PRINSIPASAS PEMBINAAN
TAMADUN SERTA PERBANDINGAN
PEMBINAAN TAMADUN DAHULU
DAN MASA KINIMENGIKUT
SEJARAHDAN FALSAFAH
PERKEM...
Konsep dan
prinsip
asas
pembinaan
tamadun
DEFINISI TAMADUN
Secara umumnya, tamadun bermaksud
pencapaian kemajuan dalam aspek
kerohanian dan jasmani sesuatu
masyarak...
• Berasal dari perkataan bahasa Arab
‘maddana’yang bererti
membangunkan atau memajukan.
• Dalam bahasa Inggeris disebut
se...
DEFINISI TAMADUN ISLAM
Pencapaian kemajuan manusia yang
memberi fokus dari sudut kerohanian
dan kebendaan yang berasaskan
...
ASAS PEMBINAAN TAMADUN
• Wujud penempatan masyarakat di sesebuah
kawasan atau di beberapa buah kawasan yang
disatukan untu...
• Wujud bahasa serumpun dan sistem
tulisan tersendiri.
• Wujud sistem undang undang dan‐
sisitem moral berwibawa bagi
meng...
ASAS PEMBINAAN TAMADUN ISLAM
1. Aqidah
- Konsep kepercayaan yang
membentuk iman
- Terbentuknya sistem nilai iaitu
sistem y...
2. Syariah
- Merangkumi ibadah dan muamalah
- Pemangkin kepada keutuhan dan
kecemerlangan tamadun
- Pembeza antara tamadun...
3. Akhlak
- Menggerakkkan umat Islam menjadi
umat yang bertamadun tinggi
- Nilai akhlak telah wujud dalam
tamadun-tamadun ...
4. Ilmu
- Kegemilangan tamadun Islam berjaya dicipta
kerana penghayatan ummah terhadap budaya
ilmu dalam kehidupan seharia...
PERBANDINGAN DI
ANTARA TAMADUN
DAHULU DAN
TAMADUN MASA KINI
STRATIFIKASI SOSIAL
TAMADUN DAHULU
Terbahagi kepada dua golongan: golongan berstatus tinggi-
bangsawan dan golongan berst...
TAMADUN MASA KINI
Pengkelasan masyarakat masih lagi wujud tetapi tidak ekstrem
seperti dahulu.
Terbahagi kepada dua golo...
ORGANISASI POLITIK DAN PEMERINTAHAN
TAMADUN DAHULU
Kebanyakannya mengamalkan sistam feudalisme (memberi
kuasa atau hak mu...
TAMADUN MASA KINI
Lebih bersifat terbuka dan mengambil kira pandangan rakyat
dalam membuat pemilihan ketua negara.
Conto...
URBANISASI
TAMADUN DAHULU
Lebih dikenali sebagai proses pembandaran atau pembukaan
bandar.
Bermula dengan perkampungan y...
TAMADUN MASA KINI
Terjadi akibat pertambahan bilangan penduduk yang berpunca
daripada proses migrasi.
Perkembangan sekto...
KEHIDUPAN BERAGAMA
TAMADUN DAHULU
Animisme: Penyembahan alam. Mempercayai bahawa setiap
unsur alam mempunyai semangat ata...
TAMADUN MASA KINI
Manusia mengamalkan ajaran Islam selepas agama itu mula
tersebar ke serata dunia.
Namun, pegangan agam...
REVOLUSI EKONOMI
TAMADUN DAHULU
Antara kegiatan ekonomi terawal manusia ialah pertanian,
penternakan binatang.
Tujuan ut...
TAMADUN MASA KINI
Bertujuan membantu meningkatkan pendapatan negara
sekaligus memajukan sesebuah negara itu.
Kedatangan ...
SEKIAN
TERIMA
KASIH
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

prinsip asas pembinaan tamadun dan perbandingan antara tamadun dahulu dengan masa kini

1,460 views

Published on

Peradaban Islam dan Tamadun Dunia
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,460
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

prinsip asas pembinaan tamadun dan perbandingan antara tamadun dahulu dengan masa kini

 1. 1. PRINSIPASAS PEMBINAAN TAMADUN SERTA PERBANDINGAN PEMBINAAN TAMADUN DAHULU DAN MASA KINIMENGIKUT SEJARAHDAN FALSAFAH PERKEMBANGAN TAMADUN DAN PERADABAN ISLAM NOOR FARAHANAH BT MOHD NOOR (P73673) NURUL HANANI BT NORAZMI (P73674)
 2. 2. Konsep dan prinsip asas pembinaan tamadun
 3. 3. DEFINISI TAMADUN Secara umumnya, tamadun bermaksud pencapaian kemajuan dalam aspek kerohanian dan jasmani sesuatu masyarakat yang memberi fokus dari sudut ilmu dan fizikal.
 4. 4. • Berasal dari perkataan bahasa Arab ‘maddana’yang bererti membangunkan atau memajukan. • Dalam bahasa Inggeris disebut sebagai civilization. • Kamus Dewan (2007) tamadun ialah kebudayaan, peradaban, kemajuan sopan santun, dan sebagainya.
 5. 5. DEFINISI TAMADUN ISLAM Pencapaian kemajuan manusia yang memberi fokus dari sudut kerohanian dan kebendaan yang berasaskan kepada akidah, syarak, akhlak serta bersumberkan al-Quran dan al-Sunnah
 6. 6. ASAS PEMBINAAN TAMADUN • Wujud penempatan masyarakat di sesebuah kawasan atau di beberapa buah kawasan yang disatukan untuk membentuk bandar. • Wujud peningkatan kualiti kehidupan ke arah yang lebih positif dan sempurna. • Wujud sistem organisasi dan institusi sosial yang baik dan sistematik.
 7. 7. • Wujud bahasa serumpun dan sistem tulisan tersendiri. • Wujud sistem undang undang dan‐ sisitem moral berwibawa bagi mengatur perjalanan hidup masyarakat.
 8. 8. ASAS PEMBINAAN TAMADUN ISLAM 1. Aqidah - Konsep kepercayaan yang membentuk iman - Terbentuknya sistem nilai iaitu sistem yang mengawal sifat dan bentuk ketamadunan.
 9. 9. 2. Syariah - Merangkumi ibadah dan muamalah - Pemangkin kepada keutuhan dan kecemerlangan tamadun - Pembeza antara tamadun Islam dengan tamadun lain
 10. 10. 3. Akhlak - Menggerakkkan umat Islam menjadi umat yang bertamadun tinggi - Nilai akhlak telah wujud dalam tamadun-tamadun silam namun disempurnakan oleh Nabi Muhammad S.A.W
 11. 11. 4. Ilmu - Kegemilangan tamadun Islam berjaya dicipta kerana penghayatan ummah terhadap budaya ilmu dalam kehidupan seharian - Kepakaran ilmu dunia menyebabkan umat Islam disanjung dan dijadikan rujukan sementara kepakaran ilmu agama akan menjadikan umat Islam umat yang teguh dan seimbang dunia akhirat
 12. 12. PERBANDINGAN DI ANTARA TAMADUN DAHULU DAN TAMADUN MASA KINI
 13. 13. STRATIFIKASI SOSIAL TAMADUN DAHULU Terbahagi kepada dua golongan: golongan berstatus tinggi- bangsawan dan golongan berstatus rendah-hamba. Status seseorang diukur berdasarkan harta kekayaan yang dimiliki, contohnya pemilikan tanah. Golongan bawahan (hamba) sering dipinggirkan dan ditindas oleh golongan atasan.
 14. 14. TAMADUN MASA KINI Pengkelasan masyarakat masih lagi wujud tetapi tidak ekstrem seperti dahulu. Terbahagi kepada dua golongan: golongan yang memerintah- sultan/raja dan golongan yang diperintah-rakyat jelata. Walaupun rakyat berada di peringkat yang bawah, kebajikan mereka lebih terjaga dan diberikan hak-hak keistimewaan mengikut perlembagaan negara yang telah ditetapkan.
 15. 15. ORGANISASI POLITIK DAN PEMERINTAHAN TAMADUN DAHULU Kebanyakannya mengamalkan sistam feudalisme (memberi kuasa atau hak mutlak kepada raja atau golongan atasan). Contohnya, golongan baron/tuan tanah berkuasa sepenuhnya ke atas petani/hamba yang mengerjakan tanahnya. Wujud juga sistem monarki (kerajaan diperintah oleh seorang raja yang dikaitkan pada sesuatu kekuatan). Contohnya, raja berkonsep tuhan (tamadun Mesir Purba) dan raja bekonsep daulat (tamadun Melayu).
 16. 16. TAMADUN MASA KINI Lebih bersifat terbuka dan mengambil kira pandangan rakyat dalam membuat pemilihan ketua negara. Contohnya, di Malaysia mengamalkan sistem pemerintahan demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan. Islam menolak pemerintahan diktator yang menjadikan pemerintah seperti kuku besi dan menindas manusia lain.
 17. 17. URBANISASI TAMADUN DAHULU Lebih dikenali sebagai proses pembandaran atau pembukaan bandar. Bermula dengan perkampungan yang berdekatan dengan sungai seterusnya berkembang menjadi sebuah bandar yang besar, contohnya tamadun Mesir Purba di lembah Sungai Nil. Memainkan peranan penting antaranya sebagai pusat pentadbiran, pusat keagamaan, pusat kegiatan ekonom dll. Antara bandar-bandar terpenting dalam tamadun dahulu ialah Mohenjo Daro dan Harappa (tamadun Indus), Thinis dan Memphis (tamadun Mesir Purba).
 18. 18. TAMADUN MASA KINI Terjadi akibat pertambahan bilangan penduduk yang berpunca daripada proses migrasi. Perkembangan sektor ekonomi yang menawarkan pelbagai bidang pekerjaan ialah pemangkin utama mengapa berlakunya migrasi penduduk ke suatu tempat. Urbanisasi amat penting dalam meningkatkan taraf kehidupan masyarakat bertamadun.
 19. 19. KEHIDUPAN BERAGAMA TAMADUN DAHULU Animisme: Penyembahan alam. Mempercayai bahawa setiap unsur alam mempunyai semangat atau kuasa. Polidemonisme: Penyembahan ruh atau mahkluk halus. Mempercayai ruh atau mahluk halus sebagai perantaraan tuhan dan dapat menjamin keselamatan mereka. Penyembahan cakerawala: Menyembah matahari, bulan dan bintang. Mempercayai ia sebagai sumber kekuatan. Wathani: Agama majoriti masyarakat jahiliah. Menyembah berhala yang diperbuat daripada batu, kayu atau emas. Mempercayai ia dapat memberikan manfaat dan keberkatan.
 20. 20. TAMADUN MASA KINI Manusia mengamalkan ajaran Islam selepas agama itu mula tersebar ke serata dunia. Namun, pegangan agama dan kepercayaan ketuhanan masyarakat hari ini mulai goyah dan tidak sekuat dulu. Munculnya sikap fanatik ke atas ideologi-ideologi hasil ciptaan manusia itu sendiri, contohnya pluralisme agama (menyamakan di antara satu agama dengan yang lain).
 21. 21. REVOLUSI EKONOMI TAMADUN DAHULU Antara kegiatan ekonomi terawal manusia ialah pertanian, penternakan binatang. Tujuan utama kegiatan ini dijalankan adalah untuk menyara diri sendiri dan keluarga. Perkembangan sesebuah tamadun itu telah menyebabkan penghasilan produk melebihi keperluan sendiri. Hasil yang berlebihan ini dipasarkan atau ditukarkan dengan barang perusahaan lain (sistem barter).
 22. 22. TAMADUN MASA KINI Bertujuan membantu meningkatkan pendapatan negara sekaligus memajukan sesebuah negara itu. Kedatangan Islam telah membawa garis panduan tentang ciri- ciri kegiatan ekonomi yang dibolehkan dan yang dilarang di sisi syarak. Namun, masyarakat hari ini tidak semuanya patuh kepada garis panduan tersebut walaupun mereka menganut agama Islam.
 23. 23. SEKIAN TERIMA KASIH

×