Malene Charlotte Larsen, 10 udsagn om sociale medier, Headstart Morgenseminar 24.8.12

822 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
822
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
87
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Sidste gang dobbelt tid – i dag kort - afhængig af sociale medier!  fordi mit forskningsområde – bruger til at indsamle data. Men hvad vil det egentlig sige at være afhængig? Sådanne meget bastant udsagn mødes vi ofte med. Prøve at tage fat på dem -- har ikke svarene – men inspirere til mere nuanceret debat om vores brug af sociale medier! Vi er forskellige – på den ene side – og på den anden side…
 • Adjunkt – forsker AAU Især unges brug af sociale medier - Arto – FB – nu twitter og offfentlighed Kvalitativt feltarbejde – etnografi Snakke med brugere – empiri før teori! Foredrag – nyhedsmedier – der mødes man med mange udsagn/forestillinger om sociale medier…
 • Handler om, at hvad vi opfatter som privat ændrer sig – en anden opfattelse af, hvad der hører privatlivet til. Under forhandling! Meget kontekst-afhængigt. Har ofte et bestemt publikum for øje – men glemmer måske det usynlige publikum. Networked publics. Boyd. Skellet mellem offentligt og privat bliver sløret. Participatory Surveillence. Eks med de unge (FB mere off end blog og twit) – kontekst! Vi tager stilling (ikke baby-billeder på FB, men på åben blog) – forskellige praksisser – men mange tager stilling. Ikke moralisere over for andre – typisk ikke-brugere, der er moralsk indinerede på andres vegne. ELM – grader af ofentlghed – men stadig kontekst – hvordan vi opfatter det.
 • Overflade – glansbillede! Men mange forskellige praksisser! Mere og mere almindeligt at folk også deler nære, svære livsbegivenheder – et godt sted at dele noget svært for nogen – naturligt at skrive om dødsfald i familien, skilsmisse osv. OGSÅ BEHOV FOR ANERKENDELSE I SVÆRE SITUATIONER. Omvendt mener noget, at det kan være svært – designet opfordrer til positivitet – nogle skriver ”synes ikke godt om”
 • Ofte ligestilles med at sende blomster eller dukke op til begravelse Alternativt gjorde vi måske bare ingenting – betyder noget for dem, som er berørte – naturligt for nogen at dele. Rart at vide, vi ikke er alene. Lyst til at dele og blive anerkendt – også når vi har det svært.
 • Etik er kontekstuelt! (Forskel på internet-debatfora og SNS), Hvem er vi sammen med – hvad er ’ok’ inden for en vennegruppe. Hvem kan se hvad? Men ser da tegn på, at unge har andre etiske grænser end deres forældre (eksempler med at dele sms’er fra forældre eller poste screenshots) – Hvem ejer indholdet? Ejerskab over digitalt indhold? Dele et screenshot af en mail fra en kunde eller kollega?
 • Har været fremført, at det at dele kan medføre fordomme og stigmatisering – ja, men også nedbryde fordomme, fordi vi lærer hinanden at kende på en anden måde.
 • Plejer at sige at vi er afhænge af vores venner og den følelse, de giver os. Vi gøres syge – det er en lidelse (angst, åndenød, hjertebanken).. Men er det det? Jeg ved det ikke? FOMO – måske mere en lyst til at involvere sig socialt (Jette Kofoed). Sikkert nogle, som har et uhensigtsmæssigt brugsmønster.
 • Unge til enhver tid foretrække at være sammen f2f. Tager vores FB-brug vores fysiske samvær? Stadig hører man folk fortælle om, hvordan de er gået fra en fest for at checke FB – er det ok? Hvad er de sociale normer for virtuelt samvær under f2f samvær? Det ændrer sig måske…?
 • Vores forståelse af ordet ven er under forandring – fordi SNS’erne adoptere ordet. Boesstoff: the new defalut mode of social relations Ray Pahl og Lis Spencer – tillid, engagement, loyalitet -vi har stadig de nære relationer. Men de løse defineres også som venner.
 • En amerikansk undersøgelse viste, at dem, der udviste narcistiske træk på FB, også gjorde det uden for. Vi er ikke narcissister pr automatik, fordi vi deler meget indhold om os selv online.
 • Ja, men vi iscenesætter også hinanden - bliver mere og mere en del af vores hverdag. Open source netværksidentitet – mere og mere vigtigt, at det private bliver offentligt – vi iscenesætter hinanden! Og iscenesætter andres iscenesættelser af os!! Sammenblanding!
 • Malene Charlotte Larsen, 10 udsagn om sociale medier, Headstart Morgenseminar 24.8.12

  1. 1. DE TI MÅSKE MESTUNUANCEREDE UDSAGN OMVORES BRUG AF SOCIALEMEDIER
  2. 2. • Først… lidt om mig
  3. 3. Vi har ingen forståelse for privatlivet!
  4. 4. Vi deler kun det positive!
  5. 5. Vi kan ikke udtrykke ægte medfølelse!
  6. 6. Vores etiske grænser er ikke-eksisterende!
  7. 7. Vi får styrket vores fordomme! ”… det var folk, jeg aldrig kunne drømme om at ”… det var folk, jeg aldrig kunne drømme om at snakke med, hvis jeg mødte dem til hverdag, da de snakke med, hvis jeg mødte dem til hverdag, da de overhovedet ikke lignede de folk, jeg plejede at gå overhovedet ikke lignede de folk, jeg plejede at gå med. Det hjalp mig ligesom med at blive mindre med. Det hjalp mig ligesom med at blive mindre fordomsfuld.” fordomsfuld.” (17-årig dreng) (17-årig dreng)
  8. 8. Vi er afhængige! JWT’s FOMO-rapport: www.jwtintelligence.co m
  9. 9. Vi vil hellere være sammen online!
  10. 10. Vi ved ikke, hvad et rigtigt venskab er! “…it is possible that SNS, as they become “…it is possible that SNS, as they become mainstream, might well have an influence on mainstream, might well have an influence on what friendship means, how it is understood, what friendship means, how it is understood, and, ultimately, how it is played out.” and, ultimately, how it is played out.” (Beer, 2008:6) (Beer, 2008:6)
  11. 11. Vi er narcissister!
  12. 12. Vi iscenesætter os selv!
  13. 13. • Tak for opmærksomheden! http://malenel.wordpress.com http://www.facebook.com/malenel http://twitter.com/malenel AAU-profil med publikationer malenel@hum.aau.dk Fotos og ikoner fra Icon Finder og FreeFotos.com

  ×