Solidarity Express

258 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
258
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Solidarity Express

 1. 1. E UROPEAN S OLIDARITY C ENTRE
 2. 2. S olidarity E xpress este un proiect interna ţional, lansat la 1 decembrie 2008. În fiecare an aproximativ 200 de persoane din toată lumea sunt invitate în Polonia, să facă cunoştinţă cu cele mai importante monumente istorice.
 3. 3. Scopul S olidarity E xpress e de a crea un forum internaţional pentru schimb de experienţă şi susţinerea iniţiativei pentru consolidarea solidarităţii, demnităţii şi libertăţii oamenilor din toată lumea.
 4. 4. Oraşul Cracovia Reprezint ă totodată fosta reşedinţă a regilor polonezi şi este considerată de mulţi ca fiind inima Poloniei, avînd o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ţinta a peste 7 mil. turişti anual. Unul dintre cele mai vechi şi mai mari municipii din Polonia. În mod tradiţional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural şi ştiinţific.
 5. 5. Numele oficial complet al oraşului, Folosit la ocazii ceremoniale, este Capitala Regală Cracovia. Centrul vechi istoric din Cracovia a fost înscris în anul 1 978  pe lista patrimoniului cultural mondial  UNESCO.
 6. 6. Vizită la Lagărul de Concentrare Nazist Auschwitz - Birkenau Cel mai mare lagăr de concentrare nazist. Numărul victimelor a ajuns la 1,100,000 de persoane, majoritatea lor erau evrei aduşi din diferite ţări.
 7. 8. Baracă în care locuiau deţinuţii
 8. 9. La Auschwitz I se află şi crematoriul numărul 1, primul folosit pentru incinerarea deţinuţilor morţi prin înfometare sau executaţi. El era prevăzut şi cu o cameră de gazare unde se făceau execuţii în masă. După ce au văzut că ideea este viabilă, naziştii au ridicat Auschwitz II Birkenau, prevăzut cu 4 astfel de crematorii şi camere de gazare, însă de capacitate mai mare.
 9. 10. Varşovia C apitala Poloniei din  1596 , când Regele Sigismund al III-lea   a schimbat capitala de la  Cracovia. Centrul vechi istoric din Varşovia a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Pe 27 februarie 1861 o mulţime din Varşovia a protesta împotriva ocupaţiei ruse a Poloniei, fiind omorîţi de către trupele ruseşti cinci protestatari. Pe 1 august 1944, populaţia oraşului a început Revolta varşoviană; după ratarea acesteia, oraşul a fost distrus din ordinul lui Hitler; suburbiile malului stîng, controlate de germani, au fost golite de populaţia rămasă, iar clădirile au fost demolate.
 10. 11. Muzeul Răscoalei din Varşovia Muzeul Răscoalei din Varşovia este unul dintre cele mai frumoase muzee din ţară, oferă vizitatorului informaţii asupra celui mai tragic episod din istoria oraşului.
 11. 12. Gdansk U nul dintre cele mai mari  porturi ale ţării. Municipiul este cunoscut datorită naşterii mişcării politice “ Solidaritatea ” , care sub conducerea unui dintre locuitori ai oraşului, Lech Walesa, a fost una dintre cauze ale căderii comunismului în Europa Centrală şi de Est în 1989.
 12. 13. Întîlnire cu primul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa S-a afirmat ca lider al Sindicatului anticomunist “ Solidaritatea ” din Gdansk şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983. La 22 decembrie 1990 cîştigă alegerile şi devine primul Preşedinte al Poloniei ales pe cale democratică. În 1995 fondează Institutul Lech Walesa, avînd misiunea de a propaga democraţia.
 13. 14. Este o peninsulă din Gdansk, amplasată la Golful Gdansk, o parte a Mării Baltice. Este recunoscută ca locul de unde a Început al II-lea Război Mondial la data de 1 septembrie 1939. Westerplatte
 14. 15. Ceremonia de comemorare a 70 de ani de la declanşarea a II-lea Război Mondial Liderii europeni punînd lumînări la cimitirul Westerplatte

×