Structura calculatorului cl.5-a

3,228 views
2,837 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,228
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
200
Actions
Shares
0
Downloads
107
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Structura calculatorului cl.5-a

 1. 1. STRUCTURA CALCULATORULUI Prof. MOTIŞAN OVIDIU SCOALA CU CLASELE I-VIII NR.1 CAREI
 2. 2. I. INTRODUCERE-STRUCTURA CALCULATORULUI I.Introducere. Omenirea este într-o continuă dezvoltare economică şi transformări ştiinţifice ,un rol important îl joacă transferul de informaţii pe glob cât şi în spaţiul cosmic. In acest context, apariţia calculatorului electronic a dus la dezvoltarea multor domenii prin preluarea cantităţilor mari de informaţii şi date. Calculatorul electronic (sistemul de calcul), a fost conceput să imite sistemul de gândire uman şi să fie capabil să efectueze rapid un număr mare de operaţii matematice şi să stocheze rezultatele acestora. In ziua de azi calculatorul electronic a ajuns sa fie indispensabil, pentru multe domenii, cât şi în domeniul casnic. II.Hardware. Totalitatea dispozitivelor electronice şi mecanice dintr-un calculator sunt numite componente hardware. III.Software. Totalitatea informaţiilor schimbate între om si calculator se regăsesc sub forma de comenzi , programe , sisteme de operaţii şi aplicaţii ce reprezintă software-ul sistemului de calcul.
 3. 3. II. HARDWARE-MONITOR Un PC (Personal Computer) este compus din : 1. = Monitor = -are rolul de a afişa imagini, texte etc. - monitoare CRT- cu tub cinescop - monitoare LCD- cu cristale lichide
 4. 4. II. HARDWARE-UNITATEA CENTRALA 2.= Unitatea centrală = - se prezintă sub forma unei carcase în care avem componentele electronice: sursa de alimentare, placa de bază, procesorul, memoria RAM (pentru stocarea temporară a datelor), discul dur ( hard disk) etc. -unitatea prezintă un panou frontal pe care se afla butoanele de pornire/oprire şi reset, ledurile care semnalează funcţionarea sistemului,activitatea hard disk-ului şi dispozitivele de stocare permanentă a datelor pe suport magnetic extern (unităţi de dischetă (floppy), CD-ROM); - un panou în spate unde există prizele de conectare pentru monitor, tastatură, mouse, imprimantă, reţea etc.
 5. 5. II. HARDWARE-PLACA DE BAZA 2.2 = Placa de bază= -este placa principală a unui calculator, pe care se află circuite(magistrale), sloturi pentru plăcile de extensie, procesorul, BIOS-ul (Basic Input/Output System), memoria, interfaţa cu dispozitivele de stocare de date, porturile (paralel, serial); -controlerele pentru periferice (monitor, tastatură, unitatea de disc), toate aceste cipuri de pe placa de bază poartă numele colectiv de cipset.
 6. 6. II. HARDWARE-MICROPROCESORUL 2.3 =Microprocesorul = -este considerat ,,creierul’’calculatorului; -se mai numeşte şi Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP); -realizează calcule aritmetice şi operaţii logice; -controlează celelalte componente ale calculatorului; -procesorul are propria sa memorie numită memorie cache; -viteza unui procesor reprezintă numărul de instrucţiuni care pot fi executate într-o unitate de timp; -viteza se măsoară in MegaHertzi sau GigaHertzi.
 7. 7. II. HARDWARE-SURSA DE ALIMENTARE 2.1=Sursa de alimentare= - este una din componentele importante ale calculatorului; - sursa de alimentare preia curentul alternativ cu tensiunea de 220V din priza de perete şi îl transformă în tensiuni de voltaje mai mici(3,3V;5V;12V) care sunt dirijate prin cabluri speciale către componentele care au nevoie de aceste tensiuni.
 8. 8. II. HARDWARE-MEMORIA INTERNA 2.4 = Memoria internă = -are rolul de stocare internă a datelor pe cipuri electronice. -două tipuri de memorii interne ies în evidenţă :   ROM (Read Only Memory), memorie care permite doar citirea, nu şi scrierea datelor. Toate calculatoarele conţin memorie ROM, în care sunt scrise instructiunile de pornire a calculatorului. RAM (Random Access Memory), memoria cu acces aleator. Acest tip de memorie permite atât citirea cât şi scrierea de date. La oprirea calculatorului, datele din această memorie se pierd.De aceea e bine salvate pe medii externe (hard-disk, floppy, etc...)
 9. 9. II. HARDWARE-PLACA VIDEO 2.5 =Placa video= -este dispozitivul care face legatura între procesor, sistem şi monitor ; -ea este înzestrata cu microprocesor propriu numit accelerator grafic şi cu memorie proprie numită memorie video ; -are rolul de a afişa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestor procesări); -se conectează pe placa de bază printr-un slot ISA, PCI sau AGP.
 10. 10. II. HARDWARE-PLACA DE SUNET 2.6 =Placa de sunet = -are rolul de a converti semnalul digital în semnalanalogic (sonor), care este preluat de boxe; -pe placa de sunet se gasesc intrări ieşiri audio; -pentru calculatoarele din noua generaţie, placa de sunet este integrată în placa de bază.
 11. 11. II. HARDWARE-MODEM INTERN 2.7 = Modem-ul intern = -realizează conectarea calculatorului pe linie telefonică la Internet; -cantitatea de informaţie ce o poate transfera pe linia telefonică se măsoară în biţi/sec. -uzual, vitezele pe linie telefonică se încadrează între 9600 b/s-56000b/s; -pentru linii speciale se ajunge la 2Mb/s.
 12. 12. II. HARDWARE-PLACA DE RETEA 2.8 = Placa de reţea = -realizează transferul de date între calculator şi reţea; -are cam aceleaşi caracteristici cu modemul intern; -dar viteza de transfer este mai mare: -pe cablul clasic de reţea este de 10 sau 100Mb/s ; -pe fibră optică de ordinul GB.
 13. 13. II. HARDWARE-HARD-DISK 2.9 =Hard-disk-ul= -reprezintă cea mai importantă unitate de stocare a datelor ; -pe hard-disk sunt stocate toate fişierele de date ale utilizatorului ; -el nu se vede deoarece se află în interiorul unităţii centrale de calcul şi este o componentă deosebit de sensibilă.
 14. 14. II. HARDWARE-FLOPPY DISK 2.10 = Floppy disk-ul(discheta) = -este destinată transportului informaţiei de mici dimensiuni între PC-uri ; -are capacitatea de stocare de maxim 1,44MB ; -viteza de transfer a datelor este de ordinul zecilor de Kb/s.
 15. 15. II. HARDWARE-CD-ROM 2.11 =Cd-rom-ul= -este o unitate optică de stocare a datelor ; -foloseşte laserul pentru a citi mediile CD ; -un CD poate avea capacitatea de 650 sau 700 MB (în format muzical 74 sau 80 de minute).
 16. 16. II. HARDWARE-CD-WRITER 2.12 = CD-WRITER –ul = -este unitatea care permite scrierea CDurilor; -viteza de citire/scriere se exprimă în multipli ai vitezei de citire a CD-urilor audio care este de aproximativ 150kBps; -această rată de transfer a datelor este identificată prin „x”; -unităţile de citire a discurilor CD-ROM sunt clasificate după viteza maximă de transfer a datelor astfel: „12x”, ,,16’’„40x”,etc.
 17. 17. II. HARDWARE-TASTATURA 3. =Tastatura = - este principala componentă prin intermediul căreia utilizatorul dă comenzi calculatorului şi introduce date ; -tastaturile sunt asemănătoare maşinilor de scris , având în plus un set de taste cu funcţii speciale ; -este un echipament periferic de intrare destinat introducerii datelor ; -pe tastatură există următoarele grupe de taste: - taste alfanumerice - tastele numerice din partea dreapta - taste de control -tip de conectare: serială, PS2, USB, wireless.
 18. 18. HARDWARE-MOUSE 4.= Mouse-ul = -este folosit de utilizator pentru a da comenzi calculatorului ; -tip de conectare: Com1, PS2, USB, wireless
 19. 19. II. HARDWARE-MODEM EXTERN 5. – Modem-ul extern= -are rolul de a conecta calculatorul la Internet prin intermediul liniei telefonice ; - modemurile externe sunt mult mai performante, dar şi mult mai scumpe decit cele interne, sunt folosite mai ales pentru lucrul pe linii inchiriate.
 20. 20. II. HARDWARE-IMPRIMANTA 6. =Imprimanta = -face parte din categoria perifericelor de ieşire, aceasta fiind foarte utilă pentru transpunerea informaţiei din calculator pe hârtie (un document, o poză sau orice altfel de fişier grafic, un e-mail, un articol etc...); -imprimantele variază la rândul lor după mai multe criterii, în funcţie de scop (imprimare/tipărire) şi de rapiditate. Tipuri de imprimante : -matriceale (cu ace / calitate scăzută) - folosită pentru documente de calitate scăzută, facturi fiscale, etc (în general documente tip), singurul model de imprimantă care permite imprimarea simultană a 2 sau 3 exemplare, folosind hârtie autocopiativă. -cu jet de cerneală - calitate medie înspre ridicată - viteză medie - pentru documente + poze/fişiere grafice) -laser (viteză rapidă / calitate ridicată/ - folosind un toner) -cu imprimare termică - legitimaţii, carduri etc. Acestea pot imprima pe hârtie de dimensiuni diferite, de la A0 - numai plottere (ploter - imprimantă de dimensiuni mai mari folosită în general de firme pentru scheme CAD, afişe etc), până la plicuri, fotografii .
 21. 21. II. HARDWARE-SCANNER 7. =Scanner-ul= - permite scanarea unor imagini ,texte ; -pot fi salvate pe hard-ul calculatorului; -pot fi tipărite la imprimantă.
 22. 22. II. HARDWARE-BOXE 8. = Boxele = -sunt dispozitive ce au rolul de a reda sunetele emise de placa de sunet.
 23. 23. II. HARDWARE-MICROFON&CASTI 9. =Microfon-căşti= -microfonul este folosit mai ales în partea de multimedia pentru înregistrarea de voce; -căştile sunt folosite pentru asculta muzică la calculator sau diverse posturi de radio de pe Internet, într-un mod mai intim.
 24. 24. II. HARDWARE-JOYSTICK 10. = Joystick-ul = –se ataşează calculatorului în special pentru jocuri.
 25. 25. III. SOFTWARE =Software = -este o succesiune de instrucţiuni care ajută utilizatorul în munca cu calculatorul. Avem doua categorii software : -software de sistem -aici putem aminti sistemele de operare, compilatoarele şi diferitele programe utilitare care gestionează resursele calculatorului ; -software de aplicaţii, -aici avem programele destinate utilizării, care rulează pe suportul oferit de sistemul de operare.
 26. 26. III. SOFTWARE Sistemul de operare: -este cel mai important program care rulează pe un calculator ; -execută sarcini de bază, cum ar fi: recunoaşterea datelor de intrare de la tastatură, trimiterea datelor de ieşire la monitor, gestionarea fişierelor şi directoarelor pe disc (redenumire, mutare în alta locaţie, copiere, ştergere), controlul dispozitivelor periferice (imprimantă etc.) ; -oferă o platformă software pe care pot rula alte programe, numite aplicaţii, fără ca acestea să ştie ceva despre caracteristicile tehnice ale componentelor calculatorului. Cele mai populare sisteme de operare pentru calculatoarele personale sunt: DOS, OS/2, Windows, Linux ; -utilizatorul interacţionează cu sistemul de operare printr-un set de comenzi.
 27. 27. BIBLIOGRAFIE WWW.SOFTPEDIA.RO WWW.referat.ro

×