School of MuSic and the lyrical Wall
                                                                                   ai...
SITE




      A r T S E x PA n S I o n    ArTS            ACAdEMIC CorE




Campus Adjacencies




                      ...
PROGRAM




                                                                                                              ...
PUBLIC FACE




                                             Shaded walkways are essential in the facility’s hot, humid cl...
CONCOURSE PATH




                                    Capturing and directing the
                              pedestria...
LYRICAL WALL



     The wall becomes a visual expression of rhythm and pattern without
     being literal. It reinforces ...
PLACES ALONG THE WALL




                                                                                           The w...
ACADEMIC FACE
                                                                                                  Transformi...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Usf Submission Print

181

Published on

Published in: Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
181
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Usf Submission Print"

  1. 1. School of MuSic and the lyrical Wall aia hampton roads 2009 design awards d23: unbuilt Challenging economic drivers inspired designers of a new School of Music at a Florida university to investigate some- what unorthodox construction strategies and to design a dramatic yet simple defining element—the lyrical wall—that uses shadow and materiality to create interest and express The “lyrical wall,” with its playful distribution of light and shadow, rhythm and pattern. sponsors the expression of related “sound generating spaces.” It becomes a visual expression of rhythm and pattern without The $36 million facility, which will open in fall 2010, houses being literal. It reinforces the building’s purpose—music—and choral, orchestral and jazz halls, classrooms, faculty studios, becomes its public identity. student practice rooms in 103,000 square feet. It includes a 500-seat concert hall and a 100-seat student recital hall. A Staccato, solid and void. The wall creates a threshold as concert- 1,200-seat performance hall is planned for a second phase. goers or students move from one space to another along the path. Parts of the wall have the building behind it; in another place the It is a long-anticipated project, having been on the University’s wall opens to a student courtyard, in still other spaces the wall capital improvement plan for more than 10 years. opens to a green amphitheater and smaller, more intimate eddies. The wall soars to 55 feet in height in some places, and diminishes This new facility will anchor a campus edge previously defined to bench height in others. by asphalt parking lots. It will connect to the University’s academic core and its existing arts quadrant, and heighten This simple construct helped answer another design challenge. awareness of the music school with the local community. The client initially wanted a brick and block facility. High costs caused designers to explore the limits of “tilt-up” concrete as an Several themes drove design solutions: alternative. The resulting performance spaces are composed of a combination of pre-cast concrete veneer and site-cast tilt-up • The site inherently has public and academic faces. Capturing structural concrete. and directing the pedestrian traffic, which naturally tra- verses the eastern edge of the site, creates the potential for This solution then allowed designers to mimic the “consistently achieving broad engagement and a public presence. inconsistent” patterning of the wall on the academic face of the • The climate is typically hot and humid, making shaded building, where rehearsal and classroom spaces are housed. By exterior spaces and pathways essential. The notion of an placing windows at different heights and using materials to open-air public concourse emerged as a device to provide achieve a bas relief expression, light and shadow create a rhyth- a public/patron/academic interface. mic pattern that works day and night. It transforms what would • Envisioning more than just a covered walkway, designers otherwise be plain boxes into memorable experiences for all. decided to give the path a backdrop. This backdrop to the 400-foot concourse evolved into a defining feature, named The lyrical wall becomes the identity of the School of Music. It the “lyrical wall,” connecting the academic core to the public orders the site, and serves as the conduit between inside and out, access point, while serving as the threshold of the building. between public and private.
  2. 2. SITE A r T S E x PA n S I o n ArTS ACAdEMIC CorE Campus Adjacencies The new School of Music facility anchors a campus edge previously defined by asphalt parking lots. It connects the University’s academic core, its existing arts quadrant and the community. 128’ 196’ 0 64’ ClInICAl PA r k I n g MEdICAl ST U d E n T l I F E PA r k I n g ArTS Campus Sectors
  3. 3. PROGRAM a Concourse a b Atruium c lobby d Concert Hall e Amphitheater e c f Jazz rehearsal g Instrumental rehearsal h Choral rehearsal i Student recital Hall j Administration k Student Courtyard d level Two: Clasrooms, labs, and practice rooms a 0 32’ 64’ 96’ k b f j g h i a 0 32’ 64’ 96’ level Three: Faculty studios and offices level one The 103,000-square-foot facility includes a 500-seat concert hall, a 100-seat student recital hall as well as classrooms, student practice rooms and faculty studios. A 1,200-seat performance hall is planned for a second phase. SEr vICE PUBlIC ACAdEMIC Concept Sketch Site Zoning
  4. 4. PUBLIC FACE Shaded walkways are essential in the facility’s hot, humid climate. Yet, designers envisioned more. By giving the path a backdrop, the concourse evolved into a defining feature called the “lyrical wall,” connecting the academic core to the public street, while serving as the threshold of the building. The lyrical wall becomes the identity of the School of Music. It orders the site, and serves as the conduit between inside and out, between public and private. Public Face Phase I Public Face Phase II
  5. 5. CONCOURSE PATH Capturing and directing the pedestrian traffic, which naturally traverses the eastern edge of the site, creates the potential for achieving broad engagement and a public presence for the School of Music. Concourse Path Phase I Concourse Path Phase II
  6. 6. LYRICAL WALL The wall becomes a visual expression of rhythm and pattern without being literal. It reinforces the building’s purpose—music—and becomes its public identity. It soars to 55 feet in height in some places, and diminishes to bench height in others. The client initially wanted a brick and block facility. High costs caused designers to explore the limits of “tilt-up” concrete as an alternative. The resulting performance spaces are composed of a combination of pre- cast concrete veneer and site-cast tilt-up structural concrete. The wall is primarily pre-cast veneer. defining Presence
  7. 7. PLACES ALONG THE WALL The wall creates a threshold as concert-goers or students move from one space to another along the path. Parts of the wall have the building behind it; in another place the wall opens to a student courtyard, in still other spaces the wall opens to a green amphitheater and smaller, more intimate eddies. 1 2 3 1 Amphitheater 2 Concert Hall lobby 3 Auto drop-off 4 4 Student Courtyard 5 5 Atrium 6 6 Entry Plaza Concourse Connections datum of Activity
  8. 8. ACADEMIC FACE Transforming the Expression Designers mimicked the lyrical wall’s “consistently inconsistent” patterning on the academic face of the building, where rehearsal and classroom spaces are housed. By placing windows at different heights and using materials to achieve a bas relief expression, light and shadow create a rhythmic pattern that works day and night. It transforms what would otherwise be plain boxes into memorable experiences for all. With its playful distribution of light and shadow, the lyrical wall sponsors the expression of related “sound generating spaces.” Academic Face visual Association related “sound generating spaces”

×