Bab 1

2,171 views
1,991 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,171
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
71
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bab 1

 1. 1. BAB 1BAHASA MELAYU MENUJU ERA K-MASYARAKAT
 2. 2. TOPIK UTAMA KONSEP K-MASYARAKAT DEFINISI BAHASA PRINSIP ASAS BAHASA FUNGSI BAHASA STATUS BAHASA MELAYU DI MALAYSIA CABARAN MENDAULATKAN BAHASA MELAYU
 3. 3. KONSEP K-MASYARAKAT Konsep k-masyarakat dikaitkan dengan masyarakat bermaklumat atau ‘information society’, ‘network society’ dan ‘information economies’. Masyarakat yang menggunakan jaringan dan teknologi maklumat secara meluas untuk menghasilkan produk, dan perkhidmatan maklumat dan komunikasi dengan jumlah yang banyak.
 4. 4. DEFINISI BAHASA Sistem lambang bunyi suara yang dipakai sebagai alat perhubungan dalam lingkungan satu kelompok manusia dan alat penyesuaian diri dengan alam sekeliling. Setiap bahasa mempunyai sistem dan peraturan tersendiri.
 5. 5. PRINSIP ASAS BAHASA Bahasa ialah suatu sistem Bahasa terdiri daripada vokal Bahasa terdiri daripada lambang yang arbitrari Setiap bahasa bersifat unik Bahasa dibina daripada kebiasaan- kebiasaan
 6. 6. PRINSIP ASAS BAHASA Bahasa merupakan alat perhubungan Bahasa berhubung erat dengan budaya tempat bahasa tersebut dituturkan Bahasa sentiasa berubah-ubah
 7. 7. FUNGSI BAHASA Fungsi instrumental Fungsi pengendalian Fungsi pemerian Fungsi interaksi Fungsi peribadi Fungsi heuristik Fungsi khayalan
 8. 8. Fungsi Instrumental Penutur dan pendengar akan melayani sesuatu perkara yang menyebabkan terjadinya sesuatu peristiwa Dikenali sebagai fungsi arahan Mewujudkan tindakan komunikatif bagi menghasilkan keadaan tertentu Contoh:  Berikan saya dua kilogram gula dan sepuluh biji telur.
 9. 9. Fungsi pengendalian Fungsi regulasi Penutur cuba mengawal dan mengendalikan peristiwa-peristiwa yang berlaku Penutur akan menggunakan bahasa berbentuk pengendalian untuk mengawal dan mengatur orang lain Contoh:  Jika kamu tidak hadir ke kelas kamu akan dihalang untuk menduduki peperiksaan akhir.
 10. 10. Fungsi pemerian Membuat penyataan, menyampaikan maklumat, menjelaskan, atau melaporkan sesuatu perkara Dalam konteks tatabahasa dikenali sebagai ayat penyata Contoh:  Kementerian Perdagangan dan Industri mengumumkan harga produk makanan di negara ini mungkin terpaksa dinaikkan antara 20 hingga 30 peratus berikutan kekurangan bekalan di seluruh dunia.
 11. 11. Fungsi interaksi Mewujudkan hubungan sesama individu dalam masyarakat Digunakan untuk berkomunikasi dan berinteraksi Penutur perlu tahu berbahasa untuk mewujudkan hubungan yang berkekalan.
 12. 12. Fungsi peribadi Digunakan untuk meluahkan perasaan, emosi, keinginan atau sesuatu yang bersifat peribadi Penutur perlu memahami peraturan- peraturan interaksi dan sosiobudaya seseorang
 13. 13. Fungsi heuristik Penggunaan bahasa untuk tujuan mendapatkan ilmu pengetahuan Disampaikan dalam bentuk pertanyaan yang memerlukan jawapan berdasarkan kajian atau penyelidikan Contoh:
 14. 14. Fungsi khayalan Melayani sesuatu perkara yang bersifat khayalan Disampaikan dalam bentuk cerita dongeng, puisi, novel, cerpen tau sajak. Memanipulasi bahasa dengan baik untuk memperindahkan karya.
 15. 15. STATUS BAHASA MELAYU DI MALAYSIABAHASA KEBANGSAANBahasa yang melambangkan identiti dankedaulatan negara. Fungsi pemersatu Fungsi pemisah Fungsi prestij Fungsi penyertaan
 16. 16. STATUS BAHASA MELAYU DI MALAYSIABAHASA RASMI Bahasa yang digunakan dalam situasi rasmi, yakni dalam urusan pemerintahan dan pentadbiran, sistem pendidikan negara, urusan perdagangan dan perusahaan, upacara rasmi dan sebagainya.
 17. 17. CABARAN MENDAULATKAN BAHASA MELAYU Dominasi bahasa utama dunia di peringkat maya. Persepsi kedudukan bahasa Melayu terhadap penguasaan bahasa Inggeris. Perubahan sistem pendidikan. Persepsi pengamal bahasa Melayu itu sendiri.
 18. 18. KESIMPULAN Perkembangan dunia tanpa sempadan perlu dilihat sebagai satu cabaran kepada pengamal bahasa Melayu bagi memastikannya terus kekal disanjung oleh bukan sahaja bangsa Melayu, malah masyarakat lain dengan memanipulasikan bidang sains dan teknologi semaksimum mungkin.
 19. 19. RUJUKAN A.Chaedar Alwasilah (1992) Asmah Hj. Omar (1993) Bloch, B & Trager, G.L (1942) Halliday, M.A.K (1973) Lea Parjo (2001) Narimah Ismail (2002) Teo Kok Seong (2001) Vikas, N. (2000)

×