El diari gent gran

1,733 views
1,468 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,733
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,311
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El diari gent gran

 1. 1. EL DIARI Curs 2013-14. 2n ESO CC Sant Josep
 2. 2. 2n ESO A
 3. 3. 2n ESO B
 4. 4. En aquest curs de 2n, Processos de Comunicació és una assignatura optativa com l’alemany. Aquest any, els alumnes de Processos estudien El Diari i a partir del que han après hem fet aquesta feina.
 5. 5. EL DIARI El diari és un mitjà de comunicació escrit que transmet informació d’una manera precisa i ordenada. Es divideix en diferents seccions com: Editorial, Opinió, Nacional, Internacional, Local, Esports,
 6. 6. TIPUS DE DIARIS Els diaris es poden dividir en diferents tipus: ·Segons la gent a la que va dirigida. ·Depenent del lloc on els venen. ·Depenent del tema que tracta. . (...)
 7. 7. Nacional - Local
 8. 8. General - Específic Esportius: AS Economista:el economista
 9. 9. TIPUS DE TEXT Hi ha que informen de fets i altres d’Idees. Els que parlen de fets expliquen coses que succeeixen, com per exemple la notícia, el reportatge i la crònica… Els que parlen d’idees parlen del que pensa algú, com per exemple l’article d’opinió, una carta al director, una crítica...
 10. 10. Notícia Què és? Text que explica fets d’actualitat. Està format per: Titular,subtítol, entrada i cos. Respon a diferents preguntes: -Què? -Quan? -Quant? -Qui? -Per què?
 11. 11. Notícia Subtítol Títol Entrada Cos
 12. 12. Reportatge El reportatge és una notícia més extensa en la qual el reporter investiga sobre els fets més importats, parla amb testimonis... Després amb totes les dades que ha recollit acaba de fer un treball amb imatges i textos. Crònica Text del diari que escriu una persona que ha vist els fets. Solen ser esportives...
 13. 13. Entrevista -Diàleg extens i profund entre un periodista i una persona coneguda. Informativa: Importa el tema. El personatge entrevistat sap moltes coses de un tema, exemple: professor, tècnic. De personalitat: Importa la persona. El personatge entrevistat és una persona coneguda o important, exemple: cantant,
 14. 14. Editorial És un text o comentari no signat que explica, valora i jutja un fet. Dóna l’opinió del diari. Les funcions de l’editorial són explicar els fets i la seva importància, donar antecedents i predir el futur. Article Expressa idees personals o opinions sobre temes actuals o d’interès humà. Els redacten col·laboradors/es del diari i el firmen.
 15. 15. Crítica És una opinió sobre les qualitats i defectes d’una obra de teatre, una pel·lícula… L’escriu una persona experta. Cartes al director Són escrits dels lectors, i, per tant, no són pròpiament textos periodístics. Expresen opinions, observacions, queixes, etc. i sempre tenen una secció als diaris. Es signen i posen les dades personals de qui les escriu.
 16. 16. TREBALLADORS DEL DIARI - Periodistes. - Corresponsals. - Redactors. - Servei de documentació. - El director o la directora. - Correctors i correctores. - Secció d’infografia.
 17. 17. Director i Consell de Redacció El director es reuneix cada dia amb el Consell de Redacció per escollir les notícies més importants de les tantes que tenen, i elegeixen a on van, com van, és a dir, el contingut del diari. Al diari Menorca, actualment, el director,
 18. 18. Periodistes i Redactors Els periodistes són els que recullen la informació de tot allò que pot ser interessant al lloc mateix on es produeix. Els redactors redacten la informació que els hi envien els periodistes i ho escriuen. Fotògrafs Van al lloc dels fets i són el que s’ encarregan de fer les fotografies del que esta ocorrent o els fets que han ocorregut.
 19. 19. Corresponsals Són aquells periodistes què estan al estranger i envien els seus articles desde el país o població el que es troben. Poden enviar els articles per : fax, correu ... Lingüistes o correctors Són les persones que abans d’imprimir els diaris corregeixen els textos, així quan ho imprimeixen normalment no hi ha faltes d’ortografia.
 20. 20. Documentalistes Són una serie d’experts que organitzen la informació del diari. S’encarreguen de classificar i organitzar el material fotogràfic i la documentació per tal que el puguin emprar els periodistes més endavant. Infografistes i maquetistes Els primers són els encarregats de fer els gràfics i la part de disseny gràfic. Els segons són els que s’encarreguen de fer el disseny de les pàgines del diari per poder incloure els documents dels periodistes, fotos...
 21. 21. FONTS D’INFORMACIÓ A més dels treballadors, tenen altres fonts d’informació com: - Col·laboradors - Agències de premsa - Gabinets de premsa - Rodes de premsa - Arxius - Butlletins
 22. 22. VISITA AL DIARI MENORCA Els alumnes de 2n ESO A i B,vàrem anar a fer una visita al diari MENORCA on ens van explicar les funcions i els càrrecs del diari.Ens va rebre el director,Josep Bagur,que ens va guiar i mostrar tot el que volíem saber sobre el diari.
 23. 23. Història del diari: El diari Menorca va començar a publicar-se l’any 1941. L’any 1955 el diari va estar a punt de tancar per la crisis, però el pare Cots el va comprar i el va regalar: una part a un parell de famílies de Maó i una part al bisbat. Va canviar l’escut de Franco i va posar el de Menorca.
 24. 24. Antigament s’imprimia amb una màquina que es deia Linotípia (una màquina inventada per Ottmar Mergenthaler en el 1886 que s’utilitza per mecanitzar el procés de composició d’un text per a ser imprès).
 25. 25. Actualitat: Ara mateix hi ha dos diaris, un de paper que costa doblers i un altre gratuït que és digital. Al digital hi ha el resum d’algunes notícies i no hi són totes, perquè sinó ningú no compraria el diari de paper. Futur: Es preveu que damunt el 2026 no hi haurà diaris de paper perquè la tecnologia haurà avançat. S’haurà de pagar una quantitat exacte per llegir-ho.
 26. 26. COM ES FA EL DIARI Al matí, es reuneix el Director amb el Consell de Redacció, decideixen com serà el diari de demà i reparteixen feines. Un grup de periodistes recull la informació de tot el que és interessant. Altres enregistren les imatges. A l’estranger hi ha corresponsals que envien informació de tot tipus, per telèfon, correu electrònic. Mentre, els maquetistes dissenyen el diari. El capvespre acaben d’escriure els textos, els correctors els revisen i el deixen llest per imprimir.
 27. 27. Al vespre els periodistes marxen a casa i els encarregats de la rotativa la posen en marxa. Amb una hora es fan 5.500/7.000 diaris i a les tres de la matinada més o menys està fet. Després els repartidors s’encarreguen de que els diaris arribin a les cases, botigues, bars...
 28. 28. CURIOSITATS - Un rotllo de paper per imprimir el diari arriba a fer 10 Km. (Com anar de Maó a Alaior). - En tot l’any només hi ha 3 dies que no es publica el Menorca: el dia de Nadal, el dia 1 de gener i el Divendres Sant.
 29. 29. MOLTES GRÀCIES I ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT.

×