Kemahiran set induksi

18,334 views
17,938 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
18,334
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
457
Actions
Shares
0
Downloads
793
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kemahiran set induksi

 1. 1. Tarikh:15hb Jan 2011<br />Kuliah:pertama<br />PENGAJARAN MIKRO<br /><ul><li>Pengajaran mikro ialah suatu teknik pengajaran dalam masa 5 hingga 10 minit untuk mnegajar sesuatu kemahiran dalam pengajaran bagi sekumpulan murid, biasanya lima sehingga sepuluh orang.
 2. 2. Tujuan pengajaran Mikro</li></ul>Untuk membina kemahiran guru yang berkaitan dengan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah.<br />Kemahiran-kemahiran tersebut ialah set induksi, penyoalan, variasi rangsangan, penerangan, penggunaan papan tulis, pengukuhan dan penutup.<br /><ul><li>KEMAHIRAN SET INDUKSI
 3. 3. Bahagian permulaan sesuatu proses pengajaran yang bertujuan untuk membina aliran fikiran serta menimbulkan minat murid (mook Soon Sang: 1992)
 4. 4. Satu kativiti yang dilakukan pada permulaan pengajaran untuk membangkitkan minat pelajar (moore: 1989)
 5. 5. Satu kumpulan tindakan atau aktiviti untuk memperkenalkan sesuatu (Sharifah Alwiah: 1983)
 6. 6. Apa jua idea atau proses yang mendorong pelajar untuk member perhatian dan belajar (Rahil, Habibah & Majyuddin: 1997)</li></ul>OBJEKTIF SET INDUKSI <br /><ul><li>Menarik perhatian murid terhadap aktiviti pengajaran yang akan di laksanakan.
 7. 7. Membina aliran fikiran murid supaya mereka bersedia mempelajari sesuatu yang berkaitan.
 8. 8. Memotivasikan murid suaya bersedia untuk belajar.
 9. 9. Mengaitkan pengetahuan atau pengalaman lepas murid dengan isi pelajaran baru yang jendak disampaikan.
 10. 10. Membantu murid mengikuti pelajaran dengan lebih mudah dan bermakna.</li></ul>PRINSIP-PRINSIP DALAM PERLAKSANAAN SET INDUKSI<br /><ul><li>Aktiviti set induksi hendaklah bersesuai dengan penglaaman. Kebolehan dan umur murid.
 11. 11. Aktiviti set induksi hendaklah dikaitkan dengan isi pelajaran yang hendak disampaikan.
 12. 12. Aktiviti set induksi hendaklah dikaitkan dengan pengetahuan sedia ada murid.
 13. 13. Akitiviti set induksi hendaklah menarik minat dan perhatian murid.
 14. 14. Akitiviti set induksi hendaklah disampaikan dan mencapai tujuannya dalam tempoh masa yang singkat.</li></ul>KESAN KEMAHIRAN SET INDUKSI KE ATAS PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN<br /><ul><li>Meningkatkan motivasi murid dan mereka akan menunjukkan tanda bersedia terhadap pelajaran yang akan disampaikan.
 15. 15. Membolehkan guru menjalankan aktiviti pengajaran dengan lancer.
 16. 16. Membolehkan murid menggunakan pengetahuan lepasnya untuk membina konsep baru dengan lebih mudah dan bermakna.
 17. 17. Murid akan berusaha dan berusaha menjalankan tugas atau aktiviti yang diberikan oleh guru.
 18. 18. Menimbulkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan.
 19. 19. Mengurangkan masalah disiplin kerana murid menumpukan perhatian terhadap aktiviti pengajaran pembelajaran.</li></ul>KOMPENAN-KOMPENAN SET INDUKSI<br /><ul><li>1MENARIK PERHATIANMenggunakan nada suaraMengunakan alat bantu mengajar.Menggunakan gerakan, isyarat, kontek mata dll.Menunjukkan suatu aktiviti yang luar biasa.2MEWUJUDKAN MOTIVASIMembangkitkan rasa ingin tahu.Menggunakan teknik berceritaMenceritakan suatu aktiviti yang bergunaMenggunakan soalan mencabar.3MEMBUAT PERKAITANMenyatakan had tugas yang akan dijalankan.Mengunakan soalan yang berkaitan.Menyatakan cara-cara melaksanakan tugas.Menyatakan aktiviti, tugas atau projek4MENSTRUKTURMengaitkan dengan pelajaran baruMengaitkan dengan minat dan pengalaman muridMengaitkan pengetahuan lepas murid

×