Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Intitucionet E Be S
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Intitucionet E Be S

 • 1,829 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
1,829
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
43
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Integrimet Ekonomike Evropiane Ligjerues : Avni Mazrreku LL.M Eur PhD Kandidate (Bremen/Germany) Semestri III, Vjeshtë 2007 Fakulteti Ekonomik – Universiteti AAB
 • 2. Intitucionet e BE – s
  • Intitucionet
  • Parlamenti Evropian
  • Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Komisisoni Evropian
  • Gjykata e Drejtësis e Komunitetit Evropian
  • Gjykata e Auditoreve
  • Obdusmani
  • Mbikëqyrsi I Mbrojtjes së të Dhënave
 • 3. Intitucionet e BE – s
  • II. Trupat Finaciare
  • Banka Qendrore Evropiane
  • Banka Evropiane për Investime
  • Fondi Investive Evropian
 • 4. Intitucionet e BE – s
  • III. Trupat Këshilldhëns
  • Komiteti Ekonomik dhe Social
  • Komiteti i Rajoneve
 • 5. Intitucionet e BE – s
  • VI. Trupat Intitucionale
  • Zyra per Publikime e Komunitetit Evropian
  • Zyra per Seleksionimin e Personelit
  • Shkolla Evropiane Administrative
 • 6. Intitucionet e BE – s
  • v. Trupat e Decentalizuara te Bashkimit Evropiane (Agjencit)
  • Agjenisit e Komunitetit
  • Politika e përbashket e Mbrendshme dhe e Sigurisë
  • Bashkepunimi ne fushen e gjyqsisë dhe policisë për qeshtjet kriminale
  • Agjensit ekezekutive
 • 7. Intitucionet e BE – s
  • Parlamenti Evropian
  • Intitucioni i vetëm i Zdhjedhur drejtpërdrejt
  • 785 antarë
  • Zgjidhen një herë në 5 vjetë
  • Zgjidhen në 27 Vende të BE – së
  • Përfaqësojnë 492 Milion qytetarë të BE – s
 • 8. Intitucionet e BE – s
  • VII. Parlamenti Evropian
  • Selia e Parlamentit Evropian është në Strasbourg dhe Bruksel
  • Buxheti I Parlamentit Evropian për vitin 2006 ka qenë € 1.32 miliard
  • 44 % shpenzime per Stafin (Pagat)
  • 5800 puntorë punojnë në Administraten e Parlamentit Evropian
 • 9. Institucionet e BE – s
  • VII. Parlamenti Evropian
  • Paralamentarët Evropian nuk përfaqësojnë shtetet e tyre por grupin politik të cilit i takon
  • Parlamenti Evropianë ka momentalisht 8 grupe parlamentare
  • Secili grup parlamentar ka udheheqësin e gruuit I cili zgjidhet nga vetë grupi dhe dy zëvendës të grupit
 • 10. Institucionet e BE – s
  • Një grup parlamentarë më së paku duhet të ketë 20 antarë dhe duhet të përfaqësohen së paku 1/5 e shteteve antare
  • Ka gjithashtu antarë që nuk i takojnë asnjërit nga grupet parlamentare dhe njihen si antarët e pa bashkangjitur
 • 11. Institucionet e BE – s
  • XI Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Organi Kryesor vendimarrës i BE – s
  • Presidenca e këshillit mbahet 6 muaj nga secili vend antarë në baza rotacionale
  • Këshilli është përgjegjës për vendimarrje dhe kordinim
  • - Aprovon ligjet
  • - Kordinon politikat ekonomike të vendeve anëtare
  • - Definon dhe implementon politikat e jashtme dhe të sigurisë
 • 12. Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Këshilli i konkludon marrveshjet në emër të BE – s me një ose ma shumë shtete dhe organizatat ndërkomëtare
  • Kordinon veprimet midis vendeve aëtar në fushën e policisë dhe bashkëpunimit policor
  • Konstituon buxhetin e BE – s
 • 13. Këshilli i Bashkimit Evropian
  • X. Aktet Juridike që i aprovon Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Rregulloret
  • Direktivat
  • Vendimet
  • Veprimet e përbashkëta ose pozitat e përbashkëta
  • Konkulzionet
  • Deklaratat
  • Rezolutat
 • 14. Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Shpërndarja e Votave në Këshillin e Bashkimit Evropianë
  • Germania, Franca, Britania e Madhe dhe Italia – 29
  • Spanja dhe Polonia – 27
  • Rumania – 14
  • Holanda – 13
  • Belgjika, Republika Ceke, Greqia, Hungaria, Austria – 12
  • Portugalia, Bulgaria dhe Suedia – 10
 • 15. Këshilli i Bashkimit Evropian
  • Danimarka, Irlanda, Lithuania, Slovakia – Finlanda - 7
  • Qipro, Estonia, Letonia, Slovenia, Luxemburgu – 4
  • Malta – 3
  • Totali 345