Loading…

Flash Player 9 (or above) is needed to view presentations.
We have detected that you do not have it on your computer. To install it, go here.

Like this presentation? Why not share!

Quiz Final1

on

  • 1,614 views

Shyam turns quizmaster!

Shyam turns quizmaster!

Statistics

Views

Total Views
1,614
Views on SlideShare
1,296
Embed Views
318

Actions

Likes
0
Downloads
155
Comments
0

4 Embeds 318

http://cbequizcircle.blogspot.com 259
http://cbequizcircle.blogspot.in 45
http://www.cbequizcircle.blogspot.com 7
http://www.slideshare.net 7

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Quiz Final1 Quiz Final1 Presentation Transcript

    • I ME MYSELF
      • Shyam.K
      • Finished schooling in Bharatiya Vidya Bhavan. Currently doing first year CSE in Amrita.
      • Passionate about badminton, novels and quizzing.
      • Turning quizmaster today :P
    • Ahem Rules :D
      • NO Infinite Bounce
      • Direct answer 10 ,pass 5
      • Wiki’s and my decision are final
      • Lets start
    • GENERAL QUIZ By Shyam.K
      • 1) X was an American author of horror, fantasy, and science fiction. His major inspiration and invention was cosmic horror, the idea that life is incomprehensible to human minds and that the universe is fundamentally alien. Those who genuinely reason, like his protagonists, gamble with sanity. X’s works were deeply pessimistic and cynical and his protagonists usually achieve the mirror-opposite eternal bliss by momentarily glimpsing the horror of ultimate reality. His novels have also served as the inspiration for songs" The Call of the Ktulu” and “The Thing that should not be” by the metal band Metallica. Identify X.
      • Ans: H.P Lovecraft.
      • 2)The first issue of this was published in September 20, 1878. It was started by six young men, two school teachers and four law students on a borrowed capital of one rupee and four annas. It was published every Wednesday evening with eight pages , each a quarter of today's page size and sold for four annas .The first editorial of this newspaper declared that “the press does not only give expression to public opinion but also modifies and moulds it". Identify the company which runs this newspaper.
      • Ans: Kasturi and Sons or The Hindu
      • 3) An American animated sitcom was created by Trey Parker and Matt Stone for the Comedy Central television network. Intended for mature audiences, the show has become infamous for its crude, surreal, satirical, and dark humor that lampoons a wide range of topics. The program contains the following disclaimer” All characters and events in this show—even those based on real people—are entirely fictional. All celebrity voices are impersonated.....poorly. The following program contains coarse language and due to its content it should not be viewed by anyone". Identify the program.
      • ANS:
      • 4)“Voilà ! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi , now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition! The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honour to meet you “.Name the character and movie.
      • Ans: V for Vendetta and V
      • 5) X’s full name is Barbara Millicent Roberts. X’s parents are George and Margaret Roberts from the town of Willows, Wisconsin .X has over forty pets and owns a driver’s as well as a pilot’s license.X has faced complaints of anorexia and Saudi Arabia has accused X of “not complying with the standards of Islam“ .X celebrated her fiftieth anniversary on March 9 ,2009. Who/what is X?
      • Ans: Barbie
      • 7)The X is an aerial salute performed as part of a flyover of aircraft at a funeral or memorial event: typically in memory of a fallen pilot. The X varies, using either pull-up, split-off, or empty-position variations. The aircraft fly in a V-shape, with the flight leader at the point and his wingman following his left. The second-element leader follows on the flight leader's right, and his wingman follows on his right. Thus, as seen from the front, the V's left leg is longer than its right. This formation flies over the ceremony low enough to be clearly seen, and when directly over the site, the second-element leader executes an abrupt pull-up, while the rest of the formation continues in level flight until all aircraft are out of sight. The pull up indicates that the person honoured is missing and not with them anymore. Name X.
      • Ans:Missing man Formation
      • 8)Identify.
      • Ans: Google logo on August 14 th .Hans Christian Oerstred’s birthday
      • 6) Hannibal Lecter is a fictional character in a series of novels by author Thomas Harris. He is a brilliant psychiatrist and cannibal. Hannibal appears in the four novels written by the author Thomas Harris namely Silence of the Lambs, Hannibal, X and Y. Name the other two.
      • Ans: Red Dragon and Hannibal rising
      • 10)Name the character and name the species.
      • Ans: Scrat and saber toothed squirrel.
      • 11)X is a recording technique in which a sound or message is recorded backward onto a track that is meant to be played forward .X was popularized by The Beatles, who used backward vocals and instrumentation on their 1966 album Revolver . Fundamentalist Christian groups claimed that these messages could bypass the conscious mind and reach the subconscious, where they would be accepted by the listener Claims of use for Satanic purposes were made against prominent rock musicians, leading to record-burning protests and anti-X legislation by state and federal governments.. Identify X
      • Ans: Backmasking or backward masking
      • 12)This movie ,based on a novel by Stephen King ,was released in 1994 ,starring Tim Robbins and Morgan Freeman. Its tagline is“Fear can hold you prisoner .Hope can set you free”. It was nominated for seven Oscar Awards but failed to make a big impact on the box office ,barely breaking even .It has remained one of the most successful movies in DVD rentals and Television runs. It has an IMDB rating of 9.2 on 10.Identify.
    •  
      • 13)Connect
      • Clockwise from top left: Thomas Alva Edison, Nikola Tesla, George Westinghouse.
      • Ans: War of currents or battle of currents
      • 14)X is a national personification of the United States and sometimes more specifically of the American government. The first usage of the term dates from the War of 1812 and the first illustration dates from 1852. He is depicted as a serious elderly white man with white hair and a goatee beard, and dressed in clothing that recalls the design elements of flag of the United States, typically a top hat with red and white stripes and trousers with red and white stripes. Name X.
      • Uncle Sam.
      • Identify .
      • Ans: Lord Mountbatten in his Viceroy’s Office. The calendar shows the days left for transfer of power.
      • 16)X is the ancient name for northern and central India, where the culture of the Indo-Aryans was based .X literally means abode of the Aryans. The boundaries vary .According to one text,its boundaries are said to be the Himalayas in the north ,Vindhyas in the south, the Bay of Bengal and Arabian sea on the east and west respectively. Name X.
      • Ans:Aryavarta
      • 17)Connect
      • Ans: New York
      • 18)X is a comic/cartoon series featuring four mutated red eared sliders who are trained by their sensei, Master Splinter, in the art of Ninjutsu. It was done initially as a parody of four famous comic characters of 190’s namely the Daredevil ,New Mutants, Cerebus and Ronin but later it became a craze with people even adoption read eared sliders as pets. Identify the series.
      • Ans:The Teenage Mutant Ninja Turtles
      • 19)X is a consumer product. It was marketed in 1979 as the X in Japan, the Soundabout in many countries including the US, Freestyle in Sweden and the Stowaway in the UK. The company chairman hated the brand name “X" and asked it to be changed, but relented after being told by executives that a promotion campaign had already begun using the ‘X' name and would be too expensive to change. The promotion campaign was unique. The staff of the publicity and domestic marketing divisions took X and spent a day riding busy trains around the center of Tokyo in an attempt to make people listen to Name X.
      • Ans: Sony Walkman
      • 20)Whose signature is this ?
      • Ans: Michael jackson
      • 21) 21)X is a handheld weapon, most often a chain, rope, scarf, wire or fishing line used to strangle someone. The term especially refers to an execution device but is sometimes used in assassination, because it can be completely silent. In addition, X is used by some military units. It was popularised by the mafia.Identify.
      • Ans: Garrote
      • 22)Connect John McLaughlin, Zakir Hussain U. Srinivas ,Shankar Mahadevan, V. Selvaganesh,L. Shankar, T.H. "Vikku" Vinayakram, and R. Raghavan.
      • Ans: Members of the band Shakti
      • 23)Identify
      • Ans: Albus Dumbledore (RIP) First edition cover
      • 24)X was born Alisa Zinov'yevna Rosenbaum in 1905, into a middle-class family living in Saint Petersburg, Russia. In late 1925, she was granted a visa to visit American relatives. X's first literary success came with the sale of her screenplay Red Pawn in 1932 to Universal Studios. X saw her views as constituting an integrated philosophical system, which she called Y. The essence of Y, according to X, is “The concept of man as a heroic being, with his own happiness as the moral purpose of his life, with productive achievement as his noblest activity, and reason as his only absolute."
      • Ans: Ayn Rand
      • 25)What scientific paradox does this cartoon depict?
      • Ans: Schrödinger's cat paradox . A thought experiment related to applying quantum theory in real life wherein the cat is simultaneously dead and alive at the same instant.
      • 26)The Russia-born American writer Isaac Asimov is one of the most prolific science fiction writers ever. In his Foundation-series the science of psychohistory, that allows to make some predictions about the future, is developed by a scientist keen of establishing a new galactic empire. The ideas of that scientist are omnipresent through the entire series. What was his name?
      • Ans: Hari Seldon
      • 27)Explain
      • Ans: Indian Express ran a blank editorial in protest of Indira Gandhi’s Press Censorship during emergency. The newspaper decided it would rather not have an editorial column than be a propaganda tool.
      • 28)X was an obsequious courtier in the court of Dionysius II of Syracuse. X exclaimed that, as a great man of power and authority, Dionysius was truly fortunate. Dionysius offered to switch places with him for a day, so he could taste first hand that fortune. In the evening a banquet was held where X very much enjoyed being waited upon like a king. Only at the end of the meal did he look up and notice a sharpened sword hanging directly above his head by a single horse-hair. Immediately, he lost all taste for the fine foods and beautiful wines and asked leave of the tyrant, saying he no longer wanted the power. Name X of this story.
      • Ans: Damacles. Damacles sword
      • 29)Identify
      • Ans:Sudha Murthy
      • 30) An episode of the American radio drama anthology series Mercury Theatre on the Air, was performed on Halloween October 30, 1938 and aired over the Columbia Broadcasting System radio network. Directed and narrated by Orson Wells, the episode was an adaptation of science fiction novel by the same name. This show was presented as a series of simulated news bulletins with no commercial breaks , which suggested that an actual Martian Invasion was in progress. Mass hysteria ensued. It is estimated that some six million heard the CBS broadcast; 1.7 million believed it to be true, and 1.2 million were “genuinely frightened” prompting Hitler to call it “evidence of the decadence and corrupt condition of democracy." Identify the novel and program .
      • Ans: War of the Worlds by HG Wells
      • 31) X is a product created in 1928 by County Chemicals at the Chemico Works in Bradford Street, Birmingham, England. X is an emulsion of water and mineral oil stabilised with beeswax. Other ingredients are fragrance, calcium hydroxide, BHT, dimethyl oxazolidine, magnesium sulfate, and stearic acid.It is sold in a tube in the US, and tube and pot in Europe and Canada. The formulations are slightly different. It is marketed in the US by Combe Incorporated and in Europe, by the Sara Lee Corporation .In India it is marketed by Godrej Sara lee.Identify.
      • Ans: Brylcreem
      • 32)The X temple complex in South India was designed by the architect Sama Varma.It sits on the banks of a river that was channeled to make a moat around the complex's outer walls, the walls being built like a fortress .The tower is two hundred feet high and rests on a single granite stone weighing 81 tonnes. The tower is designed in such a way that it never casts a shadow at noon. Identify the temple and the king who built it
      • Ans: Brihadishwarar and Rajaraja Chola
      • 33)Y is a fictional Canadian superhero who appears in comic books published by Marvel Comics. The character first appeared in Incredible Hulk #180 . Y was created by writer Len Wein and Marvel art director John Romita Sr and was first drawn for publication by Herb Trimpe .Y’s senses of sight, smell, and hearing are all superhumanly acute. Due to regenerative abilities Y has an enhanced life span .Y is said to have taken part in both world wars 1 and 2 before being captured for the weapon X program. Y’s catch phrase is “I'm the best there is at what I do. But that I do best isn't very nice.” Identify Y.
      • Ans:Wolverine
      • 34)In the mid-1970s X worked at the Department of Interior Design at the Academy of Applied Arts and Crafts in Budapest .He sought to find a teaching tool to help his students understand 3D objects. X invented Y in 1974 and obtained Hungarian patent HU170062 for the Y in 1975 . The first test batches of the product were produced in late 1977 and released to Budapest toy shops. In September 1979, a deal was signed with Ideal Toys to bring the Y to the Western world, and the Y made its international debut at the toy fairs of London, Paris, Nuremberg and New York in January and February 1980. "The Gordian Knot" and "Inca Gold" were the other names considered but it was marketed as Y.
      • Ans : Erno Rubik ,Rubik’s cube
      • 35)X is the name given to flags flown to identify a ship's crew as pirates. The flag most usually identified as the X today is the skull and crossbones, being a flag consisting of a skull above two long bones set in an x-mark arrangement on a black field. This design was used by four pirates, captains Edward England, John Taylor, Sam Bellamy and John Martel.. Historically, the flag was flown to frighten pirates' victims into surrendering without a fight, since it conveyed the message that the attackers were outlaws who would not consider themselves bound by the usual rules of engagement—and might, therefore, slaughter those they defeated. Name X
      • Ans:The Jolly Roger
      • 36)X is a model village on the south side of Birmingham, England, best known for its connections with the Cadbury family and chocolate . 120 acres of land was bought by George Cadbury on which a model village was built. Designed by resident architect William Alexander Harvey the houses were traditional in design but with large gardens and modern interiors. These were for the employees who worked in the Cadbury factory located there. As Cadbury was a Quaker no public houses were ever built in X. The district surrounding the factory has been 'dry' for one hundred years or more with no alcohol being sold in pubs, bars or shops with residents constantly fighting to maintain this. Name the town
      • Ans:Bournvillle
      • 37)Identify.
      • Ans : George Bernard Shaw
      • 38)“If I were a Jew and were born in Germany and earned my livelihood there, I would claim Germany as my home even as the tallest Gentile German might, and challenge him to shoot me or cast me in the dungeon; I would refuse to be expelled or to submit to discriminating treatment. And for doing this I should not wait for the fellow Jews to join me in civil resistance, but would have confidence that in the end the rest were bound to follow my example. If one Jew or all the Jews were to accept the prescription here offered, he or they cannot be worse off than now. And suffering voluntarily undergone will bring them an inner strength and joy. The calculated violence of Hitler may even result in a general massacre of the Jews by way of his first answer to the declaration of such hostilities. But if the Jewish mind could be prepared for voluntary suffering, even the massacre I have imagined could be turned into a day of thanksgiving and joy that Jehovah had wrought deliverance of the race even at the hands of the tyrant. For to the God-fearing, death has no terror.” Who said this?
      • Ans :Mohandas Karamchand Gandhi
      • 39)Connect
      • Ans: Product Red. Part of the profits is used to fight AIDS
      • 40)On March 5, 1960, Fidel Castro called a memorial service and mass demonstration at Havana's Colón Cemetery, to honour more than 100 Cubans killed in the La Coubre explosion the day before. At the time, Guevara was Minister of Industry in the new government, and X was Castro's official photographer. After a funeral march ,Fidel Castro gave a eulogy for the fallen .During Castro's speech before thousands of onlookers , Y came into view for a few seconds. X snapped just two frames of Y before he disappeared from sight. This has resulted in one of the most famous photos of this century. Name X ,Y and the photo
      • Ans: Ernesto “Che” Guevara ,Alberto Korfa , Guerrillero Heroico