Problemat s veloaleite v kardzhali!

329 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
329
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Problemat s veloaleite v kardzhali!

 1. 2. Замърсяването на въздуха е световен проблем, който продължава да расте. Един от начините да спрем това или поне да го намалим е да оставим колите си и да се придвижим с велосипед. Но , до колко е възможно това в България и в Кърджали.
 2. 3. Проблемът с велоалеите в Кърджали не е от скоро. Още преди 2 години имаше план да се очертаят велоалеите в града. Имаше разработена схема за марш и рута за колоездачи. До Дома на културата и стадиона щеше да има велостоянки. Чакаше се одобрението на кмета инж. Хасан Азис. В Общинската екопрограма краят на 2010 г. беше посочен като краен срок за изпълнението му. Но и това не се случи. Оправданието на общината е липсата на средства.
 3. 4. В момента придвижването с велосипед в Кърджали е като игра на руска рулетка. Рискът да станеш жертва на автоджигит е реален. Още повече, че оттук насетне автодвижението ще се натовари в пъти – предстои отварянето на Маказа. Велосипедите масово навлизат в живота ни. Удобно е, бързо е, евтино е, екологично е, не задръстват, не удрят смъртоносно.
 4. 5. Все пак надежда има. Проектът „Арпезос-север“ в Кърджали е на привършване. Бъдещият парк ще разполага с развлекателна зона с лунапаркове, игрища, кътове за отдих, амфитеатър, фонтани, изкуствено езеро, кафенета, велоалеи и др. Но това съвсем не е достатъчно. Трябва да се осигури безопасността на колоездачите, които се движат редом с колите чрез изграждането на отеделни ленти в пътното платно. Както е в много други европейски страни.
 5. 6. Да се кара велосипед в България е похвално, най-малкото, защото културата на шофьорите на пътя е никаква, както и заради „високата компетентност“ на хората изграждащи велоалеите. В ъпреки това хората които предпочитат този начин на придвижване в града, стават все повече. Свикнахме да виждаме колоездачи навсякъде - в парковете и градинките, по големите кръстовища и натоварените булеварди.
 6. 7. Въпреки, че общината не започна изграждането на велоалеи Кърджали се присъедини към международния ден без автомобили - 22 септември с атрактивно велошествие и демонстрации на колоездачи, скейтбордисти и майстори на ролерите. Акцията бе организирана от младежка инициативна група в партньорство с МГЕРБ в рамките на Европейската седмица на мобилността, която има вече десетгодишна история .
 7. 8. Идеята е да бъде насърчаван здравословният начин на живот и на придвижване в градска среда, да се популяризира екотранспортът, който не изхвърля вредни емисии, не вдига шум и не предизвиква задръствания, и да бъде провокирана местната власт да обособи велоалеи по централните улици, обясниха Веселина Юрукова от МГЕРБ и Станислава Ташева от групата „Активни граждани за мобилността"
 8. 9. Публиката пък бе „въоръжена" с рекламни табели в подкрепа на алтернативната енергия, биопродуктите, чистотата на въздуха, неконвенционалните горива и други „зелени" идеи. Сред най-активните зрители бяха областният управител Иванка Таушанова и депутатът Цвета Караянчева, която поздрави пъстрата младежка общност за активната й гражданска позиция в подкрепа на екологосъоразния начин на живот. Акцията завърши с велошествие, което тръгна от бул. „България", премина през кръстовището на кв. „Веселчане" и прекоси кв. „Възрожденци".
 9. 10. Всички ние искаме един по-хубав, по-чист град за живеене, за нас самите и за децата ни в бъдеще. Но какво от това aко просто си стоим и само говорим, и бездействамe. Затова трябва да вземем нещата в наши ръце и да направим нещо. Един от начините за постигане на един по-чист град е именно придвижването с велосипед. Колите са един от основните замърсители на природата. Затова ако искате да живеете на едно по-чисто място, оставете колите си и скачайте върху велосипедите си!
 10. 11. Севил,Емине и Керим.

×