• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Portfolio Dipl-Ing Stefan Petro
 

Portfolio Dipl-Ing Stefan Petro

on

  • 833 views

 

Statistics

Views

Total Views
833
Views on SlideShare
831
Embed Views
2

Actions

Likes
0
Downloads
6
Comments
0

2 Embeds 2

http://www.slideshare.net 1
http://www.linkedin.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Portfolio Dipl-Ing Stefan Petro Portfolio Dipl-Ing Stefan Petro Presentation Transcript

    • 2005 - 07 Freudenberg/Main 2006 Tashkent Public Space STEFAN PETRO 2006 Künzelsau 2007 EUROPAN 9 Berlin Dipl.-Ing. Architektur 2008 Qinhuangdao M.Sc. Urban Design s.petro@daad-alumni.de ARCHITECTURE URBAN DESIGN and AVUS 2002 URBAN BMW 2003 X-Tremes 2004 Guben 2005 - 07 Augustinerhöfe Nuremberg 2006 PLANNING Kirchberg 2007 Fossil 2007 Hangzhou Office Tower 2008
    • FREUDENBERG 2005 - 07 Freudenberg/Main 2006 Tashkent Public Space 2006 Künzelsau 2007 EUROPAN 9 Berlin 2008 Qinhuangdao MAIN Wiechers Beck Architects have been in- volved with the development of the city of Freudenberg/Main since winning an urban planning competition in 1995. Over the course of more than a de- cade the practice has been active on URBAN all kinds of levels in restructuring and refreshing the cities urban fabric. From masterplanning to urban design, landscape design, architecture, flood protection and restauration, all kinds DESIGN of measures have been considered during the process, resulting in several awards and a huge improvement of Freudenbergs living conditions. Between 2005 and 2007, the main fo- cus lasted on the flood protection, the restauration of the medieval city wall, status: under construction and the restructuring of the resident´s ga- rages and the planning and construc- @ wiechers beck architekten, Berlin tion of a new river promenade, all in URBAN accord with the regulations of the pres- participation stage: conceptual design, permit planning, ervation order. execution planning Additionally, a new southern town entrance, including a temporary fair- ground, children´s playground, allot- client/department: City of Freudenberg/Main PLANNING ment gardens and public parking lot was planned and (partially) realised. add. information: won award “Zukunft für urbane Zentren, (state as of September 2007) städtebaulicher Denkmalschutz und Stadtgestaltung” in 2006
    • 2005 - 07 Freudenberg/Main Based on a field study in Tashkent, incl. on-site examinations, mental-map ques- 2006 Tashkent Public Space tionnaires, interviews and city mapping, I 2006 Künzelsau examined the public space of the Uzbek 2007 EUROPAN 9 Berlin capital in my diploma thesis. The specific 2008 Qinhuangdao character of Tashkent as the capital of a dictatorship and the combination of European, Socialist and Oriental con- cepts of urbanity in the city demanded an adaptation of the western definition of the term public space. The elaborated defini- tion and criteria to evaluate the public space were then related to the situation in Tashkent. A catalogue of public spaces was generated, serving as a tool to assess the problems and potentials by opposing PUBLIC SPACE them to the results of the questionnaires. The catalogue is designed to serve as the basis for the development of strategies to improve the public space in Tashkent. The practicability of this tool was demon- TASHKENT strated by applying it to the semi-public spaces of the Socialist residential areas. URBAN The developed strategies were finally employed in a rough urban design sketch for one particular quarter. DESIGN and status: diploma thesis @ TU Berlin URBAN participation stage: research, design client/department: Habitat Unit, Prof. Peter Herrle PLANNING add. information: nominated for DCI award 2007 (best diploma thesis in architecture at TU Berlin 2006/07)
    • 2005 - 07 Freudenberg/Main The City of Künzelsau, located in Baden-Würtemberg, initiated a compe- 2006 Tashkent Public Space tition for the redesign of its main shop- 2006 Künzelsau ping street. 2007 EUROPAN 9 Berlin The medieval center of the small town 2008 Qinhuangdao was in need of a high quality public space, primarily used by pedestrians. Apart from this requirement, the de- sign should reflect the particular history of the city and create a unique urban space, suitable for strengthening the local identity. In order to meet these parameters, the suggested materials for the main elements of the urban design were reduced to site-specific natural stone, concrete and water. In addition to 3 stone-wells, located at the ends of the shopping street, parts of the “Künzbach”, a small river flowing beneath the shopping street, should be KÜNZELSAU uncovered after almost 100 years. The resulting pools, accompanied URBAN by a terrace, small bridges and per- rons, would provide the city with a re- laxed and unique urban space, subtly complementing the historic town hall, smithy and timbered houses. DESIGN and status: competition entry URBAN @ wiechers beck architekten, Berlin participation stage: conceptual design PLANNING client/department: City of Künzelsau add. information: 3rd prize in design competition
    • 2005 - 07 Freudenberg/Main The design for the competition area proposes the creation of „Süd_ Lauf_Park” as an initial spark for the sustainable urban development 2006 Tashkent Public Space of Berlin. In connection with the conversion and extension of Airport 2006 Künzelsau Schönefeld and the relocation of the airport-express through Süd- 2007 EUROPAN 9 Berlin kreuz-Station, a major revaluation can be expected for the competition 2008 Qinhuangdao area. The initial point of our design is the identification of three green corridors, which connect the inner city with the East, West and South. This led to the development of our superordinate SUSTAIN(EN)ABLE CAPITAL! – STRATEGY for Berlin. We suggest establishing linear parks with different programmatic em- phases, which connect and intertwine the railway territory with the ad- jacent areas and raise the standard of living. The specific proposal for Berlin-Südkreuz deals with its decade-long function as a service and railway area, responsible for its fragmentation and its image of an ur- ban periphery. The railway tracks and the surrounding brownfield will experience an image shift: from separating rift to an identity forming, EUROPAN 9 linear innovation park which the urban fragments can allude to. The primary elements of “Süd_Lauf_Park” are lined up along the rail- way tracks, employing the motif of the floodplains of big rivers. The new terraced parkscape and its linear infrastructure flow along the tracks, opening up to the adjacent quarters by stairs, ramps and BERLIN slopes in thematic sequences. These existing or planned thematic focal points, like dwelling, sports, business, research, traffic, culture, URBAN history and exhibition, are being reflected into “Süd_Lauf_Park” and are there transcended and transformed according to our main theme of sustainable innovation. Filigree, solar-powered innovation towers, acting as service-points, exhibition-facilities, workstations, viewing platforms and transfer points between different mobilities, mark the new urban space and become symbolic icons. The site will also be DESIGN equipped with a free of charge W-LAN that provides a new quality as it combines virtual and physical space in the public realm. and status: competition entry URBAN @ myself participation stage: conceptual design PLANNING client/department: EUROPAN (City of Berlin) add. information:
    • The task for PJAR Asia in this invited 2005 - 07 Freudenberg/Main competition was to develop a sustain- 2006 Tashkent Public Space able strategy and a design for the re- 2006 Künzelsau use of the West harbor of Qinhuang- 2007 EUROPAN 9 Berlin dao. 2008 Qinhuangdao As a co-project leader I was primarily involved in the design and strategy de- velopment. The 450 ha site was re-organized by creating 7 sub-centers as core-areas for the surrounding neighbourhoods. An in-depth analysis on the current con- ditions and the future demands of the city led to a focus on tourism as well as on cultural and residtential functions as the main themes for the 7 centers. The surrounding areas are organized in a flexible grid system that allows for a variety of residential area types. The implementation of new, energy-ef- ficient building codes was suggested QINHUANGDAO as well as the introduction of renew- able energies like wind power plants URBAN off-shore to supply the area. The concept also involves the adoption of a pedestrian friendly traffic system on the site. The former harbor rail tracks should be re-used as a public transport device, DESIGN green links between the sub-centers should allow pedestrians to proceed independently from car traffic and large parts of the waterfront should remain car-free. and status: competition entry URBAN @ PJAR Asia, Shanghai participation stage: masterplanning, conceptual design PLANNING client/department: Port Authority of Qinhuangdao add. information:
    • status: design project This design, located in a woodland in the SW of Berlin, deals with the topic of mobility and business trav- @ TU Berlin elling in particular. A 500 m long structure, housing participation stage: conceptual design restaurants, spa areas, conference rooms, a hotel and boarding hous- client/department: Prof. Wolfram Popp es, is stretched out between the AVUS (highway) and a small lake in add. information: the East. This structure, consisting of 3 re- peatedly folded layers, hovers on a “forest” of slender steel columns among the crowns of the trees of the surrounding woodland and offers an exclusive and unique place to relaxe for the stressed-out businessmen. With growing distance from the highway, the needs of different types of travellers are adressed, ranging from facilities for one-day ARCHITECTURE appointments to the quiet and luxu- rious boarding house units for long- term stays. AVUS AVUS 2002 BMW 2003 X-Tremes 2004 Guben 2005 - 07 Augustinerhöfe Nuremberg 2006 Kirchberg 2007 Fossil 2007 Hangzhou Office Tower 2008
    • status: design project @ TU Berlin participation stage: conceptual design client/department: Prof. Peter Berten add. information: BMW Berlin demanded a new depot for storing spare parts for its motorbike production. The site, currently used as a parking ARCHITECTURE lot, was also to contain a multi-storey car park, serving as a substitute for the BMW present parking lot. The design introduces two detached buildings for meeting the demands of BMW. While the hall of the depot, covered with a sawtoth roof, blends in with the surroundings in terms of its dimen- WAREHOUSE sions, the split-level parking garage tops the other factory buildings and de- fines the spatial boundary of the factory premises. In order to reflect the modern image of the company, lightweight materials such as polycarbonate panels were used as facade material. These translucent elements, tinged in AVUS 2002 the primary colours of the company´s logo, have an impact both inwards and BMW 2003 outwards. X-Tremes 2004 As bearers of the image of the com- Guben 2005 - 07 pany, they can be easily recognised Augustinerhöfe Nuremberg 2006 from a distance while at the same time Kirchberg 2007 providing the workers with a lucid and Fossil 2007 enjoyable working atmosphere. Hangzhou Office Tower 2008
    • status: design project The extreme climate of the Central Asian steppe creates a big challenge for any kind of building project. @ TU Berlin The particular task of designing a re- search station in such a hostile region participation stage: conceptual design was even more demanding. In order to enable long-period research client/department: Prof. Jean-Marc Ibos on different fields, a self-sutaining shel- ter, also meeting the requirement for a add. information: comfortable living environment for the researchers, needed to be designed. The proposed design offers living and working space for 6 permanent resi- dents/sccientists and guests. The 2 up- per storeys mainly serve as the living area for the scientist while the 3 lower storeys contain the laboratories, garag- es and a service floor. The main axis of the building runs from East to West, allowing the scientist´s apartments and leisure areas to be lo- ARCHITECTURE cated on the cooler Northern facade. This position also assures the rooms of X-TREMES natural lighting despite the heat. The 3 lower storeys of the building were sunk into the ground for climate rea- sons and the shell was equipped with a water-based cooling system which uses the colder ground for temperature regulation. Furthermore PCM devices were em- ployed as insulation, providing cooling during daytime while spending warmth at night. AVUS 2002 BMW 2003 X-Tremes 2004 Guben 2005 - 07 Augustinerhöfe Nuremberg 2006 Kirchberg 2007 Fossil 2007 Hangzhou Office Tower 2008
    • status: on hold @ wiechers beck architekten, Berlin participation stage: permit planning client/department: City of Guben add. information: 1st prize in design competition Despite its strategically favorable loca- ARCHITECTURE tion on the border to Poland, the city of Guben has to fight a shrinking process shared by many other East German GUBEN small towns. In order to deal with this problem, a shopping and business complex should be created close to the town hall in the long-neglected centre of Guben. The proposed design serves as an anchor element for the revival of this area. While a new office building completes the block structure formed by the town hall an the music school in the West, the Eastern part of the site is occu- pied by the new 2-storey business and shopping complex. Three new buildings and an existing historical house define an intimate AVUS 2002 market square as well as two smaller BMW 2003 squares to the South and East. X-Tremes 2004 The contrasting facades, combining Guben 2005 - 07 the typical red bricks of North-East Ger- Augustinerhöfe Nuremberg 2006 many towards the street with a glass Kirchberg 2007 facade towards the square, emphasise Fossil 2007 the specific character of the new com- plex. Hangzhou Office Tower 2008
    • status: on hold @ Schnittger Architekten participation stage: conceptual design client/department: private developer add. information: For several decades the area between the river Pegnitz and the pedestrian area of Tuchgasse and the famous market square of Nuremberg had been neglected. ARCHITECTURE In order to revitalize the area, plans for a mixed-use building complex had been developed. AUGUSTINERHÖFE Within the strict limitations of the local building laws and preservation regula- tions, the design needed to mediate between requirements of modern-day lifestyle and traditional building fabric. By adding two 4-storey houses for residential and business use along the Pegnitz and Winklerstraße respectively, the typical block structure of Nurem- bergs old town was restored. Inside this block, along the extension of Tuchgasse, 2 further buildings for shopping and business use define a new, 2-storey passage, which links Pegnitz and Nurembergs “Hauptmarkt” and creates an intimate public space AVUS 2002 for residents as well as tourists. BMW 2003 The use of regional materials, primar- X-Tremes 2004 ily sandstone and wood, and a modern Guben 2005 - 07 adaptation of the typical roofshape, Augustinerhöfe Nuremberg 2006 combined with the glass and steel fa- Kirchberg 2007 cade of the passage, root the design Fossil 2007 in the local tradition without denying its modern origin. Hangzhou Office Tower 2008
    • status: under construction @ wiechers beck architekten, Berlin participation stage: conceptual design client/department: City of Kirchberg add. information: 1st prize in design competition ARCHITECTURE KIRCHBERG Instead of the current “Liederhalle”, a design for a modern, multi-functional convention hall was demanded by the city of Kirchberg. Located on a sloped area on the West- ern outskirts of Kirchberg, the conven- tion hall consists of two attached vol- umes, the entrance hall and the main convention area. They are wrapped by a wall that serves as the linkage between the two vol- umes and as a mediator between the building and the topography. While the entrance hall follows the orientation of the street, the main axis of the convention area is directed to- AVUS 2002 wards the “Stadtkrone”, the medieval BMW 2003 city centre of Kirchberg, allowing a vi- X-Tremes 2004 sual connection from the terrace on the Guben 2005 - 07 Northern end of the convention hall. Augustinerhöfe Nuremberg 2006 Due to the placing of the convention Kirchberg 2007 hall on the site, two diverse outside spaces were defined, that can addition- Fossil 2007 ally be used for events. Hangzhou Office Tower 2008
    • status: realized project “Fossil”, a popular American manufacturer of watches and leather accessories, expanded its business to Switzerland in 2007. @ formwerk GmbH, Berlin Within short time, five shops in Zürich (2), Basel, Lucerne and Lugano had to be taken from the de- participation stage: conceptual design, permit planning, sign stage to finished construction. execution planning The design standards of “Fossil”, in particular their furniture system and CI-concept, needed to be client/department: Fossil adapted to the Swiss regulations and the existing shop layouts. add. information: first shops of “Fossil”-expansion in Switzerland Dependent on the particular shop, these adapta- tions ranged from meeting technical requirements to fulfilling the Swiss heritage protection regula- tions. F FF F F ARCHITECTURE FOSSIL AVUS 2002 BMW 2003 X-Tremes 2004 Guben 2005 - 07 Augustinerhöfe Nuremberg 2006 Kirchberg 2007 Fossil 2007 Hangzhou Office Tower 2008
    • status: on hold The task for PJAR Asia in this invited competition was to develop a concep- tual design for an office tower in the @ PJAR Asia, Shanghai new CBD area of Hangzhou. As a co-project leader I was primarily participation stage: conceptual design involved in the design and strategy de- velopment for the building as well as in client/department: the preliminary studies on massing and spatial organization. add. information: The design option PPF reflects the dif- ferent architectural heritages of Hang- zhou. Each of the three parts of the tower is themed by colors and materi- als to fit the past, present and future. A solid skirt building featuring wood and brick elements forms the base for a state-of-the-art office tower that is ex- tended by a glass box serving as meet- ing area, sky garden, climate buffer zone and media facade. ARCHITECTURE HANGZHOU AVUS 2002 BMW 2003 X-Tremes 2004 Guben 2005 - 07 Augustinerhöfe Nuremberg 2006 Kirchberg 2007 Fossil 2007 Hangzhou Office Tower 2008