καπνισμα P.point

881
-1

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
881
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

καπνισμα P.point

 1. 1. ΚΑΠΝΙΣΜΑ Μαθαίνω την αλήθεια, λέω ΟΧΙ στο τσιγάρο.
 2. 2. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
 3. 3. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΝΔΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ (1) 1. Έλλειψη στόχων 2. Χαμηλή σχολική επίδοση 3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση 4. Θεωρούμε το κάπνισμα κάτι φυσιολογικό, συνηθισμένο και αναγκαίο. 5. Έλλειψη ικανότητας αντίστασης. 6. Αυξημένη τεστοστερόνη. 7. Πρόωρη εφηβική ωρίμανση. 8. Κληρονομικότητα ορισμένων γονιδίων.
 4. 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΝΔΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ (2) 9. Παρορμητικότητα, διάσπαση προσοχής, επι- θετικότητα. 10. Κοινωνική απομόνωση. 11. Διαφορετική και άδικη μεταχείριση . 12. Εμπλοκή σε βίαιες πράξεις – συμμορίες. 13. Οι περισσότεροι ΔΕΝ θυμούνται, γιατί άνα- ψαν το πρώτο τους τσιγάρο.
 5. 5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. 1. Σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας καπνίζουν. 2. Ανοχή καπνίσματος από την οικογένεια. 3. Θετική στάση – ανοχή της οικογένειας
 6. 6. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ 1. Υψηλή σχολική επίδοση. 2. Αίσθημα σωματικής και ψυχολογικής ασφά- λειας. 3. Υψηλή αυτοεκτίμηση. 4. Συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
 7. 7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 1. Γονεϊκή υποστήριξη. 2. Επαρκής γονεϊκός έλεγχος. 3. Συχνή επαφή γονέων με το σχολείο. 4. Συνεκτικότητα της οικογένειας. 5. Υψηλό κόστος προϊόντων καπνού. 6. Αυστηρές ποινές για την παραβίαση αντικα- πνιστικών νόμων. 7. Παρεμβάσεις πρόληψης.
 8. 8. ΜΥΘΟΙ 1. Τα ελαφρά τσιγάρα δεν βλάπτουν. 2. Το κόβω όποτε θέλω. 3. Δύο τσιγάρα την ημέρα δεν βλάπτουν. 4. Προκαλώ κακό μόνο στον εαυτό μου. 5. Αν και καπνίζω, είμαι υγιέστατος/η. 6. Αν σταματήσω το κάπνισμα θα πάρω βάρος. 7. Το τσιγάρο με χαλαρώνει. 8. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι άλλος τρόπος καπνίσματος. ΟΧΙ τρόπος διακοπής!!
 9. 9. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ 1.Κατά την καύση του τσιγάρου παράγονται 4.000 βλαβερές ουσίες. Οι 40 είναι καρκινο- γόνες. 2.‘Ολοι οι καπνιστές ξεκίνησαν από τα 2 τσιγάρα 3.Είναι δύσκολη η διακοπή, διότι η νικοτίνη εί- ναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία. 4. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων στους παθητικούς καπνιστές.
 10. 10. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ 5. Όσα χρόνια κι αν καπνίζεις με την διακοπή του μειώνεις σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων και καρκίνου. 6. Το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες και τις αντιστάσεις του οργανι- σμού.
 11. 11. Ο ΚΑΠΝΟΣ ΩΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ Περιέχει περισσότερες από 7.000 διαφορετικές χημικές ουσίες. 92 τουλάχιστον από αυτές έχουν επιβεβαιωμένη τοξικότητα και καρκινο- γενετικές ικανότητες. Αυτές μέσω της κυκλοφορίας του αίματος εξα- πλώνονται σε όλον τον οργανισμό μας σε ελά- χιστο χρόνο. Η νικοτίνη χρειάζεται 10 – 19 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλό μας.
 12. 12. Ο οργανισμός μας βρίσκεται σε διαρκή αγώνα δρόμου για να επανορθώσει τις βλάβες. Δυστυχώς μένει όμως όλο και πιο πίσω σε αυτόν τον αγώνα και οι βλάβες συσσωρεύονται.
 13. 13. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Σε φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα προστα- τεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο. Επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει, σταματώντας τον καρκίνο εν τη γε- νέσει. Ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι τα δηλητήρια του τσιγάρου εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν την ικανό- τητά του να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Άρα το κάπνισμα ΟΧΙ μόνο προκαλεί καρκίνο, αλλά μειώνει και την ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί απέναντί του.
 14. 14. ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
 15. 15. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ 1. Το ανοσοποιητικό (ρευματοπάθεια, νόσος Crohn). 2. Tα αγγεία και το αίμα (εγκεφαλικό, πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων, αθηροσκλήρυνση). 3. Τα οστά (οστεοπόρωση).
 16. 16. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΣΤΟ – ΟΣΤΟ ΜΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
 17. 17. 4. Την όραση (βλάβη του οπτικού νεύρου, τύφλωση, εκφηλισμό της ωχράς κηλίδας).
 18. 18. ΕΚΦΗΛΙΣΜΟΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ
 19. 19. 5. Την καρδιά (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση). 6. Τους πνεύμονες (Εμφύσημα, χρόνια πνευμο- νοπάθεια (600.000 πάσχουν στην Ελλάδα), χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονία).
 20. 20. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ (απώλεια της ελαστικότητάς τους )
 21. 21. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
 22. 22. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
 23. 23. ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
 24. 24. ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ
 25. 25. ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
 26. 26. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ…. 5.000.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο 70% - 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα 75% - 85% θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα 50% - 75% θανάτων από καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου 30% - 50% θανάτων από καρκίνο της ουροδό- χου κύστης και των νεφρών 20% - 25% θανάτων από καρκίνο του παγκρέ- ατος και του στομάχου
 27. 27. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΟ
 28. 28. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΟ
 29. 29. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΟ Όταν η μητέρα καπνίζει το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη Και πολλές άλλες ουσίες του τσιγάρου μεταφέρονται μέσω του Πλακούντα στο έμβρυο. Οι επιπλοκές που παρουσιάζονται από αυτήν την μεταφορά: - Εξωμήτριο - Πρόωρος τοκετός - Πρόωρη αποκόλληση πλακούντα - Νεογνό με μειωμένο σωματικό βάρος - Διαταραχές συμπεριφοράς του εμβρύου στην βρεφική και παιδική ηλικία - Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου
 30. 30. Η μαμά μου κάπνιζε όσο καιρό ήμουν στην κοιλιά της!!!!!!!!!!
 31. 31. Απορία Γιατί ορισμένοι καπνιστές φτάνουν στα βαθιά γεράματα και άλλοι πεθαίνουν νέοι; Η νόσηση και ο θάνατος επηρεάζονται από πολ- λούς παράγοντες. Ακόμη και στην Χιροσίμα με την ατομική βόμβα κάποιοι δεν προσβλήθηκαν από καρκίνο και έζησαν 90 – 100 χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο.
 32. 32. ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Το 90% τουλάχιστον των καπνιστών κάπνισε το πρώτο του τσιγά- ρο πριν από την ηλικία των 20. Μεταξύ των καπνιστών στην ηλικία των 15 ετών: - Τα αγόρια ξεκινούν το κάπνισμα στα 13,7 έτη!!!!!!!!! - Τα κορίτσια στα 13!!!!!!! - 50.000 περίπου Ελληνόπουλα ξεκινούν κάθε χρόνο το κάπνισμα!!!
 33. 33. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ - Αλλάζει το χρώμα των δοντιών, εμφανίζουν περιοδοντική νόσο και απώλεια δοντιών. - Χρόνιος βήχας, φλέγματα, εμφύσημα και βρογχίτιδα. - Είναι επιρρεπείς στην γρίπη. - Παθαίνουν απόφραξη των αεραγωγών και μειωμένη πνευμονική λειτουργία - Βλάπτει την απόδοση και την αντοχή των αθλητών.
 34. 34. - Η καρδιά τους χτυπάει 2 με 3 φορές παρα- πάνω ανά λεπτό. - Προκαλούνται: απώλεια ακοής, προβλήματα όρασης και αυξημένους κεφαλόπονοι. - Μειώνεται η αίσθηση της όσφρησης.
 35. 35. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (1) - Σε 6 ώρες η αυξημένη καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση αρχίζουν να επανέρχονται. - Σε 8 ώρες τα επίπεδα της νικοτίνης και μονοξειδίου του άν- θρακα μειώνονται κατά το ήμισυ και τα επίπεδα του οξυγό- νου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. - Σε 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί από το σώμα. - Σε 48 ώρες δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα. - Σε 3 με 9 μήνες ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά προβλήματα περιορίζονται και η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται έως 10%.
 36. 36. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (2) - Σε 5 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό. - Σε 10 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής φτάνει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή. - Σε 10 με 15 χρόνια ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι μόλις 5 φορές μεγαλύτερος από του μη καπνιστή, ενώ ήταν 17 με 19 φορές μεγαλύτερος. - Σε 15 με 20 χρόνια ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι πλέον ελάχιστα μεγαλύτερος σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×