TEMA5.-L’ACTIVITAT ECONÒMICA
1-De què s’ocupa l’economia? Amb quina finalitat?
L’economia s’ocupa de l’administració o l’ú...
10-Explica a quin factor de producció corresponen:
a) Un empleat d’una botiga: Recurs humà.
b)Un camió: Capital.
c)El Blat...
23-Investiga i explica quina relació tenen els termes o les institucions següents amb el
món del treball.
a) INEM : És l’I...
SEMBLANCES
ANTIGAMENT ACTUALMENT
Tots els empleats són dones Encara que ara hi ha treballant algun
home, la major part del...
g) Bé econòmic: Són els productes i Serveis que les persones generen per a les
seues necesitats.
h) ONU: Són les sigles de...
7-Llig el text i contesta les preguntes:
La pilota del Mundial.
La pilota oficial del Campionat Mundial de Futbol celebrar...
Curiositats:
-Mc Donald’s rep cada dia 58000000 de clients.
-Fa 145 hamburgueses per segon.
-EEUU és el major consumidor.
...
12-Copia en el teu quadern, i uneix amb fletxes, els continguts d’ambdues columnes:
Recursos humans És la faena que fan le...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

05. l'activitat econòmica (1)

137 views
76 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
137
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

05. l'activitat econòmica (1)

  1. 1. TEMA5.-L’ACTIVITAT ECONÒMICA 1-De què s’ocupa l’economia? Amb quina finalitat? L’economia s’ocupa de l’administració o l’ús dels recursos existents amb la finalitat de satisfer les necessitats que tenen les persones i els grups humans. 2-Esmenta tres activitats que fases en la teua vida quotidiana i que espiguen relacionades amb l’economia. Activitats relacionades amb l’economia són treballs que realitzes normalment com: comprar roba, llibres, aliments, anar al cine, agafar el transport públic. 4-Què necessiten les persones per a sobreviure? Una cosa principal com l’aliment o la roba però també altres coses que els éssers humans volen o necessiten per exemple activitats d’oci. 5-En què es diferencien els productes del serveis? Indica un exemple de cada un. -Els productes són objectes materials. Entre aquests hi ha els que s’obtenen directament de la natura (per exemple, el peix o el blat) o els que les persones elaboren (un automòbil, un vestit). -Els serveis, per una altra banda, són activitats que es duen a terme en benefici de la societat, però no produeixen articles materials. És el cas, per exemple, del transport, del comerç, de la sanitat… 6-Quines característiques tenen els béns econòmics? Els béns econòmics es caracteritzen pels trets següents: -Són limitats i es poden esgotar.- Per exemple la gasolina. -És compren i es venen, és a dir, són mercaderies i tenen, per tant un preu 9-Observa l’esquema Els factors de producció i descriu què representa. El esquema següent representa diferents factors de producció com: -Els recursos naturals: El proporciona directament la natura. -Els recursos humans: Són les persones que aporten la seua faena els seus coneixements i la seua experiència. -Capital: És un factor de producció constituït per (edificis, maquinària, vehicles..) i circulant.
  2. 2. 10-Explica a quin factor de producció corresponen: a) Un empleat d’una botiga: Recurs humà. b)Un camió: Capital. c)El Blat: Recurs natural. 11- Què és el capital? És un factor de producció constituït per (edificis, maquinària, vehicles..) i circulant. Es distingeix entre capital fix i circulant. 14-Investiga i esmenta en el teu quadern dos països que tinguen un sistema d’economia planificada en l’actualitat. Corea del Nord i Cuba. 15-Què significa que el capital és de propietat privada? Vol dir que siga d’individus o de les empreses i no pertanyen a l’Estat. 17.-Què ocorre quan l’oferta d’un bé és excessiva? I quan és escassa? -Quan l’oferta és excessiva el preu descendeix per a estimular els consumidors a comprar aquest producte. -Quan l’oferta és escassa els consumidors estaran disposats pagar més per aquest bé i pressionaran perquè l’oferta augmente. Com a conseqüència d’això, el preu d’aquest bé s’incrementarà. 18-Què passa quan un producte s’anuncia repetidament? Augmenta o disminueix la demanda d’aquest bé? Per què? Que la demanda d’aquest bé augmenta perquè molts consumidors volen adquirir-lo. 19-Què és una empresa? Una empesa és una organització amb la finalitat de produir béns i serveis per a obtenir un benefici econòmic. Pot pertànyer a una sola persona o a unes quantes. 20-Com influeixen les famílies en els preus? Les famílies són consumidores de béns i serveis per tant incideixen en la demanda i en els preus i , al seu torn, són afectades pe aquests últims. L’actuació de les famílies reflecteix en indicadors econòmics com a l’índex de preus de consum i perquè les famílies proporcionen factors de producció. D’un banda les famílies aporten treballadors a les empreses i de l’altra, els recursos naturals i el capital pertanyen també a persones o a famílies. 21-A què es refereix l’expressió cost de la vida? Es refereix a l’índex de preus del consum o IPC aquest indicador permet conèixer l’evolució dels preus, dels productes i dels serveis adquirits pels consumidors.
  3. 3. 23-Investiga i explica quina relació tenen els termes o les institucions següents amb el món del treball. a) INEM : És l’Institut Nacional de “Empleo”, en ell s’inscriuen aquelles persones que es troben en una situació sense treball, amb l’objectiu de trobar-ne i recibir informació. b) Borsa de treball: Es un organisme que recibeix ofertes de contrat i les posa en funcionament del interessats que apareixen inscrits en ell. c) Funcionari: Es un treballador d’un organisme oficial, es a dir, que depén de la Administració de L’estat,, de la Comunitat Autónoma, del Ajuntament... d) Jornada laboral: Es el període de temps que destinen els treballadors a fer la seva faena. 27-Explica la manera com les TIC han revolucionat el món del treball els últims anys. Ports preguntar-ho als teus coneguts, buscar-ho en els mitjans de comunicació, internet... El TIC ha anat evolucionant de manera que s’ha convertit en una ferramenta esencial per a les empreses que volen presentar els seus productes o serveis als clients, per a les famílies, per a les escoles... 28-Investiga i redacta un informe sobre les dificultats que troben les dones en el món del treball. Reben salaris més reduïts que els homes, tenen ocupacions de menys duració (temporals) i fan, a més, d’altres feines (cura dels fills, feines de casa) en més mesura que els homes. Cal afegir que les dones treballen més que els homes cobrant menys, a més a més la dificultat per trobar feina de les dones és major. 29-Observa les dues fotografies d’aquesta pàgina i elabora en el teu quadern un quadre comparatiu sobre les diferències i les semblances que hi trobes. Comenta qui s’hi veu treballant, on, amb quines eines...Escriu-ne també un comentari a manera de conclusió. DIFERÈNCIES ANTIGAMENT ACTUALMENT Procés rudimentari Procés mecanitzat No utilitzen mitjans d’higiene Utilitzen mitjans d’higiene com guants i barret. Procés elaborat per parelles i menys eficàcia. Procés elaborat per un conjunt de persones i més eficàcia.
  4. 4. SEMBLANCES ANTIGAMENT ACTUALMENT Tots els empleats són dones Encara que ara hi ha treballant algun home, la major part dels treballadors continuen siguent dones. Hi presenta algunes diferències com que en la primera imatge tot el que s’hi veuen son dones treballant en taules de fusta i suposadament la higiene no seria l’adequada perquè anaven sense guants, en la segona imatge hi trobem a més de dones, algun home que esta fent altres fenies això indica que la desigualtat que hi havia des de fa temps en l’actualitat ha canviat a millor podem observar també que el personal treballa amb guants per mantindre els aliments lliures de bacteris i també han canviat les taules que ara són electròniques i està compartida. 30-Què significa que en molts països no hi haja lleis que reconeguen els drets dels treballadors? Significa que es produeix l’explotació laboral i es permet el treball infantil. Els treballadors no tenen cap dret i no tenen un sou mínim. ACTIVITATS FINALS.- 1-Defineix en el teu quadern els termes següents: a) Economia de mercat: És el sistema en el qual les persones i les empreses produïxen, compren i venen bens i serveis lliurement, sense intervenció estatal. b) Capital: És un factor de producció, constituit pels diners, edificis, maquinaria, instal.lacions etc.... c) Salari: Quantitat de diners que percibix un treballador per desenvolupar una activitat laboral. d) Cistell de consum: És el que gasten les famílies en determinats productes. e) Inflació: És l’augment dels preus d’allò que consumim durant un període de temps determinat. f) Indicador econòmic: Són les dades de la situació económica d’un país en un període de temps concret.
  5. 5. g) Bé econòmic: Són els productes i Serveis que les persones generen per a les seues necesitats. h) ONU: Són les sigles de L’organització de nacions unides. El seus objectiu es fer la pau mundial i promoure les relacions entre pobles. Tenen 195 pisos. 2-Quines conseqüències penses que té la inflació en l’economia d’una societat? La inflació suposa un descens en les compres i vendes de determinats productes, major precarietat econòmica de les famílies que deuen afrontar la pujada de preus en el mateix salari. ( La demanda baixa) 3-Explica com influeixen els costos de producció en el preu d’un producte o mercaderia. Quant major siga el cost de producció, més alt es el preu del producte en el mercat. 4-Indica si les afirmacions següents són vertaderes o falses corregeix aquestes últimes en el teu quadern. a)V Per a satisfer les seues necessitats, els éssers humans produeixen béns econòmics. b) F En les economies planificades, l’Estat no exerceix un paper important. En les economies planificades, l’Estat és el propietari de la major part dels factors de producció i decideix com deu funcionar l’economia. c) F La globalització no té cap relació amb l’economia. La globalització si que té relació amb l’economia d)V Les TIC han revolucionat la producció de les empreses. e) F L’IPC reflecteix la desocupació que hi ha en una societat. L’IPC és el índex de preus al consum, i permet conèixer el preus del productes i serveis. 5-Què és un mercat comú? Quin d’aquests blocs d’integració no són mercats comuns? Un mercat comú, és un bloc d’integració econòmica en el qual s’eliminen les tasses i es permet la lliure circulació de persones i capitals entre els països que l’integren. a) NAFTA (No és mercat comú) b) Mercosur (Si és mercat comú) c) EFTA (No és mercat comú) 6-Per què els treballadors estan cada vegada més qualificats? Perquè s’ha generalitzat la educació i a més a més les empreses demanen cada vegada més treballadors qualificats per a contractar-los.
  6. 6. 7-Llig el text i contesta les preguntes: La pilota del Mundial. La pilota oficial del Campionat Mundial de Futbol celebrar el 2010 a la República de Sud-àfrica va rebre el nom de Jabulani, que significa “celebrar” en zulu, l’idioma de la majoria dels sud-africans. Feta per una coneguda multinacional alemanya, va ser dissenyada per enginyers de la Universitat de Loughborugh (Regne Unit). No obstant això, aquesta famosa pilota i els milers d’exemplars es van cosir a Sialkot (Pakistan). a) Consulta un atles i anota-hi els països que va recórrer la pilota del Campionat Mundial de Futbol des que es va fabricar fins que es va fer servir en la competició. El baló el fabrica una empresa Alemanya, el dissenyen en Regne Unit i el cusen en Pakistàn. Recorre tres països. b) Per què creus que l’empresa alemanya va fabricar aquest model de pilota a Pakistan? Per a baratar costos, els salaris a Pakistan són molt més baixos que Alemanya. (Mà d’obra barata) c) Quina relació té aquest text amb la globalització? El text anomena una de les característiques de la globalització, la qual es distribuir les activitats d’una empresa per altres països del mon, Regne Unit i Pakistàn. (La deslocalització), els productes es fan en més d’un país. 9-Investiga i elabora una fitxa sobre una empresa que tries seguint aquest model: a) Nom de l’empresa: Mc Donald’s. b) Localització: ciutat, adreça posta. Adreça de la pàgina web. Ciutat: Oak Brook, Illinois, Estats Units. Adreça: https://www.mcdonalds.es c) Data aproximada de creació. 15 Maig de 1940. d) Nombre d’empleats: 2000000. e) Activitat econòmica que du a terme. “comida rápida” en restaurants. f) Propietat: si pertany a un sol empresari o a unes quantes persones. Ray Kroc. g) Edificis que ocupa. 35000 restaurants. h) Flota de vehicles que té. Cap, els encarregats del transport en Mc Donal’s són altres empreses.
  7. 7. Curiositats: -Mc Donald’s rep cada dia 58000000 de clients. -Fa 145 hamburgueses per segon. -EEUU és el major consumidor. -Obri un restaurant cada 4 hores. 10-Fes en el teu quadern un esquema que mostre el funcionament del mercat i com hi influeixen l’oferta i la demanda. Productes Oferta Demanda Preus Pa, oli, ous, llet... 3 7 Elevats Textil (roba en general) 5 4 Estables, tirant a la baixa Vivenda 9 3 Baixos Treball 3 10 Jornals barats 11-Observa la fotografia i respon a les preguntes següents: a) Descriu l’escena que hi figura. Penses que es tracta d’un país desenvolupat o en via de desenvolupaments? Hi ha quatre xiquets junt a un anunci publicitari. Es tracta d’un país en vies de desenvolupament. b) En quin idioma està escrit l’anunci? Investiga en quin país es va crear l’empresa que hi ha publicitada. Està escrit en espanyol. En Estats Units D’amèrica (Atlanta) c) Aquesta empresa és una multinacional; esbrina en quins continents distribueix els seus productes. En tots els continents. d) Quina relació tenen les empreses multinacionals amb la globalització? Les empreses multinacionals reparteixen les seues activitats per tots els països del mon per tal de reduir el costos de producció i obtindre majors beneficis, per aquest motiu el procés de producció es globalitza pels 5 continents. e) Aquest tipus d’empreses afavoreixen el procés d’integració mundial o s’hi oposen? L’afavorixen, per que els seus productes es troben per tot el món.
  8. 8. 12-Copia en el teu quadern, i uneix amb fletxes, els continguts d’ambdues columnes: Recursos humans És la faena que fan les persones que, a més, aporten coneixements i experiència. Capital És el conjunt de bens que es fan servir per a obtenir els productes o prestar serveis. Està format per edificis, maquinària i instal·lacions de qualsevol tipus. Recursos naturals Són el recursos que proporciona directament la natura. 13- Aquest quadre correspon al pressupost mensual d’una família. Copia’l i suma separadament les quantitats d’ambdues columnes. Finalment, calcula la diferència entre les despeses i els ingressos. CONCEPTE DESPESES INGRESSOS Salari del pare 2.440€ Lloguer d’un local comercial, propietat de la família 650 € Habitatge 900 € Alimentació i roba 500€ Altres despeses 350 € Salari de la mare 1.300€ Transport 400 € Educació dels Fills 250 € 2.400 € 4.390 Diferència ingressos menys despeses +1.990

×