Works of Joseph Allen Stein

8,177 views
7,804 views

Published on

Primary case studies of the works of architect Joseph Allen Stein

Published in: Design, Business
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,177
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
139
Actions
Shares
0
Downloads
966
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
  • 4 storey classroom block with a canteen and shaded dining terrace to the north.Ground floor gallery block with a shaded roof terrace to the West.
  • Jali panels were assembled from small pre-cast concrete units. Filter light into the corridors.
  • The main complex of the Centre is laid out with three wings, on the north, south and west, each designed to serve a separate function. While cultural programmes are open to the interested public in the south wing, the Centre offers residential facilities to members and their guests in the north wing. The Lounge, Dining hall, Private Dining Hall and Terrace Pergola are located on the west side, overlooking the Lodi gardens. Most residential rooms at the main complex open directly to the lawns or the Lily Pond on the ground floor, and are provided with private verandas on the first and second floors.
  • Jaali like the ones used in Lodi gardens : TughlaqBlue ceramic tile : islamic influence
  • Facing the Lodi Garden and IIC grounds, with the wind flowing in this direction.
  • On the exterior walls of the dining room.
  • 1970
  • on an area of 9 acres
  • There are 5 main building blocks which are interconnected by means of aerial walkways serving the various functional spaces.The convention block is divided into two built structures, an auditorium and a convention centre that helps in better handling of the crowd.The complex can be accessed through three sides with the Lodhi Road to the northern side. Basement floor for parking of about 1000 cars.
  • The tall exposed brick building masses are oriented so as to create a large open space in the centre.The courtyard is so comfortable is because of its scale. It is monumental. The tall building masses enclosing the large space in the centre are completed by the huge trees. There are plants along the base of the large trees scaled to the human height, which help in breaking down the scale. The edge of the planters doubles up as seating spaces for the people. ( refer slide)Light & shadow play on the textured surface of the building, creating beautiful patterns which change along with the time of the day.
  • Works of Joseph Allen Stein

    1. 1. WORKS OF JOSEPH ALLEN STEIN
    2. 2. TRIVENI KALA SANGAM Founded in 1952 as an academy of dance, music and painting.
    3. 3. RESIDENCESMUSIC ROOMS DANCE ROOMS ART GALLERIES OPEN LANDSCAPED COURTYARD CAFETERIA SEMI-OPEN ART GALLERY
    4. 4. Clad reinforced concrete frame structure with several infill materials: jaali panels along the classroom block corridor and stairs, concrete block with a plastered finish and rough-cut stone facing presented to the street.
    5. 5. Triveni Garden Theatre Jaali detail in the courtyard
    6. 6. INDIA INTERNATIONAL CENTRE
    7. 7. The IIC (1959- 62) was planned to provide a variety of artistic and scholarly activities, conferences and symposia organised by national and international groups.
    8. 8. COURTYARDS • Each courtyard serves a different function. • Flooring: part lawn, part paved with blue- green kota stone. • Detailed coffered ceilings View from the rear gardens to the centre court Verandah under the guestrooms
    9. 9. BUILDING DETAILS Jaali screening guestrooms at entry court- fire clay tile and steel pipe jaalis facing out ‘Delhi’ blue glazed ceramic jaalis between guest rooms
    10. 10. Accordion Window Wall: • Steel framed accordion window wall which when folded away transforms the whole space and its balcony extension into a deep verandah.
    11. 11. Vertical Sliding Louvres: • Operable aluminum vertical louvres pivot laterally to block out the low western sun.
    12. 12. GANDHI-KING PLAZA
    13. 13. INDIA HABITAT CENTRE
    14. 14. The IHC, built in 1988, was designed as a moderately dense complex of institutional and office workspaces, conference and library facilities for people involved with the environment and habitat issues.
    15. 15. STRUCTURE • The external facade is in a language of exposed red brick, exposed concrete and glass. • Use of horizontal and vertical ribbon windows having slots in them for plantation purposes. • Carefully conceived brick patterns in the courtyards and variegated brick coursing in the building’s vertical piers.
    16. 16. • Connections between different building blocks through aerial walkways. • Landscaped courtyards created between the different building blocks.
    17. 17. COURTYARDS • Constant flow of natural air through the courtyard. • Sunlight streams into the space, being broken by the large space frame structure on the roof level with blue reflectors that can be aligned to provide shade during summer and allow the winter sun to penetrate.
    18. 18. AUSTRALIAN HIGH COMMISSION Using local materials and with an understanding of the harsh Delhi climate, this house relates to the lush green landscape in which it sits.
    19. 19. Open stone jalis or perforated screens, combine with large expanses of glass in a way that respected both traditional knowledge and modernist principles.
    20. 20. "Two things have essentially guided my work. One is what you might call an interest in and search for an appropriate modern regionalism. I would put equal emphasis on both words, 'regional' and 'modern', because regional without modern is reactionary, and modern without regional is insensitive, inappropriate. The second one is to seek the character of the solution in the nature of the problem, as much as one possibly can."

    ×