Your SlideShare is downloading. ×
Veilig Leren Lezen: tips en advies
Veilig Leren Lezen: tips en advies
Veilig Leren Lezen: tips en advies
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Veilig Leren Lezen: tips en advies

773

Published on

Adviezen en tips voor beginners en gevorderden.

Adviezen en tips voor beginners en gevorderden.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
773
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Sipke Faber VLL Tips en advies tips en advies -1- TIPS EN ADVIES http://www.veiliglerenlezen.nl/ 2e maanversie (2003)VOORBEREIDING, INVOERING EN BASISKENNISWie begint met VLL voelt zich overdonderd door de grote hoeveelheid materialen en de orga-nisatie. Welk materiaal moet ik voor welke situatie gebruiken en hoe organiseer en gebruik ikhet? Help! Ik heb te weinig tijd om alles te doen!Bestudeer in de Gebruikswijzer bij kern 1 t/m 6: hoofdstuk 7 “Omgaan met verschillen” (blz. 65-71)en hoofdstuk 8 “Klassenmanagement” (blz. 73-79).Bezoek regelmatig de internetpagina’s. Lees en herlees de materiaalbeschrijvingen of lees deHandleiding materialen kern 1 t/m 6 door. Zorg ervoor dat je met het computerprogrammaoverweg kunt. Neem een abonnement op de toetssite. Bezoek op de site het forum, raak be-trokken bij de VLL-gemeenschap. Neem een gratis abonnement op de e-mailnieuwsbrief enlees de artikelen.TIP Door deze adviezen op te volgen raak je geleidelijk aan ècht thuis in VLL. Als je weinig méér doet dan de gebruikswijzers per kern te volgen blijf je steeds achter de feiten aan lopen.Welke differentiatiemogelijkheden zijn er?Twee hoofdvormen:A. Op basis van de verschillende differentiatiemodellen die in de Gebruikswijzer hoofdstuk 7- 8 worden beschreven.B. Op basis van materialen en werkvormen. Ook bij ‘klassikaal werken’ (als je nog géén on- derscheid maakt tussen zon, maan, raket en ster), kan je differentiëren met de materialen en werkvormen. Het aanbod hiervan is nl. zo groot dat het in principe niet nodig is dat elk kind met hetzelfde bezig is. Je kan de materialen aanpassen aan het kind of aan de dag (variatie aanbrengen). Een toelichting vind je in de Handleiding Materialen kern 1-6.TIP Werk de eerste kern deels klassikaal, maar stel bij de verwerking eisen aan zelfstandigheid en hulp vragen aan een maatje.Zelfstandig werken is noodzakelijkStimuleer vanaf dag 1 zelfstandig werken. Straal vertrouwen uit in de kin-deren en laat merken dat zelfstandig werken vanzelfsprekend is. Werkvanaf dag 1 met een lesplanning op het bord of gebruik het planbord. Ge-bruik de Reuzenwerkbladen zodat kinderen snel wegwijs worden gemaakt.Werk met leesmaatjes en hulpjes en met een kleurenklok of soortgelijkhulpmiddel. Dwing jezelf los te laten en negeer vragen als kinderen zelfstandig moeten wer-ken.BASISMATERIAAL – EXTRA (DIFFERENTIATIE) MATERIAALWees je ervan bewust wat de basismaterialen zijn en gebruik de eerste twee weken alleendie. Introduceer geleidelijk de andere materialen met een klassikale toelichting. Bekijk per les-kern wat moet en wat extra kan.ALLE LETTERS LOSMAKENLeer alle letters aan in de structureerwoorden. Hang deze ook in hetKlik-klakboekje. De raketmaterialen werken ook met alle letters, ge-bruik deze waar mogelijk.
  • 2. Sipke Faber VLL Tips en advies tips en advies -2- Dit verruimt enorm de mogelijkheden voor kinderen om woordjes en zinnetjes te maken. Het levert tijdwinst op zodra de letters ‘officieel’ aan de orde komen volgens de opbouw van VLL. Letters oefenen: http://www.youtube.com/watch?v=kUkQk5IAc1U&feature=related KLASSIKAAL OEFENEN EN HERHALEN Doe de volgende oefeningen klassikaal. Dit moet kort, vaak en snel. Houd de vaart erin! Laat het ‘swingen’. Ga niet zitten ‘trekken’. Snelle beurten door de hele groep. 1. Auditieve synthese Oefen vaak auditieve synthese. Ga daarmee het hele jaar door. Volg hierin niet de aanwijzin- gen van VLL maar volg een eigenlijn. o Begin groep 3: MKM woorden. o Zodra dat goed zit meteen doorgaan met MKMM woorden en dan MMKM. o Stel steeds vast wat de leerlingen al kunnen. o Als je met moeilijker woorden bezig bent, doe er dan af en toe een gemakkelijker woord tussen. Oefenstof auditieve synthese Voor deze werkwijze heb je oefenstof nodig. Deze is gemakkelijk te vinden in het bekende boek: ‘Auditieve training’. Hierin staat een uitgewerkte leerlijn aud. synth. met kleine tussen- stapjes en heel veel oefenstof voor elk stapje. Kopieer hieruit de oefenwoordjes. Combineer de auditief aangeboden woorden met plaatjes, woordkaartjes en ander visueel materiaal. Be- noem de letters. 2. Klank-letterkoppelingen flitsen en het letterbord Herhaal elke dag enkele minuten de klank-letterkoppelingen. Steek kaartjes omhoog met een letter en laat deze benoemen. Gebruik ook de andere letters uit de structureerwoorden (dus niet alleen de doelletters). Gebruik een letterbord of schijf de letters op het bord, geordend naar categorieën, voor elke categorie een symbool: korte klanken lange klanken medeklinkers tweetekenklanken Noem een letter en laat deze door een kind op het bord aanwijzen. Bekijk: http://www.youtube.com/watch?v=UCMY3zmX9p4&feature=related 3. Woordjes flitsen Zeg: ‘probeer in één keer te zeggen’. Houd één seconde een woordkaartje omhoog en laat het benoemen. Dan het volgende kaart- je. Snel en vlot. Gebruik door elkaar: structureerwoorden, wisselwoorden en nieuwe woorden. Gebruik woorden met alle letters uit de structureerwoorden. WERKEN IN DUO’S Maak een lijstje van verwerkingsvormen die goed in duo’s gedaan kunnen worden. In aanmerking komen bijvoorbeeld: Veilig en Vlot, duo-lezen in een leesboekje, Klik-klakboekje, samen woordjes en zinnen be- denken en maken (stempelen, magnetische letters, linkprint e.d.), werken aan de lettermuur, computerprogramma, ringbandboekje en misschien nog wel het een en ander.TIP Kiesschijf In het overzicht van activiteiten voor de leerlingen (het planbord, of gewoon op het bord geschreven) kan je ook opnemen ‘Kiesschijf’. Dat betekent dat de kinderen aan de kiesschijf mogen draaien en die activiteit gaan doen met hun maatje.
  • 3. Sipke Faber VLL Tips en advies tips en advies -3-Hoe werkt hetMaak van gekleurd karton een grote cirkel. Verdeel deze in evenveel segmenten (‘taartpun-ten’) als jij aan duoactiviteiten kunt aanbieden. Maak van een andere kleur een grotere cirkel.Bevestig hierop langs de rand evenveel stukjes klittenband als er duo’s in jouw klas zijn. Be-vestig (fotootjes, naamkaartjes) op de stukjes klittenband de duo’s.Bevestig (splitpen) de kleine cirkel op de grote.Kiesschijf betekent: een duo mag aan de kiesschijf draaien en ziet dan welke taartpunt bij hunstaat. Die activiteit gaan ze doen. Allerlei variaties zijn denkbaar.DOELGERICHT WERKENNiet àlle lesjes en oefeningen in VLL zijn even nuttig en noodzakelijk. Soms gaat het vooralom kleuren, tekenen, babbelen of bezighouden. Die tijd kan je beter nuttiger besteden. Sladergelijke oefeningen over en vervang ze door activiteiten die wel een duidelijk doel en inhoudhebben.VEILIG EN VLOTDit moet iedere dag. Variaties: individueel, duo’s of samen met de juf. Oefen niet alleen metde V&V-rijtjes bij de kern maar laat regelmatig rijtjes bij voorgaande kernen herhalen! Herhaal,als je in kern 7-12 zit óók de eenvoudige woordjes uit kern 1-6!TIP De artikelen in de e-mailnieuwsbrief staan ook allemaal op de internetpagina’s. Ze geven vaak extra tips en gebruiksmogelijkheden voor de materialen. http://www.veiliglerenlezen.nl/TOETSEN EN SIGNALERINGENZorg ervoor dat je de kinderen leert kennen. Je kan dan op den duur de vlotte lezers bepaaldetoetsen niet laten doen.Bereid de signaleringen in overleg met de IB goed voor. Spreek af welke toetsen er gedaanmoeten worden bij alle kinderen en welke alleen bij de zwakke lezers. Spreek af wie de klasbegeleidt als jij als groepsleerkracht de toetsen afneemt (dus niet iemand anders). En vraagtijd om de toetsen na te kijken of in te voeren in de toetssite. Bespreek de resultaten met de IBen maak een vervolgplan.REGISTRATIEBLADENGebruik de registratiebladen van de website. Deze ondersteunen de zelfstandigheid en hetzelfstandig werken. Lees voor een toelichting “Toelichting registratiebladen”.TIP Op internet zijn andere registratiebladen te vinden die soms handiger kunnen zijn bijvoorbeeld: http://digischool.kennisnet.nl/community_po34/indepraktijk/lezen/veiliglerenlezen/registratie

×