PENGENALAN ILMU KETAMADUNAN DALAM PEMBINAAN TAMADUN MALAYSIA

5,420 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,420
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
79
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PENGENALAN ILMU KETAMADUNAN DALAM PEMBINAAN TAMADUN MALAYSIA

 1. 1. PENGENALAN ILMUKETAMADUNAN DALAMPEMBINAAN TAMADUN MALAYSIA DISEDIAKAN OLEH: Guru Pelatih SEM 1
 2. 2. KONSEP TAMADUNOBJEKTIF DEFINISI CIRI-CIRI
 3. 3. Berbeza antara manusia Suatu ciri yang memisahkanprasejarah manusia, primitif antara manusia yang hidupyang tidak mengenal peraturan tanpa sistem, adab dan kemajuan, dengan manusia yang telah mengalami transformasiMerujuk kepada tahap yang Perubahan daripada yangtinggi dan dicapai oleh buruk kepada yang baik dansekelompok manusia yang sudah daripada yang baik kepadameninggalkan tatacara cara yang lebih baik.hidup nomad
 4. 4. DEFINISI TAMADUNSecara umumnya tamadun ditakrifkansebagai pencapaian manusia dalam bidangkebendaan disamping tidak mengabaikantentang aspek-aspek kerohanian yg menjadipanduan kearah kesempurnaan kehidupan didunia dan di akhirat.
 5. 5. Tamadun bermaksud kebudayaan, kemajuan atau perdaban. Manakala peradaban berasal daripada perkataan “adab” yang merujuk kepada tingkah laku serta tutur kata yang halus (sopan) dan istilah barad ditakrif juga sebagai telah maju tingkat kehidupan (jasmani dan rohani), iaitu bertamadun. Kampus Dewan PENGERTIAN TAMADUN DARI SUDUT BAHASA Bahasa Melayu: Bahasa Inggeris “tamadun” dan “peradaban”. Kedua-Istilah civilization diambil daripada duaistilah itu juga bukanlah kata asalperkataan Latin civitas yang bahasa Melayu. Kedua-dua adalahbermakna BANDAR. pinjaman daripada Perkataan Arab.
 6. 6. Bahasa Arab Terdapat lima istilah yang boleh dihubungkan denagn maksud tamadun Iaitu “umran,hadharah,tamaddun,madinah dan madaniah. umran Hadharah Tamadun madinah MadaniyyahTokoh yang Digunakkan Berasal Berasal daripada Bandar danmenggunakan oleh Ibn daripada perkataan kehidupanialah Abdul Ibnu Khaldun. perkataan madana,jamaknya Bandar.Pada akhirkhaldun(1332- Bermaksud madana yang mudun atau abad ke 19 dan01406M) dan kehidupan bermaksud mada’in bererti permulaan ke-20Profesor menetap, suatu membina bandar bandar istilah iniRosenthal wilayah, daerah dan atau nama kepada dipopularkan semulamenterjemahkan atau ibu kota, membangun Yathrib yang oleh Syeikhumran sebagai bandar atau kan bandar. kemudian ya diberi Muhammad Abduhurbanization kampung dan nama oleh dan Muhammad(perbandaran) kawasan tanah Rasulullah SAW Farid Wajdi dengandan kemakmuran yang ditanami. dengan Madinah- maksud tamadunbandar. al-Munawwarah
 7. 7. Kesimpulanya istilah tamadun boleh ditakrifkan sebagaisejumlah pencapaian danpemerolehan dalam segalaperlakuan, pemikiran danpenciptaan yang baik, halussopan santun bagi pembentukan peribadi , aklah, tingkahlaku, serta budi bahasa yang mulia bagi individu dan jugasesuatu kelompok manusia yang membentuk sesebuahmasyarakat atau negara bangsa.
 8. 8. Ibn Khaldun : Dalam kitab Muqaddimah guna istilah Umran.Umran-makna asal tanah, tempat yg didiami manusia, mempunyai persediaan yg cukup bg manusiadan keperluannya, pencapaian manusia yg melebihi keperluan asasi kehidupan sehingga dapatmembuka jalan ke arah pemikiran dan penghasilan daya cipta yg lbh halus dan mempunyainilai-nilai seni Pendapat Sarjana Islam & BaratMahayudin Hj. Yahaya tamadun itu tidak boleh dilihat dari aspek pembangunan fizikalsahaja, tetapi termasuk juga aspek keadilan, moral dan kerjasama sertakesefahaman dikalangan anggota masyarakat yangwujud di kota dan didesa.
 9. 9. Syed Naquib al-AttasKeadaan kehidupan insan bermasyarakat yang telah mencapai taraf kehalusantatasusila dan kebudayaan yang luhur bagi seluruh masyarakatnya Pendapat Sarjana Islam & BaratMahmood Mohd. Taib an-Najmisuatu peraturan masyarakat yang dapat membantu manusia menambahkanhasil pengeluaran darisegi tamadun.
 10. 10. Ciri –ciri Tamadun
 11. 11. Penempatan kekalPenempatan kekal bermula apabila masyarakatmengetahui cara bercucuk tanam danmenternak dan tidak lagi hidup pindah randah.
 12. 12. Perkembangan bandar dan perbandaranPertambahan penduduk dan kemajuan dalam bidangekonomi menyebabkan petempatan kekalberkembang menjadi sebuah bandar. Kemunculanbandar-bandar memainkan peranan sebagai pusatpentadbiran, ekonomi, pusat ibadat dan lain-lain lagi.
 13. 13. Bahasa dan tulisanPeranan bahasa dalam tamadun awal ialahsebagi alat penyebaran ilmu pengetahuan, alatperhubungan dalam sesuatu masyarakat. Tulisanmemberikan sesuatu masyarakat unsurperingatan yang membolehkan penerusankebudayaan manusia.
 14. 14. Kemajuan sains dan teknologiCiptaan – ciptaan baru telah dihasilkan sepertiroda, kapal, peralatan pertanian, penemuan-penemuan sains seperti astronomi, matematikdan sebagainya.
 15. 15. Sistem agama dan kepercayaanManusia percaya agama dan kepercayaanmemainkan peranan penting dalam kehidupanmereka. Agama dan kepercayaanmempengaruhi perkembangan kesenian,kesusasteraan, politik, ekonomi, dan sosialmanusia
 16. 16. Sistem pemerintahan dan pentadbiranKelompok manusia memerlukan pemerintahbagi mencapai kemajuan dalam ekonomi,pentadbiran dan politik.
 17. 17. Menyatupadukan rakyat Malaysia danmenerapkan nilai-nilai murni yang adapada setiap tamadun di negara kitaMeningkatkan persefahaman dan Objektifmenimbulkan rasa hormat antara kaum diMalaysia.Pendedahan fikiran kearah toleransi, kasihsayang dan keamanan sejagat.
 18. 18. Sambungan slide 14 Pengisian minda kearah mencapai wawasan 2020. Membuka minda tentang tamadun dunia dan memahami aspek – aspek tentang ketamadunan Merintis jalan kearah pemikiran global, kritis, rasional dan terbuka.

×