Pengurusan produksi

5,508 views

Published on

pengurusan seni untuk memudahkan dalam pengurusan sesuatu produksi. berguan untuk yang baru untuk memulakan sesuatu produksi.

Published in: Business
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,508
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
107
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengurusan produksi

 1. 1. OLEH :PUAN NOR IZWANI BT. TAHIRIJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) TEKNOLOGI KREATIF -SENI LAYARDIPLOMA SENI PERSEMBAHAN (PENGURUSAN SENI –TEATER)
 2. 2. DEFINISI PENGURUSAN PRODUKSISebuah proses perancangan pengaturan kerja,penyelarasan dan pengawalan guna tenaga untukmencapai sasaran mahupun tujuan yang efektif danefisyen. Pengendalian kerja-kerja dikendalikan olehseorang yang bernama PENGURUS.PENGURUS adalah individu yang bekerja dengan orang lainbagi menyelaraskan kerja-kerja berkaitan bagi mencapaisasaran produksi.Di dalam produksi, individu ini juga dikenali sama ada PENERBITEKSEKUTIF, PENGURUS PRODUKSI, PENGARAH PRODUKSIataupunPENGURUS PENTAS.
 3. 3. DEFINISI PENGURUSAN PRODUKSI(samb.)Pengurusan produksi merujuk kepada produksi danorganisasi yang berorientasikan seni persembahanyang berbentuk kumpulan teater, kumpulan tarian,kumpulan muzik dan segala yang berhubungkaitdengannya yang bertujuan untuk persembahanberbentuk komersial ataupun bukan berbentukkomersial.
 4. 4. KLASIFIKASI SISTEMPENGURUSAN PRODUKSI Fokus pada satu aktiviti kesenian.- hanya menumpukan kepada satu bentuk aktivitikesenian sahaja.- kumpulan yang tidak berorientasikan komersial. Mempunyai pelbagai aktiviti kesenian.- mempunyai pelbagai aktiviti seni yang lain.- mempunyai sistem pentadbiran yang lengkap darisegi kump.kerja kreatif dan juga pengurusan- kumpulan yang tidak berorientasikan komersial.
 5. 5. KLASIFIKASI SISTEMPENGURUSAN PRODUKSI (samb.) Fokus pada satu aktiviti dengan sistem pentadbiranyang lengkap.- hanya menumpukan satu aktiviti kesenian sahaja.- melibatkan fungsi pengurusan seperti produksi, pemasaran,kewangan dan guna tenaga manusia.- kumpulan ini adalah berbentuk komersial. Fokus kepada pelbagai aktiviti dengan sistempentadbiran yang lengkap.- mempunyai pelbagai aktiviti kesenian.- mempunyai pengarah kreatif yang tetap sepertitatarias, busana, pereka tatacahaya dan sebagainya.- kumpulan ini adalah berbentuk komersial.
 6. 6. TIGA ELEMEN UTAMA DALAMPENGURUSAN PRODUKSI1. Pra-Produksi- Penubuhan jawatankuasa pengurusan produksi,pentadbiran & produksi kerja kreatif.- Penyediaan kertas kerja / kertas cadangan- Perlaksanaan mesyuarat produksi.- Perancangan belanjawan dan kewangan produksi.- Perancangan jadual latihan produksi.- Pemilihan lokasi, masa, tarikh.- Pemilihan aktiviti kesenian & pengisian program.- Pengendalian sidang media- Perancangan pemasaran, publisiti, pengiklanan, penajaan- Penyediaan press kit, kad jemputan, hebahan media,flyers, banner, bunting, poster, door gift, buku program, aturcaraprogram, teks ucapan, pengacara majlis, tiket,
 7. 7. TIGA ELEMEN UTAMA DALAMPENGURUSAN PRODUKSI (samb.)2. Produksi- Acara mahupun program yang dianjurkan sedangberlangsung. Semua tenaga kerja manusia harusmemastikan semua perancangan berjalan denganlancar mengikut apa yang telah dirancangkan diperingkat PRA-PRODUKSI.3. Post-Produksi / Pasca-Produksi- memperlihatkan kejayaan dan keberkesanan sertakelancaran perlaksanaan sesebuah program dan acarayang telah dilakukan mengikut perancangan produksi.Mengemaskini laporan produksi untuk post-mortem,pengstoran barang, dan kebersihan tempat.
 8. 8. JAWATANKUASA PENGURUSANPRODUKSI (PENTADBIRAN)PENERBIT EKSEKUTIF / PENGURUS ACARA / PENGARAHPRODUKSIPENGURUS SUMBER MANUSIA & KEWANGANPENGURUS PERHUBUNGAN AWAM & PENAJAANPENGURUS PEMASARAN, PROMOSI & PUBLISITIPENGURUS JEMPUTAN, SAMBUTAN & PROTOKOLPENGURUS DOKUMENTASI BAHAN & PRODUKPENGURUS TEKNIKAL
 9. 9. JAWATANKUASA PENGURUSANPRODUKSI (PENTADBIRAN)PENGURUS JAMUANPENGURUS PENERBITAN & CENDERAMATAPENGURUS LOGISTIK & KESELAMATANPENGURUS MULTIMEDIA & RAKAMANPENGURUS PERSEMBAHAN & PENYERTAAN
 10. 10. JAWATANKUASA PENGURUSANPRODUKSI (KREATIF)PENGURUS PRODUKSIPENGURUS PENTASPENGURUS SET & PROPSPENGURUS TATARIAS & BUSANAPENGURUS TATACAHAYA & BUNYI

×