Hipertextualitat

664 views
594 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
664
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hipertextualitat

 1. 1. Laura Vancells Laura Rodríguez Montse Aguilar Sara Serna Hipertextualitat
 2. 2. Definicions - L’ hipertext és una tecnologia que organitza una base d'informació en blocs de diferents continguts, connectats a través d'una sèrie d'enllaços l'activació o selecció dels quals provoca la recuperació d'informació. [Díaz et al, 1996]. - Els sistemes hipertextuals estan basats en un enfocament en el que l'usuari té la possibilitat de crear, agregar, enllaçar i compartir informació de fonts diverses, donant la possibilitat d'accedir a documents de manera no seqüencial a diferència de sistemes d'informació més tradicionals en els quals l'accés és naturalment seqüencial. [Balasubramanian, 1995]
 3. 3. L’ HIPERTEXT és un enfocament per a manejar i organitzar informació, en el qual les dades s'emmagatzemen dins d'una xarxa de nodes connectats a través d'enllaços. Aquests nodes contenen textos i, a més, també poden incloure gràfics, imatges, àudio, vídeo i animacions; com a codis executables o forma diferent de dades dóna en el nom d’hipermedia, és a dir, una generalització de l’hipertext.
 4. 4. Altres definicions - Como el uso del computador que trasciende la linearidad, límites y calidad fija de la tradicional forma de escritura de texto. [ Landow, 1991] - Hipertexto consiste de tópicos y sus conexiones; los tópicos pueden ser párrafos, oraciones opalabras simples. Un hipertexto es como un libro impreso en el cual el autor tiene disponible un par de tijeras para cortar y pegar pedazos de redacción de tamaño conveniente. La diferencia es que el hipertexto electrónico no se disuelve en una desordenada carpeta de anotaciones: el autor define su estructura definiendo conexiones entre esas anotaciones. [Bolter, 1991]
 5. 5. - Una base de datos que tiene referencias cruzadas y permite al usuario (lector) saltar hacia otra parte de la base de datos, si éste lo desea. [Balzer, 1989] - se relaciona con el término 'espacio hiperbólico', debido al matemático Klein, en el siglo XIX. Klein utilizó el término hiperespacio para describir una geometría de muchas dimensiones; por lo anterior, se puede deducir que hipertexto es texto multidimensional, considerándose el texto como una estructura unidimensional. [Rada, 1991]
 6. 6. Hipermedia L’hipermedia intenta modelar el procés amb enllaços entre els talls de la informació continguda en nodes. A diferència dels llibres impresos, en els quals la lectura es fa d’una manera seqüencial des del principi fins al final, en un ambient hipermedial la lectura pot realitzar-se en forma no lineal. Els usuaris no estan obligats a seguir una seqüència establerta.
 7. 7. Una mica d'història La idea original del què avui dia s'anomena hipertext va ser creada per Vannervar Bush . Everett, Massachussets, 11 de març de 1890 – 30 de juny de 1974 Enginyer i científic nord-americà Rol en el desenvolupament de la Bomba atòmica Creador de la idea MEMEX (concepte precursor a la World Wide Web) Va formar part del projecte Majestic 12 Va supervisar la direcció de l'analitzador diferencial
 8. 8. - Vannervar Bush al 1945 va escriure un article titulat “ As we may tink ” dins del qual va descriure el dispositiu MEMEX com: Un individu emmagatzema els seus llibres, anotacions, registres i comunicacions, i aquesta col·lecció d'informació es mecanitza de forma que pot ser consultada amb alta velocitat i molta flexibilitat” - Per a Bush, la principal característica de MEMEX era la capacitat que tenia d'associar o de lligar dos ítems.
 9. 9. MEMEX - Aparell que consisteix en bases planes amb una superfície translúcida que és capaç de trobar a alta velocitat informació emmagatzemada en una base de dades. - És una màquina conceptual capaç d’emmagatzemar àmplies quantitats d’informació, en la qual, els usuaris tenen la possibilitat de crear informació, enllaços a textos relacionats, dades que poden ser emmagatzemades i utilitzades en futures referències.
 10. 10. - És un dispositiu en el que s'emmagatzemen tot tipus de textos, llibres, registres i comunicacions. Per a la consulta d'un article, l'usuari construeix una xarxa de camins associats d'acord amb els seus interessos, a través de tots els materials de la biblioteca de forma que pugui canviar la configuració quan ho desitgi. - Segons Bush, "Consideremos un futuro artefacto de uso individual, una especie de archivo privado mecanizado y biblioteca. Necesita un nombre, y para escoger uno al azar, lo llamaremos 'Memex' (Memory Extended System). Un ' memex ' es un artefacto mecanizado en el cual un individuo puede almacenar todos sus libros, archivos y comunicaciones, y que permite ser consultado con gran velocidad y flexibilidad."  
 11. 11. MEMEX
 12. 12. <ul><li>TED NELSON </li></ul><ul><li>Filòsof, sociòleg i pioner de la tecnologia </li></ul><ul><li>de la informació i la comunicació nord-americana </li></ul><ul><li>- Primera persona que va proposar/crear la paraula “hypertext” que va definir com: </li></ul><ul><li>“ un cos de material escrit o pictòric interconnectat en una forma complexa que no pot ser representat en forma convenient fent ús de paper” </li></ul><ul><li>- Proposa un sistema que incorpora el concepte de docuvers anomenat XANADU. </li></ul>
 13. 13. - Xanadu: R epositor universal de tota la informació mundial i literària publicada. Aquest sistema es basava en el paradigma d'inclusió virtual com a estructura fonamental, permetent que els mateixos documents apareguessin en múltiples contextos sense haver estat prèviament duplicats. La idea de consistia bàsicament en concebre un document global i únic &quot;docuverse&quot;, que abastaria tot allò escrit al món, mitjançant una gran quantitat d'ordinadors interconnectats, que contenguessin tot el coneixement existent o, millor expressat, informació en forma de hipertext. Pretenia crear un mar de documents relacionats mitjançant enllaços hipertextuals, tots disponibles (premonició de la World Wide Web). - World Wide Web: es basa en el navegador, una estructura que van crear dos estudiants d'Illinois. Aquesta estructura es basa en dos pilars, per una banda, assimila l'estructura del paper, i per l'altra, és jeràrquica. Tot plegat va contra la natura de l'electrònica. Trobo extremadament estúpid que l'estructura d'Internet es basi actualment en aquests dos principis, s'ha pensat malament'. -
 14. 14. HES (Hypertext Editing System): Primer sistema d'hipertext real construït en Brown University l'any 1967 per Andries Van Damm. - L'any 1968, Engelbart va dissenyar el sistema On Line System (NLS) a Stanford Research Institute, concretament, en el Augmentation Research Center. Es va dedicar a desenvolupar eines per augmentar les capacitats i la productivitat humana. - 13 anys després, Engelbart va dissenyar i implementar el sistema Augment, el primer sistema basat en una interfície de manipulació directa gràcies a l'ús del dispositiu del “ratolí” . Aquest va ser concebud inicialment per un indicador de la posició x-y a la pantalla de l'ordinador per facilitar el maneig al usuari, un intermediari entre la màquina i l'home.
 15. 15. ENGELBART Engelbart recollia quatre camps principals a través dels quals la tecnologia es tornava essencial per augmentar les capacitats de l'home: la creació d'artefactes, el llenguatge de l'home, la metodologia i l'entrenament.
 16. 16. - Va desenvolupar el primer sistema digital de producció col·lectiva o groupware basat ja en la idea del hipertext: El sistema de “finestres” (windows) que constitueix la idea de base sobre la qual es van construir els actuals sistemes operatius user friendly. Els sistemes d'ajuda integrats a la interfaz (els anomenats help-on-line) que complementen i/o substitueixen els manuals escrits. El processador de textos. Un sistema avançat de correo electrònic.
 17. 17. El primer sistema d'hipermèdia real va ser l'Aspen Movie Map, desenvolupat en el MIT, per Andrew Lippman l'any 1978. En aquest sistema es va traslladar la ciutat d'Aspen (Colorado) per a crear un mapa virtual de la ciutat, relacionant cadascun dels seus carrers, així l'usuari podia moure's a través de la ciutat fent ús del sistema. Es va utilitzar el dispositiu “joystick” per a realitzar les funcions d'avançar, retrocedir, pujar i baixar.
 18. 18. CARACTERÍTIQUES BÀSIQUES D’UN HIPERTEXT: - Aquesta tecnologia ha de proveir un mitjà adequat per organitzar i presentar informació poc o gens estructurada, no ajustada a un esquema tradicional i regida com és el cas de la base de dades. Poden utilitzar-se esquemes jeràrquics per la utilització de sistemes de documentació de textos tradicionals, molt organitzats o simplement creant estructures de xarxa amb poc o cap atribut de precedència. - Tenir associada una interfaç d’usuari molt intuïtiva, es pretén imitar el funcionament de la ment humana, fent ús dels models cognitius, per els quals l’usuari no ha de realitzar grans esforços per obtenir la informació. - La informació es troba distribuïda i pot ser utilitzada per diferents usuaris, per tant és un ambient compartit.
 19. 19. - És un ambient col·laboratiu: un usuari pot crear noves referències entre dos documents qualsevol de forma immediat i independent dels tipus de contingut, fent créixer el seu hiperdocument, sense generar canvis a l’hiperdocument referenciat. - Tenen associats diferents mecanismes de recuperació i recerca d’informació a través de les navegacions, ja siguin dirigides o no dirigides.
 20. 20. TRES REQUISITS BÀSICS DE L’HIPERTEXT: 1. General: ha de ser vàlid per qualsevol aplicació del camp que formalitza. 2. Abstracte: es pot separar les característiques particulars de l’objecte d’estudi per extreure la seva essència. 3. Consistent: per aconseguir que cada element tingui una única definició, en funció del que s’espera que representi i coherent amb el resta de components del model.
 21. 21. MODELS D' HIPERTEXT: - Submodel de dades: Els nodes s’interrelacionen mitjançant enllaços dirigits, per formar l’estructura. Els nodes són les unitats primitives per organitzar la informació en l’espai hipermedial: funcionen com col·leccions de dades no estructurades les quals són agrupades de manera que creen una entitat lògica. Aquesta entitat existeix per proveir abstraccions coherents d’informació dintre de l’espai d’informació representat en l’estructura hipermedial. Els enllaços són les altres unitats fundamentals del submodel de dades: implementen la direcció de les connexions entre nodes. Alguns autors distingeixen dos tipus d’enllaços: 1. Enllaços referencials: funcionen com a referències creuades entre documents. 2. Enllaços organitzacionables: s’utilitzen per establir estructures explícites per a la connexió d’un node pare als seus nodes fills, formant arbres o altres jerarquies.
 22. 22. - Submodel de de procesos: És el nivell bàsic, els mecanismes d’accés a la informació representada a l’hiperdocument. Requereix la descripció de la dinàmica, és a dir les navegacions que constitueixen el primer mitjà que té l’usuari per accedir als continguts i a la resta de processos. Ha de contenir també el procés propi d’exploració via enllaços, altres processos que poden influir sobre la manera en la qual els usuaris inspeccionaran l’estructura dels hiperdocuments i que permeten a l’usuari obtenir informació.
 23. 23. Què penseu al respecte? <ul><li>Trobeu alguna similitud entre la situació de l'hipertext i els diaris en format paper? Creieu que està quedant obsolet davant de la hipermedia? </li></ul><ul><li>Considereu que l'hipertext és una eina imprescindible? </li></ul>
 24. 24. GRÀCIES!!

×