Your SlideShare is downloading. ×
0
The Side-effect Solutions by JT
Survey on you Online dating stats: Active users? Dates? Marriages? Think it's lame? Think users are desperate? Hesitant to...
The problem with dating sites is... ...they are called dating sites.
<ul><li>Opposite of how people date in real life. </li></ul><ul><li>Any effort makes you look desperate. </li></ul><ul><li...
The point There's a special type of problems, where the direct solutions are not the most effective solutions. &quot;The i...
A Side-effect Solution
Examples
Networking Old solution:  &quot;Networking&quot; events Fail:  Douche bags New solution:  Events with other purposes Peopl...
Dating Old solution:  Bars, single events, dating sites Fail:  Douche bags, not &quot;sexy&quot;, &quot;magical&quot; New ...
Advertising Old solution:  Commercials in your face Fail:  Intrusive, not relevant, desensiting New solution:  Search, blo...
Welfare Old solution:  Money Fail:  Dependency New solution:  Education, transit, internet People will earn.
Hiring Old solution:  Job ads Fail:  Unskilled applicants New solution:  Contests (Netflix)‏ People will work.
And many more... <ul><li>Teaching </li></ul><ul><li>Health care </li></ul><ul><li>Credits and loans </li></ul><ul><li>Coll...
How do I find side-effect solutions? There's no magical formula.
Strategies Step 1:  Recognize the itch
Recognize the itch <ul><li>Direct solution is not working (easy)‏ </li></ul><ul><li>Direct solution is working, but not we...
Strategies Step 1:  Recognize the itch Step 2:  Brainstorm for solutions
Brainstorm for solutions <ul><li>Situations where the problem doesn't exist </li></ul><ul><li>Parallel problems, how to so...
Strategies Step 1:  Recognize the itch Step 2:  Brainstorm for solutions Step 3:  Apply, rinse and repeat
Game with a purpose (gwap.com)‏ Side-effect solutions in real action. Founded by: Luis von Ahn (CMU)‏ Google talk: search ...
That's all. JT Web developer / Entrepreneur simplyjt.com  (slides, email)‏ Questions? Or brainstorm?
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

The Side Effect Solutions

416

Published on

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
416
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "The Side Effect Solutions"

  1. 1. The Side-effect Solutions by JT
  2. 2. Survey on you Online dating stats: Active users? Dates? Marriages? Think it's lame? Think users are desperate? Hesitant to tell others? Tell strangers you're single and looking? You are a bad data sample.
  3. 3. The problem with dating sites is... ...they are called dating sites.
  4. 4. <ul><li>Opposite of how people date in real life. </li></ul><ul><li>Any effort makes you look desperate. </li></ul><ul><li>Second to an off-line date </li></ul><ul><li>They want to keep you single </li></ul><ul><li>I'm not saying online dating will never work. </li></ul>
  5. 5. The point There's a special type of problems, where the direct solutions are not the most effective solutions. &quot;The itch problem&quot;
  6. 6. A Side-effect Solution
  7. 7. Examples
  8. 8. Networking Old solution: &quot;Networking&quot; events Fail: Douche bags New solution: Events with other purposes People will network.
  9. 9. Dating Old solution: Bars, single events, dating sites Fail: Douche bags, not &quot;sexy&quot;, &quot;magical&quot; New solution: Concerts, classes, bookstores People will flirt.
  10. 10. Advertising Old solution: Commercials in your face Fail: Intrusive, not relevant, desensiting New solution: Search, blog affiliated ads People will buy.
  11. 11. Welfare Old solution: Money Fail: Dependency New solution: Education, transit, internet People will earn.
  12. 12. Hiring Old solution: Job ads Fail: Unskilled applicants New solution: Contests (Netflix)‏ People will work.
  13. 13. And many more... <ul><li>Teaching </li></ul><ul><li>Health care </li></ul><ul><li>Credits and loans </li></ul><ul><li>College admission </li></ul><ul><li>Recycling </li></ul><ul><li>Social movements </li></ul><ul><li>Any kind of user interface </li></ul>
  14. 14. How do I find side-effect solutions? There's no magical formula.
  15. 15. Strategies Step 1: Recognize the itch
  16. 16. Recognize the itch <ul><li>Direct solution is not working (easy)‏ </li></ul><ul><li>Direct solution is working, but not well (hard)‏ </li></ul><ul><li>Solution has internal conflicts </li></ul><ul><li>The problem is related to other problems in which the solution do not solve. </li></ul>
  17. 17. Strategies Step 1: Recognize the itch Step 2: Brainstorm for solutions
  18. 18. Brainstorm for solutions <ul><li>Situations where the problem doesn't exist </li></ul><ul><li>Parallel problems, how to solve them </li></ul><ul><li>Break it down </li></ul><ul><li>Exaggerate, examine and isolate </li></ul><ul><li>Or something complete different </li></ul>
  19. 19. Strategies Step 1: Recognize the itch Step 2: Brainstorm for solutions Step 3: Apply, rinse and repeat
  20. 20. Game with a purpose (gwap.com)‏ Side-effect solutions in real action. Founded by: Luis von Ahn (CMU)‏ Google talk: search for &quot;human computation&quot; JT is not affiliated with this project.
  21. 21. That's all. JT Web developer / Entrepreneur simplyjt.com (slides, email)‏ Questions? Or brainstorm?
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×