Your SlideShare is downloading. ×
Театрална трупа "Три-четири!" до 2007 г.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Театрална трупа "Три-четири!" до 2007 г.

579
views

Published on

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
579
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • 10 godini
 • ОБЩА 3-4
 • 2 КЛОУНА, ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ/ НАДПИСИ
 • Добавени са слайдовете от “Бож не иска да умре” до фестивала...Ако има нужда да се представя да се реорганизират малко, ако има нужда- големи заглавия, нови акценти...
 • snimka
 • Transcript

  • 1. Чрез авангардните арт-техники към самопознание
   • Театрална трупа “3-4!”
   • към Общински детски комплекс Козлодуй
  • 2. ТЕАТРАЛНА ТРУПА “3-4!” Трупа за бързо реагиране, затова се казва “3-4!”. Държи на доброто представяне, но не на всяка цена. Закон са личните избори и приятелството. Иска да бъде себе си и се радва на това. Има собствен жизнен стил. Претворява го на сцена.
  • 3. ... УЧАСТИЕ През 199 5 трупата играе пиесата „Геройският знак” на Пелин Пелинов, с няколко представления на козлодуйска сцена. Възстановяване - през 1997 година, с гост режисьор Анастас Попдимитров. Дебют през 1998 година на Международен Младежки Театрален Фестивал “ВРЕМЕ”- Враца, с пиесата “Копче за сън” на Валери Петров. Връчени: Диплом и Почетна награда за „Най-млада трупа на фестивала”. С пиесата “Копче за сън” трупата се включва и в Национални Детски Театрални празници в гр. Шумен - 98, където получава Диплом за отлично представяне. През 1998 година, съвместно със съставите при Дом на енергетика – Козлодуй, трупа ”3-4!” играе на “Европейски Месец на Културата - Пловдив 98”. ... СЪЗДАВАНЕ В Общински Детски Комплекс – Козлодуй, през 1996 г. ... ЕКИП Деца и юноши до 19 годишна възраст.
  • 4. Представя единственото по рода си в България детско образователно шоу “Здравей, Земя!”, инициирано съвместно с Областен отдел “Гражданска защита”, Монтана. Шоуто се играе през 1999 година по време на Втората Международна Конференция “Наука за рисковете и обучение на училищно ниво” в гр.Пловдив, както и пред Мисия “ OSART – 99” в гр. Козлодуй. За изключителен принос, трупата е отличена с Почетен знак на Гражданска защита на Република България. Премиера на пиесата “Вещиците” по Роалд Дал през 1999 година, с гост режисьор - гл. ас. Фани Хаджиниколова. Пиесата е представена и пред академичен състав на НАТФИЗ „Кръстъо Сарафов”. От дипломатическия корпус на Република Корея е получена покана за участие в Международен Театрален Конкурс в Сеул, 99. 2000 – та година, изцяло по идея на актьорите в трупата, се създава и многократно се играе музикалния спектакъл “Ден първи ”.
  • 5. През 2002 година трупата представя авторския спектакъл “Сега и само днес”, с гост постановчик актьора Марио Спасов, бивш член на трупа “3-4!”. Участие в мултимедиен спектакъл “10 години ОДК” през 2004 година. В спектакъла трупата участва с всички нейни членове, от създаването си досега. В периода 1996 - 2004 година, трупа “3-4!” има реализирани множество презентации на Общински Детски Комплекс; първоюнски шоу-програми, традиционни новогодишни представления и разнообразни собствени продукции, сред които: “Танцуващо момиче”; “Свети Валентин”; “Кубчета”; “Нептуниада” и други. Групите към Общински Детски Комплекс, творческите състави към Дом на енергетика и Народно Читалище „Христо Ботев” - гр. Козлодуй, Младежки дом – гр. Враца и многото официални и неофициални сътрудници и приятели на трупата, на театъра и на младежките дейности в града. ... ПАРТНЬОРИ ВЪВ ВРЕМЕТО
  • 6. ... ТРУПАТА ПРЕЗ 2005 ГОДИНА След известно прекъсване, трупата вече работи в напълно обновен състав. Предишните герои са вече студенти, но при възможност присъстват. Новите лица поддържат традициите, същевременно предлагат собствени правила, най-вярно отразени в променения и свободен стил на работа, в който вече “нарочно” липсват готови сценарии и режисура. Общинският детски комплекс, част от който е “3 – 4!”, години наред е познат с посланието: ”Ние се харесваме, харесваме и теб!” Седемте деца в групата са възпитаници на комплекса, но с театър се занимават отскоро. Базирани на общия дух и философия, акцентите в работата на обновената трупа са вече равностойно поставени както върху сценичната игра, така и върху личното самоопределение на всеки един от участниците. Идеята е постигане на творческа комуникация, както между самите деца, така и в ролята им на група с нейните аудитории. От импровизацията тръгват и основните послания на трупа “3-4!”, така ще изглежда и участието им във ХІ-тото издание на Международен Младежки Театрален Фестивал “ВРЕМЕ”.
  • 7. Представяне на детската книга “ Антология на детското творчество” Люси в Мултимедийния спектакъл “ 10 години ОДК” Спектакълът “Силни без насилие”
  • 8. Децата подготвят кратки етюди, с които ще демонстрират разнообразни модели на общуване в реална среда. С въвличане на публиката в роля на главен герой, изявата цели собственото си преобразяване в изява на другите. С премахване на ограничителните зони между актьори и зрители, трупата търси една своя стара мечта - “Да качи публиката на сцената”. Идеята за откриване на съучастници е основното свързващо звено между отделните етюди. Изцяло се разчита на въображението и креативния диалог, независимо от националната принадлежност, език и култура. Работи се предимно с наличните средства – пространство, актьори и публика. Акцентира се върху експресията в собствения глас и физика, както и на тези у отсрещния. Осветление – това, което е. Музика – такава, каквато се получи. Реквизит – онова, което е под ръка. Декор – всичко, което е наоколо. Свободната интерпретация е особено предпочитаната форма на изказ. Всъщност, предпочитано е всичко, което се случва, по думите на децата в трупата. В рамките на около 20 минути, етюдите предвиждат надиграване, конкурентност и постигане на консенсус, както се полага във всеки хубав спектакъл. С хитроумни провокации децата ще променят гледната точка у присъстващите. С вербални и невербални съобщения ще търсят запознанство, удоволствие, хумор и доверие. Целта е постигане на внезапни хрумвания у аудиторията, с които тя да се почувства част от самия момент, в крайна сметка – забавление. Децата познават фестивал “ВРЕМЕ” от по-големите в “3-4!” и очакванията са “супер”. А това е първият голям театрален фестивал, на който ще присъстват. И поради изброеното до тук, и поради това, че все още не са играли собствен спектакъл, а много искат, децата нарекоха предстоящото си участие във фестивала - “Спектакълът”. ... ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ МЛАДЕЖКИ ЛЮБИТЕЛСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ “ВРЕМЕ”
  • 9. Детската импровизацията и играта с публиката ще се базират на няколко основни етюда, носещи свои отделни послания: Нашият собствен глас е най-добър от всички други, които се опитваме да присвояваме. Когато ти е трудно да изкажеш нещото, остави го то да изкаже теб… Подобието търси подобие. Номерът е да разчетеш другия и да нагласиш собствените си действия към сигналите, които получаваш от него. Иначе, оглеждаш се в себе си… Общуването може да бъде постигано, а не очаквано по навик. По пътя на общуването неизменно се раждат странни и забавни взаимодействия. Важно е вътрешното намерение и първичното чувство, когато правиш нещата. Защото концепциите се коренят не в главите, а в сърцата ни. Сценичните образи – също… Ако накараш някой да каже 100 пъти една и съща дума, той ще забрави нейния смисъл. Ако накараш друг да повтори дългата мисъл, която току що е изказал и после пак да я повтори, и после пак и пак…, той вече няма да бъде самия себе си. Той просто ще “играе” себе си. Следователно, намери спонтанното… За да се случи спектакълът. ... “СПЕКТАКЪЛЪТ”
  • 10. Защо пилето пресича пътя?
   • Защо пилето пресича пътя?
   • *Платон: ” За свое добро. ”
   • *Аристотел: ” Това е природата на пилетата - да пресичат пътища. ”
   • *Маркс: ” Исторически неизбежно е. ”
   • * Фройд: ” Фактът, че вие изобщо сте загрижени за това, че пилетата пресичат пътя, разкрива вашата сексуална несигурност. ”
   • * Дарвин: ” Още от векове пилетата съвсем естествено са селектирани по такъв начин, че те в момента генетично са разположени да пресичат пътя. ”
   • * Евгени Минчев: ” Пресича за да мине от ЛЯВО!
   • Всичко това беше просто една изгъзица или още пудра и бонбони. Но все пак пудрата си е пудра, а бонбоните са си бонбони. Те не продават задръжки- от тях само се пълнее. Ние също не продаваме задръжки, просто задръжките ни купуват. Но все пак нека не забравяме, че всичко е… във въжето… На въпроса: „ Защо пилето пресича пътя? ”– Ми много ПРОСТО! Въжето го тегли. Пилето идва от яйцето. А… за яйцето както и за въжето не се знае от къде идват…
   Самостоятелен спектакъл на Трупа 3-4!
  • 11.
   • ... След смъртта следва животът. А животът е самото начало на смъртта. Защо? Защото животът ни убива.
   • Раждаме се чисти, искрени, изпълнени с любов. Порастваме и се заплитаме в задръжките на обществото. Всичко започва на игра – маскен бал. В обществото не можем да бъдем себе си, защото масата прегазва всеки, който е по-различен и се откроява. Затова ставаме все по-безлични и еднакви.
   • Само в съня можем да бъдем това, което мечтаем да сме. Но все някога трябва да се събудим, а когато това стане, усещаме примката на сивата рутина на играта – усмивка, поклон и пак усмивка. А ние плачем, ридаем вътрешно. Душата ни е разпъната на кръст от пазителите на установения ред, който не ни позволява да полетим и да се извисим над калта, в която сме затънали. Надеждата умира сред руините на собственото ни АЗ.
   • Стигаме дъното на човешкото си падение – всички лъжи, всички задръжки, целия страх и срам...
   • Цялото общество е затворено в клетката на духовната си импотентност. Някой намира силата да пробие стената и да мине от другата страна, където е свободен да бъде себе си – в един нов свят, в който може да се създаде общество от личности..
   • Кога???...
  • 12. Всичко е в главите ни... или един „Спектакъл” за самия спектакъл...
   • Постановката разказва за това , как група млади хора собствена си реалност... И естествено, това се слу ч ва в И нтернет - голямата зависимост и не-зависимост... Следвайки правилата в театралната трупа, всичко което „става” на сцената е действително преживяно. Форумът, в който се случва спектакълът, наистина съществува - http :// tt 34.14. forumer . com / . Появява се след една от първите репетиции, когато Електра /Петя/ решава да направи своя подарък – обща виртуална къща, където да се „мисли” постановката.
   • Оттам започ в а и действието. .. Интернет се превръща в място за репетиция на новия спектакъл и боен ринг на десетки никове, смело показали се на откритата сцена на монитора... Заявяват се твърди позиции, които в контекста на ситуацията притежават своя логич но нелогичен, но винаги верен смисъл... Защото , едва ли някой би обвинил времето, че е „ направило грешка ” , или пък , е „ излязло, за да излезе ” ...
   • Трупа „Три – четири!” потъва в собствените си идеи, когато във форума влиза новият ник - Darth Vader . Материалният свят е суров и в него няма как да оцелееш само с въображение , не спира да повтаря той. „Слезте в реалността, всичко е пари!”...
   • Естествено, реалността зав ръща трупата към ежедневието . Младите актьори се опомнят - няма средства за изкуство, няма разбиране, няма смисъл... Оказва се, че з а така желания спектакъл участниците в трупата има т само и единствено собствените си идеи и самите себе си. .. в собствените си конфликти със самите себе си... Налага се да открият наново ритъма на живота! За да накарат действието да се случи!
   • Така форумците преминава т през многото варианти на човешкото общуване... Целта е всеки да открие своите силни страни сред зависимостите на обкръжението... Героите р азбират, че ще останат завинаги „виртуални” , докато не осъзна ят , че няма т нужда от корекции...
   • В края на спектакъла, „С пектакълът ” ще е готов за сцена, всъщност ще се окаже, че той вече е представен. .. Един спектакъл, който се случ ва по времето на своето създаване в е дин форум , който е направен за да бъде „направен” спектакъла... През помирението между реалното и виртуалното ...
   • Всъщност, ако някой нещо е разбрал, то е погрешно... Защото всичко казано на сцената е само и единствено “в главите ни” ... А дали?
  • 13.  
  • 14. Фестивал “Време”- Враца 2007
   • Трупата представя “Всичко е в главите ни...” на XII- то издание на фестивала във Враца.
   • Заедно с всички участници трупата става част от невероятната атмосфера, а спектакълът получава огромни овации от публиката.
  • 15. Международен младежки фестивал на изкуствата “Музите”, Царево 2007
   • През август трупата взема участие във второто участие на фестивала в Царево.
   • Сценичната миниатюра “Два пъти родени” впечатлява публиката с авангардното представяне на идеята за ритъма на живота.
  • 16. “ Кофеин за трето око” 15 години сценично изкуство в Общински детски комплекс
   • Премиерата на юбилейния спектакъл е през декември 2008 година
   • .. Човек се ражда , за да се научи да оцелява…за да го научат, по-точно… така трябва...
   • Цялото не прави грешки…
   • Затова ти дава Вдъхновението, което е мистично, защото е невидимо…
   • Тогава Надеждата се ражда наново с леко намигване, за да подскаже, че То, Вдъхновението – това си Самият Ти…
  • 17. Огънят...
   • Трупата се занимава и с “екстремни изкуства”. Огненият пой е вече традиция в творческото представяне на младите актьори.
   • Трупата взема участие в честването на Сирни Заговезни с огнени вериги(пой), огнени пръчки(стаф) и огнени ветрила.
   • На фестивала “Козлодуйска сцена” 2008 трупата представя огненото шоу “Чуй огъня!” в центъра на града.
  • 18. “ Бож не иска да умре по Уестсайд” 2008
   • През месец май 2008 година Театрална трупа “Три-четири!” представя премиерата на новия си спектакъл “Бож не иска да умре по Уестсайд”. Спектакълът е интерпретация на класическата пиеса “Уестсайдска история” като новият сценарият и постановката отново са авторски, по идея на членовете на трупата. Спектакълът умело преплита както заложените послания в оригиналния текст, така и вечните въпроси за любовта, смъртта и свободата да промениш себе си в ограниченията на заобикалящия свят...
   Сцена от началото на спектакъла
  • 19.
   • Снимки от спектакъла
  • 20.
   • С напредването на работата с новите огнени практики и утвърждаването на експерименталните психологически методи, трупата създава два авторски филма през годината.
   • Единият е свързан с огъня, а вторият представя методите на работа в групата. “Чуй огъня” и “В търсене на себе си...” предстои да бъдат представени на Националния конгрес на психолозите в края на 2008 година.
   Сценични моменти с огън
  • 21.
   • През август трупата взима участие в Международния младежки фестивал на изкуствата “Жреци на музите” 2008 в Царево. Младежите представят две сценични миниатюри и няколко етюда с огън. Изявите са на сцените в Царево, Китен, Ахтопол и Синеморец. Двата авторски филма също са прожектирани пред фестивалната публика. Трупата печели награда Лауреат трето място за актьорско майсторство и Почетен диплом за участие във фестивала.
   Из “Америка” на концерта за официалното откриване на фестивала в Царево
  • 22. “ Мимовете” в Синеморец Из “Майк Олдфилд” в Ахтопол Из “Даниела” в Китен
  • 23.  
  • 24. Общински детски комплекс - Козлодуй Козлодуй 3320, п.к.9 тел./факс 0973/8 04 09 е -mail: [email_address] Web site: http://tt34.14.forumer.com Директор : Таня Маркова ЗА КОНТАКТИ