Overview Kepimpinan Instruksional

16,540 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
16,540
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
687
Actions
Shares
0
Downloads
2,410
Comments
0
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Persediaan yang rapi perlu dibuat sebelum sesuatu pelayaran. Peralatan yang sesuai; bekalan makanan yang mencukupi; ilmu pelayaran yang mantap. Kesedaran tentang dari mana bermula akan memberi gambaran tentang jarak. Jarak akan menentukan strategi. Bila nak mula dan bila nak sampai. Kedua-duanya akan mempengaruhi strategi/perancangan. Strategi adalah perancangan yang perlu dibuat setelah ada maklumat mengenai hala tuju, jarak, dan masa yang diperlukan. Sumber adalah kekuatan dan pertolongan yang boleh diperolehi. Menyedari halangan, akan membantu perancangan dan persediaan yang perlu dibuat. Sentiasa sedar dimana berada sekarang adakah maju ke hadapan, berhenti atau hanyut; ini akan membantu untuk kajian semula perancangan supaya tindakan yang diambil boleh mencapai matlamat. Adakah suatu perjalanan tiada arah tujuan? Sebelum membuat perjalanan seseorang mempunyai hala tuju yang spesifik.
 • Dalam sebuah bahtera ada nkhoda dan ada kelasi yang masing-masing mempunyai tugas dan tanggungjawab yang berbeza. Mana mungkin satu kapal ada dua nakhoda? Setiap orang ada peranannya, dan harus tahu memainkan peranannya Kelasi/anak kapal patuh kepada nakhodanya – bagaimana kalau ada yang memberotak dan derhaka.
 • Kita sudah berada pada tahap tamadun yang sangat maju. Sebenarnya kita sudah melepasi zaman maklumat, Zaman ini adalah zaman kita menggunakan kebijaksanaan. Kesemuanya berasaskan kepada penguasaan ilmu pengetahuan. Manusia sudah tinggi ilmu, bermaklumat dan tinggi teknologi; dalam keadaan begini kebijaksanaan amat memainkan peranan penting dalam kehidupan Kita mempunyai matlamat untuk mencapai kecemerlangan. Kita berusaha untuk mencapai kecemerlangan tersebut. Kecemerlangan tidak akan tercapai dengan mudah, sebaliknya ia mungkin juga menimbulkan masalah. Di antara keinginan untuk cemerlang dan masalah itulah berdirinya kebijaksanaan. Kita perlukan kebijaksanaan untuk mengurus secara berkesan.
 • Segala-galanya mesti bermula dengan data. Dalam Sistem Pengurusan Maklumat (MIS), ada tiga peringkat – kumpul, proses dan guna. Data bukan sahaja dalam bentuk angka, boleh jadi dalam petunjuk yang diperolehi daripada pemerhatian eg. muka pelajar pucat. Data perlu diproses dan di analisis supaya dapat memberi maklumat. Terjemahan akan memberi kefahaman yang lebih dan mendatang maklumat penyelesaian.
 • Dalam tamadun awal sekali pun ilmu sudah berinstitusi walaupun pada aras yang sangat mudah. Apakah yang boleh dipelajari dari grafik ini? Personal touch guru kepada murid Tunjuk cara
 • Ganjaran adalah kehidupan. Guru mengajar dengan tekun – murid juga belajr dengan tekun
 • Mengena tetapi tidak tepat. Kesilapan akan membawa padah. Matlamat bukan hanya lulus kerana ia tidak memada. Perlukan kecemerlangan Bolehkah kecemerlangan diajar dan dipelajari secara sambil lewa?
 • Siapa saja yang mempunyai tacit knowledge boleh menjadi guru. Disini bermulalah pengurusan pendidikan
 • Ilmu dan sistem pendidikan menjadi semakin kompleks
 • Peranan guru semakin tercabar.. Ilmu boleh diperolehi dari buku
 • Perhatikan suasana dalam bilik darjah hari ini. Sejauh mana ia berbeza daripada pendidikan tradisional? Teknologi semakin pesat, adakah guru berubah selari dengan perubahan teknologi.
 • PDCA = Plan Do Check Action SDCA = Standard do check action Teknik PDCA ini diperkenalkan oleh Deming dalam konsep (improvement) penambahbaikan dan diamalkan dengan jayanya di Jepun di bawah Budaya KAIZEN. Pengalaman Jepun patut dicontohi. Untuk membuat peningkatan, organisasi perlu mengenalpasti apakah proses yang telah membawa kejayaan sekarang. Proeses tersebut perlu dibuat penambahbaikan. Jika proses itu tidak dikenalpasti, kejayaan yang dialami akan menjadi ‘unproductive success’. Jika kita nak meningkat kita perlu melakukan proses PDCA. Peningkatan yang berlaku ialah standard baru bagi sekolah kita. Kita sepatutnya telah kenal pasti langkah yang telah membuat kita berjaya. Langkah tersebut perlu diperbaiki (penambahbaikan) untuk kita meningkat lagi. PDCA dilakukan sekali lagi. Jika peningkatan berlaku, sekali lagi standard baru telah kita cipta. Kita tidak harus berpuashati dengan standard baru jika mahu meningkat lagi. Penambahbaikan melalui PDCA dilakukan lagi, begitulah seterusnya. Adakah kita melakukan langkah yang sama? Dalam budaya KAIZEN tiada istilah maintain kerana …..(lihat slaid berikut):
 • Organisasi tidak akan melakukan peningkatan jika usaha yang dilakukan hanya untuk ‘maintain’. Sebaliknya yang berlaku adalah kemerosotan kerana proses yang mempengaruhi peningkatan tidak dikenalpasti. Walaupun gagal, jika post mortem dilakukan, masalah sebenar dapat diatasi. Peningkatan masih boleh dialami. Dalam keadaan ini berlakulah ‘productive failure’.
 • Pada realitinya, sebahagian pengurus sekolah tidak beri keutamaan kepada ‘core bussiness’ ini. Ia memberi kesan kepada keberkesanan institusi berkenaan.
 • Ada yang melihat hanya pada hasil tetapi tidak menyedari proses lebih penting. Contoh, guru sering menyebut BI sebagi masalah utama kepada prestasi pelajarnya. Dalam BI pula, masalahnya pelajar tidak menguasai Vocab; Guru menyenarai vocab yang perlu dikuasai oleh pelajarnya minta menghafal. Masalah tidak juga dapat diatasi. Guru mengeluh kerana pelajarnya tetap juga lemah walaupun tindakan telah diambil! Masalah sebenar ialah pelajar tidak mengingati/menguasai/menggunakan vocab. ‘Word list’ belum memada kerana ia bukan proses mengingati; Pelajar boleh ingat kalau ia gunakan Bahasa Inggeris. Guru patut memikirkan kaedah bagaimana menggalakkan murid menggunakan BI. Masalah ini rumit dan kompleks, hanya Pengurus yang benar-benar cakna akan dapat menanganinya. Pengurus yang tidak beri perhatian kepada Pengajaran guru dan Pembelajaran murid tidak akan dapat menyelesaikan banyak masalah asas.
 • Surah Al-Alaq (Iqrak): [1] Baca lah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk), [2] Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; [3] Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, - [4] Yang mengajar manusia melalui pena dan tulis an, - [5] Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. Manusia sebagai Khalifah Surah Al-Baqarah ayat 30 – 31: Tuhan ingin menjadikan manusia sebagai khalifah di muka bumi. Hadis, Bukhari & Muslim “ Setiap seorang di antara ku adalah pengembala dan kamu akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kamu gembala.” Mengurus berasaskan ilmu Untuk menjadi khalifah, Tuhan memberikan manusia ilmu. Lalu Ia mengajarkan Adam “nama-nama”. Semua benda ciptaan Allah ber nama ; pada nama itu ada ilmu. Ilmu dipelajari Manusia diberikan akal untuk menguasai ilmu, manusia boleh menambah kepada ilmu wahyu dengan cara memperoleh ilmu daripada fakulti yang begitu banyak. Ilmu boleh diperolehi kerana setiap kejadian dijadikan Allah secara tertib. Tangungjawab kita seterusnya ialah untuk menajamkan akal . Sejauh mana akal itu berfungsi atau tidak ia bergantung kepada usaha setiap individu menggunakannya. Jika ia lazim digunakan ia akan menjadi tajam, jika sebalikknya ia menjadi tumpul, lembab dan berkarat.
 • Seringkali dasar/konsep tidak dilaksanakan sebab tidak disebarkan. Oleh sebab itu tidakkan susulan selepas mesyuarat di PPD/JPN ialah tindakan penyebaran. DASAR ialah visi, matlamat, hala tuju, peraturan kaedah. Kementerian membuat DASAR di peringkat kebangsaan, JPN membuat DASAR di peringkat negeri, PPD membuat DASAR di peringkat daerah, Pengetua/GB membuat DASAR di peringkat sekolah, Ketua Panitia membuat DASAR untuk subjeknya, guru kelas membuat DASAR untuk kelasnya. Kegagalan pertama ialah apabila visi, matlamat, hala tuju gagal disebarkan. Tingkat pertama penyebaran ialah kepada golongan Pengurusan Pertengahan, mereka bersama-sama menterjemahkan kepada strategi yang perlu diambil untuk mencapai dasar tersebut. DASAR perlu difahami dan dihayati sebelum dibuat strategi DASAR tidak boleh diubah. Seteh Pengurusan Pertengahan mengariskan strategi, ia perlu disebarkan pula kepada Pengurusan Hadapan iaitu guru Bilik Darjah supaya dilaksanakan. Penyebaran perlu berlaku dan seharusnya lancar dan berkesan. Strategi memudahkan yang dianggap sukar pada mulanya, sebab itu ia boleh memotivasi pekerja yang pada mulanya bersikap menentang. Pengurusan Hadapan laksanakan berdasarkan strategi dan objektifnya.
 • Overview Kepimpinan Instruksional

  1. 1. Konsep Kepimpinan InstruksionalSatu Pandangan Menyeluruh (Overview)
  2. 2. Objektif SesiSelepas mengikuti sesi ini peserta akan: Memahami rasional mengapa kepimpinan instruksional penting dalam pengurusan sekolah. Menghayati dan mengamalkan ciri-ciri kepimpinan instruksional. Memberi fokus kepada ‘core-bussiness’’.
  3. 3. Kepimpinan Instruksional Satu Analogi
  4. 4. Katakan anda memimpin suatu perjalanan…! SEKOLAH ANDA BAGAI BAHTERA DALAM PELAYARANPersoalan yang perlu diberi pertimbangan: Ke mana? Dari mana? Dekat/jauh? Bila? Bagaimana? Sumber yang ada? Halangan/cabaran? Sentiasa muhasabah!Perbezaan antara hanyut dan belayar ditentukan oleh matlamat. (Danial Z Abidin, 2005)
  5. 5. SETIAP YANG BERADA DI DALAM KAPAL MEMPUNYAI AKAUNTABILITI NAKHODA KAPAL ANAK KAPALJanganlah ada seseorang dalam pelayaran ini yang sanggup membocorkan kapal!
  6. 6. Rasional Program Kepimpinan InstruksionalPerubahan Tamadun manusia Information age – Pengurusan Pengetahuan - wisdomPerubahan Sistem PendidikanMengurus Kejayaan (managingsuccess)
  7. 7. PERUBAHAN TAMADUN 5 AGES OF WISDOM CIVILISATION INFORMATION INDUSTRIAL AGRICULTURAL HUNTER/GATHERER
  8. 8. Pengurusan Pengetahuan MODEL DIKW Add Value Transformed Actualised DATA INFORMATION KNOWLEDGE WISDOM by by Contextualisation Standard norm Analysis Experience Behaviour Correlating Interpretation Summarizing Discussion Maklumat: Pengetahuan Kebijaksanaan:Data: (Mengapa?)Angka Manfaat yang Proses untukPetunjuk Tindakan yang diperoleh menjadi memberi maknaSimptom membawa manfaat amalan kepada Data •Natarajan/Shekar:Knowledge Management ‘01
  9. 9. Pengurusan Pengetahuan Tacit Knowledge – pengetahuan yang berasaskan pengalaman, setiap yang dipelajari mesti diamalkan. Explacit Tacit Explacit
  10. 10. Perubahan Pesat dalam Sistem Pendidikan Pendidikan (p&p) sudah bermula sejak awal tamadun manusia ! Dulu… seorang guru & seorang pelajar
  11. 11. Murid belajar dengan tekun keranabesar ganjarannya…
  12. 12. dan padahnya juga besar jikagagal. Matlamat Pendidikan adalah untuk hidup atau mati
  13. 13. Pendidikan telah diinstitusikan sejak awallagi. SIAPA GURUNYA?Unsur pendidikan sudah bertambah: Seorangguru dengan beberapa orang murid.
  14. 14. Pendidikan mengalami perubahan demi perubahan. Unsurpendidikan juga bertambah dengan adanya bahanIlmu ditulis… tetapi tidak ramai yang dapat mengakses kepada ilmu yang dibukukan itu. Guru tetap menjadi sumber ilmu yang terpentin.
  15. 15. Abad ke-15 ..dan buku dicetakGhotenberg mencipta denganalat cetak banyaknya. Pertambahan unsur dalam pendidikan telah mencabar peranan guru.
  16. 16. Hai ini telah merevolusikan pendidikan. Guru tidak lagimenjadi satu-satunya sumber ilmu, kerana buku mudahdiperolehi oleh semua pelajar. Apakah perubahan seterusnya yang lebih mencabar peranan dan tugas guru sehingga kini?
  17. 17. Mengurus Kejayaan Mengurus Kejayaan SDCA D C A P SDCA P D C AMORNCEEF SDCA D C A PSDCA TIME
  18. 18. Mengurus Kejayaan Standard Baru ImproveStandard Lama St a nd ar d Ja t uh Maintain
  19. 19. Peningkatan Berterusan FUTURE B A PRESENT IMPROVEMENTPRESENT Ken Blanchard “Mission Possible” 1997
  20. 20. KESIMPULANUnsur yang pelbagai: guru, murid bahan, kurikulum, kaedah, persekitaran perlu digembleng serta diurus supaya pendidikan dapat disampaikan dengan lebih berkesan.Peranan guru semakin mencabar dengan peningkatan teknologi.Dari sinilah perlunya Kepimpinan Instruksional.
  21. 21. Beberapa Pendapat Mengenai Kepimpinan Instruksional
  22. 22. Fred Hechinger, Presiden New York Timesmelaporkan “Saya belum pernah melihat sekolah yang maju ditadbir oleh pengetua yang lemah, atau sekolah yang mundur ditadbir oleh pengetua yang cekap. Saya pernah melihat sekolah-sekolah yang mundur berjaya dimajukan, dan yang menyedihkan, ada sekolah-sekolah yang maju merosot dengan mendadak. Dalam setiap kes, jatuh bangun sesebuah sekolah adalah kerana kualiti pengetuanya” (Dalam Davis & Thomas 1989 : 17)
  23. 23. Davis dan Thomas (1989) melaporkan bahawa pengetua di sekolah-sekolah berkesan mempunyai visi yang jelas, iaitu yang memfokuskan kepada pencapaian dan keperluan murid. Disamping itu pengetua-pengetua ini juga mewujudkan iklim sekolah yangmenyokong pencapaian matlamat yang ditetapkan. Ringkasnya pengetua-pengetua disekolah berkesan mempamerkan gaya kepimpinan instruksional.
  24. 24. Mortimore (1995) menyatakan bahawapengetua-pengetua di sekolahberkesan lazimnya ialah seorang yangtegas, menumpukan perhatian kepadapengajaran dan pembelajaran di bilikdarjah, proaktif, bertindak sebagaipemudah cara, sering menghabiskanmasa yang lama di sekolah, melibatkanguru dalam membuat keputusan,bertindak secara profesional, iaitu lebihmengutamakan peraturan dan tugashakiki.
  25. 25. Kajian di Malaysia (Atan Long 1990) mendapati bahawa pengetua di sekolah-sekolah yang mencapai kejayaan luar biasa di Malaysia mempamerkan tingkah laku berikut :- mempunyai wawasan yang jelas- bertindak berdasarkan perancangan strategik- bersikap pragmatik- mengamalkan pendekatan penyelesaian masalah- mempunyai semangat dedikasi dan motivasi yang tinggi dalam kalangan staf- pemimpin sekolah mempunyai ketrampilan yang tinggi dalam pelbagai bidang- menjalankan penyeliaan terhadap pengajian dan pembelajaran- mengupayakan orang bawahan- bertindak berasaskan keputusan mesyuarat- kejeleketan yang tinggi di kalangan staf
  26. 26. Kepimpinan Instruksional yang berkesanMurphy (1990) lists four practices that characterize effective instructional leaders: develop a vision, mission and goals and translate them into professional practice, manage the educational production function, promote an academic learning climate; and, develop a supportive work environment.
  27. 27. 80/20 RulePrincipals should spend 80% of theirtime attending to the technology ofschooling (that is, curriculum,teaching, and learning matters) andthe other 20% of their time attendingto the more routine matters of schoolmanagement. (Murphy 1990)
  28. 28. Kajian Azlin Norhaini Mansor UKM (2004), berdasarkan pengalaman selama 351 jam, bersama 6 orang pengetua 3L 3P, 3(DG54) dan 3(DG48), mendapati 66.4% - mesyuarat. 19.8% - tugasan pejabat 7.6% - rondaan 4.3% - panggilan telefon 1.1% - mengajar 0.7% - mencerapAdakah ini norma yang betul bagi pemimpin instruksional?
  29. 29. BEBERAPA DEFINISI
  30. 30. Kepimpinan “Setiap tindakan yang menumpukan sumber-sumber ke arah matlamat yang benar-benar bermanfaat.”  Tindakan: pergerakan, inisiatif  Sumber-sumber: manusia yang cekap, mesin, proses atau kaedah, bahan, hardware dan persekitaran yang menggalakkan. Ismail Noor: Kepimpinan Nabi Muhammad SAW,2000
  31. 31. Instruksional Instruct: to teach, to educate, to impart knowledge or information Instruction: the act of instructing or teaching The Grollier Webster International Dictionary
  32. 32. DEFINISI KEPIMPINAN INSTRUKSIONALTidak terdapat hanya satu definisi tentangkepimpinan instruksional ataupun panduankhusus berkaitan dengan peranan seorangpemimpin instruksional (Flath, 1989).“Tindakan- tindakan yang diambil olehseseorang pengetua atau yang diturunkuasakanuntuk meningkatkan perkembanganpembelajaran pelajar” Debevoise (1984)
  33. 33. DEFINISI KEPIMPINAN INSTRUKSIONALMengikut Richardson (1989), seorang pemimpininstruksional mestilah memimpin ke arahpencapaian pelajaran dan menjadikan kualitiinstruksional sebagai keutamaan teratas danmestilah mampu menjadikan visi sekolah satukenyataan.Blasé (1998) menyatakan kepimpinaninstruksional adalah gabungan penyeliaan,pembangunan staf dan perkembangankurikulum.
  34. 34. …. Sambungan definisi DEFINISI KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL Hussein (1989) mendefinisikan kepimpinan instruksional sebagai usaha- usaha yang diambil oleh pemimpin sekolah untuk menyediakan inovasi kurikulum dan untuk memperkembangkan proses P & P dengan tujuan menjayakan matlamat sekolah.
  35. 35. Kesimpulan: DEFINISI KEPIMPINAN INSTRUKSIONAL :Pemimpin sekolah yang mengambil peduli (cakna) terhadap pengajaran guru dan pembelajaran PELAJAR sertaperkembangannya dan sentiasa membina suasana dan iklim pembelajaran yang kondusif di sekolahnya bagi memacu kecemerlangan sekolah.
  36. 36. 11 ELEMEN KEPEMIMPINAN INSTRUKSIONAL (MODUL HALLINGER) 1) Merangka matlamat6) Mengawal waktu P& P sekolah(protecting instructional time) 2)Menyampaikan7) Membudayakan matlamat sekolah Perkembangan Profesional8) Mengekalkan ketampakan Mewujudkan Mendefinisikan9) Menyediakan ganjaran kpd Iklim misi guru Pembelajaran sekolah10) Penguatkuasaan standard Positif akademik11) Menyediakan insentif kpd pelajar Mengurus Program instruksional 3) Penyeliaan dan penilaian Instruksional 4) Menyelaras kurikulum 5) Memantau kemajuan pelajar HALLINGER
  37. 37. Kemahiran Yang Diperlukan Oleh Pemimpin InstruksionalKemahiran merancang dan mengurus Mempunyai hala tuju yang jelas Perancangan strategikTeknik penyelesaian masalah Menguasai data & maklumat  Membaca dan mentafsir data untuk mencari makna Melihat masalah sebagai peluang Meletakkan masalah dalam kawalan
  38. 38. Kemahiran Yang Diperlukan Oleh Pemimpin InstruksionalPengupayaan Akauntabiliti  pengurusan pelbagai aras Ada sentuhan peribadi (personal touch)Menguasai kemahiran teknologi Mengakses maklumatMengurus kejayaan
  39. 39. Ciri-ciri Kepemimpinan Instruksional Yang Diharapkan Mengamalkan budaya ilmu  Berasaskan konsep Iqra’  Mengurus berasaskan ilmu  Ilmu dipelajari Mengurus kurikulum  P&P berkesan  Pengurusan penilaian dan pengesanan  Mengurus defisit pembelajaran Memantau dan membimbing
  40. 40. Pengaruh Pemimpin dalam menentukan hala tuju A B©Sobirin, Norbi, Mahamud 2006
  41. 41. Kenapa merancang? “More planning shall give more chances of victory, while lessplanning less chances. So how about totally without planning?” (Sun Tzu 500 B.C)Perancangan akan menyediakan strategi Strategy is all about survival Strategy is all about perceptions Strategy is all about being different Strategy is all about competition Strategy is all about simplicity Strategy is all about leadership Strategy is about reality (Jack Trout 2004)
  42. 42. Fahami Masalah ISU KRITIKAL (PROBLEM) APA YANGAPA YANG DICAPAI DIHARAPKAN (Target) Masalah = apabila wujud perbezaan di antara apa yang dicapai dengan apa yang dihajatkan Mengapa matlamat tidak dicapai? Apakah proses yang membolehkan matlamat dicapai? Apakah halangan dalam proses? Bagaimana hendak mengatasi jurang?
  43. 43. Di mana Punca Masalah?(Ruang Lingkup / Pengaruh) x XLuar Kawalan Dalam Kawalan x X x X x = sebab X = akibat Luar Kawalan
  44. 44. Mengenal Pasti Sebab Masalah Sebab Alat Manusia AKIBAT (Masalah) Bahan Kaedah
  45. 45. Input Output AnalysisInput Activity Output Requirements of Processing and the systemResources transfomation activities Suzanne Turner (2002)
  46. 46. Akauntabiliti: Peranan Pengurusan T Aras iga Static Motivational DynamicPENGURUSAN ATASAN DASAR PENGURUSANPERTENGAHAN STRATEGIPENGURUSAN HADAPAN LAKSANA Model Pengurusan INTAN
  47. 47. Dimensi KepimpinanInstruksional Perancangan Strategik dalam Pengurusan Kurikulum Cemerlang Strategi meningkatan pencapian murid  Headcount & post-mortem Pengurusan Kurikulum Pengurusan Penilaian dan Peperiksaan Pencerapan, penyeliaan dan program memperkasakan guru Pengajaran dan pembelajaran berkesan
  48. 48. Perjalanan yang jauh bermuladengan langkah pertama,melangkah dari sini….Terima Kasih
  49. 49. “Sesungguhnya Allah menyukai orang yangtiada menyukar-nyukarkan pekerjaan dan yangjernih mukanya dalam menghadapi manusia."(Hadis riwayat Al-Baihaqi)

  ×