Jeleň lesný<br />2009/2010<br />SŠ Tilgnerova 14 <br />Richard Oravkin <br />
Potrava : Potravu pre jeleňov tvoria najmä  rôzne druhy tráv a bylín , pupene , výhonky , lístie a kôra drevín, rôzne plod...
Rozšírenie : Jeleň sa vyskytuje nepravidelne po celej Európe okrem najsevernejších častí, v Ázií, severnej Afrike a v Amer...
Opis: dĺžka tela samcov dosahuje až 250 cm, chvosta 15 cm, výška na kohútiku 150 cm a hmotnosť 250 kg. Jelenice sú o treti...
Rozmnožovanie: Samce jeleňa lesného sú počas ruje zaujímaví svojim hlasným hrdelným ručaním, pri ktorej sa snažia upútať p...
Ďakujem za pozornosť<br />
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Jeleň lesný

1,669 views
1,471 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,669
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
44
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jeleň lesný

  1. 1. Jeleň lesný<br />2009/2010<br />SŠ Tilgnerova 14 <br />Richard Oravkin <br />
  2. 2. Potrava : Potravu pre jeleňov tvoria najmä rôzne druhy tráv a bylín , pupene , výhonky , lístie a kôra drevín, rôzne plody . Keď je jeleňov veľa spôsobujú lesnému hospodárstvu škody: ohrýzajú dreviny a lúpu kôru.<br />
  3. 3. Rozšírenie : Jeleň sa vyskytuje nepravidelne po celej Európe okrem najsevernejších častí, v Ázií, severnej Afrike a v Amerike . V minulosti boli naše pôvodné jelene takmer vyhubené. Jelene majú najradšej listnaté a zmiešané lesy s otvorenými plochami, ako sú rúbaniská a lúky. Bežne sa však vyskytujú aj v rozsiahlych ihličnatých lesoch <br />
  4. 4. Opis: dĺžka tela samcov dosahuje až 250 cm, chvosta 15 cm, výška na kohútiku 150 cm a hmotnosť 250 kg. Jelenice sú o tretinu menšie. Letná srsť je prevažne červenohnedá, zimná sivohnedá. Nohy a plecia karpatských jeleňov sú takmer čierne. Na rozdiel od jeleníc majú jelene mohutné parožie a v čase ruje i v zime zreteľnú hrivu. Jelenčatá sú do veku 2-3 mesiace výrazne škvrnité.<br />
  5. 5. Rozmnožovanie: Samce jeleňa lesného sú počas ruje zaujímaví svojim hlasným hrdelným ručaním, pri ktorej sa snažia upútať pozornosť samíc .Väčšinou ich môžeme počuť pri svitaní alebo pri súmraku. Samotné trúbenia však používajú aj pri súbojoch medzi sebou, kedy sa pomocou svojich parohov snažia vyhnať svojho konkurenta od blízkosti samíc. Jelenia ruja trvá od polovice septembra do polovice októbra. Jelenčatá sú hneď po narodení veľmi čulé a cicajú 4 mesiace. Dožívajú sa až 20 rokov. Jelenia zver žije, okrem najstarších samcov a okrem času ruje, v pevne organizovaných čriedach. Mladé samce tvoria samostatné čriedy, žijú samotársky. Na dorozumievanie slúžia jeleňom rôzne pachové, zrakové i hlasové signály. Cez deň sa ukrývajú v húštinách, vo vysokej tráve či v poli a až večer a až večer vychádzajú na pašu. Za noc prejdú pomalou chôdzou niekoľko kilometrov. Početnosť našich jeleňov bola v minulosti veľmi vysoká a spôsobovala veľké škody vlese, ale v súčasnosti je znížená a nepresahuje 35 000<br />
  6. 6. Ďakujem za pozornosť<br />

×