Tapak pembelajaran 2

3,909 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,909
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
171
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tapak pembelajaran 2

 1. 1. BMM 3106 PENGAJARAN MINGGU 5 : TAPAK DAN PEMBELAJARAN PEMBELAJARAN BERBANTUKAN KOMPUTERNAMA : HAJAR AMIRAH BT AHMADBUSTAMAN 910228- 11- 5924NAMA PENSYARAH: EN JALALLUDINIBRAHIM
 2. 2. TAJUK : RPH MENGENAL CIRI-CIRI HAIWAN SET INDUKSI LANGKAH 1 Pada akhir pembelajaran ini murid dapat: LANGKAH 2 i. Menyatakan lima maklumat berkitan ciri- ciri haiwan secara lisan. LANGKAH 3LATIHAN PENGUKUHAN ii. Membaca dan menyatakan lima isi penting secara lisan tentang ciri-ciri haiwan. PENUTUP iii. Menulis lima ayat tunggal berdasarkan petikan yang dibaca.
 3. 3. SET INDUKSI Soalan : Teka siapa saya danbagaimana saya hidup?
 4. 4. BUNYI 4 Klik untuk mendapatkan jawapan BUNYI 3 Klik untuk mendapatkan jawapan BUNYI 2 Klik untuk mendapatkan jawapanBUNYI 1 Klik untuk mendapatkan jawapan
 5. 5. Gajah
 6. 6. Lembu
 7. 7. Katak
 8. 8. Kucing
 9. 9. Langkah pertama :1.Bahagikan kepada empat kumpulan iaitu : • Kumpulan gajah • Kumpulan lembu • Kumpulan katak • Kumpulan kucing .
 10. 10. 2. Bunyikan haiwanberdasarkan nama kumpulan dan lima bina ayat berdasarkan ciri-ciri haiwan tersebut.
 11. 11. Kumpulan1. Gajah itu berbadan besar.2. Gajah tinggal di dalam hutan.3. Gajah suka makan tebu.4. Gajah mempunyai empat kakidan sepasang belalai.5. Gajah juga mempunyai telingayang besar.
 12. 12. Kumpulan1. Lembu suka makan rumput.2. Lembu dijadikan haiwan ternakan.3. Susu dan daging lembu mempunyai khasiat yang tinggi.4. Lembu jantan biasanya bersaiz besar berbanding lembu betina.5. Lembu hidup dalam kawanan yang besar.
 13. 13. Kumpulan1. Katak ialah sejenis haiwan amfibia.2. Katak dewasa bercirikan kaki belakangyang panjang, badan yang pendek.3. Katak bergerak dengan melompat.4. Habitat katak ialah di tasik atau kolam.5. Katak bernafas menggunakan kulit.
 14. 14. Kumpulan1.Kucing merupakan haiwan yang jinak.2. kucing terdiri daripada haiwan mamalia.3. Kucing mempunyai dua pasang kaki.4. Kucing mempunyai bulu di badannya.5. Makanan kegemarannya ialah ikan.
 15. 15. Langkah kedua : 1. Baca petikan di bawah mengikutkumpulan dan cari isi-isi penting yang berkaitan dengan ciri – ciri haiwan.
 16. 16. Kumpulan gajahGajah itu berbadanbesar. Haiwan itutinggal di dalam hutan.Gajah suka makan tebu.Haiwan tersebutmempunyai empat kakidan sepasang belalaidan juga mempunyaitelinga yang besar. .
 17. 17. Kumpulan lembuLembu suka makanrumput dan dijadikanhaiwan ternakan. Susudan daging lembumempunyai khasiat yangtinggi. Lembu jantanbiasanya bersaiz besarberbanding lembu betina.Lembu hidup dalamkawanan yang besar.
 18. 18. Kumpulan katakKatak ialah sejenis haiwanamfibia. Katak dewasabercirikan kaki belakangyang panjang, badan yangpendek. Haiwan itubergerak denganmelompat dan tinggal didalam tasik atau kolam.Katak bernafasmenggunakan kulit.
 19. 19. Kumpulan kucingKucing merupakanhaiwan yang jinak danterdiri daripada haiwanmamalia. Haiwan itumempunyai dua pasangkaki. Kucing mempunyaibulu di badannya.Makanan kegemarannyaialah ikan.
 20. 20. 2.Berdasarkan petikan di atas, tulis lima ciri- ciribinatang mengikut nama kumpulan.1.……………………………………………………………..2.……………………………………………………………..3.……………………………………………………………..4.……………………………………………………………..5.……………………………………………………………..
 21. 21. Langkah 3 :1. Murid diminta membaca sekali lagi petikan yang telah mereka baca.2. Murid diminta mengenal pasti ayat tunggal yang terdapat di dalam ayat.3. Sekiranya tiada ayat tunggalyang sesuai, murid dimintamemecahkan ayatberlapis menjadi ayat tunggal.4. Bina lima ayat menggunakankata hubung.
 22. 22. LATIHAN 1.Berdasarkan petikan yang telah di baca, cari lima ayat tunggal.1. …………………………………………………………………………………………2. ………………………………………………………………………………………..3. …………………………………………………………………………………………4. …………………………………………………………………………………………5. …………………………………………………………………………………………
 23. 23. LATIHAN 2.Bina lima ayat menggunakan kata hubung.1. …………………………………………………………………………………………………………………2. …………………………………………………………………………………………………………………..3. …………………………………………………………………………………………………………………..4. ……………………………………………………………………………………………………………………5. ……………………………………………………………………………………………………………………
 24. 24. Penutup :Murid diminta menyenaraikan perkara yang telah dipelajari: -Bunyi haiwan -Ciri-ciri haiwan -Ayat tunggal -Kata hubungGuru membuat rumusan tentang apa yang telah dipelajari pada hari ini….
 25. 25. TERIMA KASIH ATASKERJASAMASEMUA !!.....

×