Presentation kerja kursus geografi 2013 dapatan kajian

5,159 views
4,901 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,159
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
47
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentation kerja kursus geografi 2013 dapatan kajian

 1. 1. DAPATAN KAJIAN
 2. 2. 8.1 Konsep Pengangkutan Awam dikawasan kajian. iaitu Stesen KomuterRawang, Selangor Darul Ehsan.Menurut Wikipedia, Pengangkutan awam atau transit awammerangkumi segala sistem pengangkutan yang manapenumpang tidak bergerak menggunakan kenderaan sendiri.Meskipun istilah-istilah tersebut secara amnya dianggapsebagai termasuk perkhidmatan rel dan bas, definisi yang lebihluas boleh merangkumi perkhidmatan penerbangan berjadual,feri, teksi, iaitu mana-mana sistem yang mengangkut orangawam termasuklah perkhidmatan komuter, LRT, ataupunmonorel.
 3. 3. Pengangkutan awam ini juga merupakan jenis pengangkutanutama di Rawang, Selangor Darul Ehsan. Pengangkutan awamsangat penting terutama bagi mereka yang tidak mempunyaipendapatan sendiri atau berpendapatan rendah yang tidakmampu untuk memiliki kenderaan sendiri. Kebanyakandaripada mereka ialah penuntut kolej, pelajar sekolah, operatorkilang dan sebagainya. Di Rawang, pengangkutan awam utamapenduduk di sini ialah bas dan kereta api komuter.Perkhidmatan komuter memberi peluang kepada penduduk disini untuk pergi ke Kuala Lumpur, Pelabuhan Klang, Serembandan Tanjung Malim. Pada awalnya perkhidmatan inimenghubungkan Rawang sehingga Pelabuhan Klang danSeremban melalui Kuala Lumpur tetapi kini perkhidmatannyasudah dilanjutkan sehingga Tanjung Malim.
 4. 4. 8.2 Jenis pengangkutan awam di kawasankajian.Jenis pengangkutan awam di Rawang, Selangor ialah bas, keretaapi dan teksi. Pengangkutan bas yang terdapat di sini ialah basberhenti-henti atau bas tabung, bas persiaran, bas sekolah danbas ekspres. Pengangkutan bas sekolah sangat pentingterutama bagi pelajar sekolah yang memerlukan pengangkutanini setiap han persekolahan manakala bas henti-hentiuntuk para pelajar kolej dan pekeija kilang serta sun rumahyang ingin membeli banangan keperluan rumah di BandarRawang atau pasar raya berhampiran seperti Tesco, Giant danlain-lain.
 5. 5. Di kawasan mi juga terdapatnya stesen bas , iaitu di BandarBaru Rawang yang terletak kira-kira 2 km sahaja dari kawasanini. Teksi pula sangat penting bagi mereka yang memerlukanpengangkutan awam segera kerana teksi boleh terus sampai kedestinasi atau di hadapan rumah penduduk Rawang ini.
 6. 6. 8.3 Kepentingan pengangkutan awam dikawasan kajianKepentingan pengangkutan awam di Rawang, Selangorialah seperti berikut:1. Mengangkut penumpangMelalui pemerhatian, saya mendapati bahawapengangkutan awam di Rawang sangat penting untukmengangkut penumpang. Saya sendini jika pulang kerumah dan asrama akan menggunakan pengangkutanini. Saya akan menggunakan pengangkutan bas henti-henti untuk pulang ke rumah.
 7. 7. 2. Mengurangkan kesesakan lalu lintasMelalui pemerhatian yang dilakukan, saya dapatibahawa apabila kita menggunakan pengangkutanawam ini akan mengurangkan kesesakan lalu lintas.Ini terjadi jika kebanyakan penduduk di Rawangmenggunakan pengangkutan awam,ia akan mengurangkan penggunaan kenderaan dijalan raya kerana kapasiti bas itu sendiri yangboleh memuatkan sejumlah lebih dan 40 orang bagisebuah bas. Ini akan dapat mengurangkankesesakan jalan raya terutama di kawasanRawang yang begitu padat dengan penduduk keranaterdapatnya banyak taman seperti ..... di sini
 8. 8. 3. Menjimatkan Kos
 9. 9. 4. Sumber PendapatanMelalui temu bual saya dengan pemandu bas henti-henti, iaitu Encik Kamarulzaman bin Ayub, denganadanya pengangkutan awam ini akan memberikanpeluang pekerjaan kepada mereka, seterusnyamenambahkan pendapatan penduduk. Begitu jugadengan temu bual saya dengan Puan Chong Wee Singyang merupakan pengusaha bas sekolah. Denganperkhidmatan bas sekolab sahaja telah meningkatkansumber pendapatan mereka sekeluarga dan kini beliautelah memiliki dua buah bas sekolah setelahmemulakan perkhidmatan tersebut sejak 5 tahun yanglalu.
 10. 10. Saya sebagal penduduk Rawang, Selangor sangatbersyukur kerana dengan adanya pengangkutanawam ini telah menguntungkan pemandu bas ataupenumpang bas dan teksi di kawasan ini danmemberikan kesan baik kepada pembangunansetempat.

×