Театрална трупа "Три-четири!" до 2007 г.

 • 559 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
559
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • 10 godini
 • ОБЩА 3-4
 • 2 КЛОУНА, ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ/ НАДПИСИ
 • Добавени са слайдовете от “Бож не иска да умре” до фестивала...Ако има нужда да се представя да се реорганизират малко, ако има нужда- големи заглавия, нови акценти...
 • snimka

Transcript

 • 1. Чрез авангардните арт-техники към самопознание
  • Театрална трупа “3-4!”
  • към Общински детски комплекс Козлодуй
 • 2. ТЕАТРАЛНА ТРУПА “3-4!” Трупа за бързо реагиране, затова се казва “3-4!”. Държи на доброто представяне, но не на всяка цена. Закон са личните избори и приятелството. Иска да бъде себе си и се радва на това. Има собствен жизнен стил. Претворява го на сцена.
 • 3. ... УЧАСТИЕ През 199 5 трупата играе пиесата „Геройският знак” на Пелин Пелинов, с няколко представления на козлодуйска сцена. Възстановяване - през 1997 година, с гост режисьор Анастас Попдимитров. Дебют през 1998 година на Международен Младежки Театрален Фестивал “ВРЕМЕ”- Враца, с пиесата “Копче за сън” на Валери Петров. Връчени: Диплом и Почетна награда за „Най-млада трупа на фестивала”. С пиесата “Копче за сън” трупата се включва и в Национални Детски Театрални празници в гр. Шумен - 98, където получава Диплом за отлично представяне. През 1998 година, съвместно със съставите при Дом на енергетика – Козлодуй, трупа ”3-4!” играе на “Европейски Месец на Културата - Пловдив 98”. ... СЪЗДАВАНЕ В Общински Детски Комплекс – Козлодуй, през 1996 г. ... ЕКИП Деца и юноши до 19 годишна възраст.
 • 4. Представя единственото по рода си в България детско образователно шоу “Здравей, Земя!”, инициирано съвместно с Областен отдел “Гражданска защита”, Монтана. Шоуто се играе през 1999 година по време на Втората Международна Конференция “Наука за рисковете и обучение на училищно ниво” в гр.Пловдив, както и пред Мисия “ OSART – 99” в гр. Козлодуй. За изключителен принос, трупата е отличена с Почетен знак на Гражданска защита на Република България. Премиера на пиесата “Вещиците” по Роалд Дал през 1999 година, с гост режисьор - гл. ас. Фани Хаджиниколова. Пиесата е представена и пред академичен състав на НАТФИЗ „Кръстъо Сарафов”. От дипломатическия корпус на Република Корея е получена покана за участие в Международен Театрален Конкурс в Сеул, 99. 2000 – та година, изцяло по идея на актьорите в трупата, се създава и многократно се играе музикалния спектакъл “Ден първи ”.
 • 5. През 2002 година трупата представя авторския спектакъл “Сега и само днес”, с гост постановчик актьора Марио Спасов, бивш член на трупа “3-4!”. Участие в мултимедиен спектакъл “10 години ОДК” през 2004 година. В спектакъла трупата участва с всички нейни членове, от създаването си досега. В периода 1996 - 2004 година, трупа “3-4!” има реализирани множество презентации на Общински Детски Комплекс; първоюнски шоу-програми, традиционни новогодишни представления и разнообразни собствени продукции, сред които: “Танцуващо момиче”; “Свети Валентин”; “Кубчета”; “Нептуниада” и други. Групите към Общински Детски Комплекс, творческите състави към Дом на енергетика и Народно Читалище „Христо Ботев” - гр. Козлодуй, Младежки дом – гр. Враца и многото официални и неофициални сътрудници и приятели на трупата, на театъра и на младежките дейности в града. ... ПАРТНЬОРИ ВЪВ ВРЕМЕТО
 • 6. ... ТРУПАТА ПРЕЗ 2005 ГОДИНА След известно прекъсване, трупата вече работи в напълно обновен състав. Предишните герои са вече студенти, но при възможност присъстват. Новите лица поддържат традициите, същевременно предлагат собствени правила, най-вярно отразени в променения и свободен стил на работа, в който вече “нарочно” липсват готови сценарии и режисура. Общинският детски комплекс, част от който е “3 – 4!”, години наред е познат с посланието: ”Ние се харесваме, харесваме и теб!” Седемте деца в групата са възпитаници на комплекса, но с театър се занимават отскоро. Базирани на общия дух и философия, акцентите в работата на обновената трупа са вече равностойно поставени както върху сценичната игра, така и върху личното самоопределение на всеки един от участниците. Идеята е постигане на творческа комуникация, както между самите деца, така и в ролята им на група с нейните аудитории. От импровизацията тръгват и основните послания на трупа “3-4!”, така ще изглежда и участието им във ХІ-тото издание на Международен Младежки Театрален Фестивал “ВРЕМЕ”.
 • 7. Представяне на детската книга “ Антология на детското творчество” Люси в Мултимедийния спектакъл “ 10 години ОДК” Спектакълът “Силни без насилие”
 • 8. Децата подготвят кратки етюди, с които ще демонстрират разнообразни модели на общуване в реална среда. С въвличане на публиката в роля на главен герой, изявата цели собственото си преобразяване в изява на другите. С премахване на ограничителните зони между актьори и зрители, трупата търси една своя стара мечта - “Да качи публиката на сцената”. Идеята за откриване на съучастници е основното свързващо звено между отделните етюди. Изцяло се разчита на въображението и креативния диалог, независимо от националната принадлежност, език и култура. Работи се предимно с наличните средства – пространство, актьори и публика. Акцентира се върху експресията в собствения глас и физика, както и на тези у отсрещния. Осветление – това, което е. Музика – такава, каквато се получи. Реквизит – онова, което е под ръка. Декор – всичко, което е наоколо. Свободната интерпретация е особено предпочитаната форма на изказ. Всъщност, предпочитано е всичко, което се случва, по думите на децата в трупата. В рамките на около 20 минути, етюдите предвиждат надиграване, конкурентност и постигане на консенсус, както се полага във всеки хубав спектакъл. С хитроумни провокации децата ще променят гледната точка у присъстващите. С вербални и невербални съобщения ще търсят запознанство, удоволствие, хумор и доверие. Целта е постигане на внезапни хрумвания у аудиторията, с които тя да се почувства част от самия момент, в крайна сметка – забавление. Децата познават фестивал “ВРЕМЕ” от по-големите в “3-4!” и очакванията са “супер”. А това е първият голям театрален фестивал, на който ще присъстват. И поради изброеното до тук, и поради това, че все още не са играли собствен спектакъл, а много искат, децата нарекоха предстоящото си участие във фестивала - “Спектакълът”. ... ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ МЛАДЕЖКИ ЛЮБИТЕЛСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ “ВРЕМЕ”
 • 9. Детската импровизацията и играта с публиката ще се базират на няколко основни етюда, носещи свои отделни послания: Нашият собствен глас е най-добър от всички други, които се опитваме да присвояваме. Когато ти е трудно да изкажеш нещото, остави го то да изкаже теб… Подобието търси подобие. Номерът е да разчетеш другия и да нагласиш собствените си действия към сигналите, които получаваш от него. Иначе, оглеждаш се в себе си… Общуването може да бъде постигано, а не очаквано по навик. По пътя на общуването неизменно се раждат странни и забавни взаимодействия. Важно е вътрешното намерение и първичното чувство, когато правиш нещата. Защото концепциите се коренят не в главите, а в сърцата ни. Сценичните образи – също… Ако накараш някой да каже 100 пъти една и съща дума, той ще забрави нейния смисъл. Ако накараш друг да повтори дългата мисъл, която току що е изказал и после пак да я повтори, и после пак и пак…, той вече няма да бъде самия себе си. Той просто ще “играе” себе си. Следователно, намери спонтанното… За да се случи спектакълът. ... “СПЕКТАКЪЛЪТ”
 • 10. Защо пилето пресича пътя?
  • Защо пилето пресича пътя?
  • *Платон: ” За свое добро. ”
  • *Аристотел: ” Това е природата на пилетата - да пресичат пътища. ”
  • *Маркс: ” Исторически неизбежно е. ”
  • * Фройд: ” Фактът, че вие изобщо сте загрижени за това, че пилетата пресичат пътя, разкрива вашата сексуална несигурност. ”
  • * Дарвин: ” Още от векове пилетата съвсем естествено са селектирани по такъв начин, че те в момента генетично са разположени да пресичат пътя. ”
  • * Евгени Минчев: ” Пресича за да мине от ЛЯВО!
  • Всичко това беше просто една изгъзица или още пудра и бонбони. Но все пак пудрата си е пудра, а бонбоните са си бонбони. Те не продават задръжки- от тях само се пълнее. Ние също не продаваме задръжки, просто задръжките ни купуват. Но все пак нека не забравяме, че всичко е… във въжето… На въпроса: „ Защо пилето пресича пътя? ”– Ми много ПРОСТО! Въжето го тегли. Пилето идва от яйцето. А… за яйцето както и за въжето не се знае от къде идват…
  Самостоятелен спектакъл на Трупа 3-4!
 • 11.
  • ... След смъртта следва животът. А животът е самото начало на смъртта. Защо? Защото животът ни убива.
  • Раждаме се чисти, искрени, изпълнени с любов. Порастваме и се заплитаме в задръжките на обществото. Всичко започва на игра – маскен бал. В обществото не можем да бъдем себе си, защото масата прегазва всеки, който е по-различен и се откроява. Затова ставаме все по-безлични и еднакви.
  • Само в съня можем да бъдем това, което мечтаем да сме. Но все някога трябва да се събудим, а когато това стане, усещаме примката на сивата рутина на играта – усмивка, поклон и пак усмивка. А ние плачем, ридаем вътрешно. Душата ни е разпъната на кръст от пазителите на установения ред, който не ни позволява да полетим и да се извисим над калта, в която сме затънали. Надеждата умира сред руините на собственото ни АЗ.
  • Стигаме дъното на човешкото си падение – всички лъжи, всички задръжки, целия страх и срам...
  • Цялото общество е затворено в клетката на духовната си импотентност. Някой намира силата да пробие стената и да мине от другата страна, където е свободен да бъде себе си – в един нов свят, в който може да се създаде общество от личности..
  • Кога???...
 • 12. Всичко е в главите ни... или един „Спектакъл” за самия спектакъл...
  • Постановката разказва за това , как група млади хора собствена си реалност... И естествено, това се слу ч ва в И нтернет - голямата зависимост и не-зависимост... Следвайки правилата в театралната трупа, всичко което „става” на сцената е действително преживяно. Форумът, в който се случва спектакълът, наистина съществува - http :// tt 34.14. forumer . com / . Появява се след една от първите репетиции, когато Електра /Петя/ решава да направи своя подарък – обща виртуална къща, където да се „мисли” постановката.
  • Оттам започ в а и действието. .. Интернет се превръща в място за репетиция на новия спектакъл и боен ринг на десетки никове, смело показали се на откритата сцена на монитора... Заявяват се твърди позиции, които в контекста на ситуацията притежават своя логич но нелогичен, но винаги верен смисъл... Защото , едва ли някой би обвинил времето, че е „ направило грешка ” , или пък , е „ излязло, за да излезе ” ...
  • Трупа „Три – четири!” потъва в собствените си идеи, когато във форума влиза новият ник - Darth Vader . Материалният свят е суров и в него няма как да оцелееш само с въображение , не спира да повтаря той. „Слезте в реалността, всичко е пари!”...
  • Естествено, реалността зав ръща трупата към ежедневието . Младите актьори се опомнят - няма средства за изкуство, няма разбиране, няма смисъл... Оказва се, че з а така желания спектакъл участниците в трупата има т само и единствено собствените си идеи и самите себе си. .. в собствените си конфликти със самите себе си... Налага се да открият наново ритъма на живота! За да накарат действието да се случи!
  • Така форумците преминава т през многото варианти на човешкото общуване... Целта е всеки да открие своите силни страни сред зависимостите на обкръжението... Героите р азбират, че ще останат завинаги „виртуални” , докато не осъзна ят , че няма т нужда от корекции...
  • В края на спектакъла, „С пектакълът ” ще е готов за сцена, всъщност ще се окаже, че той вече е представен. .. Един спектакъл, който се случ ва по времето на своето създаване в е дин форум , който е направен за да бъде „направен” спектакъла... През помирението между реалното и виртуалното ...
  • Всъщност, ако някой нещо е разбрал, то е погрешно... Защото всичко казано на сцената е само и единствено “в главите ни” ... А дали?
 • 13.  
 • 14. Фестивал “Време”- Враца 2007
  • Трупата представя “Всичко е в главите ни...” на XII- то издание на фестивала във Враца.
  • Заедно с всички участници трупата става част от невероятната атмосфера, а спектакълът получава огромни овации от публиката.
 • 15. Международен младежки фестивал на изкуствата “Музите”, Царево 2007
  • През август трупата взема участие във второто участие на фестивала в Царево.
  • Сценичната миниатюра “Два пъти родени” впечатлява публиката с авангардното представяне на идеята за ритъма на живота.
 • 16. “ Кофеин за трето око” 15 години сценично изкуство в Общински детски комплекс
  • Премиерата на юбилейния спектакъл е през декември 2008 година
  • .. Човек се ражда , за да се научи да оцелява…за да го научат, по-точно… така трябва...
  • Цялото не прави грешки…
  • Затова ти дава Вдъхновението, което е мистично, защото е невидимо…
  • Тогава Надеждата се ражда наново с леко намигване, за да подскаже, че То, Вдъхновението – това си Самият Ти…
 • 17. Огънят...
  • Трупата се занимава и с “екстремни изкуства”. Огненият пой е вече традиция в творческото представяне на младите актьори.
  • Трупата взема участие в честването на Сирни Заговезни с огнени вериги(пой), огнени пръчки(стаф) и огнени ветрила.
  • На фестивала “Козлодуйска сцена” 2008 трупата представя огненото шоу “Чуй огъня!” в центъра на града.
 • 18. “ Бож не иска да умре по Уестсайд” 2008
  • През месец май 2008 година Театрална трупа “Три-четири!” представя премиерата на новия си спектакъл “Бож не иска да умре по Уестсайд”. Спектакълът е интерпретация на класическата пиеса “Уестсайдска история” като новият сценарият и постановката отново са авторски, по идея на членовете на трупата. Спектакълът умело преплита както заложените послания в оригиналния текст, така и вечните въпроси за любовта, смъртта и свободата да промениш себе си в ограниченията на заобикалящия свят...
  Сцена от началото на спектакъла
 • 19.
  • Снимки от спектакъла
 • 20.
  • С напредването на работата с новите огнени практики и утвърждаването на експерименталните психологически методи, трупата създава два авторски филма през годината.
  • Единият е свързан с огъня, а вторият представя методите на работа в групата. “Чуй огъня” и “В търсене на себе си...” предстои да бъдат представени на Националния конгрес на психолозите в края на 2008 година.
  Сценични моменти с огън
 • 21.
  • През август трупата взима участие в Международния младежки фестивал на изкуствата “Жреци на музите” 2008 в Царево. Младежите представят две сценични миниатюри и няколко етюда с огън. Изявите са на сцените в Царево, Китен, Ахтопол и Синеморец. Двата авторски филма също са прожектирани пред фестивалната публика. Трупата печели награда Лауреат трето място за актьорско майсторство и Почетен диплом за участие във фестивала.
  Из “Америка” на концерта за официалното откриване на фестивала в Царево
 • 22. “ Мимовете” в Синеморец Из “Майк Олдфилд” в Ахтопол Из “Даниела” в Китен
 • 23.  
 • 24. Общински детски комплекс - Козлодуй Козлодуй 3320, п.к.9 тел./факс 0973/8 04 09 е -mail: [email_address] Web site: http://tt34.14.forumer.com Директор : Таня Маркова ЗА КОНТАКТИ