ENTREPRENEURSHIP - Persekitaran Dalaman
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

ENTREPRENEURSHIP - Persekitaran Dalaman

on

 • 467 views

 

Statistics

Views

Total Views
467
Views on SlideShare
467
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
5
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

ENTREPRENEURSHIP - Persekitaran Dalaman ENTREPRENEURSHIP - Persekitaran Dalaman Presentation Transcript

 • 2.3 PERSEKITARAN DALAMAN KUMPULAN II NAMA NO.MATRIK COURSE 1.AFIQAH BINTI MOHAMMAD PB12050019 DPP 2.SHARIFAH ZAHIDAH BINTI SYED AYUB PB12060007 DPP 3.SITI NUR HABSAH BINTI NOORDIN PB12070001 DPP
 •   Terdapat 3 komponen penting dalam pengaruh persekitaran dalaman iaitu struktur,budaya dan sumber. 2.3.1 STRUKTUR -Struktur perniagaan ialah cara atau kaedah perniagaan diorganisasikan dalam bentuk komunikasi,autoriti dan aliran kerja. -Dirujuk sebagai rantaian perintah. -Struktur perniagaan yang fleksibel sesuai untuk perniagaan yang terdedah kepada perubahan persekitaran yang cepat. -Setiap perniagaan perlu mengkaji tujuan,saiz,dan jenis produk yang akan dihasilkan. -Struktur hierarki autoriti lebih rata (flat ) bagi perniagaan kecil berbanding struktur hierarki yang lebih tinggi bagi perniagaan yang besar. -Jika perniagaan itu masih baru dan masih belum berkembang,maka ciri struktur berpusat (centralize ) adalah lebih sesuai.
 • -Perniagaan yang telah berkembang dan mempunyai banyak cawangan,maka ciri struktur tidak berpusat (decentrelise ) lebih sesuai dilaksanakan dalam organisasi tersebut. -Keputusan dan tindakan pihak pengurusan memberikan kesan yang besar terhadap individu,pembekal,organisasi lain dan pelanggan. -Maka,adalah sangat penting bagi usahawan untuk memahami tentang fungsi,struktur perniagaan dan pengaruh mereka terhadap kelakuan manusia.
 •  2.3.2 BUDAYA -Budaya organisasi dikaitkan dengan jangkaan,corak kepercayaan,dan nilai-nilai yang dikongsi bersama oleh ahli organisasi. -Norma-norma akan dibentuk dan dipersetuju bersama sebagai gelagat yang diterima oleh semua ahli organisasi. -Semua pihak perlu menjalinkan hubungan yang baik dan bekerjasama untuk membangunkan perniagaan tersebut dan memastikan suasana kerja yang baik wujud dalam organisasi bagi pengurusan yang lebih berkesan. -Contohnya,kebanyakan syarikat di Jepun mengamalkan sikap sama rata daripada pihak pengurusan atasan sehingga peringkat bawahan dengan mewajibkan semua pekerja memakai uniform yang sama tanpa mengira pangkat. -Usahawan perlu memastikan budaya positif diwujudkan dalam organisasi mereka dengan menekankan ciri kesungguhan budaya dan ciri penyatuan budaya.
 •  2.3.3 SUMBER Sumber merupakan aset penting pada usahawan bagi memastikan pengeluaran produk dapat dijalankan.Terdapat 6 jenis sumber.Antaranya ialah:a)Sumber Kewangan -Sumber kewangan merujuk aset duit dan lain-lain sumber pembiayaan iaitu keupayaan pinjaman firma,kemampuan untuk memperoleh ekuiti baru dan jumlah penghasilan dana dalaman syarikat. -Keupayaan syarikat mendapatkan sumber pada kos yang lebih rendah adalah satu kelebihan kepada syarikat. -Pelbagai indikator digunakan oleh pembiaya kewangan untuk menilai syarikat seperti nisbah hutang kepada ekuiti,pengkadaran kredit luaran,pulangan terhadap pelaburan dan lain-lain lagi. -Usahawan perlu merancang dan mengurus kewangan dengan baik dan berkesan supaya perniagaannya tidak mengalami masalah kewangan.
 • b)Sumber Fizikal -Sumber fizikal ialah harta ketara (tangible ) yang digunakan oleh firma dalam pengeluaran dan pentadbiran perniagaan. -Ini termasuklah loji dan peralatan firma serta semua harta yang berada di lokasi perniagaan termasuk sumber-sumber asli mineral,minyak atau tanah yang akan meningkatkan kualiti sumber aset tersebut. -Sumber fizikal juga termasuk aset seperti tanda perniagaan,hak cipta,perlesenan,pattern dan lain-lain. c)Sumber Manusia -Sumber manusia terdiri daripada usahawan itu sendiri dan juga pekerja-pekerja bawahannya yang bertindak sebagai penggerak kepada perjalanan sesuatu perniagaan. -Pengetahuan,pengalaman,dan latihan yang diperoleh oleh seseorang usahawan merupakan aset bernilai dan sumber yang menjadi kekuatan kepada sesuatu perniagaan.
 • -Usahawan tidak boleh menggunakan harta perniagaan sewenangwenangnya secara peribadi dan usahawan perlu merekodkan setiap urus niaga yang berlaku dalam perniagaan. -Usahawan perlu berusaha,jujur,berwawasan,bersemangattidak mudah putus asa,menepati janji dan sentiasa optimis yang boleh memberi kejayaan kepada perniagaan. -Kesilapan yang dilakukan oleh pekerja akan menyebabkan kualiti produk yang dihasilkan tidak bermutu dan berkemungkinan kehilangan pelanggan. -Kekerapan pekerja yang berkemahiran berhenti akan menyebabkan aktiviti pekerjaan terganggu. -Usahawan perlu memahami beberapa akta pekerja yang juga boleh mempengaruhi aktiviti perniagaan. -Penyediaan insentif seperti bonus,insurans,cuti bergaji perlu diambil kira sebagai mematuhi peraturan akta pekerjaan dan membendung pekerja yang berkemahiran dan berpengalaman daripada berhijrah ke syarikat pesaing.
 • d)Sumber Teknologi -Sumber teknologi melibatkan proses,sistem atau transformasi fizikal yang melibatkan makmal,kemudahan untuk penyelidikan dan untuk ujian kawalan kualiti. -Pengetahuan yang dihasilkan oleh penyelidikan kemudiannya dipatenkan juga merupakan sumber teknologi.Ini termasuklah formula,lesen,tanda perniagaan,hak cipta dan rahsia teknologi dan proses. -Usahawan perlu memastikan sumber teknologinya kompetitif berbanding pesaing-pesaingnya supaya dapat bertahan lama. e)Sumber Reputasi -Sumber reputasi merujuk kepada persepsi pihak persekitaran luar terhadap syarikat. -Reputasi bukan hanya wujud sebagai kesetiaan pelanggan terhadap jenama produk syarikat tetapi boleh wujud pada peringkat korporat sebagai imej syarikat. -Usahawan harus menjaga nama baik syarikat supaya dapat menarik lebih ramai pelanggan yang setia.
 • f)Sumber Organisasi -Sumber organisasi termasuk firma,sistem yang dilaksanakan dan rutin harian.Ini termasuklah sistem pelaporan formal syarikat,sistem membuat keputusan dan sistem maklumat,serta perancangan formal dan tidak formal. -Struktur organisasi ialah sumber yang tidak ketara yang boleh membezakan organisasi dengan pesaing-pesaingnya.Contohnya, struktur yang menggalakkan kepantasan dalam proses merupakan sumber yang tidak ternilai bagi usahawan. -Organisasi perlu membuat keputusan,melakukan inovasi dan mengagihkan maklumat dengan lebih cepat. -Usahawan perlu memastikan sumber organisasinya terutamanya struktur syarikat dan sistem syarikat adalah efisyen dan efektif bagi membolehkan syarikat memperoleh kelebihan persaingan.