Usahawan dan keusahawanan

1,031 views

Published on

prepared by cikgu ella

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,031
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
48
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Usahawan dan keusahawanan

 1. 1.  Dalam bahasa Inggeris, usahawan diterjemahkan sebagai "Entrepreneur". Perkataan ini diterjemahkan dari perkataan Perancis "entrepremdre" yang membawa maksud memikul tugas atau mencuba. Dalam BM, Usahawan membawa maksud orang yang mengusahakan sesuatu perniagaan.Usahawan ditakrifkan sebagai orang yangmengendalikan sesebuah perniagaan danmengambil risiko perniagaan yang diceburinya.
 2. 2.  Memperkenalkan Perkhidmatan atau barang keluaran baru Memperkenalkan kaedah pengeluaran baru Meneroka pasaran baru Mencari dan meneroka sumber bahan mentah baru Menyusun semula industtri yang diceburinya Dapat dirumuskan di sini usaha perlulah bersikap proaktif, inovatif, cenderung untuk mengambil risiko dalam peluang perniagaan Usahawan juga perlu bersedia menghadapi risiko, berkeyakinan pada diri sendiri dan mampu mencari dan merebut peluang-peluang.
 3. 3.  Keusahawanan ditakrifkan sebagai peri laku atau gaya usahawan bertindak terhadap peluang, memulakan perniagaan, mengembang dan mempertahankan daya maju perniagaan yang telah diterokainya.
 4. 4.  Faktor pendorong seseorang menceburkan diri dalam bidang keusahawanan boleh dikategorikan sebagai faktor tertarik (pulling factor) dan faktor tertolak (pushing factor)
 5. 5.  Faktor Psikologi seperti kecenderungan terhadap pencapaian cemerlang Peluang yang wujud dalam persekitaran dan menguntungkan Melihat perniagaan sebagai satu sumber rezeki (pendapatan) Berkhidmat untuk mengisi keperluan dan kehendak masyaraka
 6. 6.  Kekecewaan di tempat kerja seperti tidak mendapat pengiktirafan dari majikan dan peluang yang terbatas Kemelesetan ekonomi Tidak puas hati dengan layanan masyarakat dan persekitaran.
 7. 7.  Maklumat mengenai produk atau perkhidmatan yang hendak ditawarkan. Maklumat pasaran yang disasarkan. Maklumat mengenai persaingan. Maklumat mengenai bekalan dan pengeluaran. Struktur kos, penetapan harga dan kadar keuntungan. Kelakuan-kelakuan tertentu dalam industri yang diceburi.
 8. 8.  Komitmen yang tinggi dan sanggup bekerja kuat. Jujur dan ikhlas. Berdaya kreatif. Mahir berkomunikasi. Berani menanggung risiko. Bijak membuat penilaian dan keputusan.
 9. 9.  Pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi. Keinginan yang kuat untuk berjaya. Berdisiplin dalam menguruskan perniagaan. Memberi tumpuan dalam perniagaan. Mempunyai pasukan pengurusan yang cekap. Membentuk jaringan perniagaan yang luas.
 10. 10.  Majlis Amanah Rakyat (MARA) Permodalan Usahawan Nasional Berhad Tabung Ekonomi Belia (TEB) Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN)
 11. 11.  Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA) Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) Institut Piawaian Dan Penyelidikan Malaysia (SIRIM)
 12. 12.  Disediakan oleh: Pn Nor Relawati Abdullah

×