Agama konsep syariah

645 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
645
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Agama konsep syariah

 1. 1. KONSEP SYARIAH  Nama: Siti Nur Hanna Binti Sulaiman  Kelas: C1P1/C1T1  No Martrik: MT1222543706  No Kad Pengenalan: 940607135180
 2. 2. PENDAHULUAN • Syariah Islam adalah hukum dan aturan Islam yang mengatur seluruh sendi kehidupan umat manusia, baik ‘Muslim’ mahupun ‘non Muslim’. • Selain hukum dan peraturan,Syariah Islam juga berisi problem solving untuk seluruh kehidupan ini. • Kepada penganut Islam, Syariah Islam merupakan panduan integral dan sempurna bagi seluruh permasalahan hidup.
 3. 3. DEFINISI SYARIAH -DARI SEGI BAHASA  Syariah adalah berasal daripada kata nama / root word (shara'a) yang memberi makna: * jalan lurus yang membawa manusia kepada kebaikan. * punca/sumber air mengalir yang menjadi tempat tumpuan kepada semua hidupan
 4. 4. DEFINISI SYARIAH DARI SEGI ISTILAH Syariah adalah segala perkara yang digariskan oleh Allah kepada hambaNya merangkumi seluruh hukum-hakam yang pelbagai sama ada dalam bentuk praktikal ataupun kepercayaan bagi memastikan kebahagiaan hidup mereka di dunia dan akhirat
 5. 5. DEFINISI SYARIAH ISLAMIYYAH
 6. 6. aqidah akhlak ibadah Syariah Islamiyyah muamalat jenayah kekeluargaan
 7. 7. Perbincangan dalam Syariah Islamiyyah mengandungi seluruh tata laku kehidupan manusia yang merangkumi isu-isu berikut: a. Akidah- Membincangkan persoalan ketuhanan berasaskan kepada kepercayaan kepada Allah, keimanan kepada Malaikat, Rasul, Akhirat, (perkara-perkara ghaib / samawi). b. Ibadat- Membincangkan tentang konsep perhubungan antara hamba / manusia dengan Allah seperti solat, haji, puasa toharah dan lain-lain. c. Akhlak- Membincangkan tentang tatasusila kehidupan manusia yang terbaik, sistem pemerintahan, etika dan budaya hidup yang murni antara manusia dan Allah, manusia dan manusia, manusia dan alam sarwajagat.
 8. 8. d. Muamalat - Membincangkan aspek pergaulan dan perhubungan dua hala antara sesama insan, hak-hak dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Seperti dalam kontrak, perjanjian, perekonomian, kewangan dan seumpamanya e. Jenayah - Membicarakan tentang aspek perlakuan manusia sama ada melibatkan pencabulan dan balasan. f. Kekeluargaan - Membicarakan tentang sistem kekeluargaan yang bahagia, hak-hak dan tanggungjawab antara suami dan isteri, anak-anak, penceraian, pusaka, silaturrahim dll.
 9. 9. HUBUNGAN ANTARA SYARIAH DENGAN FIQH  Fiqh pada bahasa ialah : mengetahui sesuatu serta faham.  Manakala pada istilah syarak pula fiqh didefinisikan sebagai : " Mengetahui hukum-hukum syarak yang berkaitan secara langsung dengan perbuatan dan tindakan manusia daripada dalil-dalilnya yang terperinci".
 10. 10.  Oleh yang demikian maka kita dapati bahawa hukum-hukum syarak yang mempunyai hubungan secara langsung dengan perbuatan manusia malah menjadi obligasi kepada mereka terbahagi kepada : Wajib Haram Sunat Makruh Harus  Manakala hukum yang berkaitan dengan perbuatan manusia sama ada ianya menepati perintah Allah atau sebaliknya terbahagi kepada Sahih dan Batil.
 11. 11. PERBEZAAN SYARIAH DAN FIQH Manakala hukum fiqh hanyalah merangkumi perkara - perkara yang berkaitan dengan amali / praktikal sahaja seperti ibadat, muamalat, jenayah, akhlak dan seumpamanya.
 12. 12. Hukum fiqh adalah berdasarkan kepada istinbat para ulama daripada dalildalil syarak (bersifat zanni) Hukum Syarak tidak berubah dari dahulu, sekarang dan sampai bila-bila. Ini berbeza dengan hukum fiqh di mana kita dapati sebahagian daripada hukumnya boleh berubah mengikut suasana dan tempat.
 13. 13. Matlamat utama Syariah Islamiyyah adalah untuk menentukan supaya ummat manusia mendapat kebahagian hidup di dunia dan akhirat sejajar dengan peruntukan dan keredhaan Ilahi. Maka matlamat Syariah Islamiyyah dapat disimpulkan adalah untuk :  Memelihara Agama Allah  Memelihara akal fikiran  Menjaga nyawa  Menjaga maruah dan nasab keturunan  Menjaga harta
 14. 14. RUJUKAN • http://mujahidsyafiq.wordpress.com/2011/09/07/sejarah-syariahislamiyah/ • www.freewebs.com/badli/.../2.2.1Syariah.ppt • http://ctu101az.blogspot.com/2009/12/bab-3-syariah-dalamkehidupan-muslim.html • Himpunan Fatwa-Fatwa Rasulullah S.A.W Buku (1) –dari Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah & Prof. Dr. Ahmad Syarabashi(Penerbit Jasmin Enterprise 2002M/1422H)

×