Aspek yg mempengaruhi keberkesanan pengurusan bilik darjah dlm p&p

1,060 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,060
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aspek yg mempengaruhi keberkesanan pengurusan bilik darjah dlm p&p

  1. 1. Oleh :Mohd Nazim Md DerusAhmad Fairuz Mohamad
  2. 2.  Guru mesti punyai ilmu mengenai mata pelajaran yang hendak diajar. Ilmu cara bagaimana untuk mengajar(ilmu pedagogi).
  3. 3.  Penting supaya guru dapat merancang dan menyampaikan isi pelajaran dengan baik. Mengajar mengikut kebolehan/kemampuan pelajar.
  4. 4.  Guru mestilah mengetahui tahap perkembangan dan pertumbuhan pelajar agar dapat membuat perancangan serta menggunakan strategi tertentu dalam proses p&p.
  5. 5. Kedudukan pelajar Susunan kerusi dan meja mengikut keselesaan. Susunan yang sesuai untuk sebarang pergerakan. Susunan bergantung kepada keperluan dan kehendak guru.
  6. 6. Peralatan Peralatan dan perkakas yang lengkap. Bergantung kepada keperluan keadaan. Bertujuan untuk mengindahkan kelas dan memberikan keselesaan.
  7. 7. Susun atur Bilik darjah diatur supaya dapat menampung aktiviti yang dijalankan. Memberikan ruang yang mencukupi untuk pelajar dan guru. Memaksimakan pandangan guru terhadap pelajar. Kurangkan gangguan.
  8. 8.  Guru menjadi model kepada pelajar. Guru mencerminkan sikap positif dan tingkah laku yang baik di kalangan pelajar. Gaya pengurusan guru yang cekap dan bijaksana.(peraturan dan disiplin) Guru membentuk hubungan yang positif dengan pelajar.(kaunseling) Guru mengenali pelajar dan membantu dalam pelbagai masalah. Bilik darjah menjadi tempat yang bermakna kepada pelajar. (hubungan/pendidikan)

×