaar ligt. Het mooie van dit soort platforms/kanalen is dat het niet beperkt blijft bij jouw beroepsgroep, maar dat het meerdere beroepsbeoefenaren uit bijvoorbeeld diverse zorgvelden met elkaar verbindt (ziekenhuizen, verzorgingshuizen, thuiszorg, psychiatrie, etc). Leuk initiatief van vakblad Nursing is #nursingnacht via het account @nursing_nl, op die manier geven verpleegkundigen elkaar een steuntje tijdens de nachtdienst en, via een feelgood tweet, een tip op speciale nachtactie, dit hoeft dus niet altijd iets te maken hebben met patiëntenzorg of behandeling. Crossover tussen privé en professioneel gebruik van Social Media.
 • Er zijn ook speciale toepassingen en platformen die zijn gemaakt om professionals met elkaar kennis te laten delen. Mooi voorbeeld is radRounds.com, een speciaal gecreerd sociaal netwerk voor Radiologie profesionals. Daar kunnen echt casus worden besproken van patiënten. Er kunnen foto’s en video’s Er kunnen profielen aangemaakt worden met je specialisatie. Er kunnen foto’s geplaatst worden en cases worden behandeld. Gebruik maken van de kennis die beschikbaar is over de hele wereld. Ook kunnen er groepen aangemaakt worden, publieke en gesloten, om binnen deze communities weer subcommunities of platformen te realiseren voor de eigen afdeling of specialisme waar je bijvoorbeeld cases kunt behandelen en bediscussiëren. Ze hebben ook een YouTube kanaal waar ze allerlei video’s laten zien van CT-scan van ziektebeelden en bijvoorbeeld een virtuele colonoscopie (http://www.youtube.com/user/radrounds?feature=results_main) (take it away Steven)
 • Patienten kunnen ook aandacht vragen voor hun ziekte via social media The caring cloud: Patienteninformatie is makkelijker online toegankelijk, contacten kunnen veel sneller en bijna any time any place plaatsvinden. Mensen steunen elkaar continu. The caring cloud in optima forma. Patienten delen informatie online, over hun ziekte, hun behandelaars en hun proces. Patienten en zorgprofessionals blijken voornamelijk twitter te gebruiken. Opvallen is dat ze daarmee vooral gelijken benaderen en niet elkaar. http://www.tedxmaastricht.nl/2012/01/social-media-in-health-care-get-in-touch/ http://plaatjes.uploadplaatjes.nl/7/265460.jpg
 • Een voorbeeld is Michelle. Zij leidt aan ME, een ziekte die veel invloed heeft op je leven en waar nog relatief weinig over bekend is. Dit zorgde voor haar ook voor problemen tijdens de eerste 2 jaar van haar ziekte. Zij heeft zich toen ten doel gesteld om mensen te informeren over haar ziekte, en om meer bewustwording te creëren over haar ziekte. Voor haar was sociale media de perfecte communicatiemiddel om dit te bereiken, omdat ze vanuit huis op een eenvoudige en goedkope manier veel mensen kon bereiken, over de hele wereld. Met een tweet kon ze met mensen in contact komen in Australie of Amerika. Ze heeft haar doel ook kunnen behalen en heeft meer aandacht gekregen voor haar ziekte en heeft waardevolle relaties eraan overgehouden. Een voorbeeld dat patienten als individu of tezamen iets dergelijks kunnen bereiken via deze media. Voorbeeld van empowerde patiënt: Michelle (@mies10) vraagt aandacht voor haar ziekte ME via een weblog, twitter en haar online community. Liep haar eerste twee jaar met deze ziekte tegen vele problemen. Daardoor getergd om iets te doen. Doel: mensen (familie, vrienden, medici etc.) informeren over de ziekte en aanzetten tot denken. Social media leek haar de beste manier om dat te doen. Updates over haar gezondheid via blog, Facebook en Hyves en informeren via Twitter. Via twitter kon ze iedereen bereiken, jong – oud, laag – hoog opgeleid, onbekend – bekend en wereldwijd. Actievoeren online We hebben afgelopen jaren gezien wat de impact van de sociale media kan zijn als het gaat om veranderingsprocessen. Het gebruik van Facebook of Twitter als communicatiekanaal tijdens de opstanden in de Arabische landen, de Arabische lente, is hiervan een voorbeeld. Dit is actievoeren met een politiek kleurtje. Hetzelfde principe wordt ook toegepast in de zorg. Lees het verhaal van Michelle oftewel @mies10 en hoe zij met een weblog, Twitter en haar online community aandacht vraagt voor haar ziekte ME. Michelle (@Mies10) “ Sociale media: Twitter, Facebook, Hyves, blogs....alle hebben mij enorm geholpen om mijn boodschap, zowel nationaal als internationaal, te verspreiden. In september 2007 ben ik getroffen door de Neuro-immuunziekte Myalgische Encefalomyelitis (ME). Een ziekte met een verwoestend effect op je leven, een ziekte onderhevig aan heftige discussies, een ziekte waar – medisch gezien - nog maar weinig over bekend is en een ziekte omringd door ernstige stigmatisering. Tijdens de eerste twee jaar liep ik dan ook tegen vele problemen aan. Getergd hierdoor had ik al snel mijn roeping gevonden: mensen, in het breedste zin van het woord (van familie tot vrienden, van fysiotherapeuten tot artsen), informeren over mijn ziekte en aanzetten tot nadenken. Maar hoe doe je dat als je huisgebonden en (zeer) energiebeperkt bent? Juist: via sociale media! Ik begon met het posten van updates over mijn gezondheid via mijn blog, Facebook en Hyves. Al snel daarna startte ik met het informeren over mijn ziekte via Twitter, met als voornaamste doel het creëren van ‘awareness’. Via Twitter kan ik iedereen bereiken, van jong tot oud, van laag opgeleid tot hoog opgeleid, van onbekend tot bekend en in Nederland tot Australië. Twitter is tevens het ideale netwerkmiddel. Mijn tweets hebben al vele interessante contacten, volgers, reacties, retweets en discussies opgeleverd; dingen die essentieel zijn voor het bereiken van mijn doel. Sociale media is voor mij de beste en de enige manier om mijn boodschap te verspreiden. Zonder zou ik nooit kunnen doen wat ik nu doe!” Twee voorbeelden van empowerde werking van social media in de zorg voor de patiënt.
 • Voorbeeld van empowerde patiënt: Een voorbeeld waarin een patiënt geholpen is door een lotgenoot is ePatient of Patient 2.0 Maarten Lens-Fitzgerald. Hij heeft tijdens het afgelopen TEDxMaastricht bijeenkomst zijn verhaal gehouden over zijn strijd tegen zijn kanker. Hij had een gezwel in zijn mediastinum (tussen zijn longen) van twee vuisten dik. Een E-patient maakt gebruik van zijn kracht, kennis en ervaring om actief een rol te spelen bij de behandeling van zijn ziekte. Internet biedt patiënten de mogelijk om elkaar te treffen, kennis te vergaren over medische ontwikkelingen en ervaringen te delen. 
 • Op het moment dat hij dit hoorde heeft hij meteen besloten om dit te delen met anderen via social media, zoals twitter, vimeo en een blog (MaartensJourney.com). De term die hij hierin centraal heeft gezet is TRANSPARANTIE . Door transparant te zijn vond hij steun van anderen door betrokkenheid en aandacht. Ook hielp hij daarmee anderen doordat ze niet alleen zijn met deze of andere vorm van kanker. Bovendien verbeterde het zelfs zijn eigen behandeling door ongevraagde hulp. Door op deze manier te communiceren heeft uiteindelijk er ook voor gezorgt dat hij aan informatie is gekomen die hem heeft genezen. Maarten had namelijk chemo gehad, maar die bleek niet aan te slaan. De arts stelde een nieuwe chemo voor, maar dat trok hij niet meer. Via Matt (een lotgenoot uit Amerika), die dit verhaal op zijn blog las, kwam hij in contact met dr Einhorn, een arts in de VS die gespecialiseerd is in deze vorm van kanker. Deze arts stelde een andere behandeling voor, waarvoor geen tweede chemo nodig was. Het was een soort wait and see benadering en af te wachten wat de eerste chemo nog zou doen. Hier voelde maarten wel voor en overlegde dit met zijn arts in Nederland. De arts van Maarten ging hiermee akkoord. Wat bleek….Maarten genas en werd beter en is inmiddels ex-Patient 2.0. Door Social media kwam Maarten in contact en met mensen die hem van informatie heeft voorzien die hem hielp te genezen van zijn ziekte. De toegankelijke, laagdrempelige en plaats en tijdonafhankelijke kenmerken van social media hebben hierin geholpen. http://www.tedxmaastricht.nl/2012/04/maarten-lens-fitzgerald-2/
 • Maarten is een internetondernemer en heeft Layer opgericht, een Augmented Reality applicatie waarmee je de echte wereld combineert met computergemaakte beelden. Door zijn ervaringen tijdens zijn ziekte, heeft hij nu ook de drang met zijn bedrijf andere patiënten te helpen. Ze hebben samen met het UMC Radboud een applicatie ontwikkeld waarmee je op een medicijnendoosje met behulp van de applicatie een video ziet met de gebruiksaanwijzing. STUK VIDEO (LINK VIA AFBEELDING) WAARIN MAARTEN DE APP TOONT TIJDENS ZIJN PRESENTATIE OP TEDXMAASTRICHT. BEGINNEN BIJ 4.22 MIN. PRAATJE DUURT DAN 3,5 MINUUT. http://www.tedxmaastricht.nl/2012/04/maarten-lens-fitzgerald-2/
 • Voorbeeld van Community Stomaatje.nl Hier kunnen mensen alles vinden over stoma’s, van algemene informatie over stoma’s zelf tot het leven eromheen: vakantie, sport, kleding en seksualiteit. Ook humor speelt een belangrijke rol en hebben ze verder een ‘buikjeswall’ met foto’s van stoma’s om het luchtiger te maken. Via het stomaforum is er de mogelijkheid om met lotgenoten in contact te komen en over allerlei zaken te hebben. Verder zijn ze erg actief op allerlei social media, zoals je aan het notitiebriefje ziet, LInkedIn, Facebook, Hyves en Twitter. Op social media bieden ze informatie, wordt er gesproken over de voortgang van bijvoorbeeld uitjes voor stomadragers, zoals zwemmen, bieden ze informatie over zaken waar stomaatje mee bezig zijn, zoals het ontwikkelen van een draagband, maar gaan ook de dialoog aan met hun doelgroep, zoals je ook in dit voorbeeld ziet. Dit doen ze erg goed en persoonlijk, waardoor er een gesprek ontstaat, ook tussen lotgenoten zelf waarin ze ervaringen uitwisselen en elkaar steun bieden. Zo zijn er meer communities van lotgenoten die elkaar vinden op social media en zo informatie delen en samenwerken. Ook vinden ze er steun en raken in gesprek, waaruit zelfs vriendschappen ontstaan. Vb: Stopborstkanker (Hyves) en borstkanker.nl (Forum) PatientsLikeMe (website) Proud2Bme (website/ Hyves) MijnZorgnet (initiatief van UMC st. Radboud) Weegclub.nl (website) elkaar stimuleren om af te vallen.
 • Patiënten beoordelen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties en hun medewerkers. Dit doen zij via hun persoonlijke accounts, maar er zijn ook platformen waarop zij dit kunnen doen. Een voorbeeld van zo’n platform is Zorgkaart Nederland. Ook aandacht voor social media omdat er ook op dit soort platformen over hun behandelingen, hun ziekenhuizen en hun personeel wordt gepraat. Hun ervaringen worden gedeeld, positieve maar ook negatieve. Als ziekenhuis moet je dit dus in de gaten houden. Het kan van invloed zijn op de reputatie van het ziekenhuis, maar ook op die van de specialist of ander personeel. Ook is het belangrijk om als medewerker van een ziekenhuis bewust te zijn wat je op social media plaatst, omdat patiënten ook dit kunnen zien en meewegen in hun oordeel. Als medewerker van een ziekenhuis kan je het beeld van wat je schetst op social media ook van invloed zijn op het ziekenhuis als geheel. Maar zoals je zal zien in deze presentatie bieden social media naast deze risico’s ook veel kansen. Daarnaast wordt er ook steeds meer over hun behandeling gedeeld via Twitter, Facebook, blogs, etc. Mensen kunnen op deze manier niet alleen de ervaringen die zij hebben van zich afschrijven, maar ook schrijven over hun ervaringen om anderen, met een gelijke aandoening, te informeren. Mensen met een chronische aandoening zoeken elkaar op het internet op, om op die manier een platform te creëren en zo elkaar te ondersteunen. Immers, je weet pas waar je het over hebt als je het zelf hebt ervaren.
 • Relatie zorgverlener - patient Social media bevorderen ook de participatie in de zorg. De macht van de zorgprofessional als het gaat om kennisvoorsprong verdwijnt deels, omdat patienten op internet veel relevante informatie is te vinden, en daarmee wordt de relatie ook anders, gelijkwaardiger. Ook nemen patienten steeds vaker zelf de verantwoordelijkheid keuzes te maken tussen diverse behandelmethoden. De traditionele arts-patient relatie, in het paternalistische model , neemt steeds meer plaats voor een coach-patient relatie, in het diensverleningsmodel , waarin de arts de patient ondersteunt bij het maken van eigen afwegingen.
 • Dit initiatief o.a. gefaciliteerd door de site van SKIPR - Skipr is een crossmediaal communicatieplatform voor beslissers in de zorg. Skipr biedt u een magazine, internet met unieke functionaliteiten, e-mailnieuwsbrieven, (web)televisie, een virtueel en een persoonlijk business netwerk en persoonlijke ontmoetingen. Skipr helpt beslissers in de zorg om de koers te bepalen. Initiatief van Ad Langendonk (patient), het Catharina ziekenhuis met dr. Lukas Dekker en Philips. In 2011 haalde zij met dit initgiatef het landelijke nieuws. Tijdens de operatie van Ad verfstuurde Lukas Dekker tweets over die operatie, de stand van zaken. Werd ook wel benoemd als eerste live operatie te volgen via Twitter. Dit voorbeeld laat eigenlijk twee relatie zien, die van zorgverlener – patient en die van patienten onder elkaar. Via twitter en de community die uit dit initiatief is gerealiseerd, wilden ze laten zien wat voor impact hartritmestoornissen heeft op je leven en welke nieuwe behandel mogelijkheden er zijn. Bovendien deelt Ad zijn ervaringen met lotgenoten, geeft advies en steunt hiermee anderen, maar wordt ook zelf door betrokkenen gesteund. Deze community biedt ook informatie aan over hartritmestoornissen en geeft ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan dr. Lukas Peters, die hij beantwoord (de laatste berichten dateren echter wel van zon 65 dgn terug; de hype voorbij?).
 • Een fenomeen dat je ook steeds meer ziet in NL is het zogenaamde Twittersreekuur. Redelijk wat Ziekenhuizen doen er al aan. Is een middel om potentiele patiënten en dat is iedereen te binden, kan van belang zijn bij het maken van keuzes. Wel duidelijk aangeven waar het spreekuur over gaat. Kan een probleem zijn voor specialistische ziekenhuizen zoals het AVL. Dan kunnen mensen hele gedetailleerde vragen gaan stellen, die op afstand niet goed zijn te beantwoorden zonder vaak het hele dossier van de patiënt te kennen. Belangrijk is dat je zaken in de conteaxt plaatst. Twitterspreekuur: Er zijn al een aantal ziekenhuizen die twitter inzetten voor een spreekuur, waarin algemene vragen over een bepaald onderwerp wordt beantwoord door een specialist.
 • Vervolg Twitterspreekuur Voorbeeld van Rijnstate Vertellen dat ze een agenda hebben met onderwerpen die tijdens twitterspreekuren behandeld worden. Het verslag laat zien wat tijdens een twitterspreekuur besproken wordt. Aandacht geven aan de manier waarop geantwoord wordt (in algemene zin) en laten zien dat wanneer het te persoonlijk wordt verwezen wordt naar de DM (zie Marcel). Ook vertellen dat wanneer een arts het verstandiger vindt niet verder te communiceren op twitter en dat bijv. de klachten duiden op iets ernstiger, dat gekozen kan worden voor een persoonlijke afspraak. Rijnstate: Waarom een twitterspreekuur? Rijnstate organiseert deze Twitterspreekuren, om patiënten de mogelijkheid te bieden op een laagdrempelige manier vragen te stellen en daar snel antwoord op te krijgen van een specialist. Bijkomend voordeel van een medium als Twitter is dat meerdere mensen tegelijk de vraag en het antwoord kunnen zien. Hebben zij dezelfde vraag? Dan wordt deze dus automatisch beantwoord. 
Rijnstate hecht veel belang aan een goede communicatie tussen arts en patiënt en is ervan overtuigd dat dit initiatief daar zeker aan zal bijdragen. Disclaimer Twitterspreekuur De professionals van Rijnstate geven informatie tijdens het Twitterspreekuur. Dit kan niet worden aangemerkt als een consult van of een behandeling door een arts. Bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen adviseren wij altijd contact op te nemen met (huis)arts of apotheker. Indien nodig zal deze u doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Het gebruik van de via het twitterspreekuur verstrekte informatie komt geheel voor eigen risico, Rijnstate is hiervoor niet aansprakelijk. 

Omdat Twitter een openbaar, voor iedereen toegankelijk platform is, wordt de privacy van hen die (persoonlijke of medische) informatie verstrekken niet beschermd. Twitterberichten zijn niet te beveiligen tegen inbreuk door derden.
 • Wie kent de serie. Chatsessie o.a. via Twitter was succes, zowel voor vragenstellers als specialisten van AVL. Dus in toekomst een willen we daar meer mee gaan doen, maar hoe daar zijn we nog mee bezig. Sheet met als voorbeeld ‘Over leven met kanker’ Binnenkort herhaling van deze serie Voorbeelden van arts na uitzending op twitter/chat (misschien stukje video tonen?) Positieve reactie behandelaren
 • Ook ziekenhuizen bevinden zich op social media. Voorbeelden van ziekenhuizen die actief zijn hierop zijn het Hagaziekenhuis en het Maasstadziekenhuis. Voorbeeld van een slechte toepassing van webcare  kans gemist. (imago/reputatieschade, schade van vertrouwen in ziekenhuis) (I.vm. Bacteriebesmetting) Dit is de Hyvespagina van het Maasstadziekenhuis. Zoals ze aangeven is het voor werknemers en patienten...
 • … zijn er video’s over het ziekenhuis of evenementen waar zij aan verbonden zijn… (ook YouTube wordt gebruikt om informatie te geven, kennis te delen)
 • (niet gereageerd op de krabbel van Ilse  consequenties?) (maasstadziekenhuis heeft ook Facebook account) Ook kunnen medewerkers en patienten krabbels achterlaten. Met deze online aanwezigheid op social media kan je een relatie opgebouwd worden met oa patienten, wat bovendien goed kan zijn voor het imago en reputatie van het ziekenhuis. Wanneer een zorginstelling hiervoor kiest is het wel belangrijk dat ze de berichtgevingen in de gaten houden en wanneer dit negatief is hierop reageren. Dit vergt een actieve houding en kost tijd. Zoals je ziet schrijft een patient dat het verplegend personeel goed zijn, maar heeft ze kritiek op de artsen en overweegt ze zelfs om naar een ander ziekenhuis te gaan. Deze krabbel is nav de reportage over het Maasstadziekenhuis en dat zij gefaald hebben rond de uitbraak van de multiresistente klebsiella bacterie. Op social media was een negatief sentiment over het ziekenhuis en hun handelen hierover, en hier heeft het ziekenhuis een passief op gereageerd, wat hun niet goed heeft gedaan. Ook op dit bericht van Ilse hebben ze niet gereageerd. Door ook op social media passend te reageren en een verklaring te geven en desnoods verwijzen naar een uitleg op hun website, had de schade kunnen inperken. Een voorbeeld dat patiënten actief zijn op social media, en dit impact kan hebben op je organisatie, waardoor webcare en mediawatching relevant wordt. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/29/maasstad-ziekenhuis-faalde-tijdens-uitbraak-klebsiella-bacterie/
 • Stellingen Maarten Lens-Fitzgerald : Wie denkt dat artsen/specialisten/behandelaars op basis van dergelijke informatie hun behandelplan zullen aanpassen? Wie vindt dit een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie ervan dat een patient een dergelijk initiatief neemt? Wat vinden jullie ervan dat een patient zich laat adviseren door een lotgenoot? Denken jullie dat dit de relatie van tussen een arts en patient kan beinvloeden? Deze arts stemde ermee in en was bereidwillig gebruik te maken van de kennis van een andere arts, maar denken jullie in het huidige klimaat in de zorg dat meer artsen hiertoe bereidwillig zijn? Heeft iemand ervaring dat een patient zelf met opgezochte informatie aan kwam zetten? Hoe gingen jullie hiermee om? Michelle (@Mies10) Voor beginnende verpleegkundige of gespecialiseerde afdeling Zou jij informatie gebruiken van een patiënt die openlijk haar verhaal verteld tijdens jullie zorgprofessional-patient relatie?
 • Stellingen Maarten Lens-Fitzgerald : Wie denkt dat artsen/specialisten/behandelaars op basis van dergelijke informatie hun behandelplan zullen aanpassen? Wie vindt dit een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie ervan dat een patient een dergelijk initiatief neemt? Wat vinden jullie ervan dat een patient zich laat adviseren door een lotgenoot? Denken jullie dat dit de relatie van tussen een arts en patient kan beinvloeden? Deze arts stemde ermee in en was bereidwillig gebruik te maken van de kennis van een andere arts, maar denken jullie in het huidige klimaat in de zorg dat meer artsen hiertoe bereidwillig zijn? Heeft iemand ervaring dat een patient zelf met opgezochte informatie aan kwam zetten? Hoe gingen jullie hiermee om? Michelle (@Mies10) Voor beginnende verpleegkundige of gespecialiseerde afdeling Zou jij informatie gebruiken van een patiënt die openlijk haar verhaal verteld tijdens jullie zorgprofessional-patient relatie?
 • Stellingen Maarten Lens-Fitzgerald : Wie denkt dat artsen/specialisten/behandelaars op basis van dergelijke informatie hun behandelplan zullen aanpassen? Wie vindt dit een goede ontwikkeling? Wat vinden jullie ervan dat een patient een dergelijk initiatief neemt? Wat vinden jullie ervan dat een patient zich laat adviseren door een lotgenoot? Denken jullie dat dit de relatie van tussen een arts en patient kan beinvloeden? Deze arts stemde ermee in en was bereidwillig gebruik te maken van de kennis van een andere arts, maar denken jullie in het huidige klimaat in de zorg dat meer artsen hiertoe bereidwillig zijn? Heeft iemand ervaring dat een patient zelf met opgezochte informatie aan kwam zetten? Hoe gingen jullie hiermee om? Michelle (@Mies10) Voor beginnende verpleegkundige of gespecialiseerde afdeling Zou jij informatie gebruiken van een patiënt die openlijk haar verhaal verteld tijdens jullie zorgprofessional-patient relatie?
 • http://artsinspe.artsennet.nl/tijdschriftartikel/De-wereld-kijkt-mee.htm Nog wat tips meegeven aan het einde van de presentatie  deze punten staan in het artikel waar de link naartoe verwijst. - Rekening houden met privacy, geef ook duidelijk aan of je als professional op social media zit of als privepersoon  neem daarom 2 accounts een professionele en een privé. Interactieve dialoog Traditionele media praten tegen mensen. Social media praten met mensen! De consument deelt continu informatie op het internet, zowel goede als slechte ervaringen. Als ziekenhuis wordt het steeds belangrijker om bij te houden wat er over je wordt geschreven en om daar (pro)actief op in te spelen. De positieve berichten kunnen ingezet worden in zowel de interne als externe communicatie. Bij de negatieve uitlatingen kan het ziekenhuis ook een belangrijke rol spelen door in discussie te gaan met de consument. Door te achterhalen waar de frictie zit en hier op in te spelen, kan vaak een groot deel van de negativiteit worden weggenomen, omdat de consument de aandacht krijgt waar hij/zij naar verlangt. Anderzijds kan de instelling van haar fouten leren en mogelijke verbeteringen doorvoeren. In 2009 ervoer het ministerie van VWS wat het betekent als campagnedoelgroepen actief met elkaar communiceren en zich organiseren via social media. In dat jaar wilde de overheid beginnen met het inenten van alle 12-jarige in Nederland wonende meisje tegen het baarmoederhalskanker-virus HPV. Alle vaccins waren ingekocht en het ministerie had een traditionele campagne gevoerd waarin het uitdragen van medische informatie door experts centraal stond. De meiden en moeders waren op grote schaal met elkaar in discussie gegaan op online platforms als msn en Hyves. Op deze manier ontstond een sterke tegenbeweging. Dit leidde tot het gedeeltelijk mislukken van de eerste vaccinatieronde. Een traditionele manier van campagnevoeren waarin de boodschap van gezaghebbende experts centaal staat, werkt niet meer in een omgeving waarin communicatiedoelgroepen zelf ook zender worden, de communicatie aangaan met elkaar en zich gemakkelijk kunnen organiseren.
 • De (on)begrensde mogelijkheden van social media, ook in de gezondheidszorg

  1. 1. Donderdag 7 juni 2012 Symposium Meervaart"De (on)begrensde mogelijkheden van social media, ook in de gezondheidszorg." Steven de Heer Marco Niënhaus
  2. 2. Even voorstellen…Marco Niënhaus Steven de HeerAdviseur Nieuwe Adviseur Nieuwe MediaMedia @StevendeHeer@Marconie25
  3. 3. …dit najaar!!
  4. 4. Traditionelecommunicatie
  5. 5. Communicatie >2005
  6. 6. En steeds meer mensen gebruiken het!
  7. 7. EN JIJ?En jij?
  8. 8. DE CIJFERS… Bron: Marketingfacts – maart 2012
  9. 9. “THE BIG FIVE” – ZORG Bron: Sociale media monitor zorg, 2011
  10. 10. Bron: Go-Gulf.com
  11. 11. Waarom deze aandacht?Patiënten:44% vergelijkt instellingen/artsen online14% schrijft over ziekte/behandeling/instellingOnderzoek: 44.1% deelnemende patiënten (N=297) gebruikt social media omgezondheidsgerelateerde redenenZorginstellingen:Patiënten gebruiken social media…en verwachten dit ook van hun zorgverleners& InstellingenPersoneel actief op LinkedIn/Facebook/TwitterInstellingen zelf steeds meer actief, maar nog beperkt… Bron: Pixular, 2011; Drs. Vermeer (Universiteit Tilburg)
  12. 12. Sociale netwerken Facebook, Hyves, Google+, LinkedInBlogging weblogs, TwitterMultimediasharing YouTube, Vimeo, Flickr, Picasa, Spotify, Slideshare, Prezi, DelicousCollaboration Wikipedia, Google Docs, SharepointCommunities leefwijzer.nl, fora, MijnZorgnet, MySpace, SoundhoundLocation Bases Foursquare, Yelp, Wikihood
  13. 13. Trek de juiste kaart…
  14. 14. Zorgprofessionals onderling
  15. 15. V&VN Oncologie (96 members) Verpleegkundigen & (2167 members) Verzorgenden nederland Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en (281 members) RadiotherapieEn er zijn er nog meer:Diëtisten Netwerk, Nederlandse Vereniging Huidtherapeuten, psychosocialehulpverlening Nederland, Fysiotherapienetwerk, etc.., maar ook ziekenhuizenzelf!
  16. 16. Het is een chat via Twitter voor verpleegkundigen en anderezorgprofessionals. De inhoud is gericht op datgene deverpleegkundige bezig houdt.Het is openbaar, zodat iedereen het kan volgen (ook als je geenTwitteraccount hebt!)Voor wie geen Twitteraccount heeft, VpkChat zit ook op Facebook!
  17. 17. Verpleegkundigen over de hele wereld TwitterenAmerika: @RNchatEngeland: @NurChat
  18. 18. Bron: Slideshare
  19. 19. Patiënten onderling
  20. 20. Patient 2.0 Maarten Lens- Fitzgerald Bron: MaartensJourney.com
  21. 21. Patient 2.0 Maarten Lens- Fitzgerald Bron: MaartensJourney.com
  22. 22. Ex-Patient 2.0 Maarten Lens- Fitzgerald Bron: TEDxMaastricht.nl
  23. 23. Zorgprofessional - patiënt
  24. 24. “Ik wil mensen hiervan bewust maken en mijn stem laten horen.”
  25. 25. Stellingen:•Ik verwacht dat in de toekomstde patiëntenzorg en behandelingzal verbeteren doordatzorgprofessionals onderling viasocial media platforms informatieen ervaringen uitwisselen
  26. 26. Stellingen:•Ik verwacht dat toepassingenzoals een Twitter-spreekuur ofblog-achtige platformen zoalsHyves en Facebook in detoekomst een deel van hethuidige reguliere patiënt –professional contact gaanovernemen!
  27. 27. Stellingen:•Ik controleer via Google en/ofsocial media wat er over mij wordtgeschreven
  28. 28. Waar op letten:- 2 profielen : professioneel en privé.- Beïnvloedt het de privacy van je patiënt of jezelf?- Gebruik het in je voordeel: deel je kennis enexpertise .- Hoe sta jij op Google ?- Practice what you preach .-Spreek elkaar erop aan.
  29. 29. #durftevragen

  ×