Boekbespreking Purple Cow

402 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
402
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bjorn
 • GlennWaarom zijn de kleine text-only ads op Google zo succesvol en de flashy grote ads op yahoo niet ?Het geheim bij de Google ads is dat ze relevant zijn. Google ads komen op wanneer je en zoekterm ingeeft en hebben verband met die zoekterm. Vergelijk dit dan met een luide, storende onderbreking van een onrelevant product of service en je begrijpt wel waarom.
 • GlennHet is een goed idee om een persoon te bereiken die geïnteresseerd is maar het is nog beter als die persoon een "sneezer” (niezer) is die het zal doorvertellen aan zijn vrienden
 • SteffiEen grote bank ontdekte dat maar 10% van hun klanten de online bankservice elke dag gebruikten. Het resterende deel klanten gebruikte het maar eens per maand. Op het eerste zicht zo een consultant zeggen dat het best is om de service stop te zetten omdat er te veel geld word ingestoken, de technologie is nog te nieuw. Verder onderzoek maakte uit dat deze groep voor 70% van alle stortingen verantwoordelijk was.
 • Jorikeen vriend van de auteur heeft een aantal hotels in San Francisco. Zijn eerste hotel bevind zich in een slechte buurt maar trok haast geen klanten aan. Hij verfde de muren in hippe kleuren en legde hippe magazines in de kamers. Hij liet een artist het zwembad beschilderen en nodigde nieuwe rock and roll sterren uit om te logeren. Binnen enkele maanden werkte het plan. Door de massa te negeren creëerde hij iets opmerkelijk een Rock and roll hotel in het centrum van San Francisco.Hoe weet je nu welke ideeen gaan mislukken en welke gaan aanslaan ? Dat kun je niet weten, als het makkelijk was om een filmster te worden zou iedereen het doen. Je kan niet op voorhand weten of je purple cow gaat werken. je kan niet weten of het opmerkelijk gaat zijn of niet.
 • BjornWaarom is logitech bij een van de snelst groeiende technologiebedrijven in Amerika ? Hun muizen toetsenborden en dergelijke behoren niet echt tot het neusje van de zalm. En het gebrek aan vernieuwende technologie behoord deels tot hun succes. Logitech heeft zijn succes te danken aan het fijt dat het management begrijpt dat ze in de modewereld zitten. De basis van hun producten veranderd haast niet maar de functionaliteit en stijl constant. Ze breken hun hoofd niet over het uitvinden van een nieuwe chip maar ze werken hard aan gebruikerservaring. Voor de gebruiker is een verbetering van een alledaags product gewoon geweldig. Logitech wil niet meer reclame maar meer opmerkelijke producten, daarom willen hun klanten kopen.
 • BjornEens je een purple cow hebt is de uitdaging volgende 2 dingen te doen:-Melk de koe uit voor zo lang je kan, zoek hoe je er langer van kan profiteren-Creeer een omgeving waar je waarschijnlijk een nieuw purple cow zal uitvinden om de vorige te vervangen eens ze uitgewerkt is.
 • JorikVoorbeeld van purple cow: curad pleistersDe pleisters werden een grote speler op de markt met hun purple cow die nog steeds bestaat, pleisters met tekeningen op. Die zorgen ervoor dat de pijn nog sneller geneest voor de kindjes en die showen er dan mee op school en zo wil iedereen zulke pleisters.
 • SteffiWat is otaku? Otaku komt vanuit het Japannees en verwijst naar iets dat meer als een hobby is, maar minder dan een obsessie. Het achterhalen van alle informatie over een laaste nieuw snufje om vervolgens met je collega hobbyisten erover te praten, is hier een voorbeeld van. Otaku is daardoor deel van de kern van de paarse koe.Een bedrijf kan namelijk niet alleen bestaan zonder contact te maken met enthousiaste early adopters die niezers zijn. Juist hier is het dat otaku goed van pas komt. Consumenten met otaku nemen namelijk de tijd om zich te verdiepen in je producten en risico’s te nemen door iets nieuws te proberen. Doordat ze dan vervolgens met hun vrienden erover praten, wordt je product verder door de curve gestuurd.
 • GlennEr bestaat echter spijtig genoeg geen geheim recept voor een paarse koe te creëeren. Er bestaan geen lijst van tips of iets gelijkaardig, waardoor het zo moeilijk is om te zien waarom een koe een koe is. Maar er is wel een proces dat hierbij kan helpen. Het systeem is namelijk eenvoudig: zoek de grenzen van je product op en test dan uit welke grens het meeste kans geeft op datgene dat je wil bereiken. Vroeger waren slogans belangrijk omdat ze gebruiken konden worden in een tv-commercial om je boodschap in enkele seconden over te brengen. Die beknoptheid is nog altijd belangrijk, maar dan voor een andere reden. Een slogan geeft de essentie van je paarse koe duidelijk weer als een soort script. Het herinnerd mogelijker niezers aan waarom ze je aanbevelen bij hun vrienden. Het mooiste hieraan is dat het script garandeert dat de mond-tot-mondreclame klopt en toekomstige klanten voor de juiste reden naar je toe komt.
 • JorikIets verkopen waar de mensen behoefte aan hebben is voor de hand liggend. Maar toch wordt dit punt door vele marketeers overzien. Consumenten die ergens een behoefte aan hebben, zijn diegenen die het eerst op jouw oplossing afkomen. Wanneer je dan een oplossing hebt waar de early adopters verlekkerd op zijn, is het tijd om dit te promoten via een medium dat de aandacht trekt van niezers. Een voorbeeld hiervan is Altoids, die inspeelde op de groep niet rokers die tijdens de pauze geen chocolade wilde eten maar wel iets anders. Ze maakten daarbij ook een verpakking die uitnodigde om te delen met anderenAls het uiteindelijke doel het creëeren van een paarse koe is, en het in de aard ligt van de koe dat ze in een of ander opzicht extreem moet zijn, dan is het logisch dat compromissen je kans op succes enkel maar verkleinen. Het doel van compromisen is om de ruwe randjes bij te schaven om zo meer klanten te krijgen, maar het neutrale marktsegement is bijna voor alle producten al volzet. Echte groei krijg je pas door mensen iets anders dan het gewone aan te bieden.Consumenten zitten vaak vast in hun rol. Niezers niezen graag en angestige consumenten houden vrijwel altijd hun oren dicht. Dit zorgt er echter voor dat je niet steeds op goed geluk je spullen moet ontwikkelen voor een voordurend veranderende groep potentiële klanten. Om in te spelen op de niezers zijn er daarom 4 stappen te volgen.- Zorg ervoor dat je toestemming van krijgt hen in te lichten wanneer je wellicht een nieuw koe hebt.- Steun de niezers en maak het hen makkelijk jou idee over de kloof te brengen.- Nadat je bedrijf van het opmerkelijke naar het winstgevende is overgegaan, zet dan een ander team in op het idee uit te melken.- Herinvesteer je winst in een nieuwe paarse koe.
 • BjornVroeger was het zo dat de ontwerpafdeling dingen bedacht, de productieafdeing dingen maakte, enz... . In die tijd zorgde marketing ervoor dat de pluspunten van een product werden benadrukt. Dit is echten een strategie die niet meer werkt in een wereld waar de kenmerken van het product de kern vormen van wat marketing inhoudt. Marketing is nu het bedenken van het product, de vormgeving, de productie en het vaststellen van de prijs.De postdesign- en postproductiemarketing is niet meer van deze tijd. In de plaats daarvan is er het ontwerp. Wat hierbij bedoeld wordt is dat de manier van ontwerpen het succes van de marketing van het product zelf moet inbouwen. Diegene die echt invloed heeft op het succes van een product, zit tegenwoordig aan de tafel waar de allereerste kiem van een project ontspruit.Choqueren is niet altijd opmerkelijk en absoluut niet noodzakelijk. Soms zorgt het enkel maar voor irritatie. Maar het kan soms wel werken. Het moet een doel hebben en bovendien in het product zelf zijn ingebouwd. Choqueren om het choqueren werkt niet en zorgt ervoor dat niezers niets positief over je product zullen doorvertellen.
 • GlennGoedkoop is één van de onopmerkelijke dingen die altijd aantrekkelijk blijven. Maar goedkoop is ook niet alles, want je concurrenten gaan je vaak volgen. Het wordt dan ook aanzien als een laatste redmiddel. De uitzondering hierop is echter de prijsdoorbraak. Als het een marketeer lukt de manier waarop een product wordt gemaakt of geleverd zo ingrijpend te veranderen dat andere bedrijven quaprijs het nakijken hebben, dan kan dat een opmerkelijke verandering in het hele spel betekenen.Maar wat nu als er een tegenslag is? Bedrijven zoals Burger King veranderen bijvoorbeeld dan van reclame bureau of ontslaan werknemers. Ze proberen hun bestaande infrastructuren te beschermen en alles op marketing te schuiven. Men spreekt daarom ook wel van een crisis bij marketing. Maar het grote probleem is dat de meeste producten niets speciaals proberen. Bedrijven beseffen niet dat ze verder dan marketing moeten gaan kijken.
 • SteffiWanneer een individu achter werk zoekt, stelt die meestal een CV op waar hij met kan gaan solliciteren. Uiteindelijk is het niets meer dan reclame voor jezelf maken. Daarom is het interessant om iets opmerkelijk te doen. Mensen met een opmerkelijke loopbaan hebben véél minder moeite om een andere baan te krijgen, en moeten vaak zelfs geen CV opstellen. Ze maken gebruik van niezers die hen aanbevelen zodra een bedrijf iemand zoekt.
 • JorikCasestudy public relation specialiste traceyEen voorbeeld hiervan is public relation specialiste Tracey. Zij gaf haar baan op bij een public relation bureau en begon voor zichzelf. Zij kwam uit de geneesmiddelenbranche en zij besloot om een public relation specialiste te worden voor plastische chirurgen. Alle geneesmiddelenproducenten die deze doelgroep zo effectief mogelijk willen bereiken, kunnen niet om haar heen. Omdat zij alle vakbladen, alle conferenties en zij kent de meeste artsen persoonlijk. Voor andere pr-bureaus is dit slechts één van de doelgroepen. Maar Tracey is helemaal in deze doelgroep gespecialiseerd.
 • JorikOm een paarse koe te creëren is het geen kwestie van passie of creativiteit. Maar je moet wel beseffen dat er geen andere mogelijkheid is en dat de denkwijze van de paarse koe de enige manier is om je bedrijf te laten groeien of je product te introduceren. Omdat niets anders werkt.Als je 10 producten voor 10 miljoen dollar per product op de markt brengt, dan is dit slimmer dan 100 miljoen dollar te steken in tv-reclame voor 1 product. Want als je 10 producten tegenslagen, heb je 10 dingen geleerd die niet werken. Dan zit je nog altijd beter dan als die ene tv-reclame een mislukking wordt.
 • GlennElk jaar stelt Interbrand een top 100 samen. Door een combinatie van geheimzinnige factoren, bepalen zij welke merken dit het meeste waard zijn.Uit deze top 100 lijst zijn er 70 merken die al meer dan 25 jaar geleden waardevol zijn in Amerika. Bijna al deze merken zijn opgebouwd met veel reclame op televisie en in tijdschriften. Deze bedrijven maakten hun merk sterk in een tijd waarin het nog gemakkelijk en goedkoop was om het op de ouderwetse manier te doen. Zij blijden dan ook aan de top en houden nieuwkomers op een veilige afstand.Van de overige merken is de helft bijna helemaal opgebouwd door mond-tot-mondreclame.
 • Boekbespreking Purple Cow

  1. 1. Purple Cow<br />Bjorn Seigers - @Flexability_<br />Glenn Van Cauwenbergh - <br />Jorik Janssens - <br />Steffi Hendrickx - @Steffikeh<br />
  2. 2. De 5 P’s<br />Meer dan 5 P’s<br />Favorieten<br />Product<br />Prijs<br />Promotie<br />Positie<br />Publiciteit<br />Marketing checklist<br />
  3. 3. Een nieuwe P<br />Purple Cow<br />Product moet opvallen<br />Anders geen succes<br />
  4. 4. Hoe was het vroeger?<br />Mond-tot-mond reclame<br />Producten die een probleem oploste<br />Succes verzekerd<br />Advertentie tijdperk<br />Samenwerkingsverband met advertentie bureau<br />Succes verzekerd<br />
  5. 5. Nieuw tijdperk<br />Mensen hebben te druk<br />Niet letten op reclame<br />Product moet probleem oplossen<br />
  6. 6. Verschillende doelgroepen<br />Innovator<br />Lanceren van product<br />Klein aantal mensen<br />Early adopter<br />Meegaan met de hype<br />Groter aantal mensen<br />Earlymajority – late majority<br />Kopen uiteindelijk het product ook<br />Grootste groep mensen<br />Laggards<br />Kopen het product nooit<br />Werken nog met floppy disk’s<br />
  7. 7. Methodes<br />Vroeger<br />Lange cycli<br />Kleine veranderingen<br />The Wallstreet Journal<br />Nu<br />Korte cycli<br />Grote veranderingen<br />Nokia<br />
  8. 8. Google ads vs Yahoo! ads<br />VS<br />
  9. 9. "It is Useless to advertise to anyone"(except interested sneezers with influence)<br />
  10. 10. Online banking<br />10% meer dan 1x per dag<br />Rest ongeveer 1x per maand<br />Inverstering terugdraaien ?<br />Verder onderzoek<br />70% van de stortingen<br />
  11. 11. Case study: Phoenix hotel<br />Slechte buurt<br />Weinig gasten<br />Redesign:<br />Rock n roll<br />Massa negeren<br />Populair !<br />
  12. 12. Logitech<br />Modewereld<br />Basis blijft<br />Uiterlijk veranderd<br />Gebruikerservaring<br />! Meer reclame<br />Meer opmerkelijke producten<br />
  13. 13. Purple cow<br />Uitmelken zo lang mogelijk<br />Nieuwe purple cow wanneer oude op is<br />
  14. 14. Curad’s purple cow<br />Pleisters<br />Sneezers<br />
  15. 15. Otaku<br />Wat is otaku?<br />Achterhalen van informatie<br />Laatste nieuwe snufjes<br />Kern van de purple cow<br />Contact maken<br />Early adopters<br />niezers<br />
  16. 16. Process & Planning<br />Een purple cow creëren<br />Geen geheim recept<br />Geen lijst van tips<br />Proces<br />Zoek de grenzen van je product<br />Uittesten van grenzen<br />Slogans<br />Vroeger belangrijk<br />Tv-commercials<br />Nu<br />Essentie van paarse koe<br />
  17. 17. Inspelen op de behoefte<br />Voor de hand liggend<br />Inspelen op en behoefte voordat ze er is !<br />Compromisen<br />Origineel uit de hoek komen<br />Inspelen op niezers<br />Toestemming<br />Steun<br />Uit melken<br />Nieuwe Koe<br />
  18. 18. Marketing<br />Hedendaagse Marketing<br />Weg met marketing<br />Lang leve het ontwerp!<br />Moet je choqueren?<br />
  19. 19. Marketing<br />Goedkoop is ooknietalles<br />Concurrenten<br />Prijsdoorbraak<br />
  20. 20. De koe & jobs<br />CV<br />Relame maken voor jezelf<br />Opmerkelijke loopbaan<br />Minder moeite doen<br />Geen CV<br />Maken gebruik van niezers<br />
  21. 21. Case study: prspecialiste Tracey<br />Gafhaarbaan op=> begonvoorzichzelf<br />Geneesmiddelenbrance<br />Gespecialiseerd<br />Plastischchirurgen<br />
  22. 22. Kwestie van passie?<br />Geenpassie of creativiteitvereist<br />Beseffendatergeenanderemogelijkheid is<br />Purple cow<br />Je bedrijftelatengroeien<br />Productenteintroduceren<br />
  23. 23. Feiten<br />Top 100 2002 van Interbrand<br />70 merkenopgebouwd<br />Reclame<br />Televisie<br />Tijdschriften<br />30 merkenopgebouwd<br />Mond-tot-mondreclame<br />

  ×