Stop violentei! visina db

770 views
406 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
770
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
65
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Stop violentei! visina db

  1. 1. Liceul Teoretic ,,MIHAI VITEAZUL’’ VISINA-Dambovita STOP VIOLENTEI! Elev: Boerescu Iulian Clasa: a VIII-a B Profesor: IVAN MARIUS
  2. 2. Slogan: “Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii” La baza comportamentului violent stau emoţii precum mânia, furia, stresul sau stările conflictuale, dar există şi comportamente alternative la violenţă, cum ar fi: o traumă suferită în copilărie, un model parental necorespunzător, tulburări de natură psihologică sau a influenţei mediului (colegi, prieteni, familia de origine). Cunoaşte diferite manifestări, incluzând abuzul fizic, sexual, sau emoţional, izolarea respectivelor persoane sau distrugerea proprietăţii. Dacă nu se intervine la timp şi eficient, comportamentul violent poate creşte în intensitate şi frecvenţă. Violenţa asupra unei persoane se poate manifesta şi verbal şi constă în atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin folosirea de cuvinte, gesturi sau expresii jignitoare. Deşi am fi tentaţi să credem că aceasta este mai puţin importantă sau dureroasă, Codul Penal incriminează această formă de violenţă, sub denumirea de insultă.
  3. 3. UNDE POATE FI ÎNTÂLNITĂ VIOLENŢA? -în familie (violenţa domestică); -la şcoală (violenţa între elevi şi profesori-elevi); -în grupul de prieteni; -în societate ( violenţa în locuri publice; violenţa ca şi comportament infracţional – tîlhăria, tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe, vătămare corporală, omor). CINE POATE FI VICTIMĂ A VIOLENŢEI? Orice persoană poate fi victimă a violenţei.
  4. 4. CÂND TREBUIE SĂ VĂ ÎMPOTRIVIŢI VIOLENŢEI -dacă demnitatea voastră este „ călcată în picioare”, luaţi atitudine de la primele manifestări de violenţă. -la violenţa verbală sau fizică nu răspundeţi cu aceeaşi monedă, implicându-vă în conflicte verbale sau fizice. -încercaţi o rezolvare pe cale amiabilă sau apelaţi la prevederile legale. FORME DE MANIFESTARE A VIOLENŢEI: -abuz fizic (bătăi, loviri, tăieturi, arsuri, asfixiere, etc.); -abuz emoţional (jigniri, respingere, terorizare, etc.); -abuz sexual (viol, întreţinere de raporturi sexuale prin constrângerea victimei sau profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra sau a-şi exprima voinţa).
  5. 5. MOTIVE CARE DUC LA VIOLENŢĂ: -lipsa autocontrolului, -temperamentul -prejudecăţile şi rasismul -supărarea -sadismul -încercarea de-a se impune -disperarea -protestul -ignoranţa Exista mai multe tipuri de violenta , ele sunt urmatorele: -violenţa psihologică presupune: a ignora, a umili, a-l manipula pe celălalt, a-l obliga pe celălalt să-ţi rupă relaţiile din cadrul grupului de prieteni, a-l controla unde iese, cum se îmbracă, etc. - violenta economică care presupune: a-l determina pe celalalt să devină dependent financiar, a-i controla toate cheltuielile, a acumula datorii şi a-l obliga pe celalalt să le plătească. - violenta verbala care presupune: a ţipa, a ridica vocea pentru intimidare, a se precipita, a utiliza un ton brusc şi autoritar, a folosi cuvinte grosolane, umilitoare. - violența economică presupune că agresorul forţeaza dependenţa economică, controleaza banii / finanţele, contestă capacitatea victimei de a lucra, face in asa fel incat victima sa isi piarda locul de munca.
  6. 6. Sa incercam sa fim mai buni unii cu altii, sa nu prefacem precum adultii prin vorbe si gesturi lingusitoare, sa ne ajutam la nevoie. Sa ne bucuram impreuna! MULTUMESC!

×