Etika Imam dan Bilal

3,310 views

Published on

1 Comment
4 Likes
Statistics
Notes
 • modul imam
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
3,310
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
176
Comments
1
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Etika Imam dan Bilal

 1. 1. ETIKA IMAM DAN BILAL MEJ MOHD SUKRI BIN HAJI YAHYA PS2 G1 AGAMA MK 3 DIV
 2. 2. APA MAKSUD ETIKA? Menurut Kamus Dewan: Ilmu berkaitan prinsip-prinsip akhlak atau moral, prinsip moral (atau akhlak) atau nilai- nilai akhlak yang menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan.
 3. 3. Etika Menurut Perspektif Islam Etika merujuk kepada tingkah laku yang betul berasaskan Al-Quran dan As-Sunnah serta ketaqwaan kepada Allah. Disebut juga sebagai adab.
 4. 4. ETIKA UMUM IMAM BILAL  IKHLAS  WARA’  BERPAKAIAN BERSIH  BERDISIPLIN  DISUKAI JEMAAH  BERILMU  RAJIN  KREATIF BERDAKWAH
 5. 5. ETIKA IMAM
 6. 6. ADAB IMAM MENURUT IMAM AL-GHAZALI DALAM KITAB: “ JADILAH ORANG YANG MENJIWAI IMAN DAN HIDAYAH”
 7. 7. 1. MERINGANKAN SOLAT  Anas berkata: “ Aku tidak pernah solat di belakang imam dengan solat yang lebih ringan daripada solat Rasulullah s.a.w.”
 8. 8. 2. TIDAK BERTAKBIR SEBELUM MUAZZIN SELESAI IQAMAH DAN SEBELUM MAKLUM MELURUSKAN SAF  Sunat bagi imam tidak bertakbiratul ihram melainkan setelah muazzin selesai iqamah dan lurus saf-saf makmum.  Sunat imam peringatkan makmum supaya meluruskan saf, penuhkan ruang yang kosong dan samakan bahu dengan bahu, kaki (tumit) dengan kaki.
 9. 9. 3. MENGUATKAN SUARANYA DALAM TAKBIR.  Sunat kuatkan suara pada takbiratul ihram dan takbir-takbir yang lain (intiqaliyah).
 10. 10. 4. IMAM BERNIAT SEBAGAI IMAM UNTUK MENDAPATKAN KEUTAMAAN (AFDAL)  Sah solat kalau imam tidak berniat dia sebagai imam tetapi tidak mendapat pahala berjemaah.
 11. 11. 5. IMAM MEMBACA MEMPERLAHANKAN (MENYEMBUNYIKAN) BACAAN DOA IFTITAH DAN TA’AWWUZ  Imam tidak meninggalkan doa iftitah dan taawwuz dan bacaan lain yang disunatkan dalam solat.
 12. 12. 6. IMAM MEMBACA KUAT SURAH AL-FATIHAH PADA SEMUA RAKAAT SUBUH, DUA RAKAAT PERTAMA MAGHRIB DAN ISYAK.  Juga pada semua rakaat solat Jumaat, Hari Raya dan Istisqa’
 13. 13. 7. IMAM DIAM SEJENAK SETELAH MEMBACA AL- FATIHAH  Juga selepas menyebut “Amin” dan setelah selesai membaca surah ( sebelum bertakbir).
 14. 14. 8. IMAM TIDAK MENAMBAH TASBIH PADA RUKUK DAN SUJUD LEBIH DARIPADA 3 KALI  Imam disunatkan membaca semua bacaan yang disunatkan dalam solat.
 15. 15. 9. TIDAK MENAMBAH DOANYA DALAM TASYAHUD AKHIR LEBIH DARIPADA TASYAHUD DAN SELAWAT KE ATAS NABI SAW
 16. 16. 9. SEMASA MEMBERI SALAM, IMAM BERNIAT MEMBERI SALAM KEPADA MAKMUM  Sebutan salam….biar betul: As- salamualaikum BUKAN salamualaikum.
 17. 17. 10. IMAM DIAM SETELAH SELESAI MEMBERI SALAM, LALU MENGADAPKAN MUKANYA KEPADA JEMAAH.  Imam tidak menoleh jika ada di belakangnya wanita, agar mereka beredar terlebih dahulu.
 18. 18. 11. IMAM TIDAK MENGKHUSUSKAN DOA UNTUK DIRINYA SENDIRI DALAM QUNUT SUBUH.  Begitu juga dalam doanya selepas solat
 19. 19. BEBERAPA PERKARA MAKRUH BAGI IMAM  MEMANJANGKAN BACAAN DAN ZIKIR MELEBIHI DARIPADA SEKURANG-KURANG SEMPURNA, KECUALI BILANGAN JEMAAH SEDIKIT DAN MEREKA REDA DIPANJANGKAN BACAAN
 20. 20. Hadith Nabi SAW tentang meringankan solat
 21. 21. Samb…  MAKRUH BAGI IMAM MEMANJANGKAN ATAU MENUNGGU DALAM SESUATU RUKUN DENGAN TUJUAN SUPAYA ORANG LAIN DAPAT MENGIKUTNYA . Walau bagaimanapun harus bahkan sunat bagi imam menunggu di dalam ruku’ atau tasyahud (tahiyyat) akhir sahaja tanpa memanjangkan tunggunya itu jika dia merasakan ada orang yang hendak mengikutnya.
 22. 22. ETIKA BILAL (MUAZZIN)
 23. 23. ETIKA BILAL (MUAZZIN)  MELAUNGKAN AZAN APABILA MASUK WAKTU. - Datang lebih awal ke masjid - Tentukan pembesar suara berfungsi sebaiknya.
 24. 24. Samb… MELAUNGKAN AZAN DALAM KEADAAN BERWUDUK - Makruh azan tanpa wuduk
 25. 25. Samb.. MUAZZIN DISUNATKAN MELEWATKAN IQAMAH SELEPAS AZAN SEKADAR JEMAAH BOLEH MENUNAIKAN SOLAT SUNAT QABLIYAH - Iqamah dengan arahan daripada imam ( pastikan imam telah hadir) atau berlalu satu tempoh masa yang biasa untuk solat sunat.
 26. 26. PERBINCANGAN
 27. 27. TERIMA KASIH

×