PENGREKRUTAN

5,471 views
5,135 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,471
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PENGREKRUTAN

 1. 1.  Proses mencari dan menarik minat calon yang berkelayakan untuk mengisi sesuatu jawatan kosong. Pengrekrutan dilakukan berdasarkan kepada huraian kerja dan spesifikasi kerja kerana kedua-duanya menggariskan sifat kerja dan kelayakan yang diperlukan untuk melaksanakan sesuatu kerja. Proses pengrekrutan merupakan tanggungjawab pengurus di jabatan pengurus sumber manusia . Pengurus jabatan sumber manusia perlu mendapatkan kerjasama daripada pengurus di jabatan lain untuk mendapatkan maklumat tentang apakah jenis jawatan yang perlu diisi,kelayakan yang dikehendaki. Proses pengrekrutan bermula apabila pengurus mengisi borang permintaan pekerja. Langkah kedua ialah mengenal pasti sama ada calon yang sesuai untuk mengisi kekosongan jawatan boleh didapati dari dalam organisasi. Langkah seterusnya adalah untuk mengenal pasti kaedah yang akan digunakan untuk menarik minat calon bagi jawatan berkenaan.
 2. 2.  Proses pengrekrutan bermula apabila pengurus mengisi borang permintaan pekerja. Langkah kedua ialah mengenal pasti sama ada calon yang sesuai untuk mengisi kekosongan jawatan boleh didapati dari dalam organisasi. Langkah seterusnya adalah untuk mengenal pasti kaedah yang akan digunakan untuk menarik minat calon bagi jawatan berkenaan.
 3. 3.  Terdapat dua sumber pengrekrutan iaitu: a.sumber dalaman b.sumber luaran Sumber pengrekrutan dalaman Terdiri daripada pekerja yang sedia ada dalam organisasi. Dasar kenaikkan pangkat yang ditetapkan oleh organisasi mempunyai kesan ke atas pengrekrutan.
 4. 4.  organisasi boleh mempunyai dasar yang memberi keutamaan kepada pekerjanyauntuk mengisi sesuatu jawatan kosong. Pekerja akan mempunyai insentif dan motivasi untuk berusaha keras untuk maju dalam kerjayanya. Terdapat dua kaedah utama yang boleh digunakan untuk menarik minat pekerja yang sedia ada iaitu: a.inventori kemahiran tenaga pekerja b.pameran dan pembidaan keja.
 5. 5. Inventori kemahiran tenaga kerja Merupakan maklumat tentang kewujudan dan kesediaan pekerja bukan pengurusan untuk naik ke jawatan yang lebih tinggi atsu berganjak ke jawatan yang setara dalam organisasi. Maklumat yang terdapat dalam inventori kemahiran adalah seperti maklumat latar belakang,biografi pekerja,pengalaman pekerja dan sebagainya. Pengurus boleh mengenal pasti siapa di kalangan pekerja yang layak untuk mengisi sesuatu kekosongan jawatan.
 6. 6. Pameran dan pembidaan kerja Pameran kerja merupakan tatacara untuk memaklumkan pekerja tentang kewujudan sesuatu kekosongan jawatan. Pembidaan kerja merupakan tatacara di mana pekerja yang merasa dirinya layak dibenarkan untuk memohon jawatan kosong tersebut.
 7. 7. Sumber pengrekrutan luaran Pengrekrutan luaran digunakan dalam 3 keadaan iaitu: 1.untuk mengisi jawatan pada tahap kemasukan 2.untuk mendapatkan kemahiran yang tidak dimiliki oleh pekerja yang sedia ada 3.untuk mendapatkan pekerja yang mempunyai latar belakang yang berlainan untuk memperoleh idea baru. organisasi perlu menentukan kaedah yang paling sesuai untuk menarik minat calon terbabit agar mereka memohon untuk mengisi jawatan kosong.
 8. 8. Periklanan Salah satu alat yang digunakan oleh organisasi untuk mengrekrut calon. Jawatan kosong boleh dihebahkan di radio dan sebagainya. Ikalan juga perlu memberitahu faedah yang bakal diperolehi daripada jawatan berkenaan. Iklan jawatan kosong perlu memaklumkan kepada calon untuk memohon iaitu sama ada untuk menghantar biodata sendiri, melalui pos.
 9. 9. Agensi pekerjaan Organisasi sering menggunakan perkhidmatan agensi pekerjaan untuk mencari calon yang berkelayakan. Khidmat agensi pekerjaan digunakan sekiranya organisasi memerlukan calon yang mempunyai kemahiran .
 10. 10. Pengrekrutan kampus Organisasi akanmelakukan pengrekrutan di intitusi pengajian tinggi untuk mencari bakal- bakal calon yang berpotensi. Kebanyakan institusi pengajisn tinggi akan mengadakan minggu kerjays di intitusi masing-masing. Wakil-wakil organisasi akan menghebahkan peluang-peluang pekerjaan di organisasi mereka.
 11. 11. Rujukan Organisasi juga boleh merekrut caloncalon yang dirujuk oleh pekerjanya sendiri. Pekerja boleh mencalonkan kenalan mereka yang sesuai untuk memohon sesuatu jawatan dalam organisasi.
 12. 12. Pemohon tak diundang Organisasi juga menerima permohonan untuk sesuatu jawatan daripada calon luar walaupun tiada jawatan kosong dihebahkan. Permohonan calon sebegini biasanya direkodkan dan sekiranya ada jawatan kosong, mereka akan dipertimbangkan.
 13. 13. Proses pemilihan satu proses menentukan calon yang paling layak yang diperlukan oleh organisasi daripada kumpulan calon yang memohon untuk mengisi sesuatu jawatan. Untuk memastikan sama ada proses pemilihan berkesan atau tidak , nisbah pemilihan boleh dilakukan. Nisbah pemilihan diperolehi dengan menggunakan formula berikut: nisbah pemilihan . Proses pemilihan bermula dengan penapisan awal pemohon. Kaedah penapisan awal ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara.
 14. 14. Temu duga awal Kaedah ini digunakan sekiranya calon yang memohon pergi ke organisasi untuk menghadiri temu duga terbuka. Semasa temu duga awal,calon akan ditanya soalan yang berkaitan dengan kelayakan. Sekiranya calon tersebut didapati mempunyai kelayakan yang ditetapkan , calon akan diminta untuk mengisi borang permohonan kerja.
 15. 15. Borang permohonan Terdapat organisasi menggunakan borsng permohonan untuk diisi oleh calon. Apabila terdapat kekosongan jawatan , calon dikehendaki pergi ke organisasi tersebut untuk mengisi borang permohonan. Borang tersebut mengandungi maklumat penting tentang calon. Maklumat tersebut memudahkan pengurus untuk membuat keputusan pemilihan. Pemohon yang dikenal pasti telah memenuhi syarat kelayakan akan disenaraipendekkan.
 16. 16. Ujian pemilihan Ujian pemilihan dan temu duga kerjs meruoakan kaedah pemilihan yang sering digunakan untuk penapisan seterunya. Ujian pemilihan digunakan untuk menilai kelayakan yang ada pada seseorang pemohon. Selain itu, membantu engurus mengenal pasti potensi pemohon sebagai bakal pekerja. Contoh ujian pemilihan adalah seperti ujian keupayaan psikomotor. Ujian ini adalah untuk mengukur kekuatan, stamina dan kecergasan pemohon.
 17. 17. Pemeriksaan rujukan Pemeriksaan rujukan akan dibuat ke atas pemohon. Pemeriksaan rujukan dilakukan untuk mengesahkan kebenaran segala maklumat yang dibekalkan oleh pemohon dalam borang permohonan kerja. Pemeriksaan rujukan akan dibuat sama ada melalui telefon, surat ataupunkedua-duanya sekali. Maklumat yang diperolehi daripada rujukan ialah jawatan yang dipegang ,rekod kedatangan,kenaikkan pangkat dan sebagainya.
 18. 18. Temu duga kerja Merupakan komunikasi dua hala antara penemu duga dan pemohon untuk bertukartikar maklumat. Antara maklumat yang perlu diketahui oleh penemu duga tentang pemohon adalah seperti:1. Sejauh mana pemohon boleh malakukankerya yang dipohon.2. Sejauh mana tahapmotivasi pemohon untuk terus bekerja dengan organisasi.3. Sejauh mans pemohon boleh menyesuiakan diri dengan persekitaran organisasi.

×