Injection molding

5,889 views

Published on

0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,889
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
133
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Injection molding

 1. 1. MC-050-1 GENERAL MACHINISTPENGENALAN MESIN SUNTIKANPLASTIK (INJECTION MOLDING) PRESENTED BY :- SHARIFAH SALMI BINTI ISMAIL
 2. 2. PENGENALAN Mesin Suntikan adalah sebuah mesin yang digunakan untuk mengeluarkan produk plastik yang dibentuk oleh acuan (mould).
 3. 3. KITARAN ASAS PENGACUANPEMANAS PENYUNTIK PEMBENTUKAAN AN N
 4. 4. LANGKAH ASAS PENGACUANAN SUNTIKAN1. resin akan dimasukkan kedalam selinder melalui ‘hopper’2. bahan plastik akan melalui alur screw seterusnya ke dalam selinder.3. selinder bahan plastik akan dipanaskan oleh ‘heater’ yang terletak diluar selinder4. seterusnya menjadi cecair plastik5. Plastik yang telah cair itu ditolak masuk kedalam acuan oleh screw dengan kelajuan dan tekanan tertentu iaitu yang telah dilaraskan mengikut acuan6. Seterusnya bahan plastik yang masuk kedalam acuan akan membentuk produk plastik .
 5. 5. Binaan Mesin Suntikan Plastik Unit Acuan Unit UnitPengampitan Suntikan Hidraulik Unit Kawalan
 6. 6. Binaan asas machine injection moulding terdiri daripada :- Unit suntikan (Injection unit) Unit pengampitan (Clamping unit) Acuan (mould) Unit kawalan (Control unit)
 7. 7. Unit Pengampitan (Clamping Unit) Untuk membuat kerja-kerja membuka dan menutup acuan serta memastikan acuan untuk berada dibawah tekanan tinggi (high pressure)sebelum proses penyuntikan dilakukan ke dalam acuan.
 8. 8. Acuan(Mould) Untuk menerima leburan yang disuntik semasa proses penyuntikan.
 9. 9. Unit Suntikan (Injection Unit) Bahan plastik (resin) akan dibawa daripada suapan (hopper) ke hujung ‘nozzel’ Apabila resin tersebut telah betul-betu cair barulah ia akan disuntik masuk kedalam acuan.  Nozzel  Screw  Hopper  Bahan plastik  Barrel  Check Valve  Heater
 10. 10. Unit Kawalan (Control Unit) Ialah untuk mengawal keseluruhan operasi bagi sesebuah mesin injection moulding
 11. 11. Langkah-langkah Keselamatan Memakai pakaian bengkel yang sesuai Elakkan memakai pakaian yang loggar Memakai kasut yang mempunyai pelindung keselamatan . Menggunakan pelindung mata seperti cermin mata,gogel atau alat pelindung. Elakkan memakai barang-barang perhiasan atau barang-barang kemas. Jangan Bergurau senda ketika melibatkan kerja begkel Rambut mestila pendek dan kemas bagi lelaki. Memakai sarung tangan jenis kulit jika membuat kerja-kerja kimpalan,proses tindakan haba. Memakai pelindung kepala (safety helmet)
 12. 12. KESIMPULAN Penggunaan mesin suntikan plastik adalah bersesuain dengan teknologi terkini di mana ia dapat menghasilkan produk yang berkualiti Disamping itu ia juga dapat mengurangkan tenaga kerja didalam sesebuah industri pengeluaran pada masa kini seterusnya meningkatkan produktivi syarikat
 13. 13. SEKIANTERIMA KASIH

×