Traditii si obiceiuri de Craciun
Craciun - sarbatoarea Nasterii                      omnului.                     ...
Colindatul, o forma fara fond De-a lungul timpului colindele crestine s-au afirmat ca un adanc de tainaal neamului romanes...
Bradul de Craciunca pom ce trebuie imbodobitinainte de Nasterea Domnului,a fost ales datorita faptului cael ramane tot tim...
Traditii si obiceiuri
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Traditii si obiceiuri

891 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
891
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Traditii si obiceiuri

 1. 1. Traditii si obiceiuri de Craciun
 2. 2. Craciun - sarbatoarea Nasterii omnului. Se canta colinde de Craciun, se trimit urari de Craciun, se rostesc proverbe, ghicitori, zicale, balade.Etimologia cuvantului Craciun este una dintre cele mai discutate etimologiidin lingvistica romanica "si nici pana astazi nu exista un acord general".Cercetarile din ultimul timp au dus la concluzia ca doi termeni latini: calatiosi creatio sunt indreptatiti sa explice originea cuvantului Craciun, atat dupaforma, cat si dupa inteles.
 3. 3. Colindatul, o forma fara fond De-a lungul timpului colindele crestine s-au afirmat ca un adanc de tainaal neamului romanesc. In satele de odinioara existau numeroase colindecrestine precum si forme variate, particulare, pe care le lua obiceiulcolindatului de la o regiune la alta – uneori chiar de la o localitate la alta– insa, nu exista decat un singur motiv pe care se intemeia acestdemers: bunavestire a Nasterii Domnului. Raspandirea acestui mesajoferea totodata un bun prilej in care comunitatea sateasca isi puteamanifesta continuitatea cu trecutul prin pastrarea cu sfintenie a datinilormostenite de la inaintasi.
 4. 4. Bradul de Craciunca pom ce trebuie imbodobitinainte de Nasterea Domnului,a fost ales datorita faptului cael ramane tot timpul verde. Ilsimbolizeaza pe Hristos,vesnic viu.Obiceiul folosirii bradului deCraciun este de origineromana. Amintim ca in timpulsarbatorilor, romanii antici isiimpodobeau locuintele cu unbrad. Interesant este ca bradulera prins de tavan cu varful injos.

×