Setmana 2

128 views
88 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
128
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Setmana 2

 1. 1. SETMANA 2Infermetats associades al tabacFàrmacs en la deshabituació del tabac:- Medicacions de primera línia- Medicacions de segona líniaOn es pot trobar ajuda
 2. 2. INTRODUCCIÓ• El consum de productes del tabac, ja siguin en forma fumada o no, incrementasignificativament el risc de patir malalties de l’aparell respiratori, del sistemacardiocirculatori i neoplàsies o càncers en diverses localitzacions (pulmó, faringe,esòfag, bufeta urinària, etc.).• De manera global, fumar multiplica per dos les probabilitats de morir i una quarta partdels fumadors morirà prematurament, i perdrà entre vint i vint-i-cinc anys de vida.També s’han documentat a bastament els riscs que comporta l’exposició al fumambiental del tabac, per la qual cosa s’han desplegat arreu, i de manera creixent,legislacions que protegeixen també la població no fumadora.• Els beneficis de deixar de fumar estan ben establerts: els ex-fumadors, entre deu i dotzeanys després de deixar l’hàbit, tenen globalment el mateix risc de contreure malaltiesque una persona que no ha fumat mai. Aquesta reducció del risc és especialmentimportant durant els primers anys després d’haver deixat de fumar, sobretot en relacióamb les malalties del cor i dels vasos sanguinis. Aconseguir l’abandonament definitiudel tabaquisme no és fàcil però és possible. Si es tenen dubtes de com es pot abordarl’abandonament del tabac és convenient consultar un professional de la salut i seguirles seves recomanacions.
 3. 3. INFERMETATS ASSOCIADES AL TABAC
 4. 4. FÀRMACS EN LA DESHABITUACIÓ DEL TABAC• L’abordatge terapèutic de la persona fumadora inclou tot un conjunt de mesures nofarmacològiques, com l’assessorament per part d’un professional que doni informació i guiïen el procés d’abandonament. Altres mesures específiques (com ara les intervencionsintensives de caràcter psicològic, per exemple) s’han d’utilitzar de manera selectiva i estanindicades només en pacients que ho requereixin per les seves característiquespsicopatològiques o personals.• Cal recordar que el fàrmac per si sol no pot fer tot el treball en la deshabituació tabàquica.Pot ajudar a disminuir els símptomes de l’abstinència nicotínica (neguit, nerviosisme,sensació d’estranyesa, dificultats en la concentració, en la memorització, etc.) que apareixenquan el cos i el cervell del fumador s’estan habituant a la vida sense nicotina. Aquest procés,normalment, dura unes quantes setmanes i té tendència a disminuir amb el temps. Tot i així,de vegades, deixar el tabac pot resultar dur, segons el grau de dependència i lescaracterístiques de la persona fumadora.• Totes les medicacions que es presenten a continuació han demostrat ser útils per ajudar elsfumadors a deixar el tabac. No hi ha cap medicació que es pugui considerar que funcionamillor que les altres de manera general per a tots els fumadors i cal seleccionar la que méss’adequa a cada persona.• Cal llegir sempre amb cura les instruccions d’ús i de dosificació d’aquests fàrmacs i parlaramb el professional sanitari de referència (metge, infermer o farmacèutic) més proper si esplantegen dubtes.• Si la persona que vol deixar de fumar està embarassada, alletant o té un problema mèdicgreu, cal que consulti el seu metge abans de començar qualsevol medicació nova.
 5. 5. MEDICACIONS DE PRIMERA LÍNEA• Es consideren de primera línia perquè són fàrmacs amb un graumés elevat d’eficàcia, de seguretat i de tolerabilitat. La majoria delsfumadors utilitzen aquestes medicacions quan fan el primer intentde deixar de fumar. Si, de manera reiterada, els fàrmacs de primeralínia no funcionen és quan té sentit plantejar-me provar unamedicació de “segona línia”.• Teràpia substitutiva amb nicotina (TSN): ajuda els fumadors adeixar el tabac reduint les sensacions de deler (craving) de fumarque apareixen en la majoria de les persones que deixen de fumar,per manca principalment de nicotina. Els productes de la TSNproporcionen quantitats controlades de nicotina que vandisminuint gradualment amb el pas del temps, i permeten així queel cos s’adapti progressivament a nivells de nicotina cada vegadamés baixos. Els noms comercials de les presentacions de la TSN mésutilitzades al nostre país són Nicotinell®, Nicorette® i Niquitin®.
 6. 6. Pegat de nicotina: Sense prescripció mèdica• El pegat de nicotina es col·loca a la pell (neta, seca i sense pèl) del’avantbraç, l’espatlla o el maluc. Aquest pegat proveeix el cosd’una quantitat petita i contínua de nicotina.• Instruccions: per a un consum de 20 cigarretes al dia: 4 setmanes adosi alta, 2 setmanes a dosi mitjana i 2 setmanes a dosi baixa, perpermetre que els usuaris redueixin la quantitat de nicotina amb elpas del temps. Durada general: 8 setmanes.• Dosi de nicotina: pot variar (21 mg, 14 mg o 7 mg, els que es porten24 hores; o 15 mg, 10 mg o 5 mg els que es porten 16 hores).• Efectes adversos més freqüents: reacció cutània local, insomni i/oalteració del son.• Contraindicacions: malaltia cardíaca o vascular greu recent, ulcuspèptic, malalties dermatològiques.
 7. 7. Xiclet de nicotina: Sense prescripció mèdica.• El xiclet de nicotina es mastega per alliberar nicotina que s’absorbeix através de la mucosa dins de la boca.• Instruccions: l’usuari l’ha de mastegar de manera lenta i intermitent; aixíes mastega fins que el sabor es fa intens, llavors s’ha “d’aparcar” la peçaentre la geniva i la paret bucal. Quan disminueixi el sabor cal tornar amastegar i s’ha de repetir el procés fins que el sabor desaparegui (uns 30minuts.) S’ha d’evitar beure o menjar (excepte aigua) 15 minuts abans odurant l’ús per no alterar l’absorció de nicotina.• Dosi de nicotina: pot variar (2 mg o 4 mg). 1 peça cada 1 o 2 hores. Elconsum és a demanda, un màxim de 30 al dia, i s’ha d’anar reduint laquantitat de nicotina amb el pas del temps. Durada general: 12 setmanes.• Efectes adversos més freqüents: dolor mandibular, irritació gàstrica.• Contraindicacions: malaltia cardíaca o vascular greu recent, ulcus pèptic;portadors de pròtesis dentals, problemes en l’articulaciótemporomandibular i inflamacions o infeccions a la gola.
 8. 8. Comprimits de nicotina: Sense prescripció mèdica.• El comprimit de nicotina s’assembla a un caramel dur i es deixa a la bocaperquè es dissolgui lentament, no s’ha d’empassar ni de mastegar.• Instruccions: l’usuari ha de deixar diluir el comprimit a la boca fins que elsabor es fa intens, llavors s’ha “d’aparcar” la peça entre la geniva i la paretbucal. Quan disminueixi el sabor cal tornar a xuclar i s’ha de repetir elprocés fins que es dissolgui (uns 30 minuts). S’ha d’evitar beure o menjar(excepte aigua) 15 minuts abans o durant l’ús per no alterar l’absorció denicotina.• Dosi de nicotina: 1 mg. 1 comprimit cada 1 o 2 hores. El consum és ademanda. Normalment és entre 8 i 12 comprimits al dia, un màxim de 30al dia, i s’ha d’anar reduint la quantitat de nicotina amb el pas del temps.Durada general: 12 setmanes.• Efectes adversos més freqüents: irritació a la gola durant els primers dies.• Contraindicacions: malaltia cardíaca o vascular greu recent, ulcus pèptic.
 9. 9. Altres medicaments de primera línia:Bupropió:• El bupropió o clorbutilketoanfetamina (anfebutamona) és un fàrmac amb propietatspsicoestimulants indicat com antidepressiu i per al cessament del tabaquisme, pertanyent ala classe dinhibidors de la recaptació de dopamina i noradrenalina (IRDN).• Indicacions dús: Les especialitats contenint bupropió han estat autoritzades a Espanya per altractament de la dependència del tabac conjuntament amb la teràpia individual o grupaltendent a motivar el seu abandonament. Però aquest medicament està autoritzat en algunspaïsos només per al tractament de la depressió.• El bupropió és una substància amb efecte antidepressiu, relacionada químicament amb lesfeniletilaminas, conjunt de molècules amb propietats antidepressives, psicoestimulants idepressores de la gana (venlafaxina, amfetamina, fenproporex, fenfluramina, anfepramona,etc).• Els riscos inherents a la seva utilització fan que només es contempli la feina després dunaprova prèvia amb altres mesures, incloent els pegats de nicotina, menys eficaços, però tambéamb menors inconvenients.• Components de les presentacions comercials: El principi actiu és bupropió hidroclorur. Cadacomprimit conté 150 mg de bupropió hidroclorur. Els altres components són: cel·lulosamicrocristal·lina, hipromelosa, hidroclorur de cisteïna monohidrat, estearat de magnesi,macrogol 400, diòxid de titani E171, cera carnauba i òxid de ferro negre E172.
 10. 10. • Advertència: La composició de les diferents presentacions pot variar dun país a un altre. Ésrecomanable consultar la informació proporcionada pel proveïdor local.• Bupropió per deixar de fumar: El bupropió pot ajudar els fumadors decidits a deixar lacigarreta. Ha de començar a prendre dues setmanes abans del dia escollit per deixar defumar (anomenat Dia D). Des daquest dia es pren una pastilla dbupropió de 150 mg al matí ies tracta de fumar una altra marca de cigarrets o dusar laltra mà per fumar. El dia D es potprendre una pastilla més de 150 mg a les 8 hores de la primera dosi i no es fuma més. Eltractament total sol durar 3 mesos i pot ser molt efectiu per evitar labstinència en personesmotivades a deixar la seva addicció.• Ladministració crònica del bupropió no produeix augment de pes, la qual cosa resulta útil enel tractament de la deshabituació tabàquica. La seva acció terapèutica en el tabaquismepodria ser degut en particular al increment que indueix en els nivells extracel·lulars dedopamina, neurotransmissor implicat en els mecanismes de recompensa i gratificació. Lanicotina, igual que el bupropió, també produeix un alliberament de dopamina en el nucliaccumbens (via de plaer comú dopiacis, amfetamina i cocaïna), així mateix, augmenta tambéels nivells de noradrenalina en les sinapsis neuronals, el que esmorteiria els símptomesdabstinència.• Per la seva propietat activant (estimulació del sistema dopaminèrgic), pot produir agitació iinsomni. Altres reaccions adverses comunes són: sequedat de boca, cefalees, tremolor,inhibició de la gana, nerviosisme, eufòria, miàlgies, palpitacions, reducció de pes. En general,el perfil defectes secundaris és molt diferent al dels antidepressius convencionals (noposseeix efectes anticolinèrgics ni sedatius) i més afí al dels psicoestimulants.
 11. 11. Vareniclina:• Vareniclina és un medicament utilitzat per tractar laddicció al tabac. El seu nomquímic és (1, 6,7,8,9-tetrahidro-6,10-metà-6H-pirazino [2,3-h] [3] benzazepina).• Indicacions dús: El principi actiu vareniclina és un medicament no nicotínic quesutilitza per ajudar a deixar de fumar.• Aquesta substància pot ajudar a alleujar lansietat i la síndrome dabstinènciaassociats amb deixar de fumar i també pot reduir el plaer que provoquen lescigarretes si fuma durant el tractament, encara que no es recomana que ho facidesprés de la data establerta per deixar de fumar. (La data per deixar de fumar ésel dia de la segona setmana de tractament en el qual deixarà de fumar).• Components de les presentacions comercials:- Nucli del comprimit de 0,5 mg i 1 mg: Cel·lulosa microcristal·lina, hidrogenofosfatode calci anhidre, croscarmelosa sòdica, sílice coloidal anhidra i estearat demagnesi.- Coberta del comprimit: Hipromelosa, diòxid de titani (E171), macrogoles i Triacetina.El comprimit d1 mg conté també laca alumínica de carmí dindi (E132).
 12. 12. • Ús mèdic: El tractament sinicia mentre el pacient encara segueix fumant. Els tres primers dies pren unapastilla de mitja dosi, i els quatre següents 2/2 dosi al dia (matí i tarda). La resposta durant aquests diesentre els pacients és variada: alguns deixen de fumar pràcticament a linstant, altres redueixen elscigarrets fumats i bona part segueix més o menys la xifra habitual. El pacient ha de triar un dia entre el 8 ºi el 14 º dia (2 º setmana de tractament) per deixar absolutament el tabac, passant a prendre una dosi almatí i una altra a la tarda. A partir daquí el pacient hauria de seguir prenent aquesta dosi durant diversessetmanes (unes 12 aprox.), encara que aquest aspecte dependrà també del que senti cada persona. Ésaconsellable que passades les primeres setmanes es consulti amb el metge per anar mantenint o reduintles dosis fins deixar el medicament per complet. En cas defectes secundaris molestos, sha de suspendrecautelarment el tractament i acudir al metge o farmacèutic.• La vareniclina (Champix) per si sola no elimina les ganes de fumar ni evita que sorgeixin els típicssímptomes que apareixen quan un fumador deixa de fumar (ansietat, canvis dhumor, etc.), Encara quetambé és cert que els redueix. És important destacar que el pacient ha destar convençut de la seva decisiódabandonar el tabac i assumir que, malgrat lajuda del medicament, haurà de passar unes quantessetmanes amb molèsties. També sha de tenir en compte que com molts medicaments, el seu efecte ésdiferent en cada persona, així com els seus efectes secundaris. Durant el tractament no poden utilitzar-sealtres medicaments per deixar de fumar, tant si són nicotínics (pegats o xiclets de nicotina) com si sónaltres medicaments anti-tabac.• Existeixen estudis comparatius entre la vareniclina i el bupropió. Les taxes dabstinència sónsignificativament superiors per a la primera droga, i ambdues significativament superiors a les del placebo.De la mateixa manera, la magnitud del quadre derivat de labstinència, quan es presenta, tambéafavoreixen segons els resultats obtinguts a la vareniclina.
 13. 13. • Els possibles efectes secundaris inclouen:Nàusees, Mal de cap, vòmits, Flatulències, Insomni, Somnis anormals, Disgeusia(alteració en el sentit del gust), Trastorns mentals, Idees suïcides. Però els efectessecundaris que més preocupen són els de lesfera neuropsiquiàtrica. Per això es vaagregar una etiqueta obligatòria en lenvàs que adverteix sobre aquests potencialsperills relacionats possiblement al consum de vareniclina.Aquests símptomes reportats són: canvis dhumor, irritabilitat, somnolència, malacoordinació física (pel que es recomana no fer servir maquinàries perilloses i evitarla conducció quan sestà consumint la medicació), al·lucinacions, reaccionsparanoides, depressió i conductes suïcides. Això no se sap si és per la medicació,labstinència al cigarret o la personalitat prèvia del pacient. Però abans de donaraquesta medicació sha desbrinar si el pacient té antecedents de depressió,bipolaritat o esquizofrènia.En aquests pacients seria no adequat prendre vareniclina. A més si en el curs duntractament un pacient presenta algun canvi de caràcter significatiu hauria de sersuspesa la medicació. A Espanya és possible aconseguir el medicament senserecepta mèdica, encara que és molt recomanable anar abans al metge,especialment si es pateix dalguna patologia psicològica prèvia o es pateix algunamalaltia crònica.
 14. 14. MEDICACIONS DE SEGONA LÍNIANortriptilina:• La nortriptilina té acció terapèutica com antidepressiu.• Indicacions: Síndromes depressius de diverses etiologies, la Depressió Major semblarespondre millor que altres estats depressius. Depressió reactiva, Distimia, coadjuvant de laterapèutica hormonal en la síndrome climatèrica, arítmia ventricular, incontinència urinària.• Farmacodinàmica: És un antidepressiu tricíclic el mecanisme dacció és desconegut. Inhibeixla recaptació de certs neurotransmissors, com la histamina, la serotonina i lacetilcolina, iaugmenta lefecte pressor de la noradrenalina, però bloqueja el de la feniletilamina.• Efectes adversos: Són bàsicament degudes a lacció anticolinèrgica del fàrmac: sequedat deboca, somnolència, restrenyiment, retenció urinària, midriasi, insomni. En cas de retir bruscpot aparèixer mal de cap i malestar.• Precaucions i advertiments: Pot provocar exacerbació de les psicosi dels pacientsesquizofrènics. No sha dadministrar en els primers 3 mesos de lembaràs ni nens menors de6 anys, fins no tenir més informació sobre això. A causa del seu efecte anticolinèrgic, empraramb precaució en pacients amb glaucoma o hipertròfia de pròstata o amb trastornscardiovasculars, hepàtics o renals severs i quan sassocia amb simpaticomimètics.
 15. 15. • Interaccions medicamentoses: En pacients medicats amb IMAO ésaconsellable deixar transcórrer almenys 2 setmanes des de la sevainterrupció, abans diniciar el tractament amb nortriptilina. Shadevitar la ingestió simultània dalcohol o drogues estimulants delSNC. La cimetidina augmenta els nivells sèrics de nortriptilina.• Estudis recents, mostren leficàcia de la nortriptilina a lhora dedeixar de fumar. La nortriptilina combinada amb la nicotinatransdèrmica dóna per resultat un augment en la taxadabandonament amb poc efecte sobre la síndrome dabstinència.Aquesta combinació representa una opció per als fumadors amb elsquals no sha obtingut cap resultat amb el tractament estàndard.De manera que la nortriptilina duplica les possibilitats de deixar defumar, per comparació amb el placebo, en diversos estudis.
 16. 16. Clonidina:• La Clonidina és un agonista central dels receptors adrenèrgics amb mésafinitat pels receptors. Aquesta medicació també es pot utilitzar perpal·liar els símptomes de la síndrome dabstinència associats a lús crònicde narcòtics, lalcohol i la nicotina. A més, la clonidina també sha usat perals mals de cap migranyosos, sufocacions associats amb la menopàusica idèficit datenció per hiperactivitat.• La Clonidina es prescriu regularment als addictes a opiacis per pal·liar elssímptomes de la seva síndrome dabstinència. Susa principalment percombatre la resposta del sistema nerviós central a labstinència dopiacis,és a dir, taquicàrdia i hipertensió en els primers dos dies dabstinència.Ajuda també a eliminar la suor, fogots i inquietud general. Tambécontribueix el seu efecte sedant.
 17. 17. • Antecedents:La clonidina es va usar originalment per disminuir la pressió arterial. Actuaen el sistema nerviós central i pot reduir els símptomes dabstinència endiverses conductes additives, com ara el consum de tabac.En novesrevisions, sha estimat determinar lefectivitat de la clonidina per ajudar aque els fumadors abandonin lhàbit, amb resultats que demostren que laclonidina és efectiva per promoure labandonament de lhàbit de fumar,però la prominència dels efectes secundaris limita la utilitat de la clonidinaper labandonament de lhàbit de fumar. De manera que la clonidinaajuda als fumadors a deixar el cigarret, però presenta efectes adversos. Laclonidina és un fàrmac utilitzat per disminuir la pressió arterial, peròtambé pot reduir els símptomes dabstinència de les drogues i lalcohol. Larevisió dels assaigs va trobar que la clonidina pot portar a un augmentpetit del nombre de persones amb possibilitats dabandonar lhàbit defumar. No obstant això, la qualitat dels assaigs va ser deficient, el que fales proves siguin menys fiables. Els efectes adversos de la clonidinaincloure sequedat bucal i sedació. És possible que la clonidina no sigui lamillor opció per a les persones que tracten dabandonar lhàbit de fumar,però potser sigui útil per a les persones que no reben ajuda detractaments de reemplaçament de nicotina o de antidepressius.
 18. 18. • Així, les conclusions dels autors, pel que fa a implicacions per a lapràctica, són que, partint dels estudis disponibles és raonableconsiderar la clonidina oral o transdèrmica com un tractamentfarmacològic de segona línia per labandonament de lhàbit defumar. És essencial que es realitzi una supervisió mèdica minuciosaper valorar la dosi de manera adequada i realitzar controls de lapresència defectes adversos potencialment greus. Lús creixent deantidepressius com una opció, o complement, al reemplaçament denicotina significa que la clonidina té poques probabilitats dusar-seen làmbit datenció primària, però pot exercir alguna funció en eltractament especialitzat.
 19. 19. ON ES POT TROBAR AJUDATruqueu al telèfon de Sanitat Respon:902111444Línia telefònica per ajudar a deixar de fumar.Poden ajudar-vos a resoldre qualsevol dubte i recomanar-vosun centre assistencial proper o un tractament personalitzatdel tabaquisme. Funciona les 24 hores del dia, els 365 dies del’any i cobreix tot el territori de Catalunya.
 20. 20. Consulteu les pàgines web següents per a informació i ajuda:www.tabaquisme.catweb 2.0 a Catalunya que ajuda a deixar de fumar en líniawww.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2003/index.htmlweb del Departament de Salut, Generalitat de Catalunyawww.msps.es/ciudadanos/proteccionSalud/tabaco/ayuda.htmweb del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat
 21. 21. • Demaneu visita al vostre centre de salut (metge de capçalera iprofessional d’infermeria) on us poden assessorar en el procés dedeixar de fumar i/o us poden prescriure tractament farmacològic siho consideren indicat (APSF, Atenció primària sense fum).• Cerqueu informació i ajuda a la farmàcia: existeix la xarxa defarmàcies sense fum en les quals el professional farmacèutic tambéus proporcionarà assessorament.• Si sou treballadors en actiu, la vostra empresa ha de tenir un serveide prevenció propi o ha de tenir contractat un servei de prevencióaliè. En qualsevol cas, podeu adreçar-vos-hi, ja que una de lesfuncions dels serveis de prevenció de riscos laborals és la promocióde la salut dels treballadors, on s’inclou l’ajuda a la deshabituaciótabàquica.

×