Pito organisasi dan pengurusan bengkel

708 views
477 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
708
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
84
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pito organisasi dan pengurusan bengkel

 1. 1. Organisasi dan Pengurusan Bengkel Norhayat B Marzuki
 2. 2. Pentakrifan Istilah Organisasi: Satu gabungan yang merangkumi manusia, alatalat kelengkapan, kemudahan, bahan-bahan dll. yang kesemuanya diselaraskan dan disusun secara sistematik untuk mencapai matlamat tertentu. Pengurusan: Proses mengelola, mengawal, mengarah semua perkara yang berkaitan dengan program pengajaran di dalam kelas/bengkel kemahiran. Bengkel: Tempat di mana terdapat peralatan-peralatan untuk menjalankan aktiviti pengajaran pembelajaran. Makmal: Tempat di mana terdapat peralatan-peralatan menjalankan uji kaji.
 3. 3. Faktor-faktor yang membawa kejayaan kepada pengurusan 1. 2. 3. Faktor-faktor peribadi. Faktor-faktor organisasi atau sistem itu sendiri. Faktor-faktor pebgajaran/pengarahan (Instructional facts).
 4. 4. Faktor-faktor peribadi 1. 2. 3. 4. 5. Perhubungan kemanusiaan (Human relation) Konsep kendiri (self concept) Minat; Guru dapat memindahkan minat belajar kepada pelajar Sikap; Sikap baik dan positif Contoh peribadi (Personal example)
 5. 5. Faktor-faktor organisasi atau sistem itu sendiri  Organisasi itu sendiri  Struktur pengelolaan bengkel  Sistem; Peraturan-peraturan bengkel, kerja, peminjaman peralatan dsb.
 6. 6. Faktor-faktor pengajaran/ pengarahan (Instructional facts) 1. 2. 3. 4. 5. 6. Kecekapan pekerjaan Kecekapan dalam kaedah pengajaran/pedagogi Kecekapan dalam penilaian Keinginan untuk mengajar Kecekapan memberi motivasi kepada pelajar Pengetahuan mengenai prinsip-prinsip pembelajaran; seperti persediaan yang lengkap, mudah kepada lebih payah dst.
 7. 7. Keadaan Fizikal Bengkel 1. 2. 3. 4. Haba, cahaya dan udara: Mewujudkan suasana pembelajaran dan produktiviti. Susunatur alat kelengkapan. Penyenggaraan. Penggunaan ruang/penyusunan.
 8. 8. Guru Sebagai Pengurus 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Menganalisis perkara pokok; Apa yang patut diajar (dalam silibus). Menyediakan garis panduan kursus. Mengikuti perkembangan subjek semasa. Mengikuti perkembangan teknologi baru. Membuat lawatan ke sekolah/kelas vokasional yang lain. Menghubungkaitkan subjek yang berkaitan. Mengajar nilai-nilai baharu. Mengajar pengajaran peralatan. Mengajar keselamatan sepanjang masa. Mematuhi peraturan keselamatan.
 9. 9. Guru Sebagai Pengurus …Sambungan 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. Menyedia peraturan-peraturan sekolah. Mengamalkan etika kerja dan profesion yang baik. Memberikan cadangan kepada penyelia/ketua. Pastikan pencahayaan yang baik. Pastikan peredaran udara yang baik. Menyediakan ruang kerja yang memadai/cukup. Memeriksa peralatan dan mesin secara tetap/selalu. membina/membentuk suatu piawaian atau ketukangan (workmanship). Membina dan menggunakan skala penilaian (rating). Menyimpan rekod kemajuan kerja (progress) pelajar. Mengagihkan tugas atau kerja.
 10. 10. Peraturan-peraturan Hendaklah dibuat peraturan-peraturan penggunaan bengkel / penggunaan peralatan / penyimpanan dll. * Setiap guru mestilah menyediakannya. Bahan-bahan/bekalan Mestilah disimpan dan dikendalikan dengan baik. Penyimpanan/penstoran bahan/bekalan/peralatan bolehlah dilibatkan pelajar dibawah pengawasan guru. * Ini dapat memberikan pengalaman kepada pelajar.
 11. 11. Peraturan-peraturan masuk bengkel 1. 2. 3. 4. 5. 6. Sebaik saja masuk bengkel, lapor diri pada kawasan kerja yang ditetapkan. Ambil kedatangan selepas loceng dibunyikan. Pengumuman diberitahu. Tukar pakaian. Terima tugasan harian. Dapatkan alat-alat dan mula bekerja.
 12. 12. Apakah perlu peraturan-peraturan keluar bengkel?
 13. 13. Aspek-aspek Perancangan Bengkel / Kelas Lokasi geografi  kesesuaian penduduk,  kemudahan-kemudahan asas, dan  berhampiran dengan industri berkaitan. 2. Lokasi bengkel dalam bangunan. 1.
 14. 14. Aspek-aspek Perancangan Bengkel / Kelas …Sambungan 3. i. Keadaan bengkel: Bengkel dan bilik darjah hendaklah boleh diubah suai.  Kelas untuk pelajaran berkaitan. ii.  Mestilah dibengkel itu sendiri. Sais kelas/bengkel ; Tinggi, lebar dsb. iii.  4. Perlulah diketahui jenis pelajar yang akan menggunakan bengkel/kelas ini seperti pelajar vokasional, prentis, dewasa dll. Tentukan bilangan pelajar (lebih dari yang dijangkakan). Kesan akuastik ; Tebat bunyi.
 15. 15. Aspek-aspek Perancangan Bengkel / Kelas …Sambungan 5. Fleksible dan expandable : memudahkan ubahsuai bengkel.   6. Peralatan-peralatan dipasangkan pada lantai. Bekalan kuasa / bus bar. Lengkapkan segala kemudahan asas.   Seperti bilik air, tempat cuci tangan, loker dsb. Bilik mesyuarat/perbincangan untuk setiap bengkel merupakan idea yang baik.
 16. 16. Aspek-aspek Perancangan Bengkel / Kelas …Sambungan Keselamatan peralatan, bahan-bahan yang terjamin. 7.      Lampu keselamatan diluar bengkel. Bilik stor alat-alat patutnya tiada tingkap ke sebelah luar. Bilik alat-alat / stor hendaklah dikunci berasingan dengan kunci bengkel. Panel-panel kawalan hendaklah dengan sistem kunci supaya guru bengkel saja yang mengawal suis utama. Keselamatan bengkel adalah tanggungjawab guru bersama. Oleh itu langkah-langkah keselamatan hendaklah dibincangkan bersama dengan perancang bengkel.
 17. 17. Kebaikkan Menyimpan Peralatan di dalam Stor 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Pelajar-pelajar mudah mengetahui di mana peralatan yang diperlukan. Bilik stor boleh dikunci. Keselamatan alat-alat, daripad hilang dsb. Pengeluaran dan penyimpanan peralatan adalah teratur. Seorang pelajar boleh dilantik menjadi ketua. Dapat memberi pengalaman kepada pelajar dengan tugas digilir-gilirkan dari masa ke semasa. Satu bilik stor/alat boleh mencegah daripada pinjaman daripada pihak-pihak luar yang tidak teratur. Pinjaman peralatan dalam stor adalah telah dipraktikkan di dunia perindustrian. Ini memberikan pengalaman sebenar dalam duni pekerjaan kepada pelajar-pelajar. Pelajar-pelajar akan lebih bersedia. Penggunaan beberapa alat (alat-alat yang mahal dan canggih) dapat dikawal. Adakan penjaga stor yang khas (seperti pembantu makmal)
 18. 18. Kebaikkan Panel-panel terbuka 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Mudah dilihat/diperiksa : Dicat/dilukis gambar peralatan dipermukaan panel. Mengelakkan kesesakkan dibilik stor. Dapat mempamerkan alat-alat kepada pelajar-pelajar: memberi motivasi kerja kepada pelajar. dapat mengurangkan perjalanan pergi balik ketika mendapatkan peralatan. : Panel terbuka ini biasanya diletakkan berhampiran dengan tempat kerja. Ini dapat menjimatkan masa. Tidak perlu menugaskan pelajar menjaga stor. Dapat menghasilkan satu keadaan yang menarik di dalam bengkel dengan susunan panel yang kemas teratur. Menjimatkan masa pelajar kerana peralatan yang berhampiran tempat kerja. Mengurangkan kemungkinan berlakunya kemalangan (fizikal pelajar / peralatan itu sendiri).
 19. 19. Tempat menyimpan barangbarang / stor 1. 2. Perlu difikirkan untuk stor ada pintu yang boleh dibuka dari luar (mudah untuk pemunggahan). Ruang-ruang di dalam stor : Bergantung kepada bahan / peralatan yang bakal disimpan di dalamnya seperti papan, besi, komponen-komponen dll.
 20. 20. Sekian, Terima Kasih

×