2. influència de l'activitat humana

1,877 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,877
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,134
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2. influència de l'activitat humana

 1. 1. L’acció humana sobre el medi té una doble dimensió: d’una banda, ocasiona problemes en el medi ambient; d’una altra, desenvolupa polítiques adreçades a combatre’ls i a protegir els espais naturals. INFLUÈNCIA DE L’ACTIVITAT HUMANA EN EL MEDI
 2. 2. CONCEPTES Delicte ecològic Ecosistema Espai Patrimoni de la Humanitat Àrea Natural d’Especial Interès ANEI Reserva de la Biosfera Parc natural
 3. 3. 1. Polítiques mediambientals En l’actualitat, la política mediambiental espanyola està determinada per: ➔ Els acords internacionals subscrits per Espanya impliquen el compliment de determinats compromisos en certs temes mediambientals, com el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica o la desertització. ➔ La política mediambiental de la Unió Europea: ◆ Foment del desenvolupament sostenible, entès com un ús racional dels recursos, que permeti satisfer les necessitats de les generacions presents i futures. ◆ La prevenció de la degradació mitjançant l’estudi previ de l’impacte ambiental dels projectes, i la conscienciació de l’opinió pública a través de l’educació i de campanyes de sensibilització. ◆ La correcció dels problemes existents mitjançant normatives mediambientals; la sanció dels qui les infringeixen, d’acord amb el principi de qui contamina paga, i la concessió de fons destinats a la seva millora (LIFE, Fons de Cohesió).
 4. 4. 1. Polítiques mediambientals ➔ La política mediambiental de la Unió Europea: ◆ La participació en acords internacionals proteccionistes que comprometin cada un dels seus membres (Protocols de Mont-real i de Kyoto). ◆ La conservació dels espais naturals de la Unió Europea creant una xarxa d’ espais protegits: la Xarxa Natura 2000. ➔ La política del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient es proposa, per tant, garantir el desenvolupament sostenible; millorar la qualitat mediambiental, prevenint els problemes i recuperant les àrees degradades, i conservar els espais naturals creant espais protegits. ◆ ◆ A Espanya, la protecció d’espais naturals va començar a principis del segle XX, amb la Llei de parcs nacionals (1916). L’any 1989 es va aprovar l’actual Llei de conservació d’espais naturals i de la flora i la fauna silvestres, modificada el 1997. Els seus objectius són la conservació i restauració dels espais naturals i la prevenció per a evitar-ne el deteriorament.
 5. 5. CONCEPTES Delicte ecològic Falta que recull el codi penal i que castiga als qui cometen accions contra el medi ambient. Aquestes accions poden ser: provocar emissions, abocaments, radiacions, extraccions, renous, etc. a l’atmosfera, al sòl, al subsòl o a les aigües (terrestres, marítimes o subterrànies). Les sancions poden ser penals o administratives, així com l’obligació de reparar el mal causat. Exemples: marea negra provocada per l’enfonsament del Prestige, incendis provocats.
 6. 6. 2. Els espais naturals protegits ➔ ➔ ➔ ➔ La Xarxa mundial de Reserves de la Biosfera (UNESCO) Espai Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) La Xarxa Natura 2000 (Unió Europea) Llei de conservació d’espais naturals (Espanya): ◆ Parcs: parcs nacionals i parcs naturals. ◆ Reserves naturals. ◆ Monuments naturals. ◆ Paisatges protegits.
 7. 7. 2. Els espais naturals protegits LA XARXA MUNDIAL DE RESERVES DE LA BIOSFERA Desenvolupada per la UNESCO des de 1976, és la xarxa internacional d’ espais protegits més important del món. Reserva de la Biosfera Espai protegit per la UNESCO en el qual s’harmonitza la preservació d’entorns naturals únics amb l’obtenció de rendiments econòmics dins del principi de desenvolupament sostenible. Exemples: Menorca, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, El Hierro.
 8. 8. 2. Els espais naturals protegits Espai Patrimoni de la Humanitat El Patrimoni de la Humanitat o Patrimoni Mundial (en anglès World Heritage) és un pla de protecció dels béns culturals i naturals del món, proposat per la UNESCO. Actualment Menorca està preparant la candidatura per aconseguir que la Cultura Talaiòtica sigui declarada Patrimoni de la Humanitat. Exemples: Alhambra de Granada, Cova d’Altamira, Camí de Santiago, Tàrraco, Atapuerca, Teide, Serra de Tramuntana, etc.
 9. 9. 2. Els espais naturals protegits LA XARXA NATURA 2000 És una xarxa ecològica europea que assegura la supervivència a llarg termini de les espècies i els hàbitats més amenaçats d’Europa per l’impacte advers de les activitats humanes. Està integrada per: ➔ ➔ ➔ Zones Especials de Conservació (ZEC). Llocs d’Importància Comunitària (LIC): són àrees que contenen els hàbitats i les espècies representatives de la regió biogeogràfica. A les Illes Balears hi ha un total de 138 LIC. Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA): són àrees favorables per a la conservació tant de les aus migratòries com de les sedentàries. A les Illes Balears hi ha un total de 55 ZEPA.
 10. 10. 2. Els espais naturals protegits LLEI DE CONSERVACIÓ D’ESPAIS NATURALS Estableix diferents tipus d’espais protegits: ➔ Els parcs són àrees naturals, poc transformades per l’explotació o l’ocupació humana que, per la bellesa dels seus paisatges, la representivitat dels seus ecosistemes o la singularitat de la flora, de la fauna o de les formacions geomorfològiques, posseeixen uns valors ecològics, estètics, educatius i científics la conservació dels quals mereix una atenció preferent. La llei distingeix entre: ◆ Els parcs nacionals són espais representatius d’algun dels principals ecosistemes espanyols. La conservació es declara d’interès nacional i preval sobre els altres usos. Exemples: Timanfaya, Tablas de Daimiel, Doñana, Picos de Europa, Ordesa i Monte Perdido, Cabrera, etc. ◆ Els parcs naturals compatibilitzen la conservació de la natura amb els aprofitaments tradicionals i l’entrada de visitants. Exemple: Albufera Es Grau.
 11. 11. PARCS NACIONALS
 12. 12. CONCEPTES Parc natural Espai natural protegit en el qual hi són permeses les activitats tradicionals (agricultura i pesca) i l’entrada de visitants, però amb una gestió i un ús regulat, equilibrat i sostenible. Exemples: Albufera d’Es Grau, Albufera d’Alcúdia, Sa Dragonera, Ses Salines d’Eivissa i Formentera.
 13. 13. 2. Els espais naturals protegits LLEI DE CONSERVACIÓ D’ESPAIS NATURALS ➔ Les reserves naturals són espais naturals creats amb la finalitat de protegir ecosistemes, comunitats o elements biològics d’especial raresa o fragilitat. L’ explotació dels recursos només s’admet si és compatible amb la conservació. Exemple: Reserva marina de la costa nord de Menorca. ➔ Els monuments naturals són formacions naturals de notòria singularitat, raresa o bellesa: coves, cascades, arbres, etc. ➔ Els paisatges protegits són àrees preservades pels seus valors estètics i culturals. Han de compatibilitzar l’aprofitament amb la conservació del medi.
 14. 14. CONCEPTES Àrea Natural d’Especial Interès ANEI Són àrees no urbanitzables d’especial protecció, reconegudes en la Llei d’ Espais Naturals de les Illes Balears (LEN, 1991). Implica una restricció dels usos que se’n poden fer, per exemple no es permet cap nova construcció. Exemples: La Vall, Costa Sud de Ciutadella, El Toro, Santa Àgueda - S’ Enclusa. La LEN declara 47 ANEIs a Mallorca, 19 a Menorca, 10 a Eivissa i 8 a Formentera.
 15. 15. CONCEPTES Ecosistema Comunitat natural constituïda per un conjunt d’éssers vius (biocenosi), el medi físic on viuen (biòtop) i les relacions que estableixen entre ells (depredació, parasitisme, competència, simbiosi, etc.). Exemples: albufera, alzinar.

×