Bidang menggambar lukisan

2,520 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,520
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
27
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bidang menggambar lukisan

  1. 1. Menggambar-RumahkuNAMA : ………………………………………………………………..KELAS : ………………………………………………………………..TARIKH : ……………………………..BIDANG : MENGGAMBARTAJUK : RUMAHKUAKTIVITI : LUKISAN Evidens Keterangan Tanda / jika berjaya BAND 1 Menamakan unsur seni dan prinsip rekaanB1D1E1 berdasarkan bidang kegiatan menggambar iaitu lukisan Contoh soalan : a) Namakan 2 jenis garisan  Garisan – Lurus dan melengkung (Rujuk Lembaran Kerja 1) b) Sebutkan warna-warna primer (warna asas)  warna – merah, biru dan kuningB1D1E5 Menyebut contoh-contoh bahasa seni visual dari persekitaran Contoh soalan : a)Perhatikan meja kamu. Rupa meja adalah ………….  Geometri / empat segi b)Sisi meja menggunakan garis ……….  Garis lurusB1D2E1 Menamakan alat dan bahan berdasarkan aktiviti yang dilakukan dalam bidang menggambar  Kertas lukisan  Pensil  Pensil warnaB1D3E1 Mendengar dan menerima arahan dari guru (Berdasarkan pemerhatian guru) BAND 2 Membezakan unsur seni untuk melakukan aktivitiB2D1E1 menggambar. - Garisan – menegak dan condong - Rupa – organik dan geometri Contoh soalan :
  2. 2. Menggambar-Rumahku a)Garisan apakah ini ? (menegak/selari dan condong) Membezakan prinsip rekaan untuk melakukanB2D1E5 aktiviti menggambar. - Imbangan – simetri - Kontra – warna Contoh soalan : a) Adakah ruang di sebelah kiri dan kanan sama ?  sama – imbangan simetri Menamakan media yang sesuai untuk melakukanB2D2E1 aktiviti menggambar. Contoh soalan : a) Apakah benda ini?  Pensil warnaB2D2E5 Menyatakan fungsi asas media Contoh soalan : a)Apakah kegunaan benda ini?  Pensil warna – untuk mewarnaB2D2E6 Membuat padanan gambar antara media dan fungsinya (Rujuk Lembaran Kerja 2)B2D3E1 Mempamerkan disiplin kendiri BAND 3 Menggunakan unsur seni dalam penghasilan karyaB3D1E1 berdasarkan aktiviti menggambar - Rupa - Garisan Menggunakan prinsip rekaan dalam penghasilanB3D1E5 karya aktiviti menggambar - WarnaB3D2E1 Meneroka penggunaan bahan seperti kertas lukisan, pensil dan pensil warna.B3D2E3 Meneroka penggunaan teknik dan proses.B3D3E1 Menunjukkan nilai baik seperti disiplin kendiri dan bekerjasama.B3D4E1 Menghasilkan karya yang menggunakan bahan yang sesuai berdasarkan aktiviti menggambar. BAND 4B4D1E1 Menghasilkan karya yang mempamerkan bahasa seni visual yang betul dalam aktiviti menggambar seperti garisan, rupa, warna dan harmoni.
  3. 3. Menggambar-Rumahku Menggunakan media yang betul dalam aktivitiB4D2E1 bidang menggambar seperti kertas lukisan pensil dan warna kering (pensil warna atau krayon)B4D2E2 Menggunakan proses dan teknik yang betul dalam berkarya seperti mewarna dengan menggunakan bahan yang betul.B4D3E1 Menghasilkan karya yang menarik dan menepati tajuk aktiviti menggambar.B4D4E1 Mengamalkan nilai baik semasa menjalankan aktiviti seperti bertanggungjawab, berdisiplin dan yakin diri. (Pemerhatian guru) BAND 5B5D1E1 Menghasilkan karya yang mempamerkan bahasa seni visual yang betul dan tepat dalam aktiviti menggambar. Seperti garisan, rupa, warna dan harmoniB5D2E1 Menggunakan media yang betul dan tepat dalam aktiviti bidang menggambar. Seperti kertas lukisan pensil dan warna kering ( pensil warna atau krayon ) Menggunakan proses dan teknik yang betul danB5D2E5 tepat dalam penghasilan karya di bidang menggambarB5D3E1 Menghasilkan karya seni secara menarik dan kreatif.B5D4E1 Menghasilkan olahan dengan menarik berdasarkan alam ciptaan tuhan. Mengamalkan nilai baik semasa menjalankanB5D5E1 aktiviti seperti bertanggungjawab, berdisiplin, dan yakin diri.B5D6E1 Mempamerkan karya yang dihasilkan.B5D6E2 Menceritakan karya sendiri secara lisan. BAND 6B6D1E1 Menghasilkan karya secara kreatif dan unik. ( Membuat penambahan unsur-unsur seni dan prinsip rekaan yang bersesuaian )
  4. 4. Menggambar-RumahkuB6D1E2 Menghasilkan karya yang mempunyai hubungkait dengan displin ilmu yang lain. Contoh : Matematik dan Bahasa Melayu.B6D2E1 Menggunakan media yang betul, tepat dan kreatif dalam berkarya.B6D2E2 Menggunakan proses dan teknik yang betul dan tepat dalam penghasilan karya. (Teknik lukisan)B6D2E3 Menjadi pembimbing kepada rakan sebaya sewaktu menjalankan aktivitiB6D3E1 Menghasilkan karya dengan menggunakan pelbagai jenis sumber, kajian dan teknologi. Mearujuk Buku, majalah, surat khabar, internet dan lain-lain.B6D4E1 Menghasilkan karya menggunakan Elemen Merentas Kurikulum (EMK)  Elemen Kreativiti dan inovatifB6D5E1 Membuat pertimbangan yang sewajarnya apabila berhadapan dengan pelbagai situasi. Seperti mampu menyelesaikan masalah.B6D6E1 Membuat pertimbangan yang sewajarnya apabila berhadapan pelbagai situasi .B6D7E1 Menceritakan karya sendiri secara lisanB6D7E2 Membuat perbincangan bersama guru dan rakan berdasarkan hasil kerja atau karya pilihan.B6D8E1 Menunjukkan rasa kesyukuran terhadap tuhan

×